Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabukta küçük deforme

olivia-peter

Bordo Bereli
mailto:/1j/t/vvb7k.jpg

Yine Olivia, Fotoğrafta farkettiğiniz gibi üst sağda kabukta dalgalanma ve hafifi içe çökme gibi bir durum söz konusu. Aslında arkada altta da var bunun gibi, Peter de çok küçük bir nokta da var. Sadece büyümeye kabuk değişimine bağlı bir durum mu yoksa bir şeyleri değiştirmem gerekir mi ?

Sorun üstüne sorun yazdım kusura bakmayın ama araştırma vaktim yok doğru bilgilere kısa sürede ulaşmam lazım, ne yazık ki yarın seyahate çıkacağımız için her şeyi öğrenip not bırakmam gerekiyor :(

Cvp: Kabukta küçük deforme

bu çukurlar önceden var mıydı.

Büyük bir sorun değil Neslihan. Beslenmesi nasıl? Kabuk boyu kaç cm? Yem miktarı ne kadar? Bitkisele geçtin mi yada gammarus, karides fazla mı veriyorsun?
Danışman daha iyi, ters giden durumları erkenden düzeltmek iyi olur.

Onceden yoktu Cem, simdi onu kontrol ettim eski resimlerden yokmus. Gecen ayda yoktu.
Evet Emre benim aklimda olan da beslenmeye bagli mi acaba? O yuzden kucuk olmasina ragmen hemen sormak istedimki yeni duzenleme yapalim.
Beslenmesi duzenli, kabuk boyu 7.5cm, kafa hacmini olcu aliyorum, Bitkisele gectik hatta onceden, geldiklerinden beri kivircik yiyordu hep son 2 aydir hic yemiyor. Benim aklima gelen gammarus fazlami geldi acaba? Beslenme programini sizinle yaptigimiz gibi uyguluyorum.
1. raffy p
2. Vital
3. I raffy
4. Tetra
5. Yesillik / ac gun ( yesillik yemiyor hic tamamen ac, digeri guzel yesillik yiyor)
6.minera/calcil (haftalik degisiyor)
7. Raffy P/I karısk (buradaki raffy I fazlami geldi acaba ayarlayamamıs olabilirim :(

Tetra reptomin yazmayi unutmusum 4. Gundeki. Hatta reptomini ilk gunden beri ana yem olarak kullaniyorum.

b vitamini eksikliğine bağlı olarakta kabukta çökme olabilir. minerali gününde her hafta ver. calcili vital ile karışım yaparsın. reptominde yosun içeriği var ayrıca yeşillikte veriyorsun. ot türevli yiyeceği fazla.

aynı zamanda rampa kenarı gibi sivri bir yere çarpması da bu etkiyi yapabilir. raffy I normal seviyede onda bir sıkıntı yok.

Kabuk boyuna göre gammarus fazla değil. Beslenme bence çok iyi. Sanırım tetra olanda reptomindir, gammarus değil. Gelişim esnasında olabilir. Hızlı büyüme olduysa bundan kaynaklı olabilir. Bunun dışında eski plakaları atması için devit uygulanabilir.

Tamam çok iyi ozaman beslenme duzenimize devam ediyorum, ac gunundeki yesilligi vermiyorum ya da belki 2 haftada bir vereyim tamamen ac kalmasinlar (anne moduna gecilmistir burada :))
Büyümeye baglı olabilir diyerek takibe aliyorum uvb yide kullanmaya başladılar zaten, devit kullandigim icin artik kullanmak pek istemiyorum.

şöylede yapabilirsin. tetrayı vitalin yerine alıp calcil yüzdesi az olmak üzere karışım yaparsın. 4. gün raffy P olsun. vitali de aç günde ikişer tane yaparsın. yeşillikle değişimli olmuş olur. bir hafta biri bir hafta biri. böylece hayvanlar ne aç ne tok kalmış olur. yiyecekleri yeşillik vitalden az olmayacak zaten.

Cem eminimki çok dogru ve çok anlamli birsey yazmişsindir ama inanki şuan hicbirsey anlamadim :( yarin fresh bir beyinle tekrar okuyup uygulayacagima emin olabilirsin.

Yok devit derken kesinlikle ağızdan değil. Kabuğa uygulamadan bahsettim. Eski plakaları atsın diye.

Cem diyorki minerali her hafta ver. B vitamini eksikliğinden kaynalçklı ise bu yemde azalma olmasın. Vitali aç bıraktığın gün birkaç tane verip vital yaptığın gün reptomin ve calcil karışımı ver. Zaten mineralde verdiğin için calcil az oranda olsun. Kalsiyum mineralde de olduğu için fazla kaçmaz böylece. Bana sorarsan 1 er stick yeter. Ama diğer bir konu aç gün aç gündür. Yeşillik yiyecek yada bir şey yiyecek diye bir gereklilik yok. Vitalde yemesin o gün. Vital gününü tetrada yapma. O gün bir calcil verirsin.

