Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam Hakkında Birkaç Soru

praxiades

Yeni Üye
Merhabalar, daha 2 ay önce bir RES sahiplendim. Bu konuda da çok bilgi sahibi değildim fakat şuan öğreniyorum ve ısıtıcı, dış filtre vs. hepsi tamam. 
 Kaplumbağam bana dolaylı bir yoldan geldi, benden önce yaşadığı koşul içler acısıydı, orda 3 ay kadar kaldı. Daha öncesini ise bilmiyorum sanırım bi nebze daha iyiymiş ama ne kadar süre kaldı nasıl kaldı en ufak fikrim yok. Tahmini olarak 4-5 yaşında dedi arkadaşlarım fakat kaplumbağamın kabuk boyu sadece 7 cm. Böyle bir şey mümkün mü 4-5 yaşlarındaki bir hayvan için? 
İkinci olarak resimde kabuğunun üst tarafında beyaz bir leke var(kafasına yakın olan yer) bu sadece kuruyken gözüküyor. Islakken çok az gözüküyor veya hiç gözükmüyor o da sanırım kabuk değişiminden ötürü. Mantar vs. olup olamaycağı konusunda endişeliyim, sizce şuan sağlıklı gözüküyor mu? Veterinerlik bir durum var mı?
Ve de bu bahsettiğim şüphelerin dışında kabuk hakkındaki gözlem ve görüşlerinizi bekliyorum.
Çok teşekkür ederim şimdiden.

https://hizliresim.com/Fa8hDX

Sondan başlayalım. Büyüdükçe alttan yeni plakalar gelip üste doğru katman yapar. Üst plakalar açıldıkça aralarına giren su kuru alana çıkıp ısıtma lambası altında kuruduğunda su buharlaşıp kireç tortusu kalır. Kireç ıslandığında beyazlık gözükmez. Mantarda ise damarımsı şekilde beyazlık gözükür ve koku yapar. Hayvanda mantar yok.

O açılmaya bağlı matlaşmış plakaları ağzı düz cımbızın tek kanadını altına paralel sokup çıkarabilirsin. Ama önce hayvana ait bir diş fırçasını ıslatıp kılları plaka altına girecek şekilde fırçala birkaç tanesi çıkar. Sonra çıkabilecek gibileri cımbızla al. Plaka kırılır parça şeklinde çıkabilir tutunan kısımlarına dokunma onlar sonra çıkar.

Arkasından ıslak diş fırçasına sofra tuzu yada karbonat tozu döküp derisine değdirmeden fırçala, akvaryumdaki su ile emsal sıcaklıktaki su ile durulayıp akvaryuma koy.

Hayvanın kabuk yapısı güzel, göz ve kulaklarda sağlıklı gözüküyor.

Bulunduğu koşullar kötü ve gerekli besinlerle beslenmeyen hayvanın boyu kısa kalır, gelişmez.

Yaş önemli değil sistemin iyi olması ve gerekli besinlerle boyu uzamaya başlar. Kaplumbağalarda yaşı değil kabuk boyunu baz alıyoruz.

Bende bakımsız 5 yaşında 5 cm boyda bir hayvanı kurtarmıştım hayvan 4 senede 9 yaşında 23.5 cm kabuk boyuna geldi. Dişiler erkeklere nazaran biraz daha hızlı büyüyor, özellikle 10 cm kabuk boyunda cinsel gelişim sürecini tamamladıktan sonra.

Hayvana yem olarak sera raffy P, sera carnivor, herhangi bir markanın gammarusu, tetra reptomin ile başla. jbl agilde kemik gelişimi için gerekli lizin amino asidi içeren tek yemdir. Bunu da ister şimdi ister sonrada alabilirsin.

Bir tane de mango yada mopani kökü alırsan hayvan altına girip kaşınarak plakaları atar. Ortası boşluklu olursa altına rahat girip kaşınır. Eni 8-10 cm, boyu 25-30 arası uygun olur. Bunu aldığında sterilizasyonunu anlatırım. Şunu da belirteyim her hayvan kullanmıyor.

Cvp: RE: Kaplumbağam Hakkında Birkaç Soru

cem' Alıntı:
Sondan başlayalım. Büyüdükçe alttan yeni plakalar gelip üste doğru katman yapar. Üst plakalar açıldıkça aralarına giren su kuru alana çıkıp ısıtma lambası altında kuruduğunda su buharlaşıp kireç tortusu kalır. Kireç ıslandığında beyazlık gözükmez. Mantarda ise damarımsı şekilde beyazlık gözükür ve koku yapar. Hayvanda mantar yok.

O açılmaya bağlı matlaşmış plakaları ağzı düz cımbızın tek kanadını altına paralel sokup çıkarabilirsin. Ama önce hayvana ait bir diş fırçasını ıslatıp kılları plaka altına girecek şekilde fırçala birkaç tanesi çıkar. Sonra çıkabilecek gibileri cımbızla al. Plaka kırılır parça şeklinde çıkabilir tutunan kısımlarına dokunma onlar sonra çıkar.

Arkasından ıslak diş fırçasına sofra tuzu yada karbonat tozu döküp derisine değdirmeden fırçala, akvaryumdaki su ile emsal sıcaklıktaki su ile durulayıp akvaryuma koy.

Hayvanın kabuk yapısı güzel, göz ve kulaklarda sağlıklı gözüküyor.

