Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağa çok hasta

meldorado

Yeni Üye
Katılım
15 Haz 2013
Mesajlar
7
Öncelikle Merhabaa.Ben Melis Veteriner hekimlik 3. sınıf hatta dün itibariyle 4. sınıf öğrencisi oldum malum finaller de bitti.Size sormak istediğim bir şeyler var.Ev arkadaşımın arkadaşı elinde bulunan su kaplumbağasını atmaya karar vermiş daha doğrusu onun tabiriyle 'ölüme terketmeye!' çok vahşice bir durum..Bende sahiplendim :smile: İsmi de 'Müptezel'^^
Gel gelelim Müptezelde bir takım aksaklıklar var.Dün gece uzunca bir literatür-kaynak taraması yaptım.Ve daha önce hiç beslemediğim/besleyen arkadaşım olmadığı içinde uygulama bilgim fazla yok.
Geldiğinde fanusunda su yerine kahverengi bir sıvı vardı resmen pislikten ölüyordu.Sudan sigara izmariti çıktı !!!! neyse Müptezeli kısa süreliğine çıkartıp yıkadım fanusu.kaynar suyla birkaç kez yıkayıp taşlarını kumunu vsde temizledik.ardından kabuğunun sadece üzeri görünecek kadar durgun su koydum.bugün geleceğini bildiğim için yem almıştım karides aldım.
1.sorun:gözleri sürekli kapalı ve çok şiş arada açıyor.bildiğim kadarıyla hipovitaminA durumlarında görülür fakat pnöumani tarzı birşey olmasından korkuyorum.
2.sorun:hareket etmiyor.çook nadir keyfi gelirse yüzerMİŞ gibi yapıyor o kadar :shuriken:
3.sorun:mama yemiyor.veren çocuk 3 aya yakındır ona yem vermediğini söyledi şaka gibi değil mi!! toleransı ne kadar bilmiyorum ama çocuğum acaba yemek yemeyi mi unuttu :haha:
4.sorun:suyu az koyduğum için mi hareket etmiyor acaba şimdilik kuru alan olarak kocaman bir midye kabuğu var :whistling: ilerleyen günlerde geliştiricem tabiki ama önce sağlık sorunlarını halletmem gerekli.
5.sorun:bu sabah suyunda bağırsak kurdu tenya vari birşey.karşımdaki hayvan carnivor,ruminant,equide olsa bi dolu semptom sayabilirim ama gerçekten bu konuda eksiğim biraz.
yardımcı olursanız sevinirim
 
RE: yardımcı olabilir misinizz?

mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakiminda-temel-bilgiler.html

Merhaba,
Öncelikle kaplumbağanın gereksinimleri için yukarıdaki konuyu okumanızı öneririm.

Ben tekrardan buradada belirteyim su kaplumbağası fanusta beslenmez. İyi bir su hacmine sahip akvaryum gerekir. Ömürlük idare etsin derseniz minimum su 100 lt olmalı. Bir sene idare etsin derseniz 50 lt olmalı. Hayvan bolca yüzüp gelişmeli. Bu hayvanlar için su 26-28 derece olmalı. Yani ısıtıcı gerekir. Gene su filtrelenmeli. Sadece su değişimi metabolizmayı aşırı zorlar. Kuru alan ve burayı 31-33 derece olacak şekilde olan ısıtma lambası gerekli ki soğukkanlı olan bu hayvanlar vücut ısısını yükselterek gene metabolizmalarını dengelesin. Bu ısınma durumu aşırı hayati. Öncelikle iştah, sindirim, hareketlilik ve üremede doğrudan etken. Ki zaten bunun sonuçlarını görüyorsunuz. Hastalık zaten kaçınılmaz. Uygun değerden soğuk suda metabolizma yavaşlar iştah gider ve hipotermi durumuna dahi geçer. Daha soğukta kış uykusu durumu oluşurki akvaryum ortamında uyanmasıda çok nadirdir. Filtrelenmeyen su dışkı ve idrar ile aşırı kirlilik içerir. Bunun en büyük sonucu ilk olarak göz enfeksiyonudur ki bu durum mevcut. Hemen tedavi edilmeli. Sudaki kurt gibi olan canlı iç parazit olabilir. Parazit tedavisi ile bu durum hemen giderilmeli. Besinsizlikten hayvan tüm enerjisini kaybetmiştir. Hemen sera reptilin alınıp ağzına sıkarak beslenmesi sağlanmalı. Ancak ekipmanlar çok önemli. Bir an önce alınıp hayvan işkenceden kurtarılmalı. Şu an çektiği ızdırap inanılmaz boyuttadır.
Veterinerlik öğrencisi olduğunuza göre hemen fakültede gösterin derim. Hayvan soğuktan akciğer enfeksiyonuda olmuş olabilir. Tedaviler hemen başlanmalı. Durumunun iç açıcı olduğunuda hiç düşünmüyorum.

