Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam Can'da ki kabuk sorunu

ersbus

Yeni Üye
Herkese merhabalar. Siteye uzun süredir üyeyim; ve konulara katılmasamda birçok şey öğrendim bunun için ilgili arkadaşlara teşekkür ederim. Kısaca tanıtırsam benim 2 tane kapluşum var Can ve Canan. Can 16 aylık 11,5 cm erkek. 160 gr. Canan 1 yaşına yeni girdi 9 cm 138gr dişi 6 ay önce bi akciğer enfeksiyonu geçirdi bu yüzden gelişmesi Can'a göre biraz daha yavaş oldu. Ama şuan iyi çok şükür. Can'da bi kabuk problemi var. ilk geldiği günden beri kabuğu kurudukça ortaya çıkan bi beyazlık yaş aldıkça arttı. Kabuğunda da ciğer kısmında çökük oluştu zamanla. Çokta sağlıklı hareketli yemesi yerinde hatta tam bi canavar:) agil, raffy p-I, carnivor, vital kullandığım yemler. Akvaryum ikisi için küçük şuan ama mayıs ta ömürlük olarak büyüteceğim. Ancak bu kabuk problemi kafama çok takılıyor bi bakıp yardımcı olursanız çok sevinirim.  ^^
Öncelikle tanıştırayım can ve canan  :$
mailto:/MpLrEM.jpg
Ve can'a gelecek olursak mailto:/QBZ9Aj.jpgmailto:/XkL5v5.jpgmailto:/bDJW5m.jpg ek bilgi için ilk geldiği gün(dip not: 2 gün sonra hemen akvaryuma geçti) mailto:/GRolRN.jpg

Son resim mantar gibi duruyo kabugunun her yerini sarmış geçmiş olsun

Cvp: RE: Kaplumbağam Can'da ki kabuk sorunu

Dilan1903' Alıntı:
Son resim mantar gibi duruyo kabugunun her yerini sarmış geçmiş olsun

O ilk hali idi. Çok araştırdım o zamanlar dedğiniz gibi bende mantar olabileceğini düşündüm ama mantar kokulu pamuksu bir yapı. Ancak can'daki sert tırtıklı kazımayla acılmayan kurudukça ortaya çıkan daha çok kireç gibi durumdu. Sonradan da şimdiki halini aldı. Ama yinede teşekkürler :133:

Cvp: Kaplumbağam Can'da ki kabuk sorunu

Su çok kireçliyse kabuğunu mahvetmiş arıtma suyu kullanmanızı tavsiye ederim kabuğu böyleyse hayvanın midesini mahfeder yine de cem beyi bekleyin onun yorumlari daha önemli

Dilan1903' Alıntı:
Su çok kireçliyse kabuğunu mahvetmiş arıtma suyu kullanmanızı tavsiye ederim kabuğu böyleyse hayvanın midesini mahfeder yine de cem beyi bekleyin onun yorumlari daha önemli

Dinlenmiş su koyuyorum muhakkak. Ki aynı suyu canan'da kullanıyor fakat onun ne küçüklüğünde ne de şimdi öyle bir problemi olmadı. Canan'ın bazı plakalarında var öyle beyazlık ama onlarda değişecek diye öyle sanırım. Ama asla can gibi değil. Diyorum ya ilk geldiğinden beri öyle can. Desteğiniz için tekrar teşekkürler.

Tontishim de de  bebekken aynı sorunla karşılaştım. Mantar sanıp hemen veterineri gittiğimde kireçlenme olduğunu öğrendim.. Tabi o zaman filtrem yoktu filtre alıp bir sure içme suyu kullandım ve düzenli olarak diş fırçasıyla fırçaladım. 2 ay içinde büyük ölçüde düzelmişti. Kaplumbağanın sürtünebileceği bir şey de olması lazım. Kendide sürekli kaşınıp o kireçi döküyor.
mailto:/D24aLy.jpg

Hayvanın geldiği zaman az bir su ve pislik içinden gelmiş. Kabuk kurudukça bu pislik üstüste birikip kabuğuna yapışıp kalınlaşmış.

Son hali ise kireç bağlama kaynaklı. Arıtma su veya içme suyu takviyesi artmasını önler. Yalnız plakaların atılma durumu var. Uygun ölçüde kök alman gerek kaşınıp atsınlar. İki günde bir eczaneden devit alıp kabuğunu kurutup sür. 10 dakika kadar kuru bir yerde bekletip peçete ile kurulayarak akvaryuma alırsın. Plakaları attığında kabuğun gerçek rengi ortaya çıkar. Islak diş fırçasını hayvanın kabuğu üstüne hafif bastırıp fırçala. Plakalara takılıp açılmasını sağlar. Ama çokta zorlama.

