Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağa sahiplendim. Bilgi ihtiyacım var.

cisadam

Yeni Üye
Katılım
25 Tem 2023
Mesajlar
4
Herkese merhabalar,

İşten ötürü çok fazla vaktim olmadığı için yeteri kadar araştırma yapamıyorum. Forumu aktif ve verimli kullanmayı da henüz öğrenemedim ancak takip etmeye ve öğrenmeye çalışıyorum. Bu sırada ise kaplumbağalara zarar verecek bir şey yapmak istemediğim için bu post ile kısa vadede hazıra konmayı amaçlıyorum :) Uzun bir post olacak. Tüm soruları cevaplamanıza gerek yok. Yardımlarınız çok makbule geçecek.

Yakın zamanda kızım için bir petshoptan yaklaşık 4cm büyüklüğünde kaplumbağa satın aldım. Daha sonradan ölüm kabı olarak tanımlandığını öğrendiğim plastik kapla birlikte. Tabi 2-3 gün boyunca küçük kaplumbağamız ibo pek hareket etmeyince ve yemek yemeyince forumunuz ile tanıştım. Bu vesile ile evvela daha büyük bir akvaryum almak gerektiği temel bilgisini edindim. Bütçe sebepleri dolayısıyla 2.el akvaryum bakarken farklı bir şehirden 2 adet yetişkin kaplumbağasını sahiplendirmek isteyen (akvaryumu, 1 küçük 1 büyük olmak üzere 2 iç filtresi ile birlikte) birinden akvaryumu (40x50x100 ölçülerinde ve sanırım aşağı yukarı 200 lt hacminde) ve malzemeleri aldım. Bu vesile ile evde 3 tane kaplumbağa oldu. Ancak yetersiz bilgi sonucu olarak büyüklerin akvaryumuna ibo'yu koyduğumda saldırdılar. Derhal çıkardım ve evdeki eski, küçük balık akvaryumuna koydum. Büyük akvaryumun bazı eksiklikleri vardı ve yetişkin kaplumbağalara da zarar vermekten çekiniyordum. Bu yüzden eksikler konusunda hızlıca bir çözüm bulmak istedim. Bu sebeple yetersiz araştırma ile kendimce bu eksikleri gidermeye çalıştım. Tüm bu süreçler yaklaşık 3 hafta içerisinde oldu. Aşağıda neler yaptığımı özetle anlattım ve sonuna fotoğraflar da ekledim. Forumda gezindikçe hatalarımı fark ediyorum. Hatalarımdan dönmeli mi yoksa bu şekilde başladım idare edebilir miyim bilmiyorum. Hala bu hobi açısından çok amatörüm. Hayvanlara zarar verecek bir şeye sebep olmak istemiyorum. Yoğun iş temposu sebebi ile çok fazla araştırma da yapamıyorum. O yüzden sizin bilgilerinize ve yardımınıza ihtiyacım var.

1- Öncelikle kaplumbağalara kuru alan oluşturmak için mailto:/venys-kaplumbaga-adasi-41-cm-u-27492 ürününü aldım. Benden önceki akvaryum sahibi akvaryum dibine epoksil ile bir takım ayçiçeği çekirdeği büyüklüğünde ufak taşvari bir madde ile kaplamış. Bu yüzden bu ürünün vakum özelliğini kullanamadım. Ben de dışarıdan, topraktan bir kaya parçası buldum. Eve geldim su ile iyice temizledim. Ancak forumunuzu takip ettiğimde bunun pek sağlıklı olmadığını gördüm ve edi ile büdünün sağlığına zarar vereceğinden endişe ettim. Petshopla görüştüm, üzerine sirke dökmemi eğer köpürürse atmamı köpürmez ise aynen kullanmamı söyledi. Akvaryumdan çıkartarak bir parça sirke döktüm, köpürmedi. Ben de iyice durulayarak akvaryuma, kuru alan adasına ağırlık yapması için tekrar koydum. Bu haliyle sağlıklı mı davrandım yoksa edi ile büdüye zarar verir mi bu konuda desteğinize ihtiyacım var.