Bulunduğu koşullar kötü ve gerekli besinlerle beslenmeyen hayvanın boyu kısa kalır, gelişmez.

Yaş önemli değil sistemin iyi olması ve gerekli besinlerle boyu uzamaya başlar. Kaplumbağalarda yaşı değil kabuk boyunu baz alıyoruz.

Bende bakımsız 5 yaşında 5 cm boyda bir hayvanı kurtarmıştım hayvan 4 senede 9 yaşında 23.5 cm kabuk boyuna geldi. Dişiler erkeklere nazaran biraz daha hızlı büyüyor, özellikle 10 cm kabuk boyunda cinsel gelişim sürecini tamamladıktan sonra.

Hayvana yem olarak sera raffy P, sera carnivor, herhangi bir markanın gammarusu, tetra reptomin ile başla. jbl agilde kemik gelişimi için gerekli lizin amino asidi içeren tek yemdir. Bunu da ister şimdi ister sonrada alabilirsin.

Bir tane de mango yada mopani kökü alırsan hayvan altına girip kaşınarak plakaları atar. Ortası boşluklu olursa altına rahat girip kaşınır. Eni 8-10 cm, boyu 25-30 arası uygun olur. Bunu aldığında sterilizasyonunu anlatırım. Şunu da belirteyim her hayvan kullanmıyor.
Mango köküyle mangrow aynı sanırım. Eğer öyleyse tam da dediğiniz boylarda ve kemer şeklinde bir tane mevcut. Herhangi bi işlem yapmadım, petshop da demedi, bi sorun yok gibi duruyor ama elzem bir şey varsa elbet uygularım.
Sanırım o üstteki beyaz kısımda alttan gelen tabaka üst tabakayı tam kaldırmamış ama katmanlar arasına su sızmış ve kurumuş. böyle gözükmesinin nedeni de o dediğiniz gibi. 
Benimkine mi özgü bilmiyorum ama fırçalanmaktan nefret ediyo, huylanıyor :) ama bir yolunu bulacağım.
Yem olarak kendi aldığım markasız gammarus ve has pond yem diye bir şey kullanıyorum(önceki sahibinden kalma) ve ikisini de dehşet verici bir iştahla yemekte. Başka yazılarınızdan açık gammarusların parazit ihtiva edebileceğini yazmışsınız, bilmiyordum o yüzden sonrakinde kapalı kutu sera vs alacağım. Yemlerini bitirmesini bekliyorum şuan ve zengin bir beslenme uyguluyorum yemlerin üstüne. Yumurta akı, yağsız kıyma, marul, çok nadir havuç, tavuk vs. Fakat dediğim gibi çok yeni olduğum için bu yemleri de bilmiyorum. Eğer düşünceniz bu yemlerin ona faydası konusunda muallaksa, değişitirebilirim.
Bir de ek bir şey sormak istiyorum. Canlı yemler hakkında ne düşünüyorsunuz, hayvanın avcılığını etkin tutmak onun için faydalı mı? Ve tabiki faydası ve zararı nedir?
Teşekkür ederim, inanın çok yardımcı oluyorsunuz, var olun.

Evet mangrowa burada mango kökü diyorlar.

Kökün sivri kenarları var ise kes, sert fırça ile fırçalayıp yıka. Mangrow ağacı su içinde bataklık gibi bölgelerde yetiştiği için her türlü pislik ve parazit yumurtası barındırabilir.burada da pis ortamda depoladıkları için mantar oluşma riskide var. Yıkadıktan sonra büyük tencerede 30 ila 45 dakika kaynatıyoruz. Uzun gelirse ters çevirip diğer yarıyı yeni su ile kaynat. Bu süreçte özsuyunu salar. İş bitince tekrar yıkayıp açılan lif varsa onları ayıklayıp bir kez daha fırçala durula ve akvaryuma koy. Her ne kadar özsuyu çıksa da bir miktar daha salınım yapacaktır. Özsu döngü yapan bakterilerin yaşayacağı pH ortamını sağlasa da sarı renk amonyak patlamasını gizleyebilir. Onun için sarılık yoğunlaşırsa temiz su ile inceltirsin. Belli bir süre sonra özsuyu biter.

Kaplumbağaların hepsi dokunulmaktan nefret eder. Büyüdükçe özgüvenleri artar ve tepki olarak ısırmaya çalışıp tıslar. Tutarken ön ayakların arkasından tutmaya çalış. Ön ayakların önü ısırma bölgesidir. Arka ayakları ile de deriyi delebilirler. Taşırkende el avucuna ters yatırarak taşı. Üst bağa el ayasına otursun.

Has pek kalite bir yem değildir. Gammarus içinde güvenemiyorsan değiş. Kaliteli markalar tetra, jbl, sera, prodac, tropical bu markaların harici alma. Bir de eheim professional food var. Bu tetra reptomin ile emsal ama şekli kuskus makarnaya benziyor. Yaşı bu yeme uygun bulabilirsen repto yerine bunu alırsın.

Canlı yem olayını etik açısından doğru bulmadığımız için vermiyoruz. Bir tek snaping turtle canlı yem ile besleniyor o yem yemiyor.

Hayvana marul ve kıvırcığın körpe yapraklarından verebilirsin. Haftada bir veya iki defa. Fazlası bıktırır.

Geri