Hayvanlara yemi çok mu veriyorsun. Normalin biraz üstünde boya sahipler. Küçük olan dahi hastalık gördüğü halde büyük. Yüksek protein alımı ve hızlı gelişim çukurlaşma ve piramitleşme gibi kabukta deformasyonlar yapar. Raffy I'yı haftada birden fazla verme. Hayvanın sağlıklı biçimde yüzebileceği alan olmalı. Kabuktaki deformasyon kaybolmaz ama dengeli büyürse artmasının önüne geçmiş olursun.

Günde tek öğün ve kafa hacmi kadar vereceksin. Haftada bir veya iki defa marul yada kıvırcığın orta körpe yapraklarından verirsin. Birde tetra reptomin al. Elindeki her yemi haftada bir ver reptoyu iki gün. Toplam bir haftayı tamamlamış olursun.

tontishim' Alıntı:
Tontishim de de  bebekken aynı sorunla karşılaştım. Mantar sanıp hemen veterineri gittiğimde kireçlenme olduğunu öğrendim.. Tabi o zaman filtrem yoktu filtre alıp bir sure içme suyu kullandım ve düzenli olarak diş fırçasıyla fırçaladım. 2 ay içinde büyük ölçüde düzelmişti. Kaplumbağanın sürtünebileceği bir şey de olması lazım. Kendide sürekli kaşınıp o kireçi döküyor.
mailto:/D24aLy.jpg

Evet aynen böyle:) Küçük olanı yani Canan'ı akciğer enfeksiyonu için istanbul üni.deki veterinerlik fakültesine götürmüştüm onla beraber Can'ı da göstermiştim. Fakat veterinerimiz Can konusunda fırçalamak dışında çokta belirgin bişey söyleyememişti. Belki zamanla geçer dedim ama yinede içim rahat etmiyor. Filtremiz ve Mango kökümüz var. Onunla yaptığı danslar meşhur :133:

Plakaların atılması için üç bileşen vardır. Devit sürülerek yumuşatılır. Isıtma lambası ısıtarak gerip açar. Mango kökü ile kaşınıp plakaları atar.

Cem'in dediği deviti de al onuda kullandım. Bir de gaga taşı sübye kemiği denilen kemikten aldım. Bütün olarak vermiştim. Onunda faydalı olacağını söylemişlerdi. Hem onlara eğlence oluyor. Tontishm tamamen iyileşti inş Can da iyileşir.

cem' Alıntı:
Hayvanın geldiği zaman az bir su ve pislik içinden gelmiş. Kabuk kurudukça bu pislik üstüste birikip kabuğuna yapışıp kalınlaşmış.

Son hali ise kireç bağlama kaynaklı. Arıtma su veya içme suyu takviyesi artmasını önler. Yalnız plakaların atılma durumu var. Uygun ölçüde kök alman gerek kaşınıp atsınlar. İki günde bir eczaneden devit alıp kabuğunu kurutup sür. 10 dakika kadar kuru bir yerde bekletip peçete ile kurulayarak akvaryuma alırsın. Plakaları attığında kabuğun gerçek rengi ortaya çıkar. Islak diş fırçasını hayvanın kabuğu üstüne hafif bastırıp fırçala. Plakalara takılıp açılmasını sağlar. Ama çokta zorlama.

Hayvanlara yemi çok mu veriyorsun. Normalin biraz üstünde boya sahipler. Küçük olan dahi hastalık gördüğü halde büyük. Yüksek protein alımı ve hızlı gelişim çukurlaşma ve piramitleşme gibi kabukta deformasyonlar yapar. Raffy I'yı haftada birden fazla verme. Hayvanın sağlıklı biçimde yüzebileceği alan olmalı. Kabuktaki deformasyon kaybolmaz ama dengeli büyürse artmasının önüne geçmiş olursun.

Günde tek öğün ve kafa hacmi kadar vereceksin. Haftada bir veya iki defa marul yada kıvırcığın orta körpe yapraklarından verirsin. Birde tetra reptomin al. Elindeki her yemi haftada bir ver reptoyu iki gün. Toplam bir haftayı tamamlamış olursun.

