Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam Hasta

hatırlaa

Yeni Üye
Katılım
12 May 2013
Mesajlar
2
Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık 2 sene önce arkadaşımın hediye ettiği bir kaplumbağam var. Son zamanlara kadar ölüm fanusu dediğiniz kaplarda bakıyordum. Başlarda durumu gayet iyiydi fakat havaların soğumasıyla kış uykusuna yattı. Gözleri kapandı tamamen, hareketleri yavaşladı hiç bir şey yemiyor sürekli uyuyordu. Kaplumbağası olan başka bir arkadaşıma danıştım. Bu sürecin doğal olduğunu havaların ısınmasıyla geçeceğini ve fazla rahatsız etmemem gerektiğini söyleyince biraz umursadım açıkçası durumu. Daha sonra, kaplumbağaların kış uykusuna yatmaları bizim elimizde olan bir şey olup pekte iyi bir şey olmadığını öğrendim. Ne yazık ki uzun süre bu durumda kaldı kaplumbağam ve hastalandı. Bir çok belirti hasta olduğunu gösteriyordu. Yaklaşık 2 hafta önce bir veterinere götürüp durumu danıştım. Gerekli şartları sağladığımda 1 haftada toparlayacağını söyledi. Akvaryum tarzı bir cam kafes, deepfix reptivit vitamin ve kabuğu için yine aynı markanın turti clean jel, su temizlemesi için pompa ve birde su ısıtıcısı aldım. 2 Haftadır 29-30 derecede duruyor fakat gözle görülür bir toparlanma olmadı. Ara ara hareketli oluyor fakat şu sıralar gene sürekli yatıyor. Uzun süredir bende olmasına rağmen boyutu da oldukça ufak :( Ona düzgün bir yaşam sunamadığım için çok üzülüyorum şuan. Kafasını bulunduğu kuru arana yada suya sarkıtıp sürekli uyuyor bu aralar. Yemlerini yemiyor(kuru karidesler almıştım) Vitaminlerini suya damlatıyorum bu nedenle. Güneş olduğu zamanlar güneşte durduruyorum. Ancak gözleri sürekli kapalı. Sanırım gösterdiğim veteriner bu konu hakkında pek bilgi sahibi değildi. Buralarda kabuk jelinin pek iyi olmadığı yazıyor. Kaplumbağa sahibi olan bir kaç arkadaşımın kaplumbağaları kısa sürede ölmüş. Çünkü bakımı hakkında hemen hemen hiç bir şey bilmiyorlar. Benim kaplumbağam da neredeyse onlarla aynı şartlarda yaşadı sanırım. Bu kadar süre hayatta kaldığı için büyük uğraşlar vermiş olmalı :( Nasıl bir yol izlemeliyim? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler şimdiden.
 
Cvp: Kaplumbağam Hasta

eğer hastaysa hastahaneden gereklı ılaçları alıp 32 derece suya atman gerektıgını bılıyorum ama. tam ahstalık belırtılerı yazılmamıs buraya. galiba hala kıs uykusunda ama pek emın olamadım. :S
 
Cvp: Kaplumbağam Hasta

Senin kaplumba doğru bakılmadığı için zayıf düşmüş enerjiside bitmiş. Aylarca soğuk suyun içinde bekletmişsin o yüzden beslenememiş çünkü sindirim yapabilmesi için ısı lazım yoksa yem yese bile faydası olmuyo. İnşallah akciğerlerinde enfeksiyon yoktur eğer varsa antibiyotik vercen. Eğer düzgün yüzemiyosa ve yem yemiyosa enfeksiyon olmuştur akciğerinde yani zatuure olmuştur Forumda yazıyo akciğer enfeksiyonun nasıl tedavi edileceği ordan baka baka uygularsın
 
Kabuk jelini hemen çöpe atın. Su ısısı 28 derece kuru alan 32 derece olsun. Isıtma lambanız vardır sanırım. Kaplumbağa vitaminini suya damlatmayın direk ağıza verin. O pek iyi bir vitamin değil. Sera reptilin almanız daha iyi. Vitamini direk ağıza damlatın. Her gün bir hafta yapın bunu.


Geçmiş olsun.
 
