Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kaplumbağa kabuğu

elian

Yeni Üye
kaplumbağanın kenarındaki kabuklar yumuşak olur mu? yanlız kenarındaki tırtıklardan bahsediyorum

Cvp: kaplumbağa kabuğu

Eğer küçükse büyüme döneminde normal bir durum. Fakat kabukların sertleşmesi kaplumbağa açısından önemlidir. UV lamba yada o yoksa D vitamini içerikli bir damla kullanıyor musunuz ?

Özellikle kuyruğa yakın kabuk kenarları kağıt gibi olabilir. UVB lamba kullanmıyorsanız, kaliteli yemler, multivitamin ve devit3 isimli d vitaminini forumdaki konularda bulabileceğiniz program dahilinde kullanmanız olacaktır.

Özellikle yazın da bol bol güneşlendirmenizi tavsiye ederim.

evet küçükler daha ışık falan kullanmıyorum ama ilaçlara başlamalıyım sanırım yem olarak karidesten başka bir şey yemiyorlar.reptomin aldım onu da yemediler.devit3 dediğiniz damlayı kabuğuna damlatacağım sanırım. bu konularda biraz bilgisizim yardımcı olduğunuz için teşekür ederim:)

Bahsettiğim vitamin dahil tüm vitaminler yeme damlatılıp öyle verilmelidir. Kabuğa sürülmesi bir işe yaramaz. Haftada 1 kere vermeniz yeterlidir. Yakın zamanda reptomine de alışacaktır.

yeme damlatırım yemi suya atıyorum.vitaminleri de üstüne damlatınca suda dağılmaz mı benim kaplumbağalar biraz zor yem yiyorlar da.

Kuru alana bırabilirsiniz, kendi gidip alır. Ya da kürdan gibi birşeyle yemesini sağlayabilirsiniz.

tamam o zaman öyle bir yaparım teşekür ederim:)

hazır bu konu açılmışken ben de bir şey soracağım, benim şu an uv lambam yok, ben de d vitamini için sera reptilin almıştım, kullanıyorum. Haftada 1 kez 100 gr için 3-4 damla diyor. Haftada bir kez 2 damla veriyorum. Devit3'ün müadili olabilecek türden mi, bilgisi olan var mı?

Sera reptilin piyasadaki en iyi sürüngen vitaminidir. D vitamini dahil bir çok mineral ve vitamin içerir. Devit 3 ise sadece d vitamini iiçerir ve esasen bebek vitaminidir. Eczanelerde satılır.

Kaliteli yemler ve Sera Reptilin kullanıyorsanız kaplumbağanızın çok da vitamine ihtiyacı yoktur. Ancak henüz bebek bir kaplumbağa yada genç bir tanesini besliyorsanız eczaneden 5tl ye alacağınız devit 3ü sera'nın yanında haftada 1 kere 1 damla verebilrisiniz.

Kaplumbağam bebek (6 cm kabuk boyu) , devit3 alabilirim yalnız devit3 kullanırken sera reptilini kesmeli miyim bu durumda ? Kaliteli yemler kullanıyorum kadayıfım için, her gün 10 damla biyo tortvit damlatıyorum yemine de. Bu durumda devit3 'ü de ekleyip sera reptiline ara vereceğim?

Bu kadar çok vitamin kullanmanıza gerek yok, hem sera hem biyo kullanıyorsanız devit 3 almanıza gerek yok. Zaten yemlerin içinde de vitaminler var. Ancak biyo tortiviti de sera gibi haftada 1 vermenizi tavsiye ederim. Genelde içindeki kullanma talimatları büyük sürüngenler için hesap edilen dozları yazıyor.

Genel kanı haftada 1 kere yemi ıslatıcak kadar vitamin yeterli olur.

biyo tortivitin içinde her gün 20-40 damla arası yazıyor. O yüzden o şekilde kullanıyorum. Sera reptilini haftada 1 kullanıyorum, reptilini damlattığım gün de tortiviti vermiyorum.

Prospektüsünde öyle yazar ancak verdikleri o rakamlar büyük sürüngenler içindir, bizim kaplumbağalarımız için haftada 5-10 damla rahatça yeter. Çünkü Sera ve Tetra gibi yemlerin içinde de makül olçülerde vitamin vardır. Fazla vitamin böbrek yetezliğine, kemiklerin zedelenmesine ve aşırı deri dökülmesine neden olabilir. Ben her gün verilmesi taraftarı değilim. Haftada 3ü geçmemenizi tavsiye ederim.

Söylediğinizi dikkate alacağım bu doz da bana fazla geliyordu ama prospektüsünde 20-40 arası günlük yemlerine damlatınız yazdığı için 10 damla damlatıyordum. Haftada 3'e indireceğim, reptilini de her zamanki gibi haftada 1 gün 2 damla vereceğim.

Bu arada uv lambası yoksa bu vitaminler öneriliyor ama d vitaminin aktif hale geçmesi için güneş ışığının şart olduğunu biliyorum. Kullandığımız vitaminlerde devit3 veya reptilin gb bir aktifleştirici madde mi var? Çünkü dışarıdan ne kadar d vitamini takviyesi yaparsanız yapın insanlarda güneş ışığı mutlaka lazım.

Güneş ışığındaki uvb ışını metobolizmada d vitamininisalgılanmasına yarar. D vitamininin asıl görevi ise bağırsaklarda kalsiyum emilimini sağlamaktır. Yani ne d vitamini olmadan ne kalsiyum olmadan insanlarda kemikler, kaplumbağalarda kabuk gelişemez. Uvb lambası bu olayı tetikler. Biz ise lamba kullanmadığımızda kalsiyumu kullandıracak d vitaminini yemler ve multivitaminlerle veririz. Sizin şu anda kullandığınız yemler ve vitaminler yeterlidir.

Ancak son noktada haklısınız. Hİç bir vitamin güneş ışığının yerini tutmaz. O yüzden an azından 1-2 ay yazın kaplumbağaları direkt güneş alında güneşlendirmeyi tavsiye ediyorlar. Ben bu yaz 3 ay hergün güneşlendirdim ve inanılmaz faydasını gördüm. Hem renkleri değişti hem de kabukları gözle görülür bir şekilde sertleşti.

Bu şartlarda biz vitamin vererek en azından açığı bir nebze kapatmaya çalışıyoruz.

Ayrıca vitaminlerin ve yemlerin içinde bir miktar kalsiyum da bulunmaktadır. Firmalar bu bileşenleri uzun araştırmalar yaparak belirliyolar. Eğer kaplumbağanızın kabuğunda(kuyruk kısmı hariç) gözle görülür ciddi bir yumuşaklık yoksa ki hafif esnek olması normaldir ekstradan d vitamini kullanmaya gerek yoktur

Umarım yardımcı olabilmişimdir Tuğçe Hanım :)

Çok teşekkür ederim gece gece meşgul ettim kusura bakmayın (=

Damlalardaki d3 vücutta kullanıma hazır aktif d3 vitaminidir. Vücutta sentezlenen d vitamini aktif d3e dönmek içim deriden uvb almak zorundadır.

Haftada 3 e indirmenizi tavsiye etmem bu çok yüksek bir miktar haftada 1 gün yemini ıslatacak kadar damlatın ben 1 yeme 2 damla damlatıyorum bendede biyo tortvit var 20 40 dediğine bakmayın bende önceden konu açmıştım haftada 1 gün 1 adet stick e 2 damla vitamin damlatmanız yeterli olacaktır.

Geri