Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam sürekli dışkılıyor ve iştahsızlastı

Justiano

Yeni Üye
Katılım
1 Ocak 2018
Mesajlar
8
Merhabalar,

1 tanesi 5 aylık 1 tanesi 1 aylık 2 kaplumbağam var. Büyük olan çok hareketli ve iştahlıydı. Bizi görür görmez geldiğimiz noktaya hızlı bir şekilde gelirdi. İki gündür yeme karşı ilgisi olmadığı gibi çok hareketsizleşmeye başladı.Sürekli oldukça büyük boyutlarda dışkılama yapıyor, genellikle ısıtıcı ve dış motorun hortumundan tutunarak kafasını suyun dışına çıkartıp oradan bakınıyor.Bunun neden nedir sizce bir hastalığı mı var? yardımcı olursanız sevinirim.

Kuru alanda gerekli her şey mevcut. Isıtma lambası, UV lamba.
Akvaryum sıcaklığı 27 derece kuru alan sıcaklığı 35 derecedir. Önceden kuru alan sıcaklığı daha düşüktü. Çıkmadıkları için 35 e yükselttikten sonra çıkmaya başladılar.Akvaryum boyutları 100x56x56.
 
Hayvanlar iştahsızlığa rağmen yoğun dışkılıyorsa birisi öğün harici hayvana yem veriyor yada hayvan dışkısını yiyor.

Hayvanlar çizgili dere kaplumbağası değilse suyu 28-28.5 dereceye çıkar. Kuru alanı 33 yap. Isı farkı çok fazla. Her suya indiğinde hayvanlar üşüyecektir. Kuru alandaki ısı yüksekse hayvanlar suya inmek istemezler. Bu ısıdaki büyük fark metabolizmada adapte konusunda dalgalanma yapıp hayvanı halsizleştirir.

Su kaplumbağaları akvaryumda rahat edeceği belli bir bölge bulup hoşuna giderse sürekli orada dinlenir ve uyurlar. Hayvan o hortumun olduğu bölgeyi sahiplenmiş olabilir. Küçüklerin ciğerleri gelişmediği için su içinde fazla duramaz. Özellikle uyurken gövde su içinde burun dışarıda vaziyette tutunabilecekleri bir yer bularak suyun ısısından faydalanıp üşümezler. Bu dış ortamın soğuğundan korur. Hayvan orada dinlendiğine göre geceleri de muhtemel orada uyuyacaktır.

Kaplumbağalar üşüdüğünde de ısıtıcı civarında olmayı tercih eder. Bu da diğer bir sebep. Hayvanlar ısıtıcı civarından uzaklaşmıyorsa su yeteri kadar ısınmıyor yada akvaryum geneli ısıtıcı civarı kadar ısınmıyor demektir. Bu da genelde büyük akvaryumlarda ve yeterli sirkülasyon olmadığında görülür.

Isıtıcıdan uzak ön köşeye tabana yakın vaziyette cam iç derece koy. Bu suyun ısısı konusunda doğru neticeyi verecektir. Ona göre su ısıtıcıyı kalibre edersin.

Kabuk boyları nedir; hangi yemleri kullanıyorsun ?

Uv ampul Uva ve Uvb içeriyor mu yoksa sadece biri mi, kaç watt ?
 
Cvp: Kaplumbağam sürekli dışkılıyor ve iştahsızlastı

Bu bahsettiğim iştahsızlık iki gündür var. Birden bire iştahsızlaştı ve bu durum başladıktan hemen sonra da dediğim gibi sürekli dışkılamaya başladı. Yem olarak Tetra'nın Gammarus'unu, Sera Raffy P ve Sera Raffy Mineral kullanıyorum. Bazen stick yeme Sera Reptilin vitamin damlatıp veriyorum. Küçük olan 4 cm, büyük olan 7 cm.

İç derecem var. Sirkülasyonum iyi, ısıtıcım Eheim 200W'lık. Isıtıcının üstündekiyle aynı okuyor iç derece de. Kuru alana çıkmadıkları için ısıyı artırmıştım ama tekrar düşüreceğim öyleyse. Bu haliyle bile çıktıklarında rampanın ucunda kalacak şekilde çıkıp uyuyorlar. Uç kısmına gidip orada uyuduklarını hiç görmedim. 

Uv olarak Slyvania Reptistar T8 15 wattlık floresan kullanıyorum. Isıtıcı olarak akkor ampul kullanıyorum ama soft değil. Kuru alanın ısısını da cam derece aracılığıyla kontrol ediyorum. Kuru alanın sıcak kalabilmesi için gece gündüz ampuller yanıyor. Gece lambam yok.
 
