Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağalarda Kene Riski

gonzimmm

As 2 Üye
Katılım
30 Eyl 2008
Mesajlar
696
Kaplumbağa türü hayvanlara dikkat!

Keneler arasındaki en tehlikeli cinsin kaplumbağa türü hayvanların üzerinde görüldüğü belirtildi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Selçuk Özen, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın bulaşması ile ilgili Türkiye'deki 8 cins keneden en tehlikelisinin, "hyalomma" cinsine bağlı türler olduğunu bildirdi.

Özen bu tür kenelerin, kaplumbağa gibi küçük omurgalı hayvanlarda görüldüğünü ifade etti.

Yanlış İnanışlar Son Derece Tehlikeli Olabilir!
Yrd. Doç. Dr. Özen, bazı yerlerde "kansere karşı kaplumbağa kanı" gibi çok yaygın ve yanlış bir inanış bulunduğuna dikkati çekti.

"Bazı kişiler bu tür safsatalara inanarak, ne yazık ki faydalı olacağını düşünerek kaplumbağa kanı içiyor" diyen Özen, şöyle devam etti:
"Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na neden olan hyalomma cinsi kenelerin de kaplumbağa gibi küçük omurgalı hayvanlarda görüldüğünü göz önünde bulundurursak, bu inanışın son derece tehlikeli olduğunu görebiliriz. Doğada bulduğum kaplumbağa üzerinde yaptığım incelemede, 'hyalomma' cinsi kenelere rastladım. Bu kenelerin kaplumbağanın kanını emerek normal büyüklüklerinin neredeyse on katına ulaştığını gözlemledim."

Özen, "hyalomma" cinsine bağlı türlerin çok tehlikeli olduğuna işaret ederek, bu cins kenelerin kaplumbağa, tavşan ve kirpi gibi küçük omurgalı hayvanlardan kan emerken virüsleri aldığını ve aynı şekilde bulaştırdığını ifade etti.

İlacı ve Aşısı Yok
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın destek tedavisi dışında kullanılabilecek etkin bir ilacı ve uygulanabilecek etkin bir aşısının bulunmadığını belirten Özen, koruyucu önlemlerin alınmasının çok önemli olduğunu söyledi.

İnsanların kenelere karşı çok dikkatli olması gerektiğini belirten Özen, şöyle konuştu:
"Özellikle hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar her gün vücutlarını mutlaka kontrol etmelidir. Vücuda yapışan keneler ilk günlerde varlığını hissettirmeyebilirler. Çünkü, kenelerin varlığı birkaç gün sonra kaşınma ya da tesadüfen anlaşılabiliyor. Kene, cımbızla deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarılır gibi çıkarılmalıdır. Keneler kesinlikle patlatılmamalı, öldürülmemelidir. Vücuttan uzaklaşması için kimyasal maddeler dökülmemeli veya üzerine kibrit veya sigara ateşi tutulmamalıdır. Bu uygulamaların yapılması halinde kenenin mikrobu vücuda vermesi kolaylaşır. Hastalık belirtilerinin ortaya çıkması halinde en kısa sürede mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı."

trt.net.trKANAL46.TV

Önbellek,Byteorist
 
Geri
Üst