Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kaplumbağaa

Melikee

Yeni Üye
Katılım
8 Kas 2019
Mesajlar
14
kaplumbağamın kabuğunda beyazlıklar oluştu fırçalamayla geçmiyor suya girince kaybolmuyor yumuşak veya kokulu değiller tetra yemle besliyorum ek olarak balık nadiren tavuk  kıyma ve yumurta veriyorum ısıtıcı ve filtre mevcut vitamin veriyorum kalsiyum için de mürekkep balığı kemiği kullanmaya başladım sorun ne olabilir yardımcı olur musunuz
 
Resmini çekip atabilir misin?

Kabuk boyu kaç cm?
 
Yaklaşık iki tane besliyorum yaklaşık 6cmler resmi nereden gönderebilirim


YOYZwg.jpg
 
Vetrinerlerin geneli kaplumbağalardan anlamıyor diye biliyorum ne yapmam gerektiği konusunda fikri olan varsa yardımcı olursanız sevinirim
 
Bunlar plakaların arasına girdiği için çıkmaz. Yalnız plakalar aralanmış tırnağınla yada ağzı düz cımbız ile hafifçe kanırt. Çok zorlama ama hayvanların kabukları daha kalınlaşmamış kanatabilirsin. Kanarsa kulak pamuğunu baticona batırıp o bölgeye sürersin.

Eczaneden devit damla alıp kabuğu peçete ile kuruttuktan sonra 2 damla damlatıp yay. Kuru bir yerde (ortam soğuk olmasın gerekirse ısıtma lambasını üstüne tut) 10 dakika kadar beklet, kalanı peçete ile silip hayvanı akvaryuma al. Bu devit uygulaması plakaları yumuşatır. Hayvan kuru alana çıkıp ısıtma lambası altında durduğunda plakalar gerilip atmaya başlar. Plakalar açıldığında hayvana ait diş fırçası ile ıslattıktan sonra fırçaya sofra tuzu döküp fırçalar çıkarırsın sularına iki günde bir metilen mavisinden bir damla damlat. 50 litreden fazla su varsa iki damla. Kireç yanında mantar oluşumu da var. Diğerini de kontrol et varsa ona da aynısını uygularsın. Ellerini iyi sabunla bulaşmasın. Tercihen antibakteriyel sabunla. Akvaryuma iyi steril edilmemiş bir şey koyduğunda mantar bulaşır. Veya hayvanı alırken halihazırda üstünde var ise. İç filtrenin süngerini haftada iki kez temizle sonra sıcak su dök üstüne ve durula. Aslında akvaryuma genel bir temizlik iyi olur. Mantar geçince bir daha yaparsın.

Vitamini haftada bir, ağızlarına bir damla damlat. Bu yeterli gelir. Mürekkep kemiğine gerek yok.

Sera raffy P ve herhangi bir markanın gammarusunu alırsın. Tavuk pek sağlıklı birşey değil. Kıymayı da fazla verme yemden soğutuyor. Kaynayan suya atıp bir dakika sonra çıkarıp soğutup veriyoruz. Bunu iştahsızlık durumunda son çare olarak veriyoruz. Yumurta akı verebilirsin. Marul yiyorlar ise orta körpe yapraklarından haftada bir verirsin, bu kalsiyumda içerir. Mideyi de rahatlatır.
 
4iQYfy.jpg


Diğerinin kabuğu da bu şekilde yalnız bu tehlikeli bir şey midir yoksa tuzla kolayca geçer mi
 
Bu hayvanda fazla birşey yok ama plaka katmanı var arada buna da devit uygulayabilirsin. Yalnız soğuk ortamda yapma hayvanlar üşütüp akciğer enfeksiyonu geçirmesin.

Tuz mantarı yakar. Kuru alan ve ısıtma lambası var mı? Kabuk kuruduğunda mantar üreyecek ortam bulamaz. Yoksa bunları hemen temin et elzem malzemelerdir. Şu aşamada bulaşıcı etkisi var hayvanın sadece plaka içinde mevcut onun için dikkat et. Her türlü işlemden sonra ellerini sabunla. Plakalar atılmadan temizlenmez.
 
3oq7ja.jpg

Buna benzer bir teraryumda bakıyorum kuru alanları var ama ısıtıcı lambaları henüz yok ısı kaybını önlemek için akşamları üzerlerini hafif aralık kalacak şekilde örtüyorum en kısa zamanda lambayı da temin edeceğim cevabınız için teşekkürler ancak bi şey daha soracağım bu tuzla fırçalama işlemi kaç günde bir yapılmalı ve ne kadar sürmeli yani beyazlıklar tamamen geçene kadar devam mı etmeliyim
 
Teraryum kertenkele, kara kaplumbağası kuru yerde bakılanlar için verilen ad. Sulu ortamdakilere paludaryum diyoruz. Bunlar pek kullanışlı değil. Normal önü bombesiz düz dikdörtgen akvaryumlar en uygunu.