2- İç filtreler yetersiz geldiğinden ve çok eski olduğundan Aquael Ultra Filter 1200 akvaryum dış filtre aldım petshoptan. Filtrenin içine petshoptan önerilen 2 ekstra filtre eklettim. İç filtreleri ise petshopun önerisi ile içinden çıkardım. Şu an sadece dış filtre var. Ancak bu sabah forumda gezinirken akvaryumda balık olsa idi tek başına yeterli olabileceğini, kaplumbağaların ise daha çok suyu kirlettiğini ve dolayısıyla iç filtrenin zaruri olması sebebi ile Sobo WP-808C sipariş ettim. Gelmesini bekliyorum. Burada eklemek istediğiniz bir şey varsa çok sevinirim. (hava motoru da alınmalı gibi.. ) Yoksa şunu sormak isterim. Dış filtre hortumlarını aynı kısa kenarın farklı uçlarına koydum. Aralarında yaklaşık 40 cm var. Dış filtre bu hali ile tüm suyu çevirebilir mi? uzun kenarlar arasına mı koymalı? Bir de akvaryuma su girişi yapan hortumun ucunun şelale olup olmamasının bir önemi var mı? şelale yapınca fazla ses çıkarıyor ancak daha fazla baloncuk oluşturuyor. Bu hali ile 24 saat şelale mi kalmalı yoksa belirli saat aralıklarıyla şelaleyi devre dışı bırakıp normal haline getirebilir miyim? Hatta dönüşümlü mü kullanmalı?

3- Yaptığım ilk işlerden bir tanesi silis kum almak oldu. Yaklaşık 8 kilo civarı sarı silis kum aldım. Ama akvaryuma dökmeden önce ne yıkadım ne de temizledim. Bir kısmını direkt akvaryumun dibine boşalttım sonra su ekledim. Kalan kısmını ise direkt suyun içine boşalttım. Bir süre kirli kaldıktan sonra nispeten duruldu. Bu şekilde kullanımım bir sakıncası olması ihtimali beni düşündürüyor forumda okudukça. Bu konuya müdahale etmeli miyim?

4- Akvaryum ısıtıcı aldım. Ancak konuyu araştırmadan aldığım için Eheim'in 200 watlık 25 derece sabit özellikli olanı almışım. Bunu kullanmamda bir sakınca var mı? 25 derece kaplumbağalar için uygun mudur? Bu ısıtıcıyı bu açıdan değiştirmeli miyim? Ayrıca şu an yaklaşık 150 lt civarı bir su olduğunu düşünüyorum. 25 derece uygunsa da bu ısıtıcı tüm suyu tek başına ısıtabilir mi? Şu an yaz ayında olduğumuz için suyun ısısı 28 derece civarı. O yüzden deneme fırsatım olmadı. Yorum yapabilirseniz sevinirim.

5- Aliexpresten 1 adet sürüngen 26 watt UVB 5.0 ampül ve 2 adet UVA + UVB 3.0 ampül ve tutucu sipariş ettim. Henüz gelmedi. Geldiğinde bunları kuru alanın üstüne takacağım. Şu anda basit bir ışık var. İdareten kullanıyorum. Ampüller geldiğinde gelenleri kullanacağım. Sorum ise şu: forumda okuduğuma göre 11 saat ısıtıcı, 4 saat kadar uvb ampülünü açık tutmalıyım. Aynı anda açık kalmasının bir mahsuru var mı? Hava sıcaklığının düştüğü gece saatlerinde mi yoksa gündüz mü açık kalması daha uygun olacaktır? Yoksa fark etmez mi?

6- Arka plan yapmak istiyorum akvaryuma. Ancak kaplumbağalar için uygun olan arka planlar nelerdir?

7- İbo için aliexpresten ufak bir rampa aldım. Gelmesini bekliyorum. Geldiğinde küçük akvaryuma ekleyip su miktarını artıracağım. Su miktarı arttığında küçük bir iç filtre var yukarıda bahsettiğim. Onu çok fazla dalga üretmeyecek şekilde kurmayı planlıyorum. Burada bir tavsiyeniz var mıdır?

8- Vitamin olarak kaplumbağaları sahiplendiğim kişiden ve petshoptan birkaç ürün aldım. (bir kısmı vitamin dahi olmayabilir). Torx-Shell kabuk sertleştirici, Tor-Axsol vitamin, maxiturtle multivitamin, maxisol turtijel, deeplise reptivit vitamin. Bunları ne sıklıkla ve nasıl kullanmalıyım?

