Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağa alıyorum

banyoterligi

Bordo Bereli
Katılım
12 Ağu 2012
Mesajlar
1,004
Öncelikle foruma birşeyleri okuyarak üye oldum. Az çok bilgi sahibi oldum. Şimdi özetle olayımı anlatayım. Kaplumbağa almaya karar verdim. Daha önce fanusta japon balığı beslemiştim. (1,5 sene kadar yaşadı ve büyüdü) sonra tatile gittiğimiz için kaybetmiştik..

Komşumuz akvaryumunu bana verdi (boş). Bende kaplumbağa için (ölüm fanusu) yerine bu çok iyi bir tercih olacak diye kabul ettim.

Öncelikle arkadaşım 3 senedir besliyormuş. Kuru alanı nereye yapıyım diye sordugumda gerek yok dedi. Dolayısıyla arkadaşımın dediklerini kaide almadım o cümlesinden sonra :smile:

Şimdi sorularıma yanıt arıyorum;

1- Akvaryumun boyutunu bilmiyorum ama derinliği ve genişliği var baya. Kaplumbağa aldığımda su seviyesi kabuğu kadar mı olmalı?
2-Kuru alan yapmalı mıyım? Yemi olarak da sera düşünüyorum
3-İzmirde yaşıyorum. Şuan havalar gayet sıcak. Kışın da çok soğuk geçmiyor ama ısıtıcıyı kışa almayı düşünüyorum ne düşünüyorsunuz?
4- Dış filtre iç filtre olaylarına henüz girmeme gerek var mı?
5- Kabuk sertleştirici olayı tam bir muamma. Sizce almalı mıyım? Kimisi kanaryaların o taşını alıp öğüt + vitaminle birlikte suyuna at filan diyor.
6-Evimiz 3 yönden güneş alıyor. Güneşlendirmek gerekliymiş. Ne kadar süre güneşlendiriyim?

not: aklıma gelenler bunlar. Sizin bana yardımcı olucak tavsiyeleriniz varsa bekliyorum, şimdiden teşekkürler


bu arada yazdıklarımı editleyemedim. Akvaryumu ölçtüm

Boy: 65
En:20
yükseklik:26
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

Araştırarak buna girdiğiniz için tebrik ederim. Şu şekilde sorularınıza yardım edebilrim;

1- Bir kaplumbağa için 100 lt hacimli akvaryumlar öneriyoruz. Kaplumbağalar derin suları sever. Yani boyutlarına göre 30-60 cm arası su derinliği gerekir. Bolca yüzebilmesi kas gelişimi ve doğru büyümesi için gereken bir unsurdur. Bu sebeple akvaryuma bakın, size ne kadar yeter ona göre cevap verilebilir.

2- Kuru alan ve ısıtma lambası olmazsa olmazdır. Su kaplumbağaları soğukkanlı canlılardır ve diğer türler gibi güneşlenerek vücut ısılarını düzenlerler. Buda hayati olarak sindirim sistemleri için gereklidir. Aksi halde iştah kaybı olabilir. Tabi kuru alandaki UVB lamba sayesinde D vitamini sentezide sağlanır. Ayrıca dinlenirler. Buda bitkin düşmemeleri için gereklidir. Kuru alan ısısı 31-32 dere olmalı ve derece ile kontrol edilmelidir.
Sera, JBL, Tetra iyi kalitede yemlerdir. Çeşitlilik iyi olur. Ama en azından bir ana yem (Sera raffy P), birde ek yem (Sera Raffy I) almanız gerekir. Yavru alacaksanız günde iki kez toplamda kafa hacmi kadar veremeniz uygundur. 2/3 ana yem, 1/3 ek yem uygun öğün olur.

3- Su sıcaklığı26-28 derece olmalıdır. Gene derece ile sıcaklık kontrol edilmeli. Isıtıcı sürekli çalışarak bu ısı sağlanmalı. Belki şimdi sıcaktır ama havalar soğumaya başlayınca en fazla bir aya kadar ısıtıcı gerekecektir. Bu zamana kadarda derece ile kontrol edilebilir.