Devit arayışı içindeyim her eczanede bulunmuyormuş ama muhakkak uygulayacağım. Yem konusuna gelirsek onun sorumlusu ben değil de annem aslında :) Artık onları evladı gibi benimsediği için tüm kuralları bilmesine rağmen biraz sınırı aşıyordu yem konusunda + küçüğün hasta olduğu 3-4 hafta boyunca hiç bir yemi kabul etmeyip tek tük haşlanmış tavuk göğsü ya da yağsız kıyma yediği bi dönemden geçtik; o dönem küçüğün yemediği yemleri hep büyük kaptı. Ama hareketleri de hep yerinde olduğu için obezlik sorunu yaşamadık. Hatta daha geçen gün 12 cm'e kadar olanlar için hazırladığınız yem listesini yazdırıp astım panoya. Artık tek öğün yemleme dönemine geçmemiz gerekiyor. Çokta geç kaldık. Marul veriyoruz. Haşlanmış yumurta beyazı da veriyoruz 9-10 günde bir. ama kesmeli mi dersiniz? tetra hiç kullanmadım repto nun özelliği nedir? Aç gün uygulaması yapmayalım mı o zaman?

tontishim' Alıntı:
Cem'in dediği deviti de al onuda kullandım. Bir de gaga taşı sübye kemiği denilen kemikten aldım. Bütün olarak vermiştim. Onunda faydalı olacağını söylemişlerdi. Hem onlara eğlence oluyor. Tontishm tamamen iyileşti inş Can da iyileşir.

Valla gaga taşı da aldım hatır hutur yediler ama ne miktar nasıl vericem tam kestiremediğim için sonrasında devam etmedim :neydi: siz nasıl verdiniz? inşallah hep sağlıklı kalsınlar yeter ki ^^

Yok sakın kemiği verme. Sana demiştim ya verme diye. Hayvana aşırı kalsiyum yüklemesi yapıyorsun. Bu çok zararlı. Mineral yemden aldığı kalsiyum yeterli. Hele ki kabukta deformasyon görülen hayvanlar için dozaj dengeli oranda olmalı.

Her söyleneni özellikle petshopların dediklerini dinlemeyin.

Her ne olursa olsun temiz su kullanın. Çeşme suyu ne kadar beklerse beklesin zararını attıramıyoruz malesefki.

cem' Alıntı:
Yok sakın kemiği verme. Sana demiştim ya verme diye. Hayvana aşırı kalsiyum yüklemesi yapıyorsun. Bu çok zararlı. Mineral yemden aldığı kalsiyum yeterli. Hele ki kabukta deformasyon görülen hayvanlar için dozaj dengeli oranda olmalı.

Her söyleneni özellikle petshopların dediklerini dinlemeyin.

Yok ben kendi adıma aynı şeyi düşünüp yarıda bırakmıştım gaga taşını keşke hiç yapmasaymışım. Fazla kalsiyum beni korkutmuştu. Size zahmet bi önceki mesajımda belirttiğim sorularla ilgili ne yapmam lazım bilgilendirebilirseniz çok memnun olurum.

Aç gün şu an dursun. Hayvanlar tek öğüne alışsın önce. Hatta küçük 10 cm kabuk boyunu geçsin öyle yaparsın. Zaten 10 cm gibi cinsel gelişim için boy uzaması tekrar duracak. Büyüme başlayınca aç gün yaparsın.

Tetra reptomin yosun içeriklidir. Yumurtayı öğün olarak haftada bir verebilirsin ama elindeki yemlerde protein oranı çok. Bu sebeple haftada bir gammarus ile dönüşümlü vermen iyi olur. Bir hafta yumurta bir hafta gammarus.

Hastalığa bağlı iştahsızlık vücut dirençlerini düşürür. Bu sebeple haşlanmış olmak kaydıyla hastalandığı dönem et verebiliyoruz. Direnci yüksek olan hayvan hastalığı daha rahat karşılar. Yalnız bu hastalıktan yeni kurtuldu ise bir dönem dikkatli bakın. Akciğer hastalığı lanet birşeydir. Tekrar nüksedebilir. Bu tekrarı daha şiddetli ve antibiyotiğe daha dirençli olur. O açıdan et vermiş olmanız iyi. Tavuk ise pek önerdiğim birşey değil organik olmadıkça şimdi hormon vitamin iğneleri basıyorlar bu insanın bile şirazesini kaydırır.

Normal zamanlarda ise vermiyoruz. Tadını aldıklarında yem yemeyi bırakıyorlar.

