Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kalem kalem su kaplumbağası masrafları!

Gelmir

Altın 2 Üye
Katılım
23 Mar 2013
Mesajlar
293
Herkese merhaba,

Aslında bu yazacağım bilgileri siteye üye olmuş ve bilgi paylaşımında olan hemen hemen herkesin bildiğine eminim. Benim yazmamdaki asıl neden bu konuda tecrübesi olmayan ve su kaplumbağası bakmak isteyenleri gidip 20 TL'ye sözde tam takımıyla beraber su kaplumbağası almadan önce bilgi sahibi olmaları. Hoş bizim milletimiz önce halt yiyip sonra düzeltmeye çalışır ama bu yazı ile belki bazı kişiler kaplumbağa almadan önce fiyatlarla ilglili bilgi sahibi olurlar.

İlk olarak kaplumbağa almayın! Evet, o şirin mi şirin görünen yeşil bıcırıkları bir hevesle alacaksanız, sizi temin ederim, eğer 2 ay içinde elinizde ölmezse, yaklaşık 1 sene sonra bakımı, temizliği eziyet haline gelecek. Zaten sevimliliğini de kaybetmeye başlayacak. Birde ÖSS, LYS, vize, final, üniversite için ev taşıma ya da eve geri dönme olacak. Ondan sonra kaplumbağanızı verecek birini arayacaksınız. Ee tabi biraz da büyüdüğü ve sevimliliğini kaybettiği için kimse almak istemeyecek. Sonra da onu bırakacak bir dere kenarı veya gölet arayacaksınız, ölüme terk edeceksiniz. Hiç gerek yok, uğraşmayın! Hem kendinize hem de hayvana eziyet etmeyin.

Bence en az 6 ay düşünün. Araştırın. Çünkü bu kaplumbağa, sizi mezara götürmese de sizinle yan yana o yolda yürüyecektir. Az buz değil, akvaryum ortamında ve düzgün bakımla 30 yıl kadar yaşayabiliyor. Şahsen 37 yaşında bir kırmızı yanak bile tanıyorum. Ayrıca temizlik fln haftada en az 1 saatinizi çalacak. Ayda bir genel bakımı yapılacak ki o da 4 saat kadar sürer. Yok hala kararlıysanız, kaplumbağa sahiplendirmek isteyen birinden kaplumbağa almanızı şiddetle tavsiye ederim.

Neyse asıl konumuza dönelim, size kalem kalem gerekli ekipmanları ve tahmini masrafınızı yazacağım. Umarım şimdi vazgeçersiniz. Fiyatları da yukarı yuvarlayacağım, evdeki hesap çarşıya uysun :)

Paludaryum (Akvaryum): Evinizde 1 metrekarelik yer ayırın. Şimdi ufak gelebilir gözünüze ama bir de metreyle ölçün. Neredeyse çalışma masanız kadar bir alan! Başlangıç seviyesi olarak 60x40x40’lık bir akvaryum işinizi birkaç yıl kadar görecektir. Yaklaşık fiyatı da 120 TL.

Dış Filtre: Yaklaşık 70 litrelik su hacmi için, çok kaliteli olmayan uzakdoğu markalarından temin ederek yaklaşık 125 TL’ye paçayı sıyırabilirsiniz.

İç Filtre: Dış filtre varsa çok gerekli değil ama ben kullanıyorum ve şahsen gerekli görüyorum, e siz de gerekli görüyorsunuz o zaman :) 30 TL.

Isıtıcı: Olmazsa olmaz hatta biraz da kaliteli olmalı ki kaplumbağanıza dayansın; 100 W ısıtıcı yaklaşık 35 TL.

Hava Motoru: Gerek yok. Ama siz bana güvenin ve en ucuzundan 1 tane edinin. Hava taşı ve hortumuyla 10 TL.

Kuru Alan: El beceriniz varsa bir şeyler yaparsınız beleşe. He yoksa; alın size Turtle Bank! 50 TL.

Isıtıcı Lamba: Bu konuda soft ampul alayım diyerek ucuza kaçamazsınız. UVA etkili ısıtıcı lamba ortalama 35 TL.

