Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

levent şimşek

Yeni Üye
Katılım
23 Kas 2021
Mesajlar
2
Merhabalar,

Kırmızı kulaklı kaplumbağam 7 yıldır benimle. erkek kaplumbağa. Daha önce kendinden 15 yaşında büyük dişi kaplumbağam da vardı. 2 sene önce kaybettk. Eskiden ikisi oyunlar oynayıp dışarı bıraktığımda dolaşırdı sonra tekrar akvaryumuna koyardım. Elimden havuç maydonoz gibi yemek de yerdi. Diğer kaplumbağam öldüğünden beri çok durgun. büyük bir akvaryumda yaşıyor, iki katlı, suyunu düzenli değiştiriyorum, pencere önünde ışık alıyor. sabit lamba ile sabit su sıcaklığı yapmadım hiç. Derece ile kontrol ediyorum genelde 22-25 derece arasında zaten suyu. Yalnız kaldığı için uzun zamandır morali bozuk gibi. Haline çok üzülüyorum. Nasıl düzeltebilirim bilmiyorum. Eğer tek kaplumbağası olan biri varsa vermeyi de düşünebilirim.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20211123_121941.jpg
    IMG_20211123_121941.jpg
    1.4 MB · Görüntüleme: 29
Foruma hoş geldiniz.

Su kaplumbağaları asosyal canlılar tek başlarına da yaşayabilirler. Dişi olması şayet hayvan 10 cm kabuk boyunu geçip cinsel gelişimini tamamlamış ise çiftleşme güdüsünü tetikler. Bu dişi açısından sıkıntı doğurur sürekli kur yapıp hayvanı bunaltacaktır. Dişiler 18 cm kabuk boylarına kadar çiftleşmez bunun yanında erkeği yeterli görmezse hayatta çiftleşmez. Erkekte bu girişimlerine sonuç alamadığı taktirde hayvana saldırıp ısıracaktır. Güç dengesi ve dişinin kendini savunabilmesi açısında 1-2 cm büyük olması iyi olur. Kaplumbağalarda yaş değil kabuk boyunu baz alırız. İkiside erkek olduğu taktirde rekabet başlar. Alfa olma mücadelesini kazanan her gün defalarca diğerini sınar. Erkekler arası kavgalarda yaralanma oranı daha şiddetli olur. Bunlarda da emsal boylarda olma şartı aranız.

Su 28 derece kuru alan 32 derece olacak. Söylediğiniz değerlerde hayvan metabolizmasını yavaşlatır. Su soğuk olduğunda suya inmek istemez.

Lamba mesafesi ayarında hayvanın sırtı hizasına denk gelen birşey koyup üzerine cam derece yatırıp tam yarım saat sonra dereceye bakıyoruz. 32 derece olduğu nokta uygun mesafeyi verir. Bunlar zaruri. Özellikle ısıtma lambası keyiflenmesi için oldukça faydalıdır. Altında bacaklarını gerip yatar. Ayrıca kabuğu kurutarak mantar, yosun gibi oluşumların önüne geçer katmanlaşmış plakaları gerdirerek atmasına yardımcı olur.

Lambanın kaldıracağı güce göre eski tip 40-60 W armut ampul yada halojen 42-52-53 W armut ampul kullanıyoruz. Bunlar petshoptakilerden hesaplıdır. Soft yoksa sarı ışık göz almaması açısından tercih sebebi. Günde 12 saat yakıyoruz. Ne zaman çıkıp ineceği belli olmuyor.

Yem olarak neler kullanıyorsunuz?

Akvaryumda genel temizlik ve sağlık kontrolü hariç çıkarmıyoruz. Yerden toz kir alması enfeksiyon kapma riski oluşturur.

Suyu rampa yukarısına kadar yükseltin. Bu hem suyun kirlenme süresini uzatır, hemde hayvan bolca yüzer.

Haftada iki defadan fazla sebze bitki vermeyin, hayvan bir noktada bıkabiliyor. Roka reyhan gibi kokulu bitkiler vermeyin. Maydanozu az oranda yiyorsa verebilirsiniz. Fazlası böbrekleri yorar. Marul kıvırcığın körpe yapraklarından verebilirsiniz. Bunlar kalsiyum içerir. Hormonsuz salatalık bulabildiğinizde çekirdekleri büyükse o kısmı hariç ince kesit verebilirsiniz. Kabak karnıbahar gibi bitkiler haşlanıp verilir. Bu şekilde denemeler yapabilirsiniz ama her hayvanın ağız tadı farklı olduğu için birinin yediğini diğeri yemiyor.
 
karides Et veriyorum genelde pet shoptan alıp veya bazen bitki. sadece marul, havuç ve maydonoz yiyor genelde ayda bir veriyorum. Ayrıca balık veya et yaparsam evde ondan da veriyorum bazen.

Resimdeki rampanın boyu oldukça uzun. Rampa kadar yükseltirsem hem kuru bölgesine gidemiyor, hem de sürekli yüzdüğü için uyuyamıyor. Gönderdiğim resimde tam yüzebileceği ve yukarı çıkabileceği kadar su var 19 luk damacanadan biraz az. dinlenmiş içme suyu kullanıyorum bir de. 2 damacanadan fazla su alıyor akvaryumu eğer rampanın sonuna kadar yükseltirsem. O miktarda suyun sıcaklığının sabitlenmesi zor olmaz mı? Buharlaşma çok olmaz mı lambada bu arada. Suyu hemen azalır diye düşünüyorum.
 
Akvaryumun ölçüsü nedir? 2 damacana 40 litre su etmez. Akvaryumun genel bir resmini atabilir misiniz?

Su ısıtıcıyı su hacmine göre watt'ta alacaksınız. Düşük oranlılar ısıtmaz.

Bir de hayvanın kabuk boyu nedir?
 
Son düzenleme:
Geri
Üst