Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağamda göz sorunu ve kabukta siyahlaşma

patrick

Yeni Üye
Katılım
5 Haz 2009
Mesajlar
3
Merhabalar,
2 tane çok sevdiğim kaplumbağama 1.5 yılı aşkın süredir bakıyorum. Biraz daha küçük olanı (patrick) ilk aldığımız zaman üşütüp hasta olmuştu, gözleri kapanıcak kadar şişmiş yemek yemek istemiyordu. Daha sonra ısıtıcısını ayarlıyınca zamanla iyileşti. Ama sanırım gözlerinde o dönemden kalan yakını görememe sorunu kaldı. Uzağı rahat görüyor, çünkü yanındaki akvaryumdan gözünü ayırmıyor, ama elden yem verirken yemi diğeri kadar isabetli tutturamıyor. Acaba kapluşumun gözleri bozulmuş olabilir mi?
Bir de patrick'in kabuğunda siyahlaşma oluşmuştu. Bu siyahlığın üstünde zamanla beyaz bir şey oluştu. Siyah kısım hala gözüküyor ama, hafif beyazlığın altında. Hiç böyle bir durumla karşılaştınız mı? Acaba ne yapmalıyım.
Şimdiden sağolun.

Edit tubidik: Türkçe'mize özen gösterelim.
Konu hastalık sağlık kategorisine taşındı.
 
Merhaba öncelikle hoşgeldiniz foruma.

Gözlerde bir sorun olabileceğini pek sanmıyorum. Yem verme sırasında bayağ hareketli oluyorlar o yüzden yemi ilk seferde elinizden alamamaları normal. Bir de sudan bakınca yemin olduğu yer gerçektekinden farklı görünür hava ve suyun kırılma indisleri farklı olduğu için. Tıpkı çay bardağındaki kaşığın dıştan bakınca havadan çaya geçerken kırılmış gibi görünmesinde olduğu gibi. Bazı balıklarda ya da kuşlarda bu kırılma indisinden doğan farkı anlayabilecek kadar gelişmiş görme sistemleri olduğunu biliyorum ama kaplumbağalarda böyle bir yetenek olduğunu duymadım daha önce hiç. Bu yüzden elinizdeki yemi ilk seferde alamaması normal bunun dışında şişme kızarma gibi bir sorun yoksa endişe etmeyin bence.

Kabuktaki siyahlıklar kabuk büyüdükçe katmanların arasında meydana gelir ve büyümenin işaretidir. Beyazlıksa kabuk değişimi oluyorsa kaplumbağanızda kalkan eski kabuk olabilir. Biraz daha ayrıntılı bilgi verebilirseniz ya da fotoğraf eklerseniz daha net yorum yapabiliriz. Mantar olabileceğini sanmıyorum büyük ihtimalle kabuk değişimi nedeniyle kalkan kabuktan dolayı o beyazlık ama tabi görmeden net bir şey demek doğru olmaz.
 
bende de oluyor siyahlaşma ve benim kaplumbağamın kuyruk kısmındaki kabuk cok yumuşak dokunsam kırılcak gibi :S bütün kaplumbağalarda mı var aynı özellik yoksa benim kaplumbağım vitamin olarak eksik mi kaldı

2yıl boyunca eziyet ettim :S:S:'(
Simdi mutlu olmasını istiyorum..
 
O özellik hepsinde var ancak aşırı yumuşak olmaması lazım kabuğun hiç bir yerinin. Kuyruk üstündeki bölüm diğer bölümlerdekine göre az daha yumuşak olur her kaplumbağada, aşırı bir yumuşama yoksa dert etmeyin. Yemlerine vitamin takviyesi yapmanız ve ara ara güneşlendirmeniz iyi olacaktır yine de.
 
Kaplumlağlarıma sizinle konuştuktan sonra sürüngenler için olduğunu duyduğum UVB ışığı içeren florasan lambalardan aldım (üstünde ingilizce sürüngen yazıyor, ikinci eli 20 TL civarıydı). Yanına da sıcaklığı arttırması için normal bir ampul koydum. Böylece kaplumbağlarım bisüredir onlar için hazırladığım yapay günrşin tadını çıkartıyorlar:):) Çok şirin oluyo, gerine gerine güneşleniyorlar hergün. Bassakk sana da tavsiye ederim bu sistemi. Böylece kaplumbağlarımın kabukları sertleşti, kabuk değişimi yaşadılar (beyazlıklar gitti), ve o siyahlıklar da yok denicek kadar aza düştü. Şimdi çok mutlular:) Siteye bana yol gösterdiği için teşekkür ederim:)
 
Geri
Üst