Florasanlar bizimkilere uygun değil. O sanırım sadece uvb. Hayvana 18 cm uzaklıkta konumlandırılmalı ve 3 saat yanmalı. Radyasyon yaydığı için fazla yakın olması iyi değildir. Uygun ve diğerlerine göre hesaplı olan exo terra uvb 100'dür. Bu uva ve uvb içerir.

Hayvanlar rampada uyuyorsa bu iyi değil. Rampa su ile ısıtma lambası arasında soğukluktan etkilenip akciğer enfeksiyonuna en kolay yakalandıkları yerdir. Civarda hareket var ise hayvanlar kuru alanın tepesine çıkmak istemez. Suya kaçma eğilimi gösterir. Bulundukları odanın kapısı kapalı olsun. Oda önünden geçme bile suya kaçma sebebidir.

Gündüz lambayı rampaya doğru çevir. Gece ise 40 wattlık mavi yada kırmızı armut ampul alıp kullan. Bu loş ışık verip ısıtır. Sabah gündüz ısıtma lambası yanana kadar açık olacak.

Suda hayvanların tutunup uyuyabileceği bir tünek yap. Gece kuru alanda uyumaları iyi değil. Gövdeleri su içinde olmalı. Vitamin damlayı 4 gün boyunca her gün damlat.

Eğer iştahsızlık devam ederse ilaca başlarız.

Boy farkı fazla küçüğü arada kontrol et büyük saldırabilir. Belli bir boydan sonra alfa olma isteği doğar. Dominant zayıf olanı ezmeye çalışır. Bir de yem verirken ayrı köşelerde ver. Yem yerken gözleri birşey görmediği için büyük darbe vurabilir.

Hayvanın yutabileceği ebatta çakıl strafor vb olmasın yok ise silis kum al. Vitasand marka. 30-32 kg kadar alacaksın. Resler kum yer.
 
Cvp: Kaplumbağam sürekli dışkılıyor ve iştahsızlastı

UVA ve UVB yazıyordu ama dediğiniz gibiyse değiştiririm. Rampanın üstü straforla kapalı soğuk almasın diye. Odanın kapısı da sürekli kapalı. Sık girdiğimiz bir oda değil zaten. O mavi kırmızı ampul dediklerinizi denemiştim ama sanırım wattı düşüktü benim aldığımın, ısıyı ayarlayamamıştım.  40 wattlık alıp kullanacağım. 

Vitamini yemden mi yoksa direkt ağzından mı damlatayım? Az önce yine yem vermeye çalıştım. İlk başta ilgisiz davrandı, sonra bir stick yedi vitaminli. Biraz da korkaklaşmış gibi. Akvaryumun dibinde kütük gibi bir şey var, onun arkasına saklanıyor hemen. 

Büyük olan küçüğü ilk başta birkaç kez ısırdı ama şimdi anlaşıyor gibiler. Isırmaya çalışmıyor hiç. Yan yana yüzüyorlardı hep. Yemlemeyi de dediğiniz gibi ayrı köşelerde yapıyorum. 

Çakıl kuru alanda ve rampada yapıştırma olarak var. Akvaryumun dibinde Vitasand silis kumum var.
 
Eğer yem yiyor ise stick yeme damlatıp vermen daha iyi olur ele alınma stresi yaşamaz. Yem iyice emsin suya değdiğinde akacaktır.

Florasanın mesafesini sağlıyor isen bitene kadar kullanabilirsin. Kapağa mı monte ettin. Nasıl duruyor ? Aslında bir resim atabilirsen iyi olur. www.hizliresim.com üzerinden yükleyip forum yazan linki yapıştıracaksın.

Tünek olarak kısa oklavaya vantuz takıp su yüzeyine yakın tutturabilirsin. Çoklu ve sert dallı ipek yapraklı bitkide olabilir yüzeye yakın uzunlukta bulabilirsen üzerine tutunabilirler. Tabi bunlardan artık bulmak zor getirmiyorlar. İç filtre varsa onu yüzeye yakın yatay konumlandırabilirsin. Çalıştırmazsan içindeki süngeri çıkarıp öyle koy. Bu sayede gövde su içinde sadece baş dışarıda durarak ısılarını korurlar.

