Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağamı köpeklerim parçaladı

Colacool

Yeni Üye
Katılım
29 Ağu 2021
Mesajlar
3
Kaplumbağamın çok korunaklı bahçede oyun alanı vardı telden çevrili havuzlu, köpekler ne yapıp ne edip biz evde yokken (böyle bir şeye hiç yeltennmemişlerdi) kabuğunu mahvettmişler. Görür görmez şehirde kaplumbağaya bakmayı kabul etmedikleri için başka şehirde o saatte klinik açtırdık taksi ile yetiştirdik. Neyse, dezenfekte etti acil müdahale yapıldı biraz beklemesini her gün pomad sürüp dezenfekte etmemizi söyledi. Kocaman yarası var ve kabuğu koku yapmaya başladı iştahı sıfır ve kendimde veteriner teknikerim kaplumbağalar hakkında fikrim sıfır. Hekim tavsiyesi ile baytril enjeksiyon yapıyorum.
Kabuğu kokuyor rengi kötü. Her gün dezenfekte edip bandajlıyoruz. Fikri olan var mı maalesef ölüme gidiyor gibi... ALLAH YARDIMCISI OLSUN
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20210828_034348.jpg
    IMG_20210828_034348.jpg
    2.7 MB · Görüntüleme: 26
Dış ortamda kedi köpek ve martı karga gibi kuşlar dalaştığı için evde akvaryumda tam teşekküllü sistemde bakıyoruz.

Hayvanda koku oluşumu başladıysa ölü doku oluşumu var bunların temizlenmesi lazım ki bu da veterinerlik fakültesinde yapılır gibi gözüküyor. Bunu her hekim yapamaz. Yine de sormak lazım.

Antalya civarı bir yerde iseniz. Orada bir yerde su kaplumbağaları için bakım rehabilitasyon merkezi var. Adı DEKAMER arayıp sorabilirsiniz. Bu konuda uzmanlar.

Hayvanın kabuğuna baticon alıp yedirin. Deliklere de uygulayın, oradaki bakterileri öldürüp yaralar kabuk bağlasın. Bir yarım saat sonra açık yaraya uygulanacak pomadı uygulayarak yüzeyi izole edin. Bepanthenin onarıcı kremi olur. Yarayı sarmayın hava alsın ama pomad ile sürekli izole edin. Sinek birşey konmasın.

Yemlemede pomadı silin. Pomadlar oral yolla temasta zararlı. Hayvanı içme yada arıtma suyu olan kapta yemleyip alırsınız ve tekrar sürersiniz. Yem ölçüsü yok olabildiğince yedirin. Birkaç saatte bir hayvanı tutup başını suya eğin su içsin.

Hayvanın dışkısını kontrol edin. Kırmızı yada bordoya çalan renk varsa iç kanama olabilir. Normal renginde ise mide ve bağırsak sisteminde sorun yoktur.

Gece nefes alışına bakın ses hırıltı gelmiyorsa akciğerler sağlamdır. O büyük yaranın alt bağa tarafına doğrudur akciğerler. Ağızdan kan gelmiyorsa solunum bölgesinde de iç kanama yoktur.

Baticonu sürmeden evvel yaraya temas etmeyecek şekilde ıslak diş fırçasına karbonat tozu döküp yavaşça kabuğu fırçalayın, temizlensin. Tuz riskli olur. Yaraya değip yakar. Sonra durulayıp havlu peçete ile silin, kurutun. Yüzey temiz olsun. Baticonu tüm alt üst bağaya sürün. Baticon tentürdiyot kadar olmasa da açık yarada biraz yakar. Sürdüğünüzde hayvan can havliyle kaçmaya çalışacaktır, hayvanı tutup yara üstüne hafif üfleyin bu hayvanı biraz rahatlatır.

Geçmiş olsun.
 
