Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam doymuyor

eda21

Yeni Üye
Katılım
31 Ağu 2021
Mesajlar
2
Merhaba. Yaklaşık 2 yaşında 8cm kabuk genişliğine sahip kırmızı yanaklı su kaplumbağam var.
Arkadaşım bana verdiğinde pul yem ile günde 3 kere besliyordu. Büyüdükçe daha fazla yemek istiyordu. Ben de minik kurutulmuş karides aldım. Sadece onunla besliyorum.(Başka yem önerilerinize açığım.) Günde 3 kere her öğün 1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş minik karides veriyorum. Acıktığını insan görünce cama doğru koşmasından anlıyorum. Öğünlerini sabah 9 ,öğle 15, akşam 9 gibi veriyorum ama 3-4 saat içinde acıkıyor. Kıvırcık vermeyi denedim, yemedi. Ama bir keresinde balık ve tavuk vermiştim yemişti. Bugün bir kaç tane pişmiş pirinç pilavı tanesi attım ve yedi. Yanlış beslediğim konusunda şüphelerim var. Yardımcı olur musunuz??
 
Merhaba,

Kaplumbağanın kabuk boyu mu 8cm yoksa yan genişliği mi?

Pul yem olmaz. Sürekli gammarus (küçük karides) da olmaz.

Eğer kaplumbağa 8cm kabuk boyundaysa kaplumbağaya sera raffy p ve jbl agil alın. Sera raffy P nin içerisinde kırmızı renkli stick yemler var bunlar mineral yemdir bunları ayırıp haftanın 1 günü vermelisiniz.

Aşağıdaki yem programını uygulayabilirsiniz.

Pazartesi: Raffy P
Salı: Gammarus
Çarşamba: Jbl Agil
Perşembe: Raffy P
Cuma: Sera Raffy P yemin içerisindeki kırmızı renkli yem
Cumartesi: Gammarus
Pazar: Raffy P veya haşlanmış yumurtanın beyazı

Kaplumbağa 10cm kabuk boyuna geldiğinde bu yemlere ek olarak Tetra Reptomin de alın. Bu yosun içerikli bir yem.

Normalde 8cm kabuk boyundan sonra günde tek öğüne geçilir ama 3 öğünden 1 öğüne düşürmek kaplumbağanın dengesini bozacağından 2 hafta boyunca günde 2 öğün verin, sonrasında tek öğüne düşün.

Eğer kaplumbağa 8cm boyundaysa ufak kalmış. 15cm kabuk boyunu geçmeliydi.

8cm kabuk boyundaki bir kaplumbağa 1 günde 16-18 stick yem yer ve gammarusda ise 30 tane yer.

Gammarus bittiğinde daha almayın bu ona ufak gelecektir. Muadili olan Jbl Energil, Sera Raffy Royal ya da Tropical reptiles carnivore alın.

Aşağıda kırmızı yanaklı su kaplumbağasıyla alakalı bütün bakım bilgileri bulunuyor. Okumanızda fayda var.

 
  • Beğen
Tepkiler: cem
Merhaba
Arkadaşıma sordum. Kaplumbağam 1 yıl 1 ay yaşındaymış.
Yan genişliği 8cm boyu 9cm
Yaşına göre ölçülerinde anormallik var mı acaba?
Ayrıca önümüzdeki 2 hafta 2 öğünü bu beslenme programına göre mi vereyim? (Yani örneğin pztsi 2 öğün raffy p uygun mudur? yoksa bi öğün raffy p bi öğün karides mi vereyim?)
Kaplumbağamın tek öğünde doyacağını hiç sanmıyorum.(iki hafta geçse bile)
Gönderdiğiniz yazı için teşekkür ederim.
Kaplumbağamın evi 60x30x30h cam teraryum. İçinde üzerine çıkıp güneşlenebileceği kütük gibi bir şey ve iki taş var. Yazıyı okudum ve oradaki ekipmanlar bende bulunmuyor. Buna rağmen sağlıklı bir şekilde 7-8 aydır bizimle. Yakın zamanda filtre almayı düşünüyorum. Ona bu şekilde bakarak yanlış mı yapıyorum? (Henüz fazla eşya alacak durumumuz yok)
Yardımlarınız için teşekkür ederim
 
Eğer ısıtma ampulü yoksa kış gelmeden almalısınız. Bu elzem bir malzemedir ve bu olmadığında akciğer enfeksiyonu kaçınılmazdır.

Kuru alanı 32 derece sıcaklıkta tutabilmek için elektrikçilerden veya internetten soft, bulamazsanız şeffaf camlı halojen 52w ampul alın. Elektrikçilerde ve internette tane fiyatı 3-6tl arası değişiyor.

1.JPG 2.JPG

Bu ampulü kullanabilmek için de mandallı bir masa lambası alın. Eğer bulabilirseniz 60w kaldırabilen güçte olanı alın. Eğer bu gücü kaldıracak masa lambası bulamazsanız elektrikçide lambanın duyunu seramik olarak değiştirtip kablosunu kalınlaştırabilirsiniz. Ben 15tl'ye bu işlemi yaptırmıştım.