4- Filtre kesinlikle gerekli ekipmanlardan. 24 saat çalışmalı ve su filtre edilmeli. Ayrıca belli aralıklarla dip çekimi ile kısmi su değişimleri yapılmalı. Akvaryum hacmi büyüdükçe filtreleme ve su değişimleri de kolay olacaktır. Tabi uygun filtre kullanmak önemlidir. Dış filtre biyolojik döngü için de iyidir. Kısmen bunu şelale filtrelere malzeme ekleyerekte yapabilirsiniz. Ancak iç filtre sadece mekanik temizlik yapar.

5- Kabuk sertleştirici hiç muamma olan bir konu değildir. Net olarak kullanılmaması gerekir. Kabuğun sert ve sağlıklı olmasını doğal yollarla sağlamalısınız. Bunun için okuduğunuz mürekkep balığı kemiği kalsiyum açısından faydalıdır. Mürekkep balığı kemiğinin en uygun uygulanışı toz haline getirilip vitaminli yeme bulayarak direk yemi ağzına uzatmaktır. Suya karışıncsa etki kaybolur.
Tabi D vitamini sentezide önemlidir. Güneşlendirme bu işe yarar. Ancak ülkemizde kışın bu imkan olmadığı için UVB lamba kullanarak bunu sağlayabilirsiniz. Ben yazında esintilerden etkilenmemesi, vakit azlığım ve yerlerinden çok koparmamak için sürekli UVB lamba kullanıyorum.

6- Güneşin çok dik geldiği yaz aylarında yarım saat sabah 10:00-10:30 arası yarım saatte 15:30-16:00 arası güneşlendirmek faydalı olur. Ancak güneşlendirilecek yer kuru alan, gölgelik alan ve sulu alan içermelidir.

Not: Gayet can alıcı noktalara değinmiş ve sormuşsunuz. Buna ek olarak su içinde ttunacakları bir mango kökü iyi olur. Ayrıca suyu yumuşatır ve sevdikleri sarı rengi verir. Birde eğer birden fazla kaplumbağa alma girişiminiz olursa ileride kavga etme durumlarını ve ayırmanız gerebileceğiniz aklınızda bulunsun. Bu durumda ikinci bir sistem kurulması gerekecektir.
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

İlginize teşekkür ederim. Sanırım görmediniz ama şöyle akvaryumu ölçtüm.
Boy: 65
En:20
yükseklik:26

Kaç litre su alabileceğini falan bilmiyorum, malum bu konu da tecrübesizim. :smile:

1-Kaplumbağamı aldığımda su seviyesi ne kadar olmalı? Malum ufak kaplumbağalar bozuk paradan birazcık daha büyük olduklarından akvaryumu tamamen doldurmamalıyım galiba?

2-Şimdi hali hazırda akvaryuma ekstra alacağım tek şey kuru alan için (taş vs birşey veya plastik) gerekli galiba değil mi?

3-Bu arada yem olarak bende sera'y düşünüyordum. Ama bir çok çeşiti var. Bir normal yem bir de vitaminli yeminimi almalıyım?

4-Evet o mürekkep balığı kemiğini toz haline getirip vitaminli yemiyle ağzına uzatarak vermem gerektiğini söylemişsiniz. Yavruyu aldığımdan itibaren mi bu şekilde yapıyım?

5-Akvaryum için ilk etapta gerekli olan aksesuarlar: Filtre ve kuru alan sanırım. (En azından kışa girinceye kadar) Kışın ısıtıcı şart imiş.

6- Birde okurken bu bakterilerle ilgili birşeyler okudum ve pek anlayamadım. Zaten ufak olduğu için elimizle sevcek halimiz yok ama bu bakteri olayı nedir? Kabuğundan mı geçiyor dokunduğumuz için, zararlı mı? Vucut geliştirmeyle uğraştığımdan çiğ yumurta tavsiye edilmiyor. Aynı bakteri çiğ yumurtada da bulunabildiğinden dolayı. O yüzden haşlanmış öneriliyor. Zararlı bakteri. Kaplumbağadaki olay nedir?
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

Ben o sırada konu içinde olduğumdan eki okumamışım. 33 lt su alıyor o akvaryum. Su miktarını belirtmiştim. Ancak esas önemli konu kaplumbağa akvaryumlarının ideali genelde kareye yakın olanları yada eni de geniş olanları. Bence yavru bir kaplumbağaya orada 5-6 ay kadar bakabilirsiniz.

