Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam benden korkmaya başladı

Ceki

Yeni Üye
Katılım
28 Nis 2021
Mesajlar
2
Merhaba arkadaşlar,
10 yıldır beraber olduğum kaplumbağamı sürekli akvaryumundan çıkarır gezmesine izin veririz. Evde 4 kişiyiz ve hiçbirimizden korkmazdı, sürekli peşimizden gelir hatta çenesinin altını ve başını sevdirirdi. Ne zaman yürüsem köpek gibi koşa koşa peşimden gelirdi. Geçen haftalarda kardeşim kaplumbağayı salmış ve odanın kapısını kapatmamış benim de haberim yoktu. Yürürken ayağım çarptı ve haliyle tekme atmış gibi oldu. O zamandan beri bizden korkuyor, normalde peşimizden ayrılmayan, sürekli akvaryumdan çıkmak isteyen hayvan yıllar sonra ilk defa korktuğu için koltuk arkasına girmeye başladı ve akvaryumdan çıkmak istemek yerine taşının üstünde kurulanmaya başladı. Evet zaman ister ama bir nevi kaplumbağama kendimi nasıl affettirebilirim. Saçma gelebilir ancak gerçekten bu durum beni çok üzüyor, ailenin bir bireyi gibi kendisi.
 
Merhaba,

Öncelikle söylemeliyim ki bu davranış yanlıştır. Evde gezdirilen kaplumbağa mikrop kapabilir, tırnakları yamulabilir ve üşütebilir. Kaplumbağalar birer evcil hayvan olmadıkları gibi bizleri gördüklerinde heyecanlanmalarının ve bizi takip etmelerinin tek sebebi yem vermemiz. Biz yem verirken onlar yeme değil elimize odaklanırlar ve yemleri attığımız halde hâlâ elimize, parmaklarımıza bakarlar. Kafasını ve çenesini sevdirmesinin en büyük nedeni de bu oluyor.

Su kaplumbağalarının salmonella bakterisi taşıdığını unutmamak gerekiyor. Bu bakteriyi kapmamız durumunda hasta olabiliyoruz. Küçük çocuklarda ise daha ağır etkiler bırakıyor.

Siz kaplumbağanızın korkmasına sebep verdiğinizden dolayı uzun bir süre sizi gördüğünde heyecanlanmaz. Hatta siz yem verirken suyun dibinde sizin gitmenizi bile bekleyebilir. Bu uzun süre boyunca sahibini görmeyen su kaplumbağalarında da oluyor. Kaplumbağanın sizden korkmamasını sağlamanız için yemi verip kaplumbağanın yakınından uzaklaşmanız lazım. Sizi gördüğünde heyecanlanmaya başladığı zaman kuru alanda kabuğunu kaşıyarak onu sevebilirsiniz ama dediğim gibi akvaryumdan dışarıya çıkarmanın pek çok olumsuz etkisi oluyor.

Aşağıya su kaplumbağası bakımı ile ilgili bir kılavuz link atıyorum. O kılavuzdan da ufak bir alıntı bırakıyorum.

Kaplumbağalar evcil hayvan değildir ve akvaryumlarından çıkarılıp sevilmeleri strese sokar, evde gezdirilmeleri mikrop kaparak hasta olmalarına sebep olur. Fazla cana yakın bir hayvan olmalarını beklemeyin. Uygun ortamı sağlarsanız hem huzurlu hem sağlıklı olurlar.

 
Evet bunun hakkında başka bir yazı okumuştum ve sanırım da bizi takip etmesinin sebebi ayak baş parmağımızı dişi sanması :D Bakteri konusunda bir bilgim yoktu onun için de çok teşekkür ederim.
 
Emre açıklama yapmış ama yine bir özet geçeyim. Kaplumbağaları sağlık kontrolü ve akvaryum genel temizliği haricinde ele almıyoruz. Her ele alma hayvanı strese sokup uzaklaşmasına neden olur.

Su kaplumbağaları yapıları gereği karasal yaşama uygun değildir. Özellikle tırnakları sert yüzeyde sürekli yürüdüğünde birbirine geçer, yamulur.

Buna ek olarak yüzeydeki kir ve tozlar göz kulak enfeksiyonuna neden olur.

Sağa sola idrar ve dışkılama ihtimali ve sucul ortamda olması sebebiyle salmonella bulaştırma riski daha yüksektir. Akvaryum ve kaplumbağaya temasta ellerinizi sabunlayın. Evvelinde sabunlamada hayvanın sağlığı için.

Yalnız hayvan bu tedirginliği yaşamış ise bir süre uzak duracaktır. İki haftaya kadar sürebilir. Bu süreçte akvaryumdan çıkarmamak, ele almamak ve yemlerini birkaç gün verip uzaklaşmak, bir zarar gelmeyeceğini hissederek yakınlaşmasını sağlar. Sonrasında elden yem vermeye başlarsın. Hayvan yavaş yavaş yaklaşır. Bazı hayvanlar böyle bir durumda hırslanır. Akvaryumda bitki dekor var ise parçalar.

Bu hayvanlar soğukkanlı canlılar, evcil hayvan tepkisi beklememek lazım. Tamamıyla içgüdüleri ile hareket ederler.
 
Geri
Üst