Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kaplumbağam kuru alandan çıkmıyor

ladyalfen

Yeni Üye
Katılım
2 Ara 2023
Mesajlar
10
merhabalar
kaplumbağam kuru alanda çok fazla vakit geçiriyor
Pond yeşil yem ve Tartafood karides ile besliyorum. Exo terra adacığı mevcut. Görseldeki gibi akvaryumu, filtresi ve ısıtıcısı mevcut.
Önceden çok fazla yüzerdi. Hatta o zamanlar filesi ısıtıcısı yoktu. Şimdi yalnızca yem arayışlarında yüzüyor ve gözleri tamamen kapalı, kimi zaman tek gözü açık oluyor. Üşütme ve enfeksiyon ihtimalinden dolayı dereceyi 32ye yükseltip suyunu daha sık değiştirdim. Haftada bir suya Tor Shell kabuk sertleştirici damlattım. akvaryuma silis kum aldığımdan beri bu şekilde. önceden akvaryumun zemininde kayalıklar vardı Cem beyin söylemi ile kaldırıp yerine bu kumları ekledim.
Acaba kumu mu sevmedi. Beni endişelendiren sabah baktığımda suyun üzerinde birçok deri parçaları bulmamdı. Normalde deri döktüğü zaman bu kadar olmuyordu. acaba karidesi fazla kaçırmış olabilir miyim sürekli gözleri kapalı şekilde akvaryumda yüzerek yem aradığı için kıyamayıp üç karides attığım günler oldu. Çünkü yem ararken kafasını akvaryuma çarptığı oluyor. Akvaryum su değişimi yaparken diş fırçasını ıslatıp kabuk temizliği yapıyorum. Akvaryumun ve kaplumbağanın görsellerini yükledim. teşekkürler herkese kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • 504CC84C-7720-4FB5-AEB2-A6769DABDEB3.JPG
    504CC84C-7720-4FB5-AEB2-A6769DABDEB3.JPG
    1.2 MB · Görüntüleme: 25
  • camphoto_1254324197.JPG
    camphoto_1254324197.JPG
    2.9 MB · Görüntüleme: 23
  • IMG_0185.JPG
    IMG_0185.JPG
    1.8 MB · Görüntüleme: 25
  • IMG_0187.JPG
    IMG_0187.JPG
    1.9 MB · Görüntüleme: 26
  • IMG_9880.JPG
    IMG_9880.JPG
    1.5 MB · Görüntüleme: 25
Merhaba,

Öncelikle suyu 32 dereceden 28 dereceye indirin, yükseltmeye gerek yok.

Kuru alanda ısıtıcı lamba göremedim. Eğer yoksa ısıtıcı lamba almanız gerekiyor. Bu hayvanı ısıtma yanında kabuğu kurutup biyolojik oluşumların üremesini önler. Plakaların gerilip atılmasını sağlar. Ayrıca ısıtıcı lamba olmazsa hayvan sudan kuru alana ıslak çıktığı için dış ortam soğuksa bundan etkilenip üşür. Aynı bizim sıcak banyodan çıktığımız gibi bir durum. Kısacası ısıtıcı lamba gerekli.

Bu konuda Cem bey ısıtıcı lamba hakkında gerekli bilgiyi vermiş.


Hastalık veya enfeksiyon konusunda Cem bey size yardımcı olacaktır.
 
Son düzenleme:
Öncelikle o kabuk sertleştiriciyi direk çöpe atın kabuk kadar gözlerine de zararlıdır.

Suyun ısısı 28 sabit olsun. Derece ile kontrol edin. Dış ortamdan ısı farkı ne kadar yüksek olursa kuru alana her çıktığında o kadar üşür.

Eczaneden gentagut göz damlası alın. Sabah akşam 10-15 saniye arayla ikişer damla damlatın. Kuru yerde 25-30 dakika bekletin. Lamba altında olması üşümesini önler.

Gözlerinin yakından resmini çekip atın. Su dışında. Gözleri kapalı ve açıkken.

Deep fix reptivit vitamin damla alın.

Deri değişimi olağandan fazla ise ya uvb kaynaklı yüksek radyasyona maruz kalmıştır yada A vitamini yüksek orandadır. Normal değişimde sorun yoktur. Silis sonrası derileri gördüyseniz. Hayvan kuma sürtünüp çıkarmıştır. Bunları yüzeydeyse maşrapa yada büyük bir bardağı eğerek alın.