1- Bende bahsettiğiniz ebatta bir kaplumbağaya 35 cm derinlikte olan bir akvaryumda bakıyorum. Tabi çok uzun zaman idare edecek. Sizin akvaryum bebek kaplumbağayı 6 ay kadar idare eder. Maksimum bir saonraki yaz girişi değiştirmeniz gerekir bence. Tabi kabuk boyuda 6 cm olarak düşünülebilir. Akvaryumu hacminide düşünürsek maksimum su seviyesi ile kullanmalısınız. Tabi kuru alandan firar etmeyecek şekilde olmalı. Suyu 2-3 parmak kalana kadar doldurup kuru alan etrafınıda korumalı bir şekilde çevirirseniz firarları engellersiniz.

2- Kuru alan haricinde akvaryumu fazla doldurmayın derim. Bulursanız ufak bir ipek yapraklı bitki olabilir. Plastik olanlardan kaçınmaya çalışıyoruz. Yada küçük bir mango köküde olur. Tırmanır, gece tutunur, saklanır. Yani rahat eder.
Sanırım kuru alanı yapmak için taşlardan bahsettiniz. Kuru alanı taşları devrilmeyecek şelikde dizerekte yapabilirsiniz. Benim bir akvaryumum bu şekilde. Örnek olsun diye linki vereyim.
mailto:/forum/Konu-benim-ufaklilar-ve-evleri.html

3- Bahsettiğim yemleri alıp birde Sera Reptivit alabilirsiniz. Vitamini haftada bir Raffy P olana damlatarak verebilirsiniz. Bu arada tercihen Raffy P yerine Tetra reptominde alabilirsiniz. Bulamama durmuna karşı ana yem alternatifi olarak. Ama imkanınız varsa daha da çeşitli yemler alınmasını tavsiye ederim. JBL Agil yavru iken yemede zorluk çekebilir ama bir kaç ay sonra iyi olur. Hemde tırnakları gelişir. Sera Mineral gerçekten çok iyi bir yem. Birde zor bulunsa da sera Raffy I yerine JBL pro baby de alabilirsiniz.

4- Evet. Bunuda haftada bir vitaminli yemi verirken uygulamanız yeterli. Suya giden işe yaramaz.

5- Evet. Ama bahsettiğim gibi derece ile hem su hemde kuru alan ısısını ölçümünü unutmamanızı öneririm. Kuru alan lambası için genelde 60 w soft ampul uygun oluyor.

6- Kaplumbağadaki bakteri Samonella olan. Genelde dışkılarında yoğundur. Ancak akvaryum suyunadan derilerinde vs bulunacağı için hayvanı tutup bıraktıktan sonra ellerinizi iyice yıkayın. Oral yolla yada açık bir yaradan geçebilir. Yani yıkanmayan el ile tutulan yiyecek gibi etkenler olabilir. Hava yoluyla geçmez. Bu anlamda endişeniz olmasın.
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

1- Kaplumbağalarının kaslarının ve eklemlerinin gelişmesi için 100 lt akvaryumlar tercih ediliyor. Su seviyesine gelince yine kaslarının ve eklemlerinin sağlıklı gelişmesi için yarıya kadar su olmalı. Ama kaplumbağanız derin olmayan sulara alışıksa su seviyesini yavaşça yükseltin. İlk gün biraz arttırın, ikinci gün biraz arttırın ve yarıya alışıncaya kadar sürdürün.
2- Kuru alan gerekli, çünkü kaplumbağalar sürekli sulu alanda durmak istemezler, bu yüzden ya kendiniz cd kabından yapın, videolu anlatım için linki açın, sera raffy yemleri iyidir, kullanın. Link: mailto:/forum/Konu-videolu-kuru-alan-yapimi.html
3- Isıtıcı önemlidir, suyun sıcaklığını sabit tutar, kaplumbağaların çoğu değişen su sıcaklığı yüzünden hayati hastalıklara uğruyorlar. Bu yüzden ısıtıcı gereklidir.
4- Isıtıcı gibi filtrede önemlidir. Filtre akvaryum içinde akıntı oluşturur, böylelikle tabanı hareketlendirir ve göz şile görünen-görünmeyen zararlı-zararsız atıkları toplar.
5- Kabuk sertleştirici kesinlikle kullanmayın, içinde çok zararlı maddeler var.
6- Evet, güneşlendirmek gerekli. Ama saat 11:00-16:00 saatleri arasında güneşlendirmeyin :smile: Benimde bildiklerim bu kadar :133:
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