Sistemde herşey olduğuna göre bilginde vardır muhakkak ama yine yazayım. Isıtmayı 07:00-20:00 arası yak. Dalgıç lamba ya da ışıtacak bir lamba varsa bu da 20:00-21:30 arası yanabilir. Sonrasında dediğim 40 wattlık armut ampulden alırsın. Mavi öncelikli ama bulamazsan kırmızı alırsın. Yeşil renk biraz daha aydınlık verir. Kırmızıda bulamazsan yeşil alırsın. Yapı marketlerde bulunmaz ancak elektrik malzemesi satanlarda olabilir. Bunu da sabah 07:00 ' ye kadar yakılı tutacaksın. Ama hayvanlar kuru alana çıkmayı bırakırsa kullanmana gerek olmaz. Bir kenarda tutarsın, hastalanırlarsa yada belli dönemlerde kuru alana çıkma eğiliminde olurlarsa lazım olacaktır. En azından iki tane al. Yedekte dursun. Bunlar zor bulunuyor. Mavi hele ki hiç bulunmuyor.

Bu ampullere birer zamanlayıcı alırsan hiç aç kapa derdin olmaz sadece elektrik kesilirse ayar ister. Sanırım bu da vardır elinde. Neyse okuyanlara bilgi olsun.

Birde komple seramik ampuller var ama türkiyede şu an satılıyor mu bilmiyorum.

Bu ele almalar strese sebep olur. Tekrar ele alınma hissi ise güvenli suya kaçmasına neden olur. Hayvanı korkutacak herşey bu davranışı göstermesine nedendir. Başta çocuk ve tanımadığı insanlarda dahil. Misal misafir gelen bir çocuğa bağlı böyle bir durum oluşmuştu bir arkadaşımızda. Bende diğerini ısırdığı için bağırmıştım hayvan üç gün sudan çıkmadı, elle yem yediriyordum gelmedi. 2.gün ben bakarken tabandaki bitkileri koparıp bana bakarak rahatladı sonra eski halimize döndük.

Kaplumbağalar büyüdükçe akıllandıkları için daha temkinli davranıyorlar. Bize karşı dahi oluyor bu. Kısaca ne kadar az ilgilenirsen o kadar rahat ediyorlar. Arada güven bağı olsa da yıllarca da baksan durum bu.
 
https://i.hizliresim.com/kX2DYW.jpg
https://i.hizliresim.com/pG7DY0.jpg
 
Florasan mesafesi 18 cm'den az değilse yükseklik uygun. Isıtma lambası mesafesi için tabana hayvanı ikame kibrit kutusu ayarında birşey koyup dereceyi üzerine yatır. Yarım saat sonra bak. 33 olduğu nokta uygun mesafeyi verir. Bunu yaparken kuru alan üstündeki straforu kaldır. Tepesi havadar olsun. Buna göre ayarla. Isıtmada önemli olan ortamın ısısı değil. Lambanın doğrudan kabuğu ısıtması önemli. Kuruyan kabukta mantar, yosun oluşmaz ve eski plakaların gerilip atılması kolaylaşır. Ayarı yaptıktan sonra o straforu tekrar koyabilirsin. Hatta ısı kaybı minimum olacağı için 32 dereceye düşür.

Akvaryum üstündeki straforu kaldır. Rampa üstündekini koyma fikri güzel hayvanların üşüdüğü nokta bu kısımdır. Sadece o straforu tutacak kadar bir kısım bırakıp akvaryumun üstündekini kesip kaldır. Rampa üstündekini tutan ayak vazifesi görecek kadar bir büyüklük yeter. Birbirine yapıştırırsın. Kalan kısmın açık olması hayvanlar açısından ferahlık olur. Sudan kafayı kaldırıp dışarıyı rahat seyredip nefes alırlar.

Hayvan için dediğim gibi tüneyeceği birşeyler yap. Tutunsun. Su yüzeyinde gördüğüm kadarıyla bulunduğu yerden başka bir yer yok. Dış filtre borusu var ama çapraz duruyor. Tutunduğu şey öyle bir mesafede olsun ki tutunduğunda kendini kaldırma ihtiyacı duymadan burnu yada kafası su dışında olsun. Dış filtre borusundan parça varsa onu da kullanabilirsin. İki vantuz takıp köşeye yaslayıp yüzeye yakın yatay koyarsın.

Hayvan büyüyüp ciğerleri geliştikçe tabana inip su içinde uyumaya başlar.

Gayet güzel bir sistem yapmışsın eline sağlık. Arka fonda derinlik vermiş.

Yavaş yavaş mopani yada mango kökü de bak. Hayvan 7 cm kabuk boyuna geldiğine göre kullanması yakındır. 10*30-35 cm gibi ölçülerde uygun olur. Düz yere koyduğunda hayvanın altına girip kaşınabileceği bir şekli olsun. Aldığında sterilizasyonunu anlatırım.
 