Hayvanın kabuk boyu kaç cm?
 
Merhaba Cem bey cevabınız için teşekkürler. Bu forumu bizlere sağladığınız için teşekkür ederim.
Öncelikle kaplumbağamı aldığım yerde kabuk sertleştirici olmazsa kabuğu yumuşar ve ölür dedikleri için alıp ona zarar verdiğim için çok üzgünüm.
Kabuk sertleştiriciyi dediğiniz gibi çöpe atıp dereceyi 28 dereceye ayarladım. Kaplumbağa kuru alanda kafasını hiç dışarı çıkarmadığı için elime almak zorunda kaldım. Boyutu görseldeki gibi. Avcumdayken gövde kısmı olan beyaz yer çok soğuktu ve gözlerinden birinin hafif beyaz perdeliği oluşmuş. Kafasını dışarı çıkarmasını yarım saat bekledim ancak çıkardı. Yarın ivedilikle holojen armut ampul temin edip tekrar görsel yükleyeceğim. Umarım çok geç kalmamışımdır çünkü sizleri ve doğru bilgileri çok geç keşfettim. Bir can kazanmak yerine can kaybına sebep olmak beni çok üzer. Kaplumbağamın görselini yükledim.Dönüşlerinizi bekliyorum.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_0284.JPG
    IMG_0284.JPG
    1.3 MB · Görüntüleme: 16
  • IMG_0283.JPG
    IMG_0283.JPG
    1.5 MB · Görüntüleme: 16
  • IMG_0275.JPG
    IMG_0275.JPG
    1.7 MB · Görüntüleme: 17
  • IMG_0274.JPG
    IMG_0274.JPG
    1.6 MB · Görüntüleme: 17
  • IMG_0272.JPG
    IMG_0272.JPG
    1.6 MB · Görüntüleme: 17
Çok fazla olmasa da enfeksiyon var. Gentagut ile iyileşir.

D vitamin eksikliği ve kulak enfeksiyonu gözükmüyor.

Isıtma lambasını bir an önce alın.

Akvaryumda kapak var sanırım lamba gelene kadar durabilir ama havalandırması olsun. Akvaryum içi nem gitsin. Fazla nem hayvanı rahatsız eder.

Lamba ve uygulamaları yapın hayvan toparlar.

Nefes alıp vermede zorlanma hırıltılı nefes alıp verme yoksa durumu enfeksiyon noktasına gelmemiştir. Gece ortam sessiz olur o vakit dinleyin.

Yine de sağlam iş yapalım. Sabah akşam ağzına da gentaguttan (gentada olur) 1 damla damlatın. Bu geniş spektrumlu antibiyotiktir, akciğer enfeksiyonunda da kullanırız.
 
Cem bey çok çok teşekkürler.. Lambayı yarın temin edip görseli yükleyeceğim. Birkaç sorum daha olacak

Beslenme: Silis kum çok fazla kirleniyor yem değişikliği yapmalı mıyım?
Yem markaları Has Turtle Pond Food ve Tartafood Karides.
Günlük kaç yem atmalıyım?
Deep fix reptivit vitamin dışında başka vitaminler almalı mıyım bu vitamini nasıl kullanmalıyım haftalık mı günlük olarak mı?

Bakım:Kaplumbağamın kabuğunu fırça ile temizlerken kabuk üzerine bir şey sürmem gerekir mi duru su yeterli midir? Kabuk yumuşaması olmaz değil mi?

Filtre: İç filtre hayvanı rahatsız eder mi ona çarptığı zaman gözlerini kapatıyor o kısımda yüzmeyi pek sevmiyor filtrenin arkada bir ayarı var onu kıssam yeterli olur mu dış filtreye mi geçmeliyim?

Enfeksiyon:Kaplumbağamın gözlerini görmekte açmakta çok zorlanıyorum kabuğundan çıkmıyor söylediğiniz damlayı yaparken ağzını ve gözlerini açmanın bir yolu var mıdır, belki hayvan refleks olarak ağzını açar diye düşündüm ama nasıl.

Çok sordum kusura bakmayın pet shoplar ile muhattap olup yanlış bilgilenmek istemiyorum.
 