Çektiği eziyetlere üzüldüm. Yapılanlara diyecek söz bulamıyorum.


Kabuğunu da kontrol edin, yumuşama var mı?
 
Cvp: Kaplumbağa çok hasta

gereken muayenelerini yaptım kabuğunda bir yumuşama yok.evet inanılmaz bir eziyet çekmiş inanamadım duyunca bende.pazartesi günü hastaneye götürücem zaten antiparaziter bir uygulama şart
 
Hafta başına kadar sistemide tamamlamanızı öneririm. Hazır hafta sonu olması şans.
Kabuğun sertliğini koruması çok iyi olmuş. Genede d vitamini sentezi için uvb lambada almayı unutmayın. Yem yese devit 3 alıp lamba alana kadar verin derdim ama yem yemiyor.
 
Cvp: Kaplumbağa çok hasta

melis öncelikle foruma hoşgeldin. aramızda veteriner olması forumada iyi olur. tıbbi literatür konusunda bize faydan olacaktır.

benim lugatımda yoktur ama arkadaşının arkadaşına bir "OHA" diyesim geldi. fanusu resmen kül tablası niyetine kullanmış. hayvanın direncine hayran kaldım. sigara içindeki kimyasallar bir yana en başta nikotin zehirdir. fakültede hocalarına sorarak daha detaylı bilgialabilirsin. bizim burada önerdiğimiz göz için gentagut damladır. şiş olduğuna göre ciddi bir göz enfeksiyonu var. günde üç defa her iki göze ikişer defa damla damlat. en azından bir beş dakika suya inmeyeceği şekilde tedbir al. hayvan gıdaya bağlı olarak halsiz. emrenin dediği gibi kafası yukarı gelecek şekilde tutup. sera reptilin vitamini (özellikle bunu almalısın en kaliteli ve doğal yollu üretilmiş vitamindir) ağız kenarlarına sürüp yutmasını sağlamalısın. bunu 1 hafta boyunca hergün bir damla yap. kabuk boyu konusunda bilgi vermemişsin. onu öğrenelim. bu kadar dayandığına göre hayvan 7-8 aylıktan küçük değildir.

ekipmanları emrenin dediği gibi bir an önce al. özellikle akvaryum, kuru alan ve su ısıtıcısını hemen al. arkasından filtreyi. hayvan hassas durumda suyu kademeli olarak yükselt ve takip et bu halsizlikle boğulmasın. iç parazitse hayvanı içten kemiriyordur. bu konuda bilgim yok bunu hocalarına sorup tedavi yöntemini ilaç ve uygulama ne şekilde ise paylaşırsan bizde faydalanabiliriz. yemler konusunda emrenin gösterdiği konuyu incele. normalde kafa hacmi deriz ama hayvan sindirim sistemini kullanmadığı için bu miktar zarar verebilir. yemeye başladığında bir kaç gün yarısı kadar ver sonra normal şekle dönersin.

şu an için pencere arkasından suyu gölgede kuru alanı güneş görecek şekilde konumlandır. bu anlattıklarını duyunca petshoptakiler daha şanslıymış demekten kendimi alamıyorum. geçmiş olsun.
 
Kaplumbaniz umarim iyilesir. Veteriner olmaniza cok sevindim bende buyuyunce veteriner olmak istiyorum da :) . Hayvana resmen sigara icirmemisler,yedirmisler :! Nasi insanlar bunlar boyle ya!
 
İnsallah Müptezel iyilesir gercekten cok eziyet cekmis izmarit felan ama siz veteriner oldunuz icin muayene yapmişsınızdır bu arada demeyi unuttum hosgeldiniz :D
 
Cvp: Kaplumbağa çok hasta

hepinize çok çok teşekkürler ilginiz için.veteriner olmak isteyen ya da evcil hayvanı olan arkadaşlar varsa her türlü yardımcı olabilirim.

gerçekten sandığımdan daha zormuş su kaplumbağası bakımı :whistling::smile:

ya bende kendime genta kullanıyodum ama hiç bir faydasını göremedim çok geniş spektrumlu bir antibiyotik.

peki sizinde suyunda kurt gördüğünüz kaplumbağalar oldu mu normal mi bu yahu?

hayvanın hiiiiiiiiiiiiiiç kıpırdamıyo olması da gerçekten trajikomik :59:
 
Cogu kisi kaplumbagasinin gozunu genta ile iyilestirdi. Siz de deneyin. Siz ve kaplumbaga ayni deil onun gozu iyilesir sizin iyilesmez yada tam tersi olur.