Tüm yemlerin içinde eser miktarda kalsiyum var. Raffy P ve carnivordaki kırmızılar mineral yemdir. Bunlardaki oranlar haftalık kalsiyum ihtiyacını karşılar. Bunu yanında marulda kalsiyum içerir. Bunların dışında alınan kalsiyum böbreklerde taş, damarlarda, eklem ve kemiklerde yoğun sertlik yapar.

cem' Alıntı:
Aç gün şu an dursun. Hayvanlar tek öğüne alışsın önce. Hatta küçük 10 cm kabuk boyunu geçsin öyle yaparsın. Zaten 10 cm gibi cinsel gelişim için boy uzaması tekrar duracak. Büyüme başlayınca aç gün yaparsın.

Tetra reptomin yosun içeriklidir. Yumurtayı öğün olarak haftada bir verebilirsin ama elindeki yemlerde protein oranı çok. Bu sebeple haftada bir gammarus ile dönüşümlü vermen iyi olur. Bir hafta yumurta bir hafta gammarus.

Hastalığa bağlı iştahsızlık vücut dirençlerini düşürür. Bu sebeple haşlanmış olmak kaydıyla hastalandığı dönem et verebiliyoruz. Direnci yüksek olan hayvan hastalığı daha rahat karşılar. Yalnız bu hastalıktan yeni kurtuldu ise bir dönem dikkatli bakın. Akciğer hastalığı lanet birşeydir. Tekrar nüksedebilir. Bu tekrarı daha şiddetli ve antibiyotiğe daha dirençli olur. O açıdan et vermiş olmanız iyi. Tavuk ise pek önerdiğim birşey değil organik olmadıkça şimdi hormon vitamin iğneleri basıyorlar bu insanın bile şirazesini kaydırır.

Normal zamanlarda ise vermiyoruz. Tadını aldıklarında yem yemeyi bırakıyorlar.

Tamamdır. Yumurtayı değişimli vereceğim. Kurtulalı 4ay oldu. İnanmazsınız MR bile çektirdik ki çok daha ufaktı o zaman. Allah'tan o kadar uzun süre varolan iştahsızlığa rağmen hastalığın daha başıydı. Veterinerimiz baytril vermişti 1 damla bile yutsa kafi demişti. Şırınga ile iğneyi bastırmadan ufak ufak verdim 1 hafta minik ağzının arasından. Emin bile değildim yuttuğuna. Şükür ki yemeye başlayınca 1 hafta sonunda kestim antibiyotiği. sera activ plus w ve reptilin başlamıştım dönüşümlü olarak. Bu vitaminler toparlanmasına daha da yardımcı oldu. Bi daha et kullanmadım zaten. Sonrada haftada bir reptilin vermeye devam ettim ikisine. Ama activ plus ı çoktan bıraktım fakat sera reptilini devam ediyorum onu da bırakmam lazım galiba?? değil mi?
Tek öğün sonrası birbirlerine saldırmazlar umarım. Aç kalınca can canan'ı ısırır diye korkmamızda biraz fazla yemlememizde etkin bi nedendi. Tavuk konusunda çok haklısınız bi daha asla zaten.

Yeni doğanlar için kullanılan bir ürün olduğu için;Devit-3 Oral Damla'yı doğum ünitesi bulunan hastanelere ve doğum evlerine yakın olan eczanelerde rahatlıkla bulabilirsin.

Mineral yem gerekli vitaminleri karşılıyor. Diğer taraftan reptilinin süresi bitince atacaksın ziyan olacak. Şimdilik şöyle yap istersen. Raffy P'deki kırmızıları verme. Carnivoru haftada bir vereceksin bundaki mineral yarım öğünlük. Reptilini de haftada bir carnivordan uzak bir günde haftada bir, bir yeme bir damla damlatarak erit.

Isırmaya gelirsek o normal bir durum. Gerek hiyerarşik düzende alfa olma isteği gerekse cinsel kur amaçlı saldırılar olacaktır. Ciddi bir yaralanma olmadığı sürece morluk kızarıklıklar deriyi kapma yada bacağı ısırmalar olağan durumdur.

Sadece bu tek öğün yem vermede birkaç gün gözlerine mümkün olduğunca gözükmeyin kumda (silis kum olacak) eşelenerek yem arayışıyla oyalanıp vakit geçirsinler. Cama yapışacaklardır sakin ekstra yem vermeyin. Bir süre sonra duruma fiziken ve beynen alışırlar. Yemlerini tam saatinde +- yarım saat oynayabilir. Öğleye doğru bir saat uygundur.

Geri