Has turtle pek makbul bir yem değil. Yemleri yedikçe verin. Stick uzunsa kırıp verin. Yemeye çalışırken parçalayıp dağıtmasın.

Kabuk boyu kaç cm?

Deep fix reptivit vitamin yeterli. Haftada iki kez ilk verilecek stick yeme 1 damla damlatıp emdirin suda hemen önüne atın. Fazla salınım yapmadan yesin.

Kabuk çok kirlenmedikçe fırçalamayın. Bu hayvanı strese sokup sizden uzak durmasına neden olur.

Dış filtreyi ömürlük akvaryumda öneriyorum. Ara geçişli akvaryumlarda çöp oluyor. Hayvan ufak fazla kir oluşmaz.

İçfiltre yüksek sirkülasyon yoksa hayvana sıkıntı vermez gürültüsünde de uyurlar.

Hayvanda göz enfeksiyonu var dolayısıyla sıkıntıyı bu çıkarıyor. Vana debi düşürücü ise azaltabilirsiniz.

Damlayı damlatmanın birkaç yolu var.
-Hayvan kuru alanda durduğunda kafasını çıkardığında tepeden ortalayıp damlatabilirsiniz.
-Hayvanı pencere önünde tutup dışarıdaki hareketleri seyretmesini sağlarsınız. Araba vs. gördüklerinde başlarını çıkarıp seyrederler o esnada damlatabilirsiniz
-Kafası içerdeyken hayvanı dik tutup damlatın boyun derisi çanak görevi görür. Biriken damla göz kapağı arasından işler. 5 dakika kadar tutmak yeterli.
-normal yan tutup 25-30 saniyede bir, 1 damla damlatırsınız yine aradan işler. Yalnız bunda 1 damla fazla damlatacaksınız. İçine az da olsa işlediğinde gözlerini açabilir. O esnada yakalarsanız damlatın.
 
Merhaba Cem bey yem değişimi yapıp önerdiğiniz vitamini temin ettim. Lamba başlığı ve ampülünü de aldım fakat yalnızca görseldekiler vardı. Esli usul olduğu için satmadıklarını aynı işlevi gördüğünü söylediler. Onu bulana kadar idare etmesi için bu iki ampulü aldım.
Lambaları denediğimde 65w çok ısı verdiği için diğerini taktım. Kaplumbağa hemen kafasını çıkardı.
Kaplumbağanın boyutu: 4,5 cm kadar lamba ışığı ve kuru alan arası ise 13-14cm arası. Ne kadar olmalı su seviyesini indirebilirim.
Gece sesini dinledim çok sık olmasa da ara ara kapı gıcırtısı gibi sesler yapıyor ve bu sırada nadiren ağzından baloncuk çıkıyor.
Göz damlasını eczaneden temin edip kuru alanda ışık altında söylediğiniz şekilde gözlerine ikişer kez damlattım. Şimdi yüzmeye başladı fakat gözleri tamamen kapalı yüzüyor ve yemini yemiyor. Dün yiyiyordu. Filtre sürekli çalışmalı mı? Akşam 7 sonrası ampulü kapatacağım doğru mudur?
Yem yemeyi bırakırsa ne yapacağım?
 

Ekli dosyalar

  • IMG_0317.JPG
    IMG_0317.JPG
    1.8 MB · Görüntüleme: 13
  • IMG_0315.JPG
    IMG_0315.JPG
    1.8 MB · Görüntüleme: 13
  • IMG_0312.JPG
    IMG_0312.JPG
    2.2 MB · Görüntüleme: 14
  • IMG_0308.JPG
    IMG_0308.JPG
    2.1 MB · Görüntüleme: 14
  • IMG_0304.JPG
    IMG_0304.JPG
    2.1 MB · Görüntüleme: 14
42 watt olan yeterli hayvan ufak. Diğerini iade edin. Mesafe için hayvanın sırtı hizasına denk birşey koyun. Kibrit kutusu olur. Üzerine cam derece yatırın evde kullanılan olur. Tam yarım saat sonra 32 derece olduğu nokta uygun mesafedir.

Filtre 24 saat çalışır. Gece hava kabarcığı gürültü yaparsa hortumu çıkarın yada suya sokun. Yarın dışarı sarkan ucuna petshoptan plastik musluk alıp takın. Gece kapar gündüz açarsınız. Bu arada ısıtıcı ile yer değişin. Filtre köşede olsun.

