Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kaplumbağam hasta

ogwz

Yeni Üye
Katılım
18 Haz 2021
Mesajlar
7
Merhaba, foruma yeni katıldım. yaklaşık 5-6cm kabuk boyutu olan bir kaplumbağamız var, maalesef donanımlı bir akvaryumu yok. Sanırım bundan kaynaklı bir hastalık geçiriyor emin değilim. bir senedir bu şekilde bakıyorduk ama bir iki haftadır çok hareketsizdi. bir iki gündür de aşırı iştahsız. ve kusuyor gibi bir hareket yapmaya başladı. bugün bütün gün kuru alanda uyudu. Akciğer enfeksiyonu mu acaba? ne yapabilirim?
 
Foruma hoş geldiniz. Hayvan her nefes alışta başını ileri atıp esner gibi ağız açıyorsa akciğer enfeksiyonudur.

Sudayken yamuk duruyor mu?
 
evet yamuk duruyor. ve nefes alırken de o şekilde yapıyor. zaten hiç hali yok gibi. az önce yine denedim yine bi şey yediremedim. ve şu an gözleri de tam açılmıyor gibiydi.
 
evet yamuk duruyor. ve nefes alırken de o şekilde yapıyor. zaten hiç hali yok gibi. az önce yine denedim yine bi şey yediremedim. ve şu an gözleri de tam açılmıyor gibiydi.
kuru alanda mı bırakmalıyım. suyun içinde nefes almakta zorlanıyor gibi geldi. kafasını suyun dışında tutma ihtiyacı hissediyor.
 
Hayvan ağır derece akciğer enfeksiyonu. Eczaneden genta marka göz damlası alın. Petshoptan deep fix reptivit damla alın.

Gentayı sabah akşam beşer damla ağzına damlatın. Ağzını açamazsanız dik tutup ruj sürer gibi ağız çevresine 10 saniye arayla 6 damla sürün.

Vitamin damlayı ilk gün 2 damla sonraki günlerde 1 damla damlatın. Yine ağzını açmazsa ruj sürer gibi ağız çevresine 10 saniye arayla iki damla sürün.

Suya bırakmayın halsizlik sebebiyle ters dönüp boğulabilir ama gündüzleri birkaç saatte bir tutarak su yüzeyinde su içmesini sağlayın. Su kaybı yaşamasın.

Kuru alanda ısıtma lambası olsun gündüz 60 W filamenli armut ampul yada halojen 52-53 W ampul olacak. Geceleri de 40 W renkli mavi, kırmızı onu da bulamazsanız yeşil renk filamenli armut ampul kullanın. Dönüşümlü olarak 24 saat yanacak. Su ısıtıcısı 28 dereceye ayarlı olacak. Kuru alan ise 32 derece. Mesafe ayarı için hayvanın sırtı hizasında bir şey koyup üzerine cam derece yatırın tam yarım saat sonraki ölçümde 32 derece olduğu nokta uygun mesafeyi verir. Bu ekipmanlar yoksa en hızlı biçimde temin edin. Hayvan ölüm potasında şu an.

Hayvan üşümemeli ve esintiye maruz kalmamalı. Geçmiş olsun.
 
Gözlerine de birer damla genta damlatın.
 
teşekkürler cevaplarınız için. genta damlayı bugün aldım ve ağzını açmadığı için ağız çevresine sürdüm. vitamini de aynı şekilde. ama hala hiçbir şey yemiyor. zaten elime aldığımda başını içeri bile çekemiyor. o kadar enerjisi bile yok.

yemini ağzına ben vermeye çalışsam zorlayarak. boğulur mu acaba? çünkü sanırım normalde suyun içinde parçalayarak yiyordu. bu şekilde verirsem yutamaz diye korktum.
 
Çay kaşığında stick yemi sulandırıp ağzına sürtün araladığında kaşığın ucunu ağzından içeri sokarsanız yavaşça devirirsiniz ağzına akar. Yalnız bunu verirken hayvanı 45 derece açı ile tutun.

Çokta zorlamayın. Gagası yumuşaktır, zedelenmesin.
 
sanırım öldü. nasıl emin olabilirim? "kış uykusuna yatmış ama biz öldü zannettik" gibi şeyleri çok sık görüyorum da öyle bir durum olmasın istedim. ama benimki zaten hasta olduğu için büyük ihtimalle ölmüştür değil mi? hiçbir şekilde kıpırdamıyor
 
Cem beyin yazısını alıntılıyorum. Buradaki bilgilere dayanarak bir sonuca varabilirsiniz.

- hayvan ilk öldüğü 1 saat içinde ele alınır. Boyun ve bacakları sarkıyor ve hafifçe salladığımızda bacaklarını ve başını kabuğa çekmiyor, sallanmaya devam ediyor ve tepki vermiyorsa;
-hayvan kuru bir yere alınır. Olduğu yerde hareket yada tepki vermiyor ise;
-Bu bekletme süresi bir saati geçtikten sonra kaslar kasılıp sertleşir. Hayvan taş gibi olur. 8 saat sonra kaslar gevşer. Bu süre içinde hayvanın derisi de kurur. İçe doğru çekilip büzüşür.
-arka bacak oyuğuna bakılır nefes alıp verirken bu bölüm şişip iner, deri inip kalkmıyor, kısaca hareket yoksa;
-hayvanın göz kapakları aralanır. Yarım saat içinde kapanmaz ve hala açık halde duruyor ise; hayvan ölmüştür.

Hayvan hastalığa bağlı halsizlikte su içinde ters dönebilir, su içinde durabilir, dış filtre su emiş borusuna bacağını başını kaptırmış olabilir. Bu öldüğü anlamına gelmez özellikle büyük kaplumbağaların nefes tutabilme süresi uzundur ama uzun süre durmuşsa boğulmuş da olabilir. Yine de yukarıdaki veriler kontrol edilmeden öldüğü netlik kazanmaz.

En temiz haliyle hayvanı 12-24 saat kuru bir yerde bekletmek kafadaki şüpheleri giderir. Hayvanları canlı canlı gömen az değildir.

Ortamı 22 derece altına inilmemiş ortamda yaşayan hayvanlar için kış uykusu söz konusu değildir. Suda makul ısı 26-28; kuru alanda 31-32 aralığıdır. Su kuru alan ısı farkları 3-4 dereceyi aşmamalıdır.
 
Verileri kontrol edin. Hayvan son safhadaydı. Bir ihtimal yaşatabilir miyiz dedim ama olmadı sanırım. Kaybettiyseniz başınız sağolsun!
 
12 saatten fazla bekledim ve maalesef ölmüştü. Sağolun. Tavsiyeler ve yardımlar için de teşekkür ederim.
 
Tekrar başınız sağolsun.
 
Geri
Üst