Cvp: Kaplumbağam Hasta

ısıtıcı lambayı bir an önce temin etmelisin bu ya kıskaçlı ya da deveboynu olmalı ve uv ampul alamayacaksan normal ampulün 60 W olanı takılabilir. bu da kuru alanı 31-33 derece ısıda tutmalı su ısısı 28 derecede sabit dursun aşırısı kuru alana çıktığında sudan soğuk bir hava ile karşılacağı için zararlı olacaktır ve hastalıkta iyileşme olmayacaktır. ısıtıcı net değer vermeyeceği için su içine bir derece almalısın. bu aşamada emrenin dediklerini yap hayvan bir canlansın. 1 hafta sonra hastalığı konusuna eğiliriz. bu arada gerekli bilgileri okuyup kendini geliştir. geçmiş olsun.
 
Cvp: Kaplumbağam Hasta

Önerileriniz için teşekkürler. Kuru alan ısıtıcım eksik. Yaklaşık 30x15cm akvaryumum var. Buna göre nasıl bir ısıtıcı almalıyım? Örnek bir görsel varsa gönderebilirseniz sevinirim. Su ısıtıcısı mevcut, 30 derecede ayarlı şuan bu dereceye geldiğinde kapanıyor sonra tekrar çalışıyor bilirsiniz. Derece yinede gerekli mi? Akvaryumun üstünü havlu ile kapattım içerdeki hava oldukça ılık. Isıtıcı lamba alayım mı ? Ve birde bu uv lamba tarzı ısıtıcılar su ısıtıcıları gibi gerekli dereceye geldiğinde kapanıyor mu yoksa sürekli çalışıyor mu bu ortamın sürekli ısınmasını sağlar ama :ff: Vitamini ağzına nasıl vereyim elimle açıp mı koyacağım canını acıtır mıyım biraz tedirginim. Hiç bir şey yemiyor zaten şuan görebildiğim kadarıyla. Akciğer enfeksiyonunun bir çok belirtisi mevcut. Sürekli esneme tarzı şeyler yapıyor hapşuruyor suda girdiğini çok nadir görüyorum ve gözlerinin 2 side sürekli kapalı. Zencefil arkadaşın konusundaki tedaviye mi başlayayım direk yoksa lamba filan aldıktan sonra bir süre bekleyeyim mi?
 
Cvp: Kaplumbağam Hasta

lambanın boyutla alakası yok. yukarıda gerekeni yazdım. uva ampul 10-12 saat kadar; uvb 4-6 saat kadar açık kalmalı. termostatları yoktur. normal ampul gibi yanarlar. kuru alana çıkıyorsa ısıtıcı lamba şart. kuruyarak ısınması gerekli.

vitamini yem yemediği taktirde eline alıp kafası yukarıya dönük şekilde tutup ağzını açtığında bir damla damlatmalısın. eğer açmazsa kafa yukarıda ağız kenarlarına sürerek emilim yapmasını sağlarsın ama esner gibi yaptığına göre açmasını bekleyip uygulamalısın. veterinere götürmek şu an için yapman gereken ilk şey.
 
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakiminda-temel-bilgiler.html

Hayvanın genel bakımı için bu konuyu okumanızı tavsiye ederim.

Akvaryumunuz çok çok yetersiz. Burada hayvanın gelişmesi mümkün olmaz. Öncelikle daha iyi bir au hacmi ve buna göre ekipmanlar gerekir.

Isıtıcı lamba dediğimiz bildiğiniz ampul. Bunu kuru alana doğrultup uygun mesafeyi ayarlamalısınız. Isı o bölgede 31-33 derece olmalı. Tabi mesafeyi ayarlamak için gene burayıda derece ile ölçmelisiniz. Gündüz komple açık kalmalı yaklaşık 10-12 saat. Bu lambanın uva içerikli olması aha iyi olur. Sadece ısı değil uva ışınıda alabilir. Bu lamba konusu sindirim, iştah, üreme isteği ve hareketlilikte direk bağlantılıdır. Tabi lamba olmazsa hastalıkta meydana gelir.

Suyuda deece ile kontrol edin. Isıtıcı ayarlıda olsa önlem olarak bu kontrol gerekir.

Vitamini direk ağzına damlatın. Ağzını açmazsa hayvanı elinize alıp ağzına dökün. Başını geri çekerse vitamini biraz bekletin. Ağzının kenarından sızar.

Bence hayvanı veterinere gösterin. Ancak eksik ekipmanla tedaviden sonuç almanız zor. Tedavi süreside maksimum 10 gündür. Fazlasını hayvan kaldırmaz.


Ben yazana kadar yetişmişsin Cem.

Uvb lamba konusunu hatırlatman iyi olmuş. Bu yoksa alternatif yollar gerekir. D vitamini sentezi de önemli bir konu. Kabuk ve kemik gelişimi için gerekli.
 
Geri
Üst