Sabah akşam ağzına da 1 damla damlatın.
 
Merhaba Cem bey söylediğiniz tüm adımları uyguladım. Kaplumbağam elleriyle sürekli gözlerini ovcalıyor ve tek gözü kapalı şekilde yüzüyor. Yüzerken sürekli dipte yukarı çıkmada zorlanıyor. Dün aldığım tetra yem çok büyük olduğu için parçalar halinde attım. Görüp yemek istiyor fakat ısırdığı zaman koparamıyor. Aç kalmaz değil. mi önünde birkaç karides olmasına rağmen onları da yemiyor.
 
merhabalar
kaplumbağam kuru alanda çok fazla vakit geçiriyor
Pond yeşil yem ve Tartafood karides ile besliyorum. Exo terra adacığı mevcut. Görseldeki gibi akvaryumu, filtresi ve ısıtıcısı mevcut.
Önceden çok fazla yüzerdi. Hatta o zamanlar filesi ısıtıcısı yoktu. Şimdi yalnızca yem arayışlarında yüzüyor ve gözleri tamamen kapalı, kimi zaman tek gözü açık oluyor. Üşütme ve enfeksiyon ihtimalinden dolayı dereceyi 32ye yükseltip suyunu daha sık değiştirdim. Haftada bir suya Tor Shell kabuk sertleştirici damlattım. akvaryuma silis kum aldığımdan beri bu şekilde. önceden akvaryumun zemininde kayalıklar vardı Cem beyin söylemi ile kaldırıp yerine bu kumları ekledim.
Acaba kumu mu sevmedi. Beni endişelendiren sabah baktığımda suyun üzerinde birçok deri parçaları bulmamdı. Normalde deri döktüğü zaman bu kadar olmuyordu. acaba karidesi fazla kaçırmış olabilir miyim sürekli gözleri kapalı şekilde akvaryumda yüzerek yem aradığı için kıyamayıp üç karides attığım günler oldu. Çünkü yem ararken kafasını akvaryuma çarptığı oluyor. Akvaryum su değişimi yaparken diş fırçasını ıslatıp kabuk temizliği yapıyorum. Akvaryumun ve kaplumbağanın görsellerini yükledim. teşekkürler herkese kolay gelsin.
Merhaba deri dökülmesi dediğiniz beyaz renkte mi? Akciğer enfeksyonu olmuş olabilir geçmiş olsun
 
Deri dökülmesinin akciğer enfeksiyonuyla bir alakası yoktur. Kaplumbağalarda deri dökülmesi büyüdüğünün göstergesidir.
 
Merhaba deri dökülmesi dediğiniz beyaz renkte mi? Akciğer enfeksyonu olmuş olabilir geçmiş olsun
evet beyaz renkte nadiren olan normal deri dökülmelerindenmiş fakat sorunumuz deri dökülmesi değil de gözlerini açmaması yem yememesi, kuru alandan çıkmaması. maalesef hiç enerjik değil :(
 
Gözlerine ve ağzına dediğim miktarda gireceğinden emin olana kadar damlatın.

Reptoya hamle yapıyor ise maket bıçağı ile biraz daha ufaltmaya çalışarak verin.
 
evet beyaz renkte nadiren olan normal deri dökülmelerindenmiş fakat sorunumuz deri dökülmesi değil de gözlerini açmaması yem yememesi, kuru alandan çıkmaması. maalesef hiç enerjik değil :(
İşte o deri dökülmesi değil, akciğer enfeksyonunda oluyor agızdan cıkıyor
 
O akciğerlerdeki iltihabın atılması. Deri değil yumuşak sümüğe benzer.
 
Merhaba Cem bey. Kaplumbağam bu sabah uyandığımda akvaryumunda yoktu. Bu tarz olayları forumda okuduğum için hemen arkasına baktım. Akvaryumun arkasındaydı ama akvaryum seviyesi yüksek. Elime aldığımda boynu sağa sola devriliyordu. Suya koyduğumda katı kesilmiş suyun üzerinde duruyordu. Derisi buruşmuş ve kafası ne yazıkki ya sağa ya da sola gidiyordu. Gözlerini açtığında iki gözünü de ilk defa açabilmişti ama yem yemiyor ve kuru alandayken ağzını yukarı doğru açıp kapıyor. (ses çıkmıyor) Yaşam alanını sevmediği için mi kaçtı ya da hasta olduğu için mi? Bu durumda ne yapabilirim kusura bakmayın çok yordum sizi. Akvaryum su seviyesini azalttım. Şu an ışığı açık ama ışığın yansımadığı yerde durmayı tercih ediyor. Gözleri açık. Sanki ölecek gibi :(:(
 

