Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kaplumbagam balkondan asagı dustuuuuu :(((

balabull

Yeni Üye
Katılım
15 Tem 2009
Mesajlar
9
arkadaslar arada bir zıpır kaplumbagam Babür'ü güneslenmeye balkona cıkarıyorum. bazen dısarı cıkmak icin oyle debeleniyodu ki dayanamayıp salıveriyodum. bugun de oyle yaptım, balkonun kenarlarında içeri donuk mermer kısımlar oldugu icin icim rahattı. onları asamayacagını dusunmustum taaa ki bugune az onceye kadar... insan gorunce korkuyor rahat hareket edemiyor diye içeri gittim. biraz sonra geldigimde yoktu , aradım taradım yok yok.. sonra "amanınnn" dedim sakınnnn.. bir de asagıya bakayım ki ne goreyim?? Babür'üm asagıda ters donmus yatıyor. bir panik asagı indim baktım kabugunda sol pencesine yakın bir yerde biraz kan var kabugunun o kısmı zarar gormus sanırım , olmemişti yasıyordu cok sukur.. hemen yukarı cıkardım yuvasına temiz su koyduktan sonra yerlestirdim. sokta oldugundan mı bilmiyorum hayvan afallamıstı tabii.. normal hareket edebiliyor ama sol pencesi titriyor arada. kaplusum olecek miiii???? :((( offf ya cok korkuyorum bişi olcak diye. acaba duserken kolunu mu incitti? kabugunun kenarındaki incinme ciddi bişiye donusebilir mi? bilenler bilgilendirsin lutfen. ne diye cıkardım ki yuvasından yaa , aptal kafam,acaip vicdan azabı cekiyorum. normal gibi gorunuyo su an. insallah atlatır bişicik olmaz Babürüme :(
 
bence bir veterinere götürün.yarası kötüyse ya da ayağında bir şey varsa o sizi daha iyi bilgilendirecektir.ama kaplumbağalarla ilgilenen bir veterinere gidin.çoğu kaplumbağalarla ilgilenmiyor çünkü.

bir de bu linki inceleyin
mailto:/forum/showthread.php?tid=1208
 
gizemlikız verdigin link icin cok tesekkurler, cok işime yaradı. ben bakındım bayagı sitede ama bu konuyla ilgili bir msja raslayamadım. telastan gozumden kacmıs da olabilir. tekrar tesekkurler
 
Öncelikle büyük geçmiş olsun.Mailini aldım buradan yazıyorum. Antibiotiğin adını bilmiyorum neden dersen veteriner arkadaş bana şırıngaya hazırlatıp verdi buzdolabında dursun,4 gün ayrı bir yerde 5 damla suyuna damlatarak uygula dedi. Benimkinin çok şükür kabuğunda falan birşey yoktu. Kaçıncı kattan düştü şu an nasıl bence hemen bir veteriner bulup göstermeye çalış. Çokta kendini suçlayıp üzme olan olmuş inş kurtulur ve bir daha böyle kazalar yaşamayız hiçbirimiz.
 
biber kaplumbagam 3. kattan dustu. hareket ediyor kabugunda sol eline yakın bir yerde hafif bir kanlanma vardı o da kurudu. yalnız bu sabah baktım da surekli kusarmıs gibi agzından baloncuk cıkartıyo bi de insan gorunce kafasını kabuguna cekerdi ama yapmadı ve biraz daha inceledigimde baktım ki kan kusuyo zavallıcık !!! :( arada sanki bilincini kaybediyo gibi :((( durtukluyorum surekli soka girmesin diye offf.. galiba kaybedicem Babürü :(
 
RE: kaplumbagam balkondan asagı dustuuuuu :(((

Bence bir veterinere goturun ic kanamasi geciriyor olabilir....
 
arkadaslar birkaç veterinerle gorustum telefonda cogu "pek bir sey yapılamaz" dedi :( bir tanesi TRANSAMİNE isimli bir ilaç önerdi. gittim eczaneden aldım ampul seklinde 8tl küsürdü fiyatı. enjektorle vermeye calısıyorum ama Babur agzını acıp da ilacı icmedi bir turlu , suyuna doktum ben de . artık işe yarar mı bilmem. tesadüf eseri eczacı sordu ilacı alırken "kaplumbaga icin mi?" diye sasırdım evet dedim olayı anlattım. aynı sekilde bir olay onların da basına gelmiş aynı ilacı kullanmıslar hatta sadece ampulun yarısını vermişler ve kaplumbagaları iyilesmiş. ben de bir umutlandım tabii. yalnız tek sorun ilacı nasıl agzına verecegim??? bana bir onerisi olan var mı?
 