Kabuktaki Sorun için;
Beslenmede hiçbir değişiklik yapmadım, haftada bir kabuğa devit sürdüm. Sonuç olarak ben biraz daha düzelme gördüm, kabuk atmada hızlandı sürekli kaşınıyor, sorun olan yerdeki kabuğu da atarsa rahatlar sanırım.
Bu sorun la ilgili sizce uvb altında fazla kalmakla ilgili olabilir mi ? Çünkü sağ tarafı tam uvb ışığa döndüğü taraf ve Olivia kuru alanı çok seviyor, 4 saat yanan uvb altında çok kalmış olabilir mi?

mailto:/Kljn1p.jpg
mailto:/e21Gn0.jpg

uvb D vitaminini ortaya çıkardığı için kahverengilik açığa çıkar. dolaylı yoldan etkisi var.

Hayvanda aşırı uvb alımı yok. Cem in belirttiği gibi uvb doz gözlemi için en kolayı kabuktaki kararmalar.

Bu arada Neslihan resimler net olarak bölgeyi olduğu gibi göstermişse bence kabukta bariz düzelme var. Özellikle önceki resimdeki çöküklük kaybolmuş gibi.

Beslenmeye ek ürün olarak müsait bir zamanda jbl agil katmanı öneririm.

Aşırı Uvb durumunda ne olur? Onu da öğrenmiş olayım.
Düzelme var evet. bir kere daha devit 3 yapayım diyorum? çünkü o tabakada ki kabuğu hala atamadı.
Jbl artık ilk İstanbul seyahatimde olur, Şimdilik internetten alacak birşeyim yok.

aşırı uvb vücuttaki D vitaminini yoğunlaştırır. deri değişimlerini artırır. bir de aşırı radyasyon etkileri olur.

Kabukta daha önce oluşan bu oluşumlar şimdi tekrar başladı. Kabukların aralarında özellikle tırtıklı bir yapı ve çökme şeklinde görünüyor. Devit uygulaması yapmıştık kabuğa düzelmişti bugün tekrar yapmayı düşünüyorum? Bu kabuk deforme durumu akvaryum yetmediği için gelişememe durumundan mı kaynaklanıyor acaba?

Esas sormak istediğim resimdeki beyaz dairesel çizgiler. çizik diye düşündüm ama daireler şeklinde. tüm kabukta belirli yerlerde var. resimde en belirgin olan yeri gösterdim.

mailto:/akz66a.jpg

Bu fotoğrafta da desen şeklinde olanlar var yani çizik olması mümkün değil. Çizgiler çok solgun ve küçük resimde zor belli oluyor.
mailto:/2h3mp84.jpg

belli bir büyüklüğe ulaştıklarında her kabuk parçası yani plaka dış bükey biçimde büyümeye başlar. bu normaldir. aşırısı protein yüklemesine bağlı olan deformasyondur. bununla karıştırmamak gerekir.

o dairesel şekiller tahminimce bir noktadan açılan plakanın içine giren sıvı ya da hava birikmesi veya plakanın bazı noktalarda lamba ısısıyla birlikte açılmasına bağlı olan kabarcıklardır.

Kabuktaki yamukluklar bencede normal seviyede. Benim büyüklerde de bu durumlar mevcut.

Cem in dediği gibi dairesel olanlar hava kabarcığı. Eski plakalar ayrılamadımı gerilme ile içeri sızan hava bu şekilde görülür. Eğer renk değişimi görürsen kir birikiyor demektir. Sen devit uygulayarak arada plaka atımı sağlarsan iyi olur derim.

Bu arada ilk resimde sağdaki hayvanın kendisine göre sol gözünün arka tarafında görülen kırmızı nokta hayvana ait doğuştan bir leke gibi durmuyor. Resimde mi o şekilde çıkmış?

Tamam durum normal ozaman. Yine de dün devit uygulaması yaptık, çünkü atamadığı bir kaç plaka var.
Emre bahsettiğin nokta için dünde kontrol ettim sıradışı bir şey göremedim, sanırım fotoğraftan dolayı öyle görünmüş.
Tepeleri gittikçe kızarıyor bunların. yani sadece yanaktaki kırmızılar değil kafadaki beyaz çizgilerde kızarıyor.
Kırmızı kafalı sukaplumbagasi olacak bunlar.

kafası kızarık olanlarda dikkatimi çeken kabuklarındaki özellikle alt ve üst bağayı birleştiren yanlardaki desenler dairesel oluyor. normal resler gibi uzunlamasına değil. bir de sarı hakimiyeti fazla.

Geri