Kaplumbağa yavru olduğu için mümkün olduğunca derin seçilmeli. Zaten 26 cm olan yüksekliği yarıya kadar su koyup akvaryumu bir fanusa çevirmemeli. Bence 23 cm su yüksekliği ve etrafı korunaklı bir kuru alan düşünülmeli.
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

Hepinize teşekkürler öncelikle. Evet derinlik 26 cm, en azından 20 cm i suyla doldurayım ben. Bu arada ilk defa kaplumbağa bakıcağımdan en azından sizin de dediğiniz gibi 5-6 ay akvaryum yetecektir. Zaten 6 aylık kaplumbağa ne kadar büyüyebilir ki? :rolleyes:


Kuru alan için cd tavsiyesi gelmiş teşekkür ederim deneyeceğim olmadı malum hazır alacağım.

Isıtıcı ve filtrelere baktım kimisi 20 lira falan diyor tanesine ama hangi siteden baktıysam 50'den aşağı bulamadım. Tavsiye edebilceğiniz f/p oranı olan ısıtıcı ve filtre önerirseniz sevinirim.

Bu arada ipek yapraklı bitki, mango kökü gibi bitkiler söylemişsiniz nereden bulabilirim bunları?

Akvaryumun tabanına birşeyler yapmak gerekli mi? Denizlerden toplanan ufak çakıl taşları,deniz kabukları falan var evde. Bir de 1.5 yıl baktığım japon balığım vardı fanusta. Fanusunun içinde yosunlu bir taş vardı. Yem vermemin yanı sıra o yosunlu taştan yosun yediğini de bilirim, o taşı bulursam koyayım mı?

Bu arada sevgili AEK; bir çok kaplumbağa yemi önermişsin. Açıkcası ilk etapta hepsini almama gerek yok diye düşünüyorum. Şimdilik ana öğün + vitamin düşünüyorum, yeterli olur herhalde?

Sevgili deniz12; Filtre akıntı oluşturur falan demişsiniz. Filtreyle o atıklanır temizleniyor mu (pek bilgim yok o yüzden soruyorum)

Bu arada samonella bakterisi benim dediğim de bu. Tavuklarda vardı bir ara. Dolayısıyla çiğ yumurta içen sporcu arkadaşlar var o yüzden pişirilmesi öneriliyordu. Kaplumbağalarda taşıyıcıymış. Elleri kaplumbağaya dokunduktan sonra yıkamak yeterli olucak mıdır? Bu tür hastalık konularında titiz bir adamım açıkcası.

Birde suyu değiştirme olayı nasıl yapılması kaç gün süreyle vs?
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

Yavru 3 cm olan bir kaplumbağa altı ayda 6 cm olabilir. Akvaryum ve su yüksekiliğni buna göre bahsettiğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.

Kuru alanı yapamazsanız hazır olanı aşağıda vereyim. Orta boy ve küçük boy mevcut. Kuru alan lambasınıda soft almak iyi olur ve rahatsız etmez.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=157&urn=12923
mailto:/urun_detay.aspx?kat=157&urn=8426

Ben genelde kaliteli filtre ve ısıtıcı kullanımından yanayım. Bu sebeple Eheim veya Tetratec önerebilirim. Ancak aşağıdaki linkte bir çok alternatif bulabilirsiniz.
mailto:/
Isıtıcı 50 W yeter. Filtre de atmanın şelale olanlarından öneririm. Geçici bir süre bunlarla idare edip ilerde büyük bir akvaryum ile daha iyi markalara yönelebilirsiniz.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=243&urn=4485
mailto:/urun_detay.aspx?kat=241&urn=5801

Bitki ve kök pet shoplardan seçilebilir. Bitki olarak aşağıdakini tavsiye ederim. Bulunduğunuz şehirde bulamazsanız köküde bu siteden alabilirsiniz. Kaynatıp koymayı unutmayın.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=284&urn=9605
mailto:/pet_urunleri.aspx?kat=287

Tabana kum koyabilirsiniz. En ince sarı silis kumu öneririm. Doğaldır ve defalarca durulayıp ondan sonra konulmalıdır. Kum ve taş yeme eğilimleri olabilir. Sindirim için kullanırlar. Bu sebeple irili ufaklı taşların boğazlarında takılıp kalma ihtimali oluyor. İnce silis kumun bu tehlikesi yok.