UVB Lamba: Hele bu konuda hiç taviz yok. Minimum 60 TL.

Derece: Kaliteli bir ürün lazım. Malum hayati önem taşıyor. Mesela Sera: 15 TL.

Aksesuar: Siz bir silis kumu alın da paludaryumun tabanı güzel gözüksün: 10 TL.

Yemler: 1 adet bebek bir kaplumbağa için yaklaşık 6 çeşit yem gerek. Bu da küçük boy yemlerle yaklaşık 50 TL (1 yıl idare edersiniz).

Vitamin: Yaklaşık 20 TL de ona gitti mi :)

Tek tek toplamayla uğraşmayın. Ben size söyliyim; yaklaşık 560 TL! Ee gözden kaçan illa ki bir iki şey olmuştur. Deneyimli arkadaşlar bu başlığın altına yazacaklardır. Onları da ekleyelim; etti 600 belki 650 TL.

Şimdi hala bakmayı düşünüyorsanız, yapmanız gereken masraflar konusunda bilgilisiniz. Eğer ona eziyet çektirmeden uzun yıllar sürecek bir beraberliğe hazır hissediyorsanız kendinizi; pamuk eller cebe!
 
Cvp: Kalem kalem su kaplumbağası masrafları!

Güzel bir yazı olmuş. Günümüz fiyatları ile yaklaşık ne kadara çıkacağı belli.

İlk bilgilere eklemek istediğim özellikle şu konu var. Göllere, derelere bırakılan kırmızı yanaklılar ülkemiz hayvanı olmadığı için habitatımız için tehlike oluşturmakta. Bölgedeki avları tükettikleri için yerli türlerimiz olan çizgili ve benekli kaplumbağa nesli tehlikeye girmektedir. Hatta kavgacı yapısı ile bu türleri barındırmadığını da söyleyebilirim. Bu hayvanların anavatanı Orta Amerika. Ben genelde doğaya bırakacağım diyenlere gidin Amerika kıtasına bırakın diyorum. Tabi kışın doğaya bırakılmaları uyku hazırlığı yapamayan kırmızı yanaklı içinde ayrı ölüm sebebidir. Yani bunu yapan kişi kaplumbağayı eliyle öldürmüş sayılır.

Bence fiyatlar konusunda gayet olumlu olmuş. YUkarıdakilere ilave olarak zorunlu o iki ampulü takacağınız lamba gerekecek. 20x2= 40 tl. Eğer ipek bitki, mango kökü eklenirse bunlarda kaliteye göre toplam 50-100 tl arası tutar.
Ben ilk 96 lt paludaryumu geçen sene AVM den aldım ve toplam herşeyi yaklaşık 1300-1500 tl gibi tuttu. Doğal taşları dahi para ile satıyorlar.
 
çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık inşallah bu yazıyı kaplumbağa aldıktan sonra değil de almadan önce okurlar
 
Cvp: Kalem kalem su kaplumbağası masrafları!

bencede öyle hatta kalitali bi uvb istiyosanız 90 tl. uzun ömürlü olmalı. uvalar patlayacak belkide tekrar tekrar...
 
Cvp: Kalem kalem su kaplumbağası masrafları!

soner bende seninle aynı düşüncedeyim. hatta mesaj yazdığımda olmuştur. kaplumbağa bakımı kolay gözükse de içine girdiğinde aslında balıklardan daha zor teferruatlı ve uzun zaman alan canlılar. bu hayvanları beslemeye niyetlenenler hayatlarının 1/3'ünü paylaşacaklarını bilerek almalı. heves alındıktan sonra bırakılmaları hayvanlara eziyetten başka bir şey olmuyor. çünkü geneli daha kötü ortamla yüzleşiyor. bu hayvanlar ne kadar soğukkanlı canlılar olsalar da ten ve göz teması bir şeyler paylaşma duygusu öldüklerinde kuş kedi ya da köpek ölmesi kadar bizi üzüyor ama bir balık öyle değil. öldü mü kaldır at çöpe istersen git yenisini al.

demem o ki en azından böyle bir uğraşa girmeden önce balıkla başlanması daha iyi olur. ve yapabileceğine inanan kaplumbağaya geçiş yapar. sonuçta ekipman birkaç eksikle (kuru alan-ampul vs.) aynı.
 
