Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabukta parçalanma

onurcam35

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar. 5 aydır kaplumbağa besliyorum. İlk günden araştırma yaparak kaplumbağalarım için kuru alanlı, filtreli, termometreli, su ısıtıcılı ve ısıtıcı lambalı akvaryum hazırladım. Güneşli günlerde 1-2 saat kadar güneş banyosu da yaptırıyorum. 3 kaplumbağam var. yaklaşık 3 ay önce aldığım 2 küçükten biri 2 aydır kış uykusunda. Sürekli kuru alanda uyuyor, beslenmiyor ve kabuğu da yumuşamıştı. Ancak bugün korkunç manzara ile karşılaştım.. :59: Kabuğunun özellikle arka sırt bölümü ile birlikte sol ön ayak üstü ve alt kabuğun bir plakası kopmuştu. Boyu şu an 4 cm kadar. Aynı zamanda aldığım diğer ufaklık ise daha iyi beslendiği için ona göre daha iri ve sağlıklı durumda.

mailto:/10xzrz8.jpg

Fotoğrafını çekmek için elime aldığımda yumuşaklık had safhadaydı. Özellikle kenar bölümler çok yumuşak ve her an kopacak gibi duruyor. Hemen başka kuru bir kaba aldım. Lamba ile ısıtıyorum. Büyük kaplumbağam (boyu 11 cm.) kuru alana çıktığında yanlışlıkla ezip bu hale getirmiş olabilir. Yanlışlık diyorum çünkü ufaklıklara karşı hiç ısırma vb. saldırgan davranışına rastlamadım. Akvaryumum da bu şekilde...

mailto:/105z4zr.jpg

Kaplumbağam için ne yapabilirim? Önerilerinizi acilen bekliyorum.. :59: :59: :59:

RE: Kabukta parçalanma :(

Oncelikle cok gecmis olsun durumu kotu gibi gozukuyo bnce bunu forumdan sormak yerine bi veterinere goturmen lazim..

Cvp: Kabukta parçalanma :(

Birde ısıtıcı olan bi yaşam alanında kış uykusuna yatmaması gerekirdi ? Bence veterinere götürdükten sonra bir süre tek bakım gösterseniz daha iyi olur

Zaten isitici ve dpgru kosullar(sicaklik vs.) saglandimi kis uykusuna yatamaz bahsettiginiz metabolizma yavaslatmadir fakat bbuda olmamali tabiki ozaman anlamaliydiniz simdi cok cok gec kalinmis sansi bence cok az
COK COK COK ACİL olarak veterinere goturmelisiniz boyle bir durumu ne duydum ne gordum bakalim modlar ne diyecek ama veteriner isi kacinilmaz ve en onemlisi burda kimse veteriner degil

Bakim sartlarina gelicek olursak zaten su hacmi cok yetersiz degismeli ama simdi onemli olan kaplumbaganin problemi

Hayvan daha oncesinden kotu sartlarda bakildiysa size gelince sonuclar ortaya cikmis olabilir. Durumuna uzuldum moderatorlerimiz onerilerde bulunacaktir ama Veteriner kontrolu cok iyi olur, kabuktaki kayiplar onemli.

foruma hoş geldin. hayvanın durumu gerçekten ciddi vaziyette kış uykusuna bu koşullarda yatmaz. kalsiyum eksikliğine bağlı olarak hayvan halsiz kalmış. vücudunda kalsiyum kalmamış. en başta devit alınıp başı dik duracak şekilde tutarak ağız çevresine sürülüp yutması sağlanmalı. aynı şekilde vitamin damla da alınıp ağzına damlatılmalı. diğerleri yem yiyor ise sera mineral yem alıp haftada bir kafa hacmi kadar tam gün ver içinde vitamin ve kalsiyum vardır. bunu verdiklerine normal vitamin damlayı vermene gerek yok. sadece deviti ver. bunu eczaneden alacaksın.

hayvana kabuk jeli kullanmış olabilir misin o zararlı ve öldürücüdür. varsa çöpe atmalısın. hemen yarın acilen veterinere gitmesi gerek. kalsiyum takviyesi şart gereken bilgiyi veteriner verecektir. mantardan da şüphem var. diğerlerinde bu tip beyazlıklar var mı ?

bu konudaki veterinerlerin olduğu şehirde isen birine gidebilirsin. her veteriner bu hayvan konusunda bilgili değildir.
mailto:/forum/Konu-kaplumbaga-hastaliklari-hakkinda-bilgiler-tamamina-yakini-kapsar.html

bu konuda da bakım konusunda gerekli bilgileri öğrenebilirsin. uygun bir akvaryuma geçiş zamanı gelmiş o kap üç hayvan için yetersiz.
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html

geçmiş olsun.

kış uykusuna soğuktan yatıldığı için doğru tespit cem abi tarafından yapılmış. geçmiş olsun dostum