Vitamin almanız iyi. Yem olarak en az iki çeşit ana ve ek yem almanızı öneriyorum. Tetra reptomin yada Sear raffy P ana yemi öğünde 2/3 oranında verin, Sera raffy I (gammarus) ek yemi 1/3 oranında verin.

Filtre suyu temizler ancak düzenli dip çekimi yapmak gerekir. yem ve dışkı artıklarının bir kısmı bu şekilde toplanır. Hemde su değişimi için alttan çekmek daha iyi sonuç verir. Su değişimi 1/3 oranında sizin akvaryumda 2 haftada bir yapmak gerekecektir. Tabi net zaman aralığını siz kirlenmeye göre belirlersiniz. Tamamını değiştirmeyip bu kısmi değişimle su değerleri de korunmuş olur.

Suya yada kaplumpağaya değen yerlerinizi sabunla iyice yıkadıktan sonra sorun olmaz.


Bahsettiğiniz durumlar bakteri bulaşmasına sebep olabilir. Ben genelde elime alınca yada bir zemine koyarsam sabunla yıkıyorum. Sadece kaplumbağayı geçici süreyle aldığım kendi kaplarını vs duru su ile yıkıyorum. deterjan sabun kalıntısı gibi kimyasallar kaplumbağaya zarar verir.
Ayrıca bahsettiğiniz davranışlar kaplumbağayı da strese sokabilir. Ben akvaryum temizliği ve hastalık gibi zaruri durumlar dışında evlerinden çıkarılmasını uygun bulmuyorum. Balki çok seyrek avuç içinde tutulup bırakılabilir.

Resimdeki kuru alan tipinde ancak sizinki akvaryumun üst noktasına daha yakın olmalı.

Önerdiğim şelale filtre. Buradaki deneyimli çoğu kişi onları size önerecektir. En azından içerisine azda olsa biyolojik malzeme koyma şansınız var. Ben dış filtreyi sistemlerim uygun olduğu için kullanıyorum. Fiyat olarak şelale filtreler dış filtrelere oranla çok daha uygun. Ama iç filtre alacaksanız aynı markanın 60-70 lt için uygun olanlarını gene verdiğim sitede bulabilirsiniz. Ancak ses yapma durumlarından rahatsız olabilirsiniz. Önerdiğim ısıtıcı da en iyilerinden değil. Isıtıcı konusunda size belki bunuda önermezdim. Geçtiğimiz kış yaşanan ısıtıcı patlamalarını hatırladığım için genelde tek marka Eheim alınması taraftarıyım.
Şimdiden kolay gelsin derim.
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

Sözlüklerde takılıyorum ve ordaki entrylerde gördüğüm kadarıyla akvaryumdan çıkarıp evde gezdiren, kucağında uyutan, laptobunun üstüne çıkaran alıp elinde sevip besleyip uyutan bir çok kişi var. Bunlar riskli şeyler mi salmonella için ?


Şimdilik iç filtre ve ısıtıcı alacağım akvaryuma ek olarak. Birde siz tecrübeli oldugunuzdan profesyonel filtre ve ısıtıcılar öneriyorsunuz. Şimdilik basit ve kullanışlı birşeyler düşünüyorum. Zamanla kaliteli şeylere yönelirim. Ona göre tavsiyeleriniz olursa güzel olur.
edit: Bu arada gerek ekşi sözlükten gerek ***** dan (bir makaleye dayanarak yazılmış)

"
- yavru su kaplumbağaları salmonella bakterisi taşıyabilir. hatta amerika'da yavruların satışı bildiğim kadaryla yasak. bu nedenle ilk bir sene akvaryum suyuna elinizi her soktuğunuzda mutlaka gidin elinizi yıkayın. elinizde açık yara varken suya ve kaplumbağaya temastan kaçının."