Su miktarını biraz azaltıp suyuna katın direkt ağzına verebilmeniz oldukça zor. Enjektörle yine deneyin ama pek işe yarayacağını sanmıyorum.
 
RE: kaplumbagam balkondan asagı dustuuuuu :(((

Onu sinir edip tam seni isiracagi an ilaci agzina verebilirsin. Veya yemi gosterip yemi yemek icin agzini actigi anda da verebilirsin.
 
Transaminin prospektüsüne baktım da özetle ne kadar geç kullanmaya başlarsan o kadar riskli bi ilaç olarak anladım. Ayrıca iç kanama olup olmadığını anlayabilmek için idrarına bak koyu renkli mi eskiye göre? nefes alıp verirken ya da suya atlarken burnundan kanlı ya da koyu renk sıvı vs baloncuk falan geliyo mu. bunlar yoksa en azından böbrek ve a.c korunmuştur. tabi yemini yerken ağzından ken kelmemesi ya da koyu renk sıvı gelmemesi de iyiye işaret. İç kanama varsa mutlaka bi yerlerden dışarı çıkması lazımdı. çıkmıyosa az az ve rezorbe olan kandır bu da bi anda öldürmez ama başka türlü hasarlara neden olma ihtimali de var (dokudan salınan faktörlerin akciğer hasarı yapması gibi) Tabii kaplumbağa anatomisi ve fizyolojisi hakkında hiç birşey bilmiyorum. Sadece insandakiler böyle yürüyo.
 
Eğer kaplumbağalarda dalak varsa o belli olmuyo iç kanamada. Yani insanlar için en riskli durum dalak yırtılması. tek tedavi acil ameliyatla dalak alınıyo.
 
missSevda zaten kazanın oldugu dunden beri birsey yemiyor, kızacak hali de yok zavallının... burda bu konuyla ilgilenen veteriner bulmak zor bir tane veteriner buldum baska bir veterinerin onerisiyle ama kliniginde degilmiş aksama dogru gelir dedi gorevli. :( ben ilacı enjektorle inatla bir kaç defa vermeye calıstım ama acmıyo agzını, 1-2 kez aralanır gibi oldu onda da birkaç damla içti mi bilmem.

tubidik surekli kusarmıs gibi hareketler yapıyo, sabah ozellikle bu kusma hareketlerinin bazılarında gozle farkedilir bicimde kan geliyodu agzından. arada uykuya dalar gibi donup kalıyo, uyandırıyorum surekli komaya girer dusuncesiyle??? :( hatta yuvasına dogru egilince kan kokusu geliyo burnuma desem yanlıs olmaz :((((

aragorn yaklasık 3 ampul suyuna karısmıs durumda, normalde yarım ampul içmesi yeterliymiş eczacının dedigine gore ( kendi tecrubelerine dayanarak) ampuller 250 mllik. olmadı veteriner gelince ona goturucem bir de o versin siringayla ilacı

bir de ben anasayfada goremiyorum msjımı yeni msjlar da.. sıkkullanılanlara eklemiştim ordan acıp refresh ediyorum, öbür türlü ne yeni msjlarda ne de msjı actıgım hastalıkta saglıkta klasorunde bulamıyorum . bunun sebebi ne?
 
Sizin yazdığınız mesajdan sonra bir başkası mesaj yazmışsa o mesaj görünür muhtemelen o yüzdendir. Konunuza bayağ cevap geldi ard arda bu sıralar. Bir konu hakkında en son mesaj göründüğü için kendi mesajınızı göremeyebilirsiniz sizden sonra başkası cevap yazmışsa yani.

Veteriner eğer kaplumbağanız ufaksa ilacı enjektörle veremez. Yeterli kas dokusu bulunmadığı için iğnenin sinire denk gelmesi ve felç durumuna neden olması riskinden dolayı o da suyuna katmanızı ya da ağzına vermenizi önerir muhtemelen. Ama büyükse kaplumbağanız ilacı bacağından enjekte edebilir veteriner.