Bu ampulü saat 7-19 arası yakabilirsiniz. Kışın saat 7:30 - 18 arası açabilirsiniz.

Suyun 24 derece altına düşmesi kaplumbağanın halsiz olmasına ve akciğer enfeksiyonu geçirmesine sebebiyet verir. Kışın kaloriferin yanına kaplumbağanın bulunduğu alanı koyarak suyun 26-28 derecelerde kalmasını sağlayabilirsiniz.

Kabuk boyu normal seviyede. 1 yaşındaki bir kaplumbağa ortalama 10cm kabuk boyunda olur.

Ben de sizin düşündüğünüz gibi tek öğünde doymaz sanıyordum ancak tek öğünde verdiğimiz yemek, 2-3 öğünün toplamı olduğundan kaplumbağa yemeğini yedikten sonra hiç pas vermiyor. Yem saatinden sonra tabanda bulduğu yem artıklarını ve dışkısını yiyor. Yalnız birkaç gün yem saatleri geldiğinde hareketli olabilir yem yiyeceğim düşüncesiyle. Bu hareketlere aldırış etmezseniz kaplumbağa bir süre sonra bu hareketleri yapmayı bırakır.

Kaplumbağanız dışkısını yemeye başladı mı?

Sabah Sera raffy P akşam gammarus yapmanıza gerek yok bu programı sabah ve akşam aynı şekilde verebilirsiniz.

Arada sırada marul vermeyi deneyin eğer yerse yem saatinden 4-5 saat sonra marul da verebilirsiniz.

Tek öğüne düştüğünüzde kaplumbağaya yemi saat 9-12 arasında verebilirsiniz. Öğleden sonraya doğru kaplumbağa çok acıkacağından sabah saatlerinde vermek daha uygun olur.

İlk iki hafta 2 öğün vereceğinizden ilk yemi saat 8-11, ikinci yemi saat 16-17 gibi verebilirsiniz. Kaplumbağa en geç saat 21 de uyumalı. Eğer etrafta ışık oluyorsa kaplumbağanın bulunduğu alana plaj havlusu gibi bir şey örtülerek iç kısım karartılmalı.

Kaplumbağalar ışıklı ortamlarda uyuyamıyorlar ve uykularını alamadıklarında hırçın oluyorlar.

Su değişimleri sırasında su emsal sıcaklıkta olmalı kaplumbağanın bulunduğu ortamdan soğuk veya sıcak bir su adaptasyon bozulmasına sebebiyet verir bu da kaplumbağanın grip olmasına neden olur.

Aşağıdaki linkte su kaplumbağaları hakkında birçok bilgi var. Resimlerle desteklendiği için anlaşılması çok kolay ve zevkli bir blog bölümü. İsterseniz inceleyebilirsiniz.

 
  • Beğen
Tepkiler: cem
Hayvan 13 aylık ise normal büyüme bandında.

Bu hayvanlar kış uykusuna yatan hayvanlar grubundan olduğu için yağ depolama eğilimleri vardır bu da açlık eşiğini düşürür ve doymazlar. Ama biz yatıracak ortamı sağlayamadığımız için belli ölçüde veriyoruz. Aşırı beslemek obez yapar.

Bu ölçü üstüne çıkmıyor öğün harici vermiyoruz. Onlar bizi gördüklerinde hep yanaşır. Vermeyeceğimizi anladıklarında kendi hallerine dönerler.

8 cm üstü günde tek öğün veriyoruz yalnız hayvanı 3 öğüne alıştırmışsın önce Emrenin dediği gibi 2 haftalığına 2 öğüne düşür sonra tek öğüne inersin. Şimdiden başla, yemler gelene kadar haşlanmış yumurta akı da ver. Tek yönlü beslenme sağlıklı değil sürekli protein yüklemesi de gut hastalığına neden olur. Yani eklem iltihaplanmasına.

Hayvan doysa da gözü doymaz kusana kadar yer, kustuğunu gider bir daha yer. Hayvan bir hafta aç kalsa da birşey olmaz.

Tabana vitasand marka silis kum al. Sterilizasyonunu aldığında anlatırız. Hayvan yiyecek bulma için gün boyu eşelenip vakit geçirir. Yiyerek hazımsızlığını giderir ve bağırsaklarındaki olası parazitleri atar. Bacaklarındaki eski derileri ve altbağadaki plakaları sürtüp atarlar.

Tetra reptominde alabilirsin. Arada haftada bir yada iki kere kabuğu çapında yemden uzak bir saatte marul kıvırcığın orta körpe yapraklarından verirsin. Yalnız kalanı yarım saat sonra çıkar bakteri üretmeye başlar.

Pul yem dediğin jbl schildkröten futter değilse balık yemidir. Balık yemi vermiyoruz. Jbl olsa bile pul yem suyu kirletir hayvanın ağzına gelmediği içinde yemesi zordur.

Ekipmanları ekime kadar temin et. Lamba ve su ısıtma zaruri malzemeler. Lambada ısıtma kullanacaksın uvb ampule gerek yok şimdilik fiyatı da yüksek zaten alınmaz.
 
Geri
Üst