Kabuk çatlağında bepanthenin onarıcı kremini kullanmıştım. Bir antibiyotikli pomad vardı ismini unuttum. Seneler evvel bir arkadaşımıza hekim vermişti hatırlamıyorum şimdi.
Hematan var yanıklar için kullanılıyor ama iyileştirme etkisi hızlıdır yaraları çabuk kapıyor. Doğal olarak kantaron yağı kullanabilirsiniz. Bu da aynı özelliklere sahiptir. Hızlı etki ediyor. Bu oral yolla zarar vermediği için özellikle yavru hayvanlar için öneriyorum. Malum yerlerinde durmadıkları için her yerlerine bulaştırıyorlar. Ağızlarına da temas ediyor.
Kabuk için devit marka D vitamini kullanıyoruz. İlk hafta 2 günde bir, bir damla verin. Sonraki 3 hafta, haftada iki kez. Sonrasında durumuna bakalım, fazlası da zararlı. Vücutta birikme yapıyor. Bunu aynı zamanda kabuğa da sürüyoruz. Ama yoğun plaka katmanı olduğunda atımı hızlandırmak için. Bu uygulamayı duruma göre haftada bir yada iki kez uyguluyoruz. Kabuktan da emilim yapıyor.
Yemde sera carnivor, tetra reptomin, kurutulmuşta hayvan 10 cm kabuk boyu üstü sanırım. Gammarus ufak kalır. Jbl energil, sera royal ve tropical reptiles carnivore yemlerinden birini alabilirsiniz. Royal ve energil balık ve karides içerikli energil biraz daha irice, tropical cırcırböceği ve kan kurdu içerir bu diğerlerine göre nispeten ucuz ve ufak kutusu da var. Jbl agil alabilirsiniz bu kemikleri geliştiren lizin amino asidi içerir. Sert yemdir ama emsali yoktur. 250'lik ufak kutu alın. 8 cm kabuk boyu sonrası günde bir öğün kafa hacmi kadar veriyoruz, göz kararı ayarlayamazsanız bir iki fazla verirsiniz. Agil bir gün, carnivor 2 gün, repto 2 gün, kurutulmuş yem 1 gün. 1 günde elinizdeki yemi verip bitirirsiniz sonra yumurta akı veya yemlerden birinden verirsiniz.
Haricen haşlanmış yumurta akı, dondurulmuş karides verilebilir. Yalnız karidesi yeteri miktar alıp kalanı çözülmeden buzluğa atıyoruz. Yıkayıp cezvede kaynatıyoruz 10-15 dakika yeterli soğutup veriyoruz. Fazla pişerse küçülüyor. Bir de kokusu çıkmadığı için sadece bu iş için milyonculardan ucuz cezve alıp kullanmak iyi olur. Yerse haftada bir veya iki kez kabuğu oranında marul kıvırcık verebilirsiniz bunlar kalsiyum içerir. Yalnız yemediğini yarım saat sonra alın. Bakteri üremesin. Yağsız kıyma parçasını kaynayan suya tıp 1-2 dakika sonra çıkarıp soğutup veriyoruz ama bu yemden uzaklaştırdığı için hastalığa bağlı iştahsız olduğu dönemlerde öneriyorum.
Kabuk sertleştirici kullanmıyoruz bu kabuğun nefes almasını önlüyor ve kabukta deformasyonlara neden oluyor.
İzmir Bornovada öz-vet kliniği var. Manisaya yakın bildiğim burası. Bir arkadaşımız Denizliden kulak enfeksiyonu için cerrahi operasyona getirmişti. Bir başka arkadaşımız fiyatı yüksek buldu. Yine de gitmeden arayıp bir sorun.