Cvp: Kalem kalem su kaplumbağası masrafları!

ee artık bilgisi olmayanlar öğrenmiştir
 
Cvp: Kalem kalem su kaplumbağası masrafları!

Ekstra araçlar koyulunca yüksek meblağlı bir liste olmuş, bu hobiye yeni başlamak isteyenler veya kaplumbağası olup, güzel bir ortam kurmak isteyenler bunu görünce korkup, bu fikirlerinden vazgeçebilirler, hayati önem taşımayan ürünleri bence listeden çıkartın.


Kaplumbağalarla hangi balıkların kıyaslandığını bilmiyorum ama çoğu balığın bakımı kaplumbağadan daha zor, zaten akvaryum hobisinde en büyük dertler genelde su değerlerini ayarlayabilmek ve hastalıklardan korunmak, kaplumbağalar iyi bakıldıkları zaman hastalıklara fazla yakalanmıyorlar, su değerleri ve kalitesini de tolere edebiliyorlar, amonyak patlaması yaşanmış tankda 1 hafta kaldıklarını hatırlıyorum, balıklar ise böyle değildir, 26 derecelik su 25 dereceye düştü diye beyaz benek olmuş balığım var, amonyak patlaması yaşanmış tankta bırakın 1 haftayı gün geçiremez anında zehirlenirler, zorluğu ve pahalılığı birbiriyle karıştırmamak lazım.
 
Cvp: Kalem kalem su kaplumbağası masrafları!

sefa basit bir lepistes alsın,bir çöpcü mesela, kalkıpta pahalı birşey değil. işin tekniğini öğrensin yeter. düzenli ilgilenmeyi ve temizlemeyi öğrensin.

ben 4-5 sene balık baktım. ama amonyak patlaması hiç olmadı bende. aşağı yukarı 100 lt tankta başlangıçta 6 japon 4'ü golden, 2'si periskoptu ismi galiba dışa çıkık gözlü, bir çift black fury, iki vantuz, iki çöpçü, 30 küsür lepistes baktım. lepistes ve goldenlardan yavruda aldım, sonra nüfusta arttı. canlı bitkimde vardı. bunlardan beyaz beneğe bir tek furyler yakalandı sanırım sendeki de bu balıktır, bunlar dayanıksız veya diğerleri ile aynı düzeyde adaptasyonları yok. diğerlerine bir şey olmadı. canlı kurtta verdim. iç filtre olduğu halde amonyak olayı olmadı.
 
Cvp: Kalem kalem su kaplumbağası masrafları!

Sefa Bey;

Benim bu yazıyı yazmamdaki amacım zaten insanların kaplumbağa bakımı ile ilgili gerçekleri görüp korkmaları. Kendilerinden emin olarak bu işe başlamaları ve bunu bir hobiden çok bir yaşam şekli olarak benimsemeleri, her programlarını ona göre yapmaları. Ayrıca listeyi oluştururken birkaç pahalı ürün haricinde ucuz ürünlerden ekipmanları seçtim (450 liralık Eheim dış motor da, 150 TL'lik Sera ısıtıcı da, 100 TL'lik UVB lamba da yazabilirdim). Bu arada listeden bulunan tüm ürünler bence hayati, çünkü hepsi kaplumbağamız için gerekli. Eğer ki bir canlının bakımını üstleneceksek, ona en uygun habitatı olurturmamız gerekir.

Aksi takdirde bu forumda bol bol ölüm fanusundaki kaplumbağasının fotoğrafını çekip "yem yemiyor" ya da "gözleri kapalı" diye başlıklar görürüz değil mi? Ve bir o kadar da ölen kaplumbağa :(