Birde bu hayvani bundan sonra hep yanliz bakmak zorunda kalabilirsiniz diye dusunuyorum

Cem abinin tavsiyeleri hayati onem tasiyor bence ama mutlaka veterinereda gidilmeli

arkadaşlar tavsiyeleriniz için teşekkürler. bugün sabahtan beri veteriner veteriner gezdim. ama dediğiniz gibi kırmızı yanaklı su kaplumbağasından anlayan yok. fikir bile veremediler. petshoplar ise durumu çok kötü, muhtemelen yaşamaz dediler. tavsiyelerinize uyup (özellikle cem bey'in), devit ve vitamin damlası aldım.. sağlıklı olanlara vitaminli yem verdim ve ağızlarına devit damlattım. ancak hasta ufaklık iyice hareketsizleşti. vitamin damlatmak için ağzını açmaya çalıştım ama malesef başaramadım. bunun için bir öneriniz var mı?

sadece ağız çevresine sür. kafası yukarda olacak şekilde tutacaksın. ağzı kapalı olsa da yuttuğu kadar yutsun. bunu sabah akşam yap. doğrusunu söylemek gerekirse durumu pek iç açıcı değil ama umudu kaybetmemek lazım. kuru alanda lamba altında ısınsın. arada bir avuç içine alıp su içebileceği şekilde elini suda tut. kendi başına inerse boğulabilir.

Diger hayvanlardan ayirmadiysaniz hemen ayirin ve sig suya alin ondan sonra cem abinin tavsiyelerini uygularsaniz
Hangi sehirde yasiyorsunuz ona gore bir veteriner onerelim

Baktığınız akvaryumda ısıtıcı mutlaka olmalı. Bütçeyi ayarlayıp ayrıca uvb lamba kurmalısınız. Şu anki ısıtma lambası kuru alanı 31-33 derece yapmalı. Diğerlerine haftada bir yeme bir damla devit 3 damlatıp yemi doğrudan ağıza vermeli. Suya atılırsa yemdeki vitamin suya geçip tesirini kaybeder. Suyuda kirletir. Bu hayvanda kabuk yumuşaması olduğu için iki günde bir damla verilmeli. Tabi yem yemediğine göre ağıza sürülerek alması sağlanacak. Bu esnada iki damla damlatıp aldığı miktar ayarlanmalı. Hayvana kalsiyum yüklemeside yapılmalı. Sera mineral yemden alıp haftada bir tam öğün vermeli. Hatta jbl calcil alıp kırarak haftada yarım öğünde bundan verilmeli. Bu arada her gün kabuğa iki damla devit damlatıp yayarak kuru bir kaba alıp ısıtıcı lamba altında 10 dk bekletip daha sonra hafifçe kurulayıp akvaryuma almalı. Kısmen emilimle kabuğa faydası olabilir.

Görüntü hiç iç açıcı değil. Bu durum yanlışlıkla olmaz. Büyük olan hayvanın plakalarını koparmış. Eğer bunu akvaryumda başka hayvan olmasını istemediği için yaptıysa diğer ufağında hayatı tehlikede. Bir ihtimalde hasta hayvanın öldürülerek ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Bu ihtimal sanki daha kuvvetli. Genelde sürü içerisinde yani yaşanılan ortamda hasta hayvanı ya uzaklaştırırlar ya öldürürler. Genel hayvan davranışı.

Veterinere acilen götürülmeli. Hangi şehirde olduğunuza göre size veteriner önerelim. Her veteriner bu hayvanlardan anlamaz, hatta anlayanda her duruma müdahale edemez. Ancak bu şekilde nasıl yaşayacağı sorulabilir. Hayvanın kopan bölgeleri mikrop kapmamalı. Bu sebeple su hep temiz olmalı.

cem' Alıntı:
sadece ağız çevresine sür. kafası yukarda olacak şekilde tutacaksın. ağzı kapalı olsa da yuttuğu kadar yutsun. bunu sabah akşam yap. doğrusunu söylemek gerekirse durumu pek iç açıcı değil ama umudu kaybetmemek lazım. kuru alanda lamba altında ısınsın. arada bir avuç içine alıp su içebileceği şekilde elini suda tut. kendi başına inerse boğulabilir.

yardımlarınız için teşekkürler. dediğiniz gibi yaptım. şansıma burnuna doğru dokununca hafifçe açtı ağzını ve biraz yuttu vitamini. elimde suya indirip biraz su da yudumlamasını da sağladım. açıkçası ben de pek umutlu değilim ama çıkmadık candan umut kesilmez. o da direniyor, başarabilirse ne mutlu..

