Cvp: kabukta renk değişimi
fazlasının zararı şöyle devit yani D3 vitaminin amacı vücuttan kalsiyum atılımını engellemek. hayvan bir taraftan kalsiyum alırken bir taraftanda kalsiyum atılımı engellenirse biriken aşırı kalsiyum kemik yapısının aşırı sertleşmesine buna bağlı olarak büyüme esnasında esnek yapı olmayacağı için bazı noktalarda eğrilik gibi deformasyona, kandaki yüksek kalsiyum seviyesi ayrıca kan damarlarının taşlaşmasına ve böbreklerde taş oluşumuna sebep olur. özellikle bu da kalp ve akciğer arterleri için tehlikelidir ve ölümcül olabilir. D vitamini toksisitesinin ek belirtileri ise iştahsızlık, baş ağrısı, zayıflık, halsizlik, aşırı susuzluk, sinirliliktir. bu sebeple haftada bir, bir damla yeterli olacaktır.
bunun harici hayvanda kabızlık veya olduğundan büyük sert cisim yutma durumu olduğunda haftada iki damla verilebilir. (arka arkaya 2 gün) yağlı olduğu için boşaltım sistemini yumuşatır. bu olayların seyrettiği ilk iki gün uygulama yapılıp sonrasında 10 gün kadar verilmemeli. uvb ampul varsa kabızlık veya sert cisim yutması dışında kullanmaya gerek yoktur. kabuğa sürülmesinde ise, eski plakaları gevşetip atmasına kolaylık sağlaması açısından uygulanır.
3 ay gibi bir süre önermemizin sebebi hayvan uvb ışını aldığında deri altında D vitamini sentezini doğal olarak yapacaktır. yapay yükleme de fazla D vitamini bir süre sonra vücutta yağlı dokuda ve karaciğerde birikme yapar. metabolizması reaksiyon gösterir, dengesi bozulur.