1997 yılından beri akvaryumla uğraşıyorum ve sanırım kendimi akvarist olarak görebilirim. Akvaryumda beslenebilen neredeyse tüm balıklar en az 1 kere akvaryumuma girdi. Şuan da 30 kadar canlı doğuran beslemekteyim. Onun haricinde evimde kedi, köpek, kanarya, muhabbet, hamster, guinepig de besledim. Şunu söyleyebilirim ki, akvaryum bakımının zorluğu 5/1,5 diyebilirim. Her şey sistemini kurana kadar. Ardından haftalık kontroller, bitti. Beslediğim canlılar içinde en kolayı (Amonyak patlaması için ise, eğer akvaryuma 2 ay kadar hiç bakım yapmadan sadece yem atarsanız, eğer dış motorunuz yoksa bu durumla karşılaşırsınız). Kaplumbağa ise 5/4. Ve ayrıca kaplumbağa paludaryumunun öyle çok izlenesi bir yanı yok balık akvaryumuna göre :)

Bence her hayvanın bakımı zordur. En kolay görünenler bile 1 - 2 yıldan sonra zor gelmeye başlar. Ki kaplumbağaların ömrü malum. Bu yüzden hayvan bakımı en kolay yönüyle değil, en zor yönüyle ve tabi pahalılığıyla hesaplamak gerekir.
 
Cvp: Kalem kalem su kaplumbağası masrafları!

bu yazı bencede oldukça gerekli. bu sabah dershanede bi arkadasımla kaplumbağa muhabbetine girdik. geçen senelerde o da beslemiş. tabiki ölüm fanusunda. 1 sene beslemıs hiç büyümüyo onlar yaa diye şikayet ediyordu. etraf kalabalık olmasa azarı basacaktım resmen. çok sinir oldum. o canlının olum fanusunda buyumesını bekledıgı ıcın. o plastik kapda 1 sene yasaması bile buyuk sans dedim ve bu lıstedeki şeylerin hayati önemini tek tek saydım. agızı açık kaldı. baya bi pişman ettim yani kızı :) bir daha almayı dusunuyorum diyordu en baslarda. sonradan vazgeçti :)
 
Cvp: Kalem kalem su kaplumbağası masrafları!

Yazınız`a ne kadar vakit harcadığınız ve ne kadar çok uğraştığınız belli. Ellerinize sağlık.

Ben günlük hayatımda ölüm fanusunda kaplumbağa besleyen birini gördüğümde uyarmıyorum çünkü denizli şehrinin %95ì yobaz, malesef insanlar kendi bildiklerine göre hareket ediyor. Hepsi cahil kafalı insanlar!! yaşıtlarım arasında su kaplumbağası besleme muhabbeti çıkdığında ortadan hemen uzaklaşıyorum. İnsanları bu konuda bilinçlendirmek aşırı zor değil ancak cahil insanları bu konuda bilinçlendiren birine ödül vermek gerekiyor.
 
Cvp: Kalem kalem su kaplumbağası masrafları!

bende kütahyanın bir ilçesinde yasıyorum. aynı sekilde burası da. %99u yobaz. geri kafalı. birşey anlatmak neredeyse imkansız. hatta tamamen imkansız.
 
Cvp: Kalem kalem su kaplumbağası masrafları!

Bana da sorsanız balık akvaryumu çok çok daha zor. Su değerleri ciddi bir sorun. Her şey yolunda giderken, 3 yıl boyunca siz aynı şeyleri yapmış olsanız da, akvaryumun yeri ve balıklar dahi aynı duruyor olsa bir anda sistem çökebiliyor. Bitkili akvaryumlara hele hiç girmiyorum. Bitkinin bir yerinde kahverengilikler başlar demir eksiktir demir katarsınız, demir fazla gelir yosun başlar, yosunu gidermeye uğraşırken bu sefer bitkilerde başka sıkıntılar olur potasyumu arttırırsınız vs. vs. böyle gider. Kaplumbağalarda ise sistem bir kere kurulduktan sonra ancak akvaryumun boyutunu büyütmek kalıyor. Suyun kalitesi elbette çok önemli, ancak sabah akşam su ölçümü yapmayı gerektirecek bir durum yok kaplumbağalarda.
 
Cvp: Kalem kalem su kaplumbağası masrafları!

Evet kişiden kişiye değişebilir akvaryum tecrübesi. Neyse zaten konumuzda balıklar değil kaplumbağalar, değil mi :)
 
Cvp: Kalem kalem su kaplumbağası masrafları!

hiç balık beslemedıgım için birşey diyemem ki :)
 
Geri
Üst