Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağamın Derisinde Soyulma

RedonTheo

Bronz 5 Üye
Katılım
4 Eyl 2019
Mesajlar
32
Kaplumbağam aldığım tarihten itibaren birinci ayını doldurdu. Bugün biraz incelediğimde boyunda gözle görülür ufak bir artış var. Şimdi biraz araştırdım ama cem bey gibi ehli insanlardan duymak içimi daha da rahatlatacak.
1- Kaplumbağamın kabuğunun arka kısımlarında kararmalar mevcut, bu gerçekten büyüdüğüne mi işaret ediyor?
2- Bugün kaplumbağamın derisinin soyulduğunu farkettim beyaz beyaz, bu bir hastalık belirtisi mi yoksa gerçekten büyüdüğüne mi işaret, ayrıca bu deriyi elimle soymalı mıyım?
3- Bu 2 günde havalar ciddi anlamda soğudu ve ben dün ısıtıcıyı takmayı unuttum. Bu sabah su ciddi anlamda soğuktu taktım 2 saatte filan ısı normale döndü. Bu geçen süre zarfında var olan su ısısı kaplumbağaya zarar verir mi?
4- Şuan için uvb lamba ve dış filtre için bir bütçem yok ve bir süre de biraz maddiyatım sıkışık, bu iki eleman en kısa sürede edinilmesi gereken ekipmanlar mı yoksa bir süre onlar olmadan da yapılabilir mi?
5- Soğuk hava şartlarında su sıcaklığı normal olsa dahi kaplumbağa kış uykusuna yatar mı?
6- Uyumadan önce kaplumbağamı kontrol ettiğimde onun için strafordan hazırladığım kuru alan ile sabitlemek için kullantığım vantuzların arasında (suyun içinde) uyuyor ancak sabah kalkıp baktığımda kuru alanda oluyor. Bu anormal bir durum mu?
7- Malum dış filtrem yok fakat şuan 1 pipo filtre ve bir iç filtrem var. Yalnız kaplumbağa geldi geleli su berraklığım istediğim seviyede değil. Bu ekipman olmadan su berraklığını nasıl sağlayabilirim?
 
1. Kaplumbağalar büyüdükçe siyahlık oranı artar. Alt bağadaki desenlerde kahverengi gölgelenmeler başlar ve desenler ilerleyen süreçte kaybolup siyahlaşır.

Üst bağada büyüdükçe alt renkte değişiklikler olur bazısı haki yeşil kalır, bazısında kahverengiye döner bazısında maviye çalan gri olur. Üst renklerde siyah öbek ve siyah çizgiler kalınlaşır. Kafa üstünde kırmızı nokta olanlarda ise üst bağadaki sarı çizgiler biraz daha kalınlaşır.

2. Hayvan büyüdükçe deri genişler ve yenilenir, üst deri gerilip atılır. Bu sürekli olur. Ve akvaryumda uçuşurlar bu anlamda sıkıntıdır. İç filtre ile bunları çekeriz. Yüzeyde birikenleri maşrapayı hafif eğerek alırız. İç filtre bu anlamda çöp olmaz ileride dış filtre kullanırkende deri toplamada yine iç filtreyi kullanırız. Ek olarak fazla A vitamini alımı ve uv ampul bu deri değiştirme sürecini hızlandırır.

3. Bu hayvanlar daha doğrusu soğukkanlı canlılarda dış ısı değişikliklerinde hayvan vücut ısısını o dereceye sabitlemeye çalışır. Bizim gibi kendine ait sabit bir ısı değeri yoktur. Yalnız bu ısı değişiklikleri yavaş şekilde düşer veya artarsa hayvan kendini adapte eder. Tersine ani ısı artış ve düşüşü olduğu taktirde adaptasyon zorluğu çeker bu da hastalanmasına neden olur. Bu sebeple kademeli ısı değişiklikleri hayvanda sıkıntı yaratmaz. Su değişimlerinde de emsal su sıcaklığında olması gerekliliği bu sebeptendir.

4. Uv ampul 7-8 cm kabuk altı için alınması zorunluluğu yoktur. Hayvanın kabuk yapısının esnek ve hafif yumuşak olması uygundur. Bu hayvanın büyürken iç organlarının baskı altında kalmasını önlerken, düşme gibi durumlarda kabuğun darbeyi absorbe etmesini sağlar. Aldığı yemlerdeki D vitamini kafi gelir. Ekstradan devit kullanmaya gerek yoktur.

Dış filtrenin ömürlük akvaryum zamanı alınması taraftarıyım. Pahalı olması yanında büyük akvaryuma geçişte çöp olur.

5. Akvaryumda suyu sabit tuttuğumuz için kış uykusuna yatıramıyoruz. Su ısısı kademeli düşmeli ve hayvan kendini kışın geldiğine inandırıp yağ depolamaya başlamalı. 22 derece itibariyle metabolizmayı yavaşlatır. 15 derece altına indiğinde kış uykusuna giriş başlar. Bu noktada hayvan donmayacağı bir şekilde yaprak yada toprak altı bir yere gizlenir. Üste yağan kar ise hayvanı içerde sıcak tutar. Bu doğal ortam süreci. Hibernasyon konusunu incele. Site içi aramadan yazınca konu çıkar.

Gerisini daha sonra yazayım.
 
"Dış filtrenin ömürlük akvaryum zamanı alınması taraftarıyım. Pahalı olması yanında büyük akvaryuma geçişte çöp olur."
Akvaryumun başına bişey gelmediği sürece değiştirmeyi düşünmüyorum biraz araştırdım ve 1 kaplumbağa için ömürlük olduğunu söylüyorlar tabi sizin görüşleriniz de önemli


270 litrelik tank
 
Fazla bile büyükmüş, o halde buna uygun alabilirsin. Tetratec 1200 ex, plus