Bu hayvanlar soğukkanlı canlılar. Bu hayvanlar içgüdüleriyle hareket eder. Sadece ihtiyacını karşılama üstüne güdümlenirler. Eğitme olmaz ama pavlov'un köpeği misali koşullandırabilirsin. Misal yem vermeden önce kutuyu sallayıp yemin çarpma sesine yada kutu renk ve şekline alıştırdığında hayvan yem verileceğini öğrenir ve kuru alandaysa suya iner, sudaysa yukarı çıkar. Hepsi bu. Zaten çoğusu seni gördüğünde yem verecek diye su yüzeyinde debelenmeye çalışır.
Hayvanın güvende hissetmesi için dokunmayıp kendi haline bırakacaksın. Hayvan zarar gelmeyeceğini hissettiğinde rahat hareket eder. Sadece sağlık kontrolü ve genel akvaryum temizliği sırasında mecburi ele alıyoruz. Ele alma strese girmesine neden oluyor ve hayvan temkinli davranmaya başlıyor. En uyumlu hayvan bile her zaman tetikte bekler. Olumsuz bir durum hissettiğinde su dibine kaçar.
Onların iletişim anlayışı ihtiyaçlarını karşılamadır. O da yem vermedir. Biz onların gözünde sadece hizmetkarız. Yemini ver ve uzaklaşıp rahatsız etme. Tüm olay bunun üstüne kuruludur. Bir de akvaryumu temizle ve rahatsız olacağı dekor bitki gereksiz birşey koyma. İstemediği birşey varsa ya sağa sola atar yada ısırıp parçalar.
Şunu yapabilirsin hayvan su tabanındayken sırtını kaşıyabilirsin bu da 8 cm kabuk boyu üstü olduğunda. Hayvan kaşınıyorsa sallanmaya başlar ve eşlik eder, buna twerk hareketi deriz. Popoyu sağa sola sallar. Tabi bunu her hayvan sevmez. Kaçmaya çalışır. Kaşırken fazla bastırmıyoruz. Hayvan nefes almak için hareket edip su yüzeyine çıkabilsin.
Yetişkinlerin baş bölgesi civarına dokunmuyoruz. En uysalı bile savunmaya geçip parmağı ısırıyor.