Kaplumbağanız yemek yemediği için ve durumu da pek iyi olmadığı için ilacı sadece suyuna katabilirsiniz başka yolla verebilmeniz çok zor. Muhtemelen iç kanama olabilir durumu çok iyi görünmüyor. Mutlaka bir veterinere gösterin yapabileceği pek bir şey olmayacaktır ama yine de gösterin, inşallah ilacın faydası olur.
 
Aragorn'nun da dediği gibi suyunu azaltıp akvaryumuna koyun ilacı. Ben de öyle yapmıştım. Ama sürekli o su içinde durmasın bence veteriner bana 2 saat beklet demişti. akvaryumundan başka bir kapta da ilacını verebilirsin. İnş iyileşir kaplumbağan:(
 
RE: kaplumbagam balkondan asagı dustuuuuu :(((

Aaa veteriner benimkine 4 bucuk cmken igne vurdu arka bacagiyla kabuk arasindaki bosluga. Simdi bu zararlimi?
 
aragorn tesekkurler acıklaman icin. enjektorle vermeye calıstım derken ucundaki igne olmadan yani. agzına dayadım ama içmedi belki 1-2 damla.

biber ne kadar su vardı sen ilaç koydugunda akvaryuma? ilacın etkili olabilmesi icin kaç litre su olması lazım tahminen? bir de aynı ilaç mı sana da verdigi? eger oyleyse kaç ampul kırdın ve ne kadar suya kırdın? 2 saatten fazla oldu ben ilaçlı suya koyalı ama ne kadar su ne kadar ilaç konacagını bilmedigim icin cıkartsam mı acaba simdi yoksa tekrar ilaçlı su hazırlayıp icine mi koysam?
 
Su miktarı kabuğunun üstünü 1-2 parmak geçecek kadar olsa yeterli. Su içinde ters dönerse kolayca düzelebilmesi için kabuk genişliğinden biraz daha fazla olmalı su yüksekliği. Eğer suda renk değişikliğine, bulanıklığa neden oluyorsa ilaç, ilacı gece katıp sabahları suyu değişin sonra yeniden katın ilacı. Miktar konusunda net bir şey diyemeyeceğim ilaç hakkında kesin bir bilgim olmadığı için ancak akciğer enfeksiyonunda kullanılan antibiyotikler için günde 2 tablet yeterli geliyordu. Bu konuda deneyimli arkadaşlara ya da bilgili bir veterinere danışmanız iyi olur.

Normalde veterinerler 20 gramın altındaki kaplumbağalara enjeksiyonla tedavi uygulamaz. Bunun nedeni iğnenin yeterli kas dokusu olmamasından dolayı sinire gelerek felç durumlarına ve sinir harabiyetine neden olabilmesi riskidir. Her zaman olacak diye bir şey yoktur bu durum ancak risk her zaman söz konusudur bu nedenle 20 gramdan ufak kaplumbağalarda ilaç ya suyuna katılarak ya da ağzına verilerek uygulanır doğrusu budur.
 
Çok su koyma kabuğunu örtecek kadar koysan yeter sanırım. Benim ilacın adını bilmiyorum. Şırıngaya çekip verdi bana buzdolabına koydum 4 gün her gün 5 damla olarak verdim. Suyunuda ılık yaptım ilaç daha güzel dağılır diye. Çok şükür iyileşti. Seninki daha fazla yara aldı herhalde. inş iyileşir elinden geleni yapıyosun,acil şifa diliyorum ona.
 
arkadaslar Babür 16:47 itibariyle aramızdan ayrıldı... son olarak siddetli sekilde oraya buraya savurdu kendini kafasını yukarı dogru uzatıp acarak, can cekişti resmen gozumun onunde, içim acıdı resmen , elimden birsey gelmedi . ve sonra hareketsiz kaldı, gozleri kısıldı, gitmişti... 7 aydır birlikteydik ve ona bu kadar baglanacagımı dusunmemiştim. umarım simdi biraz huzur bulmustur.

Babür 11.11.2008- 16.07.2009
 
Geri
Üst