Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam Sürekli Uyuyor

Malarauko

Yeni Üye
Katılım
7 Haz 2017
Mesajlar
7
[font=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Merhaba,[/font]

[font=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Yaklaşık 1,5 ay önce su kaplumbağası aldım. Önce küçük kapta idi, bir hafta sonra dayanamadım büyük leğen aldım, içine platform yaptım hem yüzüp hem güneşlenebilecekleri. Akvaryum için kendimi ayarlamaya çalışıyorum birkaç güne alacağım (80x30x50 cm akvaryum, lambası, UVB ışığı, platformu, akvaryumun dolaplı sehbası, vb. masraflar için) ama dişi kaplumbağamda sıkıntı var. 4-5 gündür sabahtan akşama uyuyor, sabah öğlen akşam ne zaman gelsem taşın üzerinde ya da su üzerinde uyuyor. Gün ışığında güneşe çıkıyor orada da uyuyor. Yemleri ikisi bir mi yiyor yoksa sadece erkek mi hepsini yiyor bilmiyorum. Göz kapaklarında beyazlama yok, ayaklarda beyazlama, pamuklanma ve şişme yok. Kabuğun altında pempeleşme ve kızarıklık yok. Sadece ben zorlarsam hafif kısık gözlerini açıyor çok geçmeden geri kapatıyor. Hayvanımın ölmesini istemiyorum ama Osmaniye de oturuyorum burada veterinerler az ve olanlarda sürüngenlerden anlamıyor (gerçekten anlamıyorlar benim bilgim onlardan fazladır). En yakın düzgün veteriner Adana'da var, onada bu aralar çok yoğunum gidemiyorum. Suyun sıcaklığı güzel, ısıtıcı yok ama havalar sıcak elime hep ılık geliyor su. Hayvanları kaplarının dışında gezdirmiyorum. Yemek olarak canlı unkurdu (bayılıyorlar), kaliteli hazır yemler ve kurutulmuş karides (canlısını bulsam atacam) veriyorum. Sularına klor vb. şeyleri düzenleyici kaplumbağalar için sıvılar oluyor ondan döküyorum. Kaplumbağalar için vitaminlerini sularına düzenli damlatıyorum. Parazit ve mantar önleyici su düzenliyicisi kullanıyorum. 4 güne bir en geç sularını değiştiriyorum. İşim gereği çok yoğunum Adana'ya veterinere gidemiyorum ondan foruma sormak istedim. Hayvanımın ölmesini istemiyorum hele de akvaryum için gerekli hazırlıkları tamamlamışken. Kaplumbağalarımın kabuk boyları 3-4 cm'dir.[/font]

[font=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Yazı çok uzun oldu kusura bakmayın ama detaylı atlamadan yazmak istedim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.[/font]

[font=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]İyi akşamlar.[/font]


Birde ben kaplumbağayı uyandırmak için hafifçe dokunduğumda gözlerini açmadan yavaşça hareket ediyor ve sonra uyumaya devam ediyor ::( en son bugün suyunu değiştirirken biraz gözlerini açtı ama eskisi gibi canlı bakmıyor artık :((
 
Foruma hoşgeldin. Öncelikle cinsiyetin anlaşılması için 9-10 cm civarı kabuk boyunda olmaları lazım. Cinsiyeti belirleyici özellikler bu dönem ortaya çıkar.

Su sıcak gibi gözüksede amaç suyun her daim sabit ısıda olmasıdır. Bu sebeple su ısıtıcısı mutlaka olmalıdır. Sabit ısıda olmayan su hayvanı adaptasyon sürecinde hasta eder. Özellikle 7-8 cm kabuk boyu altı hayvanlar zayıf bünyeye sahip olduğu için çabuk etkilenirler.

Hayvanları güneş önüne koyma. Geliş açısı zaman içinde farklılık arzettiği için hayvanlar güneş çarpmasıyla karşı karşıya kalabilir. Onun yerine ısıtma lambası kullanırız. Bulunduğu ortam akvaryum kap vs. Gün ışığı almalı ama doğrudan güneşi görmemeli. Bu su kalitesini bozmakla birlikte yosun ve alg yapılanmasını coşturur.

6 cm kabuk boyuna kadar sera raffy P veya sera carnivor ile kurutulmuş yemde sera raffy I uygundur. Kurutulmuş yemi hiçbir zaman açık alma. Bu bayat olabilir, parazit yumurtası taşıyabilir.

Verdiğin un kurdunun temiz olduğundan emin olmadan verme. Kepçeye koyup suda yıkadıktan sonra verirsin. Yalnız protein oranı oldukça yüksek olduğu için 4 öğünden fazla vermemelisin. Gut hastalığına yakalanmasınlar. Yemleri günde iki öğün ve toplamı günlük kafa hacmi kadar olacak. Tam ayarlayamazsan bir fazla verirsin.

Suya o kadar şey damlatıyorsun ki çorbaya dönmüş. Ortama yeni birşey almadığın sürece mantar, parazit önleyiciye gerek yok. Alırsanda kaba koymadan kimyasal değmemiş bir kovaya döküp steril et. Sonra sıcak su ile durulayıp akvaryuma alırsın.

Vitamini suya değil stick yemine bir damla damlatıp haftada iki kez elden verirsin. Suya damlatılan vitamin alg ve yosunu coşturur.