AEK' Alıntı:
Baktığınız akvaryumda ısıtıcı mutlaka olmalı. Bütçeyi ayarlayıp ayrıca uvb lamba kurmalısınız. Şu anki ısıtma lambası kuru alanı 31-33 derece yapmalı. Diğerlerine haftada bir yeme bir damla devit 3 damlatıp yemi doğrudan ağıza vermeli. Suya atılırsa yemdeki vitamin suya geçip tesirini kaybeder. Suyuda kirletir. Bu hayvanda kabuk yumuşaması olduğu için iki günde bir damla verilmeli. Tabi yem yemediğine göre ağıza sürülerek alması sağlanacak. Bu esnada iki damla damlatıp aldığı miktar ayarlanmalı. Hayvana kalsiyum yüklemeside yapılmalı. Sera mineral yemden alıp haftada bir tam öğün vermeli. Hatta jbl calcil alıp kırarak haftada yarım öğünde bundan verilmeli. Bu arada her gün kabuğa iki damla devit damlatıp yayarak kuru bir kaba alıp ısıtıcı lamba altında 10 dk bekletip daha sonra hafifçe kurulayıp akvaryuma almalı. Kısmen emilimle kabuğa faydası olabilir.

Görüntü hiç iç açıcı değil. Bu durum yanlışlıkla olmaz. Büyük olan hayvanın plakalarını koparmış. Eğer bunu akvaryumda başka hayvan olmasını istemediği için yaptıysa diğer ufağında hayatı tehlikede. Bir ihtimalde hasta hayvanın öldürülerek ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Bu ihtimal sanki daha kuvvetli. Genelde sürü içerisinde yani yaşanılan ortamda hasta hayvanı ya uzaklaştırırlar ya öldürürler. Genel hayvan davranışı.

Veterinere acilen götürülmeli. Hangi şehirde olduğunuza göre size veteriner önerelim. Her veteriner bu hayvanlardan anlamaz, hatta anlayanda her duruma müdahale edemez. Ancak bu şekilde nasıl yaşayacağı sorulabilir. Hayvanın kopan bölgeleri mikrop kapmamalı. Bu sebeple su hep temiz olmalı.

ben izmir karşıyakadayım. 3-4 veteriner gezdim. hiçbiri anlamıyor. anlayan birini tanıyor musunuz diye sordum onu da bilmiyorlar maalesef. sizin bildiğiniz varsa çok iyi olur oraya götürürüm..

büyük kaplumbağamın hiç saldırgan davranışını gözlemlemedim. yemleme esnasında bile ufaklığın kaptığı yemlere bile anlayış gösteriyor.ama tabi sürekli izleyemiyoruz. Saldırmış da olabilir.

UV lambasını araştırıcam.

Daha once 2 kere soyledim cevaplamadiniz ama kaplumbagalari mutlaka bu hastalik suresi boyunca ayirmalisiniz

Cvp: RE: Kabukta parçalanma :(

Alisarp' Alıntı:
Daha once 2 kere soyledim cevaplamadiniz ama kaplumbagalari mutlaka bu hastalik suresi boyunca ayirmalisiniz

kusura bakmayın.. ben yazmıştım zaten ilk mesajda. kabuğun parçalandığını farkeder etmez ayırmıştım hasta ufaklığı..

Yok kusura bakicak bir durum yok ben sadece endiselendim bir sorun olmasin diye umarim iyilesir gercekten cem abinin yazlik orda o soyleyebilir veteriner forumdada bir konu vardi orda yaziyor izmirdeki vetler bulursam yazicam

mailto:/forum/Konu-orta-kulak-iltihabi-tecrubelerim.html

Burada İzmir de cerrahi operasyon dahi yapabilen bir veteriner bilgisi mevcut. Bunda müdahale edilecek durum yok ama özel bakım şartları ve ilk başta mikrop kapmaması için alınacak önlemler konusunda daha uygun tavsiyeleri olabilir. Belki kalsiyum iğnesi yapar.

Bencede hayvanların tümü önce ayrılmalı. D vitamini ve kalsiyum atlanmamalı. Su çok temiz olmalı.

Görmemişsinizdir ama diğerinin koparma durumundan başka olasılık yok. Yada bir çocuk vs yapacak. Kendiliğinden yada takılmadan hepsi hatta hiç biri düşmez. Onada suç bulmamalı hasta hayvanı sistemde istemiyor içgüdüsel olarak. Tabi diğerine bir aaldırı yapmaz umarım.

İzmir'de yaşıyorsunuz sanırım. Karşıyaka Alaybey'de Turkuaz Veteriner Kliniği var. Vet. Hekimi Fkret Kürşat Aydemir 0532 391 3427. Tekircan'ın sahibi Haluk'tan aldım dersiniz. Çok bilgilidir. Kaplum konusunda uzman değildir ama elinden gelen herşeyi yapar. ^^

arkadaşlar tüm yardım ve önerileriniz için teşekkür ederim. veteriner bilgisini de not ettim. diğer kaplumbağalarım için lazım olur diye.. Ancak bu sabah itibariyle ufaklığı kaybettik. :'(

Geri