Mandallı lamba ve eski tip armut ampullerin soft yani buzlu camı olanlarının 40-60 W olanlarını kullanıyoruz. Wiselite energysaver 42 W ve osram halogen 42-52 W ampullerde olur. Ecolite üretimi durdurdu.

Tuz uygulamasını bir defa yap. Sonrasında eski plakalar atıldıkça yaparsın şu an plaka altında hepsi fırçalasan da çıkmaz. Yalnız hayvanın üşümeyeceği bir zamanda yap. Hayvanlar ufak akciğer enfeksiyonu için ölüm riski bölgesindeler.

Su değişimleri mutlaka akvaryumdaki su ile emsal sıcaklıkta olmalı. Isı farkları da hasta eder.
 
Merhaba d vitamini ve tuzla fırçalama işlemini uyguladım hayvan sürekli bacaklarını gererek kendini kurutuyor zamanının çoğunu kuru alanda geçiriyor ancak mantar yayılmaya devam ediyor sulu alanlarının az olması sebebiyle metilen damlatmaya cesaret edemedim büyük şeffaf saklama kabı tarzında bir şey alıp hayvanları en azından iyileşene kadar oraya koysam ısıtıcı platiğe zarar verir mi veya salınım yapar mı diye düşünüyorum iyileşmesi için yapmam gereken başka bir şey var mı?


https://resmim.net/f/QviSZV.jpg
 
Bunun hepsi mantar değil kireç ve açılmaya bağlı mat renk almış plaka parçaları da var.

Bazı yerlerde açılma var bunların altına düz uçlu cımbızın tek ayağını ittirip kanırtmaya çalış. Parça olarakta gelse kopar. Kazınabilen yerleri kazı. Cımbızı sabunla yıkamayı unutma tabi iş sonrası ellerini de.

Bir iki kez tuz yerine karbonat tozu kullan. Yalnız soğuk zamanlarda yapma hayvan üşümesin buna dikkat et.

Kaba gerek yok. Metileni temiz, akvaryuma ait bir plastik maşrapaya yada su bardağına, akvaryumla emsal sıcaklıkta su doldurup bir damla damlat. Sonra akvaryuma yavaşça dök. Çok koyu mavi olmayacak kadar olsun yani ön camdan baktığında arka camın arkasını görecek koyulukta olsun. Renk birkaç saate kaybolur.

Dikkat et üstüne bulaştırma rengi çıkmaz. Sıcak suda kullanma boş kaba değil önce su koyacak sonra damlatacaksın kabı da boyar. Leke izi kalır. Kalanı döküp kabı yıkarsın.

Yada akvaryuma damlat karıştır 5 dakika bekle sonra bir miktar su alıp yeni su ekleyerek rengi incelt. Metilenin sakinleştirici stres alıcı etkisi var ama fazlası içtiğinde kafayı buldurur.

Ayrıca eline eldiven takıp kulak pamuğuna damlatıp D vitamini gibi sürüp bekletebilirsin. Bunu yaptığın gün D vitamini kullanma. Kabuk boyanır önemli değil zamanla gider.
 
Merhaba, metileni denedim ancak işe yaramadı. Tuz ve karbonatı karıştırıp kabuklarını fırçalayınca küçük olan plakaların çoğunu attı ama diğer kaplumbağadaki mantar yayılmaya devam ediyor özellikle kabuğun kenarında ve kuyruk üzerindeki kabuk bölgesinde yayılmış ve kabukta çizikler açmaya başlamış herhangi bir damla veya krem önerme şansınız var mı?
 
Onlara dikkatli bak plakalar ince olduğunda parça parça kırılıp pul pul dökülür yada aralarına kireç girdiği için öyle gözüküyor olabilir.

Mantar pamuksu biçimde beyaz doku şeklinde zaman zaman kar tanesi deseni gibi yayılır.

Mantar ve deri pomadları bu hayvanların gözlerine temas etmesi durumunda zarar verir. Onun için tasvip etmiyorum. Ağır deri yırtıkları hariç deri pomadlarını da önermiyorum. Hafif deri hasarları kendi kendine iyileşir.

Karbonat ile fırçaladıktan sonra peçete ile kurutup kabuğa pamukla baticon sür ve 10 dakikaya yakın kuru yerde beklet. Üşümesin. Baticondaki iyot mantarı öldürür. Rahat durmazlar, fazla hareketliler, aman dikkat et gözlerine bulaşmasın.
 
Geri
Üst