Çok teşekkür ederim fikir için. Manisa da yaşıyoruz o çevrede bulunan hekim var mı bildiğiniz? Ayrıca sizin önereceğiniz bir pomad var mı açık yara için en severek yedikleri yem ve vitamin nedir? Kabuk için bir takviye ne kullanirim
 
Son düzenleme:
Kabuk çatlağında bepanthenin onarıcı kremini kullanmıştım. Bir antibiyotikli pomad vardı ismini unuttum. Seneler evvel bir arkadaşımıza hekim vermişti hatırlamıyorum şimdi.

Hematan var yanıklar için kullanılıyor ama iyileştirme etkisi hızlıdır yaraları çabuk kapıyor. Doğal olarak kantaron yağı kullanabilirsiniz. Bu da aynı özelliklere sahiptir. Hızlı etki ediyor. Bu oral yolla zarar vermediği için özellikle yavru hayvanlar için öneriyorum. Malum yerlerinde durmadıkları için her yerlerine bulaştırıyorlar. Ağızlarına da temas ediyor.

Kabuk için devit marka D vitamini kullanıyoruz. İlk hafta 2 günde bir, bir damla verin. Sonraki 3 hafta, haftada iki kez. Sonrasında durumuna bakalım, fazlası da zararlı. Vücutta birikme yapıyor. Bunu aynı zamanda kabuğa da sürüyoruz. Ama yoğun plaka katmanı olduğunda atımı hızlandırmak için. Bu uygulamayı duruma göre haftada bir yada iki kez uyguluyoruz. Kabuktan da emilim yapıyor.

Yemde sera carnivor, tetra reptomin, kurutulmuşta hayvan 10 cm kabuk boyu üstü sanırım. Gammarus ufak kalır. Jbl energil, sera royal ve tropical reptiles carnivore yemlerinden birini alabilirsiniz. Royal ve energil balık ve karides içerikli energil biraz daha irice, tropical cırcırböceği ve kan kurdu içerir bu diğerlerine göre nispeten ucuz ve ufak kutusu da var. Jbl agil alabilirsiniz bu kemikleri geliştiren lizin amino asidi içerir. Sert yemdir ama emsali yoktur. 250'lik ufak kutu alın. 8 cm kabuk boyu sonrası günde bir öğün kafa hacmi kadar veriyoruz, göz kararı ayarlayamazsanız bir iki fazla verirsiniz. Agil bir gün, carnivor 2 gün, repto 2 gün, kurutulmuş yem 1 gün. 1 günde elinizdeki yemi verip bitirirsiniz sonra yumurta akı veya yemlerden birinden verirsiniz.

Haricen haşlanmış yumurta akı, dondurulmuş karides verilebilir. Yalnız karidesi yeteri miktar alıp kalanı çözülmeden buzluğa atıyoruz. Yıkayıp cezvede kaynatıyoruz 10-15 dakika yeterli soğutup veriyoruz. Fazla pişerse küçülüyor. Bir de kokusu çıkmadığı için sadece bu iş için milyonculardan ucuz cezve alıp kullanmak iyi olur. Yerse haftada bir veya iki kez kabuğu oranında marul kıvırcık verebilirsiniz bunlar kalsiyum içerir. Yalnız yemediğini yarım saat sonra alın. Bakteri üremesin. Yağsız kıyma parçasını kaynayan suya tıp 1-2 dakika sonra çıkarıp soğutup veriyoruz ama bu yemden uzaklaştırdığı için hastalığa bağlı iştahsız olduğu dönemlerde öneriyorum.

Kabuk sertleştirici kullanmıyoruz bu kabuğun nefes almasını önlüyor ve kabukta deformasyonlara neden oluyor.

İzmir Bornovada öz-vet kliniği var. Manisaya yakın bildiğim burası. Bir arkadaşımız Denizliden kulak enfeksiyonu için cerrahi operasyona getirmişti. Bir başka arkadaşımız fiyatı yüksek buldu. Yine de gitmeden arayıp bir sorun.
Screenshot_20210829_171327_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg
 
Son düzenleme:
Geri
Üst