deniliyor. Amerikada böyle bir olay gerçekleşiyormuş. Fikirleri olan?
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

Yukarıdaki yorumumun altında bahsettiğiniz konulara değindim.
Selamlar.
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

10 cm den küçük kapluşlar salmonellayı doğal olarak taşır diye yazıyor çoğu yerde ama ne kadar bilimsel bilmiyorum benim mikrobiyoloji kaynaklarımda yazan sadece su kaplumbağasından salmonella bulaşlarının olduğu. Yayınlarda da bir tane ölüm vakası vardı galiba. Tabii yaş, immun sistemin durumu, ek hastalıklar hepsi etkiliyor hastalığı nasıl geçireceğimizi.
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

tubidik' Alıntı:
10 cm den küçük kapluşlar salmonellayı doğal olarak taşır diye yazıyor çoğu yerde ama ne kadar bilimsel bilmiyorum benim mikrobiyoloji kaynaklarımda yazan sadece su kaplumbağasından salmonella bulaşlarının olduğu. Yayınlarda da bir tane ölüm vakası vardı galiba. Tabii yaş, immun sistemin durumu, ek hastalıklar hepsi etkiliyor hastalığı nasıl geçireceğimizi.

Muhakkak yaşlı ve çocukların etkilenceği normal. Zaten sürüngenlerde salmonella sindirim sistemleri için olması gereken bir bakteri. Ama gel gelelim insana zararı olunca biraz tedirgin oldum.

Birde sözlükte okudugum entrylerde kucağında uyutandan, tv yi açtığımda kuru alandan kafasını çıkartıp izleyen vs yorumları gördükçe güldüm ve hoşuma gitti. Kışın laptobunun üstünde uyuyakalan filan bile yazmış açıkcası. Bende doğal olarak 10 cm'den büyüklerinde risk yok herhalde diye düşündüm. Kaplumbağalar küçükken bu bakteri olayı daha yaygın sanırım?


Bu arada biraz önce petshop a gittim. Hepsi kırmızı yanaklıydı. Bizzat sordum. Yurtdışından ithal getiriyoruz dedi peki dedim.

Filtre fiyatı sordum 15 dedi. Kaplumbağaya 10 lira dedi. Isıtıcı ne kadar dedim. Ne gerek var dedi. Anlamadım dedim. Şimdi gereksiz dedi. Notu verdim o an zaten. Belki 1 ay için (izmir) gereksiz olabilir ama sonra gerekli diye düşünüyorum. Kaplumbağayı almadım. Çünkü bulunduğu kapta 3-4 tane vardı ve suyu çok pisti. Haftaiçi daha hijyenik ortamda bulunan bir yer bulmaya çalışıp ordan almaya çalışcam.

Bu arada AEK; yorumun için teşekkürler. Şelale filtre temin etmeye çalışcam. Şuanki sistemim senin dediğin gibi 33 litremiş. Ama 60-70 litrelik birşey almakta fayda var zira akvaryumu ileride değiştirdiğimde tekrardan aparat almayayım.
Isıtıcı patlamaları mı ? :ff: Dediğiniz markadan almaya çalışayım. Bu arada petshop filtreye 15 lira dedi. Bilmiyorum piyasasını o yüzden teşekkür edip ayrıldım dükkandan.
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

Küçük kapluşlarda salmonella olma ihtimali daha fazla şeklinde anlıyorum ben yazılanlardan ama mantıken sindirim sistemleri için gerekliyse hepsinin taşıdığını varsaymak sanki daha doğru gibi. Yani bunda vardır ya da yoktur demek için bir gayta tahlili yaptırmak kesin çözüm olurdu herhalde :) Biz işimizi sağlama almak için her temastan sonra ellerimizi yıkayalım ve hem kendimiz hem de kapluşlar sağlıklı kalsın diye olabildiğince akvaryumdan çıkarmayalım bence.
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

Bende o sonucu cıkardım açıkcası. Peki başka bilgilenmem gereken konular varmı beslenme işte temizlik hijyeni vs? Tecrübeler daha önemli tabi yoksa herkes klavyeden yazar :smile:
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

Bu bakteri konusunda uzun süre kaplumbağa besleyen erişkinlerin bağışıklık kazandığı dahi söyleniyor. Ama bende Tuba hanım gibi kem kaplumbağa hemde besleyen kişinin yaşını gözetmeksizin hijyen kurallarına uyarak önlem almasından yanayım.