Bu arada "spektrum" filan cok degisik geldi bana. Veteriner fakultesindemi filanmi ogrendiniz?
 
Cvp: Kaplumbağa çok hasta

spectrum fizikte prizmadan süzülen ışığın çoklu renklere çizgisel şekilde ayrılması, mesela düz ışıkta pırlanta yüzüğe baktığınızda gördüğünüz renk çeşitleri gibi. tıbbi olarak birden fazla hastalık çeşidine faydası olması manasında bir terim.

melis genta sıvı olmasından dolayı göz içine daha iyi nüfuz ederek pisliklerin çıkmasını kolaylaştırır. durum çok ciddi ise teramisin göz merhemi olanını da kullanabilirsin bu suya girse dahi gözde kalır. bunu kulak pamuğuna sürüp göz kapağı üstünden bastırmadan süreceksin.
 
Suda kurt oluşumu çeşitli yem ve köklerden gelen yumurtalarla olabilir. Aslında parazit tam kurt şeklinde değildir. Ama hayvanda nasıl zararlı oluşumlar mevcut bilemiyorum.

Hareketsizlik durumu ile ümidim iyice azalıyor. Fakülteye gittimi hayvan?
 
Cvp: Kaplumbağa çok hasta


Spectrum etki dozu tarzında bir kelime evet veteriner hekimlik okuduğum için haliyle fakültede öğrendim farmakoloji derslerinde.Aslında günlük hayatta da kullanılan bir kelime duymamış olman tuhaf.

Evet pazartesi günü götürdüm hastaneye.Dahiliye uzmanı bir profesör bir hocamdan yardım istedim.Tahmin ettiğim gibi hipovitaminA durumuna bağlı bir hastalıkmış.Zaten hasteneye giderken güneş ışığından dolayı kendi kendine gözlerindeki zarları kaldırdı açılmıştı gözleri biraz. 0,01 Ademin ve 0,09 t FTS uyguladık boyun venasından.V. jugularis diye de geçer.
Pazartesi-perşembe-pazartesi olmak üzere 3 günlük periyotlarla gelmemi söyledi fakat perşembe gidemedim bende suyuna bir kaç damla ve ağzına 2 damla olmak üzere oral yolla verdim.
Şu an çok iyi :)



Eklemeyi unutmuşum genta uygulamam gerekli mi diye sorduğumda ağır geleceğini söyledi.Ama siz iyi geliyor derseniz bilemem yine de.
 
Bildiği vardır. Bünye zayıflığını düşünüp ağır geleceğini düşünmüş olabilir.
 
Cvp: Kaplumbağa çok hasta

evet katılıyorum. sonuçta antibiyotik. iki antibiyotik bir arada verilmez. hocan verdiği nedir bilmiyorum ama ilacın etkisini daha iyi bilir. hipo düşüktü değil mi. bu yüzden yemlerde en fazla dozajı olan A vitamini. birde A vitamini deri değişimine yardımcı, daha doğrusu deri dökmeyi artırıcı etkisi olur diye biliyorum hocana bunu sorarmısın. arkadaşlara yanlış bilgi vermiş olmayım.
 
Cvp: Kaplumbağa çok hasta

cem' Alıntı:
evet katılıyorum. sonuçta antibiyotik. iki antibiyotik bir arada verilmez. hocan verdiği nedir bilmiyorum ama ilacın etkisini daha iyi bilir. hipo düşüktü değil mi. bu yüzden yemlerde en fazla dozajı olan A vitamini. birde A vitamini deri değişimine yardımcı, daha doğrusu deri dökmeyi artırıcı etkisi olur diye biliyorum hocana bunu sorarmısın. arkadaşlara yanlış bilgi vermiş olmayım.

Doğru biliyorsun.Ademin A,D ve E vitaminlerinden (özellikle A) oldukça zengin bir çözelti.FTS fizyolojik serum diye de geçer.Halsizlik,deri problemleri,uykusuzluk vs için kullanımının yanında ruminant grubuna giren büyük baş ve küçük baş hayvanlarda döl tutması için kullandığımız bir çözeltidir ademin.
 
Cvp: Kaplumbağa çok hasta

başın sağolsun. en azından elinden gelini yaptın çabaladın. o halden sonra bu kadar yaşaması bile iyiydi.
 
Geri
Üst