Ekli dosyalar

  • camphoto_824023566.JPG
    camphoto_824023566.JPG
    2.9 MB · Görüntüleme: 13
  • IMG_0412.JPG
    IMG_0412.JPG
    1.8 MB · Görüntüleme: 13
  • IMG_0413.JPG
    IMG_0413.JPG
    1.4 MB · Görüntüleme: 13
  • IMG_0414.JPG
    IMG_0414.JPG
    1.4 MB · Görüntüleme: 13
Merhaba Cem bey kaplumbağam öldü. Suyun üzerinde kolları açık gözleri açık kapamadan duruyor. Son gününe kadar olan destekleriniz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim onun hep yanında oldunuz.

Forumdaki arkadaşlar eğer bu yazıyı okuyor iseniz,
Lütfen geç olmadan kaplumbağalarınıza ısıtıcı ve lamba temin ediniz. Yarın alırım diye ertelemeyiniz.
Vitaminlerini alınız. Cem bey sağ olsun söylediği şeyler sayesinde gözlerini iki gün içerisinde açabildik fakat benim lambayı geç temin etmem ve vitamini geç almam nedeni ile kapluşumu akciğer enfeksiyonundan kaybettik.
Burada bize doğru bilgileri edinmemiz için çok güzel bir imkan sunmuşlar. Bunları kullanalım ben ne yazık ki forumu çok geç keşfettim.
Benim yaptığım hataları yapmayınız.
Geç kalmayınız.
 
Merhaba Cem bey kaplumbağam öldü. Suyun üzerinde kolları açık gözleri açık kapamadan duruyor. Son gününe kadar olan destekleriniz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim onun hep yanında oldunuz.

Forumdaki arkadaşlar eğer bu yazıyı okuyor iseniz,
Lütfen geç olmadan kaplumbağalarınıza ısıtıcı ve lamba temin ediniz. Yarın alırım diye ertelemeyiniz.
Vitaminlerini alınız. Cem bey sağ olsun söylediği şeyler sayesinde gözlerini iki gün içerisinde açabildik fakat benim lambayı geç temin etmem ve vitamini geç almam nedeni ile kapluşumu akciğer enfeksiyonundan kaybettik.
Burada bize doğru bilgileri edinmemiz için çok güzel bir imkan sunmuşlar. Bunları kullanalım ben ne yazık ki forumu çok geç keşfettim.
Benim yaptığım hataları yapmayınız.
Geç kalmayınız.
Başın sağolsun, kendini üzme…🫶🏻
 
Merhaba Cem bey kaplumbağam öldü. Suyun üzerinde kolları açık gözleri açık kapamadan duruyor. Son gününe kadar olan destekleriniz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim onun hep yanında oldunuz.

Forumdaki arkadaşlar eğer bu yazıyı okuyor iseniz,
Lütfen geç olmadan kaplumbağalarınıza ısıtıcı ve lamba temin ediniz. Yarın alırım diye ertelemeyiniz.
Vitaminlerini alınız. Cem bey sağ olsun söylediği şeyler sayesinde gözlerini iki gün içerisinde açabildik fakat benim lambayı geç temin etmem ve vitamini geç almam nedeni ile kapluşumu akciğer enfeksiyonundan kaybettik.
Burada bize doğru bilgileri edinmemiz için çok güzel bir imkan sunmuşlar. Bunları kullanalım ben ne yazık ki forumu çok geç keşfettim.
Benim yaptığım hataları yapmayınız.
Geç kalmayınız.
Burada sana cem bey göz enfeksyonu demiş ama ben o deri dökülmesi dediğni söylediğinde hemen anladım akciğer enfeksyonu oldugunu, sana tavsiyem buraya yazmadan önce hayvanını gercek bir veterinere götürmen tercihen fakultedekilere çünkü burada kimse veteriner değil sadece herkesin bir fikri var. Sen yanlış seylerle ugrasana kadar kapluş dayanamadı ağızdan antibiyotik almalıydı
 
Geri
Üst