Isıtıcı konusundaki sorunlar daha çok hatalı kullanım, sorunlu ürün yada uygunsuz seçimden kaynaklanır. Belli markalar suya tamamen batırılmasını belli markalarda kafa kısımlarının dışarıda kalmasını ister. Yani hemen hemen tüm kısmı su içinde kalır. Su hacmine göre güçsüz ısıtıcılarda aşırı yüklenmeye maruz kalır. Tabi çok yüksek W değeride olmamalıdır. Siz 50-60 lt ye uygun ısıtıcı alsanız uygun olur. Zaten alacağınız ısıtıcı termostatlı olduğu için su ayarladığınız dereceye gelince duracak, bir derece aşağı düşünce çalışacaktır. Benim size önerdiğim ürün bile Eheim gibi değil. Sorun yaşanma ihtimali azda olsa ben farkı belirtmeyi uygun buluyorum. Eheim ısıtıcılarının özelliği kaçak gibi durumlarda elektriği kesmesidir. Yani ısıtıcıda sorun olsa yada su içinde kırılsa elektriği kesecektir. Böylece canlıların çarpılması söz konusu değil. Ama maliyet açısından yüksek olacağı için bunu yazmadım. En azından özelliklerini anlatmam hepsi hakkında fikrinizin olmasını sağlar.

Filtre dediğim gibi şelale olan sizin için daha iyi bir seçim olmuş. İleride de kullanmaya devam da edebilirsiniz. Kaplumbağalar balıklara göre suyu daha fazla kirlettiği için biraz üst hacimlere göre filtre seçenekleri tercih ediyoruz. İleride çok daha büyüğe geçince bu yetmese dış filtrede alsanız bile gene kullanmaya devam eder takviye yapabilirsiniz.

Pet shopların hepsine aynı sözü söyleyemem ama bir çokğu kaplumbağa kayıplarından para kazanırlar. Kaplumbağa ne kadar kısa ömürlü olursa o kadar müşteri tekrarı demektir. Zaten bir çok insanda bilgi eksikliği olduğu için iyi bir müşteri kitlesi oluşturmaktadır. Küçüklüğümü düşününce bende ölüm fanusunda bakıp bu dönemden geçmiştim.

Kaplumbağa alırken hareketli olmasına, gözlerinin şiş olmamasına kabuğunun çok yumuşak olmamasına dikkat edin. Bebek kaplumbağaların kabuklarında hafif yumuşaklık olması bebeklikleri dolayısıyla normaldir. Ama aşırı yumuşak olmamalı. Kabukta deformasyon yada normal dışı lekeler olmasın. Bunlar hasta olmayan kaplumbağa alma ihtimalini bayağı yükseltir.
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

Şelale filtrenin su hacmine vs göre seçenekleri yok değil mi şelale filtre dediğimde verdikleri uygun olur? Isıtıcıyı da artık f/p bişey alayım şimdilik olmadı.

Yarın da çevredeki ve başka bir semtteki petshopculara uğrucam. Belki kuru alan falan da bulurum güzel bişeyler. juenpetmarket de de güzel şeyler gerçi. ama sınırlı. En iyisi akvaryumcular gibi.


Isıtıcıyı artık duruma göre ya şimdi ya da bir kaç hafta içinde almayı planlıyorum. Yarın da zaten çevredeki ve bir kaç yerdeki petshop tarzı değil de akvaryum üzerine ürün satan yerlere bakıcam. Gerek kuru alan gerek kaplumbağa için. Bugunkü gittiğim yerde suları çok pisti. Hani tabiri caizse köpek bağlasan durmaz yani. O yüzden almak istemedim.