9- Yemek olarak ise Ahm Turtle Sticks Food var elimde. Bunları ana besin maddesi olarak kullanıyorum. Ayrıca önceki sahibi kedi maması veriyormuş. 2-3 günde bir azar azar veriyorum ben de ama kesinlikle mantıklı gelmiyor. Petshoptan ise tropical reptiles carnivore soft line isimli içinde kurt, çekirge vb. kurutulmuş besinlerin olduğu bir ürün satın aldım. Bunları da haftada 2 kere vermeyi planlıyorum. İlk verdiğimde sevdiler. Hoş ne versem yiyorlar... Elimdeki ürünler hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim.

10- Edi, büdü ve ibo sağlıklı görünüyor mu? Dış kabuklarını fırçalamalı mıyız? Evet ise ne sıklıkla?

Şimdilik sorularım bunlar. Öğrendikçe ve değişiklikler yaptıkça bu postun altına yazacağım. Sorular da bilmeyenler için yol gösterici olacağını düşünüyorum. Teşekkür ederim herkese.
 

Ekli dosyalar

  • * Image 2023-07-25 at 22.31.14.jpeg
    * Image 2023-07-25 at 22.31.14.jpeg
    258.8 KB · Görüntüleme: 69
  • * Image 2023-07-25 at 22.29.55.jpeg
    * Image 2023-07-25 at 22.29.55.jpeg
    86.7 KB · Görüntüleme: 67
  • * Image 2023-07-25 at 22.29.56.jpeg
    * Image 2023-07-25 at 22.29.56.jpeg
    38.5 KB · Görüntüleme: 66
  • * Image 2023-07-25 at 22.29.59 (1).jpeg
    * Image 2023-07-25 at 22.29.59 (1).jpeg
    400.5 KB · Görüntüleme: 70
  • * Image 2023-07-25 at 22.29.59 (3).jpeg
    * Image 2023-07-25 at 22.29.59 (3).jpeg
    445.8 KB · Görüntüleme: 71
  • * Image 2023-07-25 at 22.29.59 (4).jpeg
    * Image 2023-07-25 at 22.29.59 (4).jpeg
    359.4 KB · Görüntüleme: 65
  • * Image 2023-07-25 at 22.29.59.jpeg
    * Image 2023-07-25 at 22.29.59.jpeg
    418.3 KB · Görüntüleme: 67
  • * Image 2023-07-25 at 22.30.00.jpeg
    * Image 2023-07-25 at 22.30.00.jpeg
    255.2 KB · Görüntüleme: 71
Son düzenleme:
Foruma hoşgeldiniz.

Öncelikle diğer hayvanlar büyük. Boy farkı fazla olduğunda yavru hayvanları öldürürler. Dolayısıyla aynı akvaryumda yaşayamazlar.

Aldığınız kuru alana turtle pier diyoruz. Bunlar kullanışlı. Dediğiniz taş olayını anlamadım. Tabanda kum içinde mi? Yerine uygun ölçüde seramik kestirip kullanabilirsiniz.

Dış filtrenin su çıkış ucunda tapa varsa onu sökün su önden aksın. Bu şekilde hem sirkülasyon yapar hemde suya değdiğinde hava kabarcığı çıkarır. Şelale randımanlı değil.

Dış filtre yeterli bir performans vermiyor özellikle suda uçuşan derileri toplamada iç filtre gerekiyor. Sobo 808c uygun. Alt haznesine elyaf koyunca ufak kirleri de çeker. Sadece kirlendiğinde elyafın kirli kısmını koparıp eksilen kadar ekleyin fazla ziyan olmaz. Ucuz olan elyaftan alın. Ya 250 gramlık yada 500 gramlık. Dış filtrede var bayağı gider.

Bu arada dış filtrede hangi malzemeler var ve dizilimi nasıl yaptınız.

Silis kum vitasand marka mı? Markasız mı aldınız?

O ısıtıcı olmaz. Thermo preset almışsınız thermo control olacaktı. Suyu 28 dereceye sabitliyoruz. Bunun yerine jbl protemp alın. Üzerinde plastik koruma olduğu için kabuklarını vurduklarında kırma ihtimalleri olmaz. 200 W olanları özel yapısı sayesinde 250 litreye kadar suyu ısıtıyor. Eheim thermocontrol de aynı şekilde. Her ikisi de tam batarlar. Kullanmadıysanız bu ikisinden biri ile değişin.