Cvp: Kaplumbağam sürekli dışkılıyor ve iştahsızlastı

Akvaryumda büyük ve salınım yapmayan kayalar var. Bir de juenpetten yapay agaç kökü almıştım. Onlar da benzer bir işlev görmez mi? Mango kökü suyu sarartıyor diye okumuştum. O yüzden cesaret edemedim almaya.

Akvaryumun üstündeki straforu kaldırırsam esinti olmaz mı kafalarını çıkardıklarında? Daha küçükler ya hastalanmalarını hiç istemem.

Bir de bu dalgıç lambasi dediğiniz şey tam olarak nasil bir şey? Ne işe yarıyor? Görmüştüm ama gerekli bir şey olduğunu düşünmediğimden bakmadım.

Kaplumbağam da hala bizi gördüğünde gelmiyor. Dipte geziniyor, arkasını dönüyor hep. Acaba küstü mü diye düşünmeye başladım. Farklı bir durum da yok ama aşıri korkak ve çekingen davranıyor şu an.
 
Mango ve mopani kökleri salınım yapar. Hem bu hemde kirlerin bakterilerin gitmesi için kaynatırız. Bir miktar özsu salınım yapmaya devam eder. Bu rengi sarartmakla birlik özsu pH dengesini bazdan asidiğe doğru çevirerek döngü yapan bakterilerin üreyeceği ortamı sağlar. Bu bir iki ay devam eder. Dış filtrede kullanacağın malzemelerle bunun önüne geçersin. Sadece iç filtre kullananlar ise kısmi su değişikliğiyle rengi inceltirek devam eder.

Kafalarını su yüzüne çıkarmalarında sakınca yok. Önemli olan gövdenin su içinde olması. Akciğer solunumu yaptığı için temiz ve nemsiz hava hayvanlara ferahlık sağlar.

Dalgıç florasan cam ısıtıcılar gibidir. Bu ister plastik kısmı su dışında dik ister su üstünde yatay kullanılır. Bunu ısıtma lambasının kapanması ile uykuya yatma süresi arasında yakarız. Akvaryuma bir süre aydınlık verir. Ama o kadar da gerekli birşey değil. Olmasa da olur. Bunda roxin 6 W mavi renk uygun.

Hayvanlar kuru alana çıkmadığı taktirde de gece ısıtma lambası yerine kendinden fişli prize takılan gece lambası kullanırız. Bu verdiği loş ışıkla hayvanın gece hareket etmesi halinde çevresini görüp bir yerini dekor rampa köşesi vb. çarpmasını önler. Bunda ise en iyisi osramın pinpon topuna benzer lambası kendinden sensörlü olduğu için zamanlayıcıya gerek yoktur. Akvaryumu görecek şekilde prize takarsın. Buna benzer sensörlü çeşitler mevcut. Ben bunu 10 seneden fazladır kullanıyorum. Şimdi banyo prizine taktım ömrü uzun.

Pencereden sokak lambası ışığı geliyor ise, ortam loş şekilde aydınlanıyorsa bu lambaya da gerek yok. Amaç hayvanların akvaryum içindeki cisimleri gölge gibi de olsa görebilmeleri.

Hayvan o psikolojiye girdi ise rahatsız ve tedirgin olduğu bir durum oluşmuş. Bu geçici bir durum. Bir süre kendi haline bırak yem atıp uzaklaş. Hayvan eski haline döner. Bu birkaç gün ile 2 hafta arası sürebilir. Yem zamanı su yüzeyine çıktığında toparlamış demektir.

Buna akvaryum üstündeki straforda sebep olabilir. Strafor geniş çevre görüşünü kısıtladığı için rahatsız etmiş olabilir. Hayvan doğrudan yüzünü, sesini ve hareketlerini görüp tanıyabilmeli.

Mesela rampa üstündeki strafor üşümemesi açısından iyi olsada kuru alana çıktığında çevre görüşünü kısıtlar. Kuru alan savunma açısından zayıf oldukları yer olduğu için hayvan çevrede tehdit olmadığını görmeli ki huzurlu biçimde dursun. Havalar ısındığında onları kaldırırsın. O vakitte büyüyecekleri için gelecek kışa gerek kalmaz.
 
Cvp: Kaplumbağam sürekli dışkılıyor ve iştahsızlastı

Bugün iştahı açıldı, yine de vitaminli stick verdim dediğiniz gibi beklettim önce. Hareketlenmeye de başladı. Sanırım düzeldi.

Straforu da kesecegim dediğiniz şekilde. Yazın da tamamen kaldırırım.

Yardımlarıniz için ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
 
Cumaya kadar vitamine devam et. Sonrasında izleyen hafta 3 günde bir. İkinci haftadan itibarende haftada bir devam edersin. Küçüğe de haftada bir verirsin.
 
Geri
Üst