Şelale filtreyi tavsiyeniz üzerine alıcam. Nette Atman-HF-100 lt/h 30-50 litre arası akvaryum için yazıyor.
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

Şelale olanı bahsettiğim gibi ben kullanmıyorum ama iç filtreye göre iyidir. Çoğu arkadaşımız bunun içine kısmen biyolojik malzemede koyarak su değerlerine olumlu etki edebiliyor. İç filtreden bu anlamda iyi olduğu kesin.
Tüm filtrelerin akvaryum hacmine göre çeşitleri vardır. Filtre olarak akvaryum hacminin iki katına göre olanlarını tercih etmek performens olarak daha iyi sonuç alınmasını sağlar. HF-100 22 tl, HF-300 28 tl olduğuna göre ben HF-300 alın derim. 50-100 lt akvaryuma uygun olan. Linkte görebilirsiniz.
mailto:/pet_urunleri.aspx?kat=241

Juen pet bence kaplumbağalar için çok ürün bulunabiliyor. Genelde akvaryumcularda çok bulunmaz. ERn azından ekipmanları alıp kuru alan gibi aksesuarları bu firmadan edinebilirsiniz.

Isıtıcı için beklemenizde bencede bu havalarda sakınca yok. Ancak akvaryuma bir derece takınki ısıyı gözlemleme ve ihtiyaç zamanını belirleme şansınız olsun.
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

HF-300 şelaleyi alayım o zaman. Bu arada dereceden kastı normal evdeki derecelerden mi? Hayır nette digital derece ölçere baktım akvaryum satan bir sitede 100 lira filan. Tüm GEREKLİ ürünlerin toplamı kadar :smile:

Bu arada güneşlenme olayına gelince. Tamam ev 3 taraftan güneş görüyor sabah 8den akşam 8 e kadar ama balkonlara çıkartırken akvaryumla birlikte çıkarmıcam heralde değil mi? Bir fanus veya kaba koyup kuru alanıyla birlikte mı çıkartmam gerekiyor?


Birde şelale filtrelerin içine birşeyler konuyormuş. Onlar nedir nerden temin edebilirim?
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

Ucuz Sera veya JBL cam vantuzlu dereceler var. Daha kesin sonuç alırsınız. Onlardan alıp içeriden cama yapıştırarak sürekli kontrol edebilirsiniz. Daha ucuzları da mevcut. Bu sitede bu ürün mevcut.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=290&urn=1141

Akvaryumu sürekli taşımaya gerek yok. Zeten yüksek ise cam arkasında falanda kalabilir. Cam arkasından güneşlenmede etki etmez. Leğen gibi bir kap olur. İçine akvaryum suyundan koyup taş gibi bir cisim ile kuru alan yapıp bir tarafınıda gölgede olacak şekilde ayarlarsanız gayet iyi olur. Ancak yanında durunca kuru alana çıkmayabilir. Diğer türlü balkonda korumasız kalıncada karga yada martı gelip alabilir. Bu durumda üzerine tel bir sistemle koruma yada uzaktan seyirle gözlemleme gerekir.

Filtre malzemeleri zaten pet shoplarda satılıyor. Fazla yeri olmayacaktır. İçinde kendi süngeri vardır. Biyolojik malzeme olarak içine zeolit koyabilirsiniz. İlk ayda aktif karbon koyabilirsiniz. Daha sonra boş kalan yere gene zeolit yada biraz substrat ekleyerek daha işlevsel yapabilirsiniz. Fazla debi düşürme şansı olmayacaksa çok azda malzeme arasına elyaf koyup mekanik filtrasyona yardımcı olursunuz.
 
Cvp: Kaplumbağa alıyorum ve yardım

Evet suyun içine konulan cihazları sonra farkettim. Şimdilik akvaryuma şelale filtre, kuru alan ve kaplumbağa almakla işe başlayacağım. (hayvanı aldın yemi unuttun demeyin unutmadım :smile: )
Havalar biraz daha soğuduğu an ısıtıcı (atman) geçicem 100w yeterli sanırım.

Bu arada bugun ki gittiğim petshoptaki kaplumbaglar akvaryum icindeydi ve filtresi vardı. Bir kaç tane çok fırlama zıpzıp hareketli olanları vardı. Onlardan bir tanesini alacağım.

Birde bu sera mamalar 250 ml veya gr yazıyor. Ne kadar gidiyor ortalama ?
 
Geri
Üst