5. Madde ve sonrasını daha sonra yazayım müsait değilim.

Yalnız 3.0 uygun değil ikincisi yavru için acelesi yok. 7 cm kabuk boyu sonrası kullanırsınız. 3.0 olanı iptal edebilirseniz edin. Yoksa küçük için kullanılabilir. 2 adet almışsınız iptal oluyorsa iade edin.
 
Cem bey yanıt için teşekkür ederim.

Turtle pierin alt ayaklarının altı suda kaymaması için vakum özellikli. Ancak akvaryumumun tabanı cam değil. Bu yüzden yapışmadı ve ilk kurulumda turtle pier suda yüzdü. Ben de yüzmemesi için sokaktan bir kaya parçası aldım. Kaya parçasını akvaryumda turtle pierin alt ayaklarındaki bir kısma yerleştirdim ağırlık yapması ve turtle pieri sabit tutması için. Resimlerde turtle pierin tam altında gözüken büyük bir taş var ondan bahsediyorum. Bu kaya parçasını sadece su ile yıkayarak akvaryuma sokmamda bir sakınca var mı? Petshopa sorduğumda mineral kaçakları vs. olabilir, dışarıya çıkarıp üzerine sirke dökün köpürmezse mineral kaçağı olmadığını, akvaryuma geri koyabileceğimi söyledi. Bu şekilde uyguladım. Bunda bir mahsuru var mı? Yaklaşık 6 gündür bu hali ile kullanıyorum ancak hayvanları zehirlemesinden endişe ediyorum.

Dış filtre için dizilimi petshop yaptı. En altta siyah sünger (biyolojik sünger), üstüne dış filtrenin içinden çıkan seramik halkalı taşlar bu taşlar üzerine elyaf serdik, üçüncü gövde matrix seachem marka üzerinde purigen seachem marka, en üst gövde eheim substrat pro üzerine elyaf kapattık.

Silis kumu markasız aldım.
 
Gördüm tuğlaya benziyor. Salınım yapabilir. Eriyip ufalabilir. Ve hayvanlar bu tozu yiyebilir. Onun yerine traşlanmış mermer kullanabilirsiniz.

Filtre kaç sepetli?
 
Dış filtre sanıyorum 4 sepetli.

İç filtreyi dün teslim aldım ve kurdum. İçine elyaf koyun demiştiniz, elyaf ekledim ince bir tabaka. Ancak filtre ile gelen siyah süngeri çıkarmadan, üstüne. Siyah süngeri çıkartıp tamamen elyaf ile mi kaplayayım?
 
Elyaf süngere bulaşınca temizlemesi zor birde sünger yırtılabiliyor. Alt hazneye komple elyaf koyun. Izgara kısmından baktığınızda elyafın rengi kahverengiye döndüğünde çıkarır o kirli kısmı koparıp atar. O kadar miktar eklersiniz. Üst hazne sadece sünger olsun.
 
Merhaba. Yeni su kaplumbağası aldim. Ama yem yemiyor. Yemi toz halinde mi vermeliyim. Yoksa ufak parçalar halinde mi. Birde daha çok küçük. Kış uykusuna yatırmak istemiyorum. Onun için yerine olabildiğince sicak tutuyorum. Bu doğru mudur?. Teşekkür ederim şimdiden
 
Foruma hoşgeldiniz.

Yeni ortama giren hayvanlar adaptasyon sürecinde bir süre iştahsızlık gösterebilir.

Kullandığınız yemler ne marka?

Ev koşullarında hayvanları kış uykusuna yatırmıyoruz.

Akvaryumda su ısıtıcı, ısıtma lambası, kuru alan ve filtre olan sistemde bakıyoruz. Akvaryum ne kadar büyük olursa o kadar uzun süre gider. Bu ara geçişli akvaryum/lar sonrası ömürlüğe geçeriz. O vakit sisteme dış filtrede alırız.

Su ısıtma yapmayın ani ısı farkları hayvanı hasta eder. Su ısısı sabit olmalı.

Isıtma lambası için bu konuda bilgi verdim.

Su ısıtıcı ve filtre akvaryum hacmine göre belirlenir. Alırken sormadan almayın.

Bu konuda bakım konusunda bilgi var.

Aklınıza takılanı sorun.
 
Geri
Üst