Düzenleyici de kaplumbağalara uygun olan jbl biotopol T'dir. Ama her yerde bulunmadığı için düz biotopol da alabilirsin. Bunu da doğrudan suya değilde bir damacana edinip ona koyduğun suya damlatıp 2 gün dinlendirirsen iyi olur. Toz girmeyecek biçimde ağzını açık bırakırsan klorda uçar. Ucuz içme suyu bulursan onunla da harmanlama yapıp inceltebilirsin.

Hayvandaki kırgınlık üşümeye bağlı olabilir. Su ısıtıcı, ısıtma lambası ve filtre bu anlamda elzem malzemelerdir. Lamba işini en kısa sürede hallet. Kuru alan 32; su 28 derece olacak.

Aydınlatma bölümünde öne çıkan konularda lamba ve ampul ile ilgili bilgi mevcuttur. Isıtma lambasında 40-60 W armut ampul kullanırız. Bu petshoptakilerden ucuza gelir. Birkaç tane yedek alman iyi olur. Bir de zamanlayıcı alırsan aç kapa derdi olmaz. Isıtıcı günde 12 saat yanacak; uvb 3-4 saat. Su içinde hayvanın tutunacağı bir yer olsun. Yorulduğunda ve gece uyurken burun dışarda tutunurlar.

Hasta olan için eczaneden genta damla alıp gözlerine sabah akşam 10 saniye arayla iki damla damlatacaksın. Ağzına da sabah akşam birer damla ağzını açmaz ise ruj sürer gibi iki damla sürersin. Sonrasında 5-10 dakika kuru bir yerde dursun. Arkasından akvaryuma alırsın.
 
Cvp: Kaplumbağam Sürekli Uyuyor

Bilgilendirme için teşekkürler, Genta damla aldım bugün başlıyorum kullanmaya, akvaryum için gereken bütün siparişler verildi. Pazartesiye kadar hepsi elimde olur inşallah. Su ısıtıcısı ve UVA+UVB ışık aldım ama ısıtma için de gerekli olduğunu bilmiyordum. Zamanlayıcı priz ile lambasını şimdi sipariş ettim, ısıtmak için 40-60 W normal ampül mü kullanacağım sadece eksik olan o kaldı.


infrared lambalara baktım ama wattları çok yüksek soft ampül diyince düz lamba çıkıyor ondan sormak istedim.


internetten bunu buldum, kullansam ugun olur mu  :neydi:

mailto:/ev-bahce/42-watt-standart-soft-halojen-ampul-e27-duy-eco-halojen-ampul-60-watt-10lu-paket-267025347
 
Uva+uvb içeren kompakt ampuller ısı vermediği için ikinci bir lambayı ısıtma olarak kullanırız. Lamba max kaç watt kaldırıyorsa o güçte ampul almak gerekiyor. Bazıları 60; bazıları 40 W kaldırır.

İnfraredler olmaz onlar hayvanı kızartır. Spot tiplerde dahil.

Uv ampulde 5.0 olanı bize uygun. 2.0 düşük tropical için, 10.0 çöl hayvanları içindir. Yüksek gelir. Bu sayılar uvb'nin % 'lik dilimidir.
 
Cvp: Kaplumbağam Sürekli Uyuyor

Teşekkürler, siparişler tamamlandı geriye sadece akvaryumu düzenlemek kaldı :)
 
Cvp: Kaplumbağam Sürekli Uyuyor

Yaklaşık 1 haftadır Genta damla kullanıyorum sabah akşam, hayvan başlarda gözünü açamıyordu. Şuan ben ilaç ve yem vermeye gelince gözlerini açıyor hareket ediyor ama sürekli uyumaya devam ediyor. İyileşme süreci tahmini ne kadar sürer, tamamen ayaklanana kadar ilaç vermeye devam edeyim mi ?
 
Devam et hatta iyileştikten birkaç gün daha devam ediyoruz. Ağzına damlatma işini ikişer damla yapalım. Su 28 kuru alan 32-33 de olabilir.
 
Cvp: Kaplumbağam Sürekli Uyuyor

Genta damlanın biri bitti, diğerine geçtim. Galiba ilaç bir işe yaramadı, hayvan halen hasta sürekli uyuyor hatta çoğu zaman gezinirken bile gözlerini açmıyor (ya da açamıyor). Hayvan artık sürekli kuru alana çıkıp uyuyor, işin kötüsü sürekli inleme gibi garip bir ses de çıkarmaya başladı. Eşim kaplumbağalarla ilgilenmemesine rağmen o bile fark etti. Bir iki veteriner aradım ama su kaplumbağalarından anlamıyorlar. Hayvanın bayramı atlatacağını zannetmiyorum, bana verebileceğiniz bir tavsiye var mıdır?
 
Hayvan akciğer enfeksiyonuymuş biz göze takıldık. Hayvan son safhaya girmiş kurtulma ihtimali zor. Yinede elindeki gentadan sabah akşam beşer damla damlat. Her gün bir damla varsa vitaminde ver. Bu iştahını da açar. Yemlemede zaman sınırı yok. Herhangi bir vakit ne kadar yerse ver güçlensin. İştah gitti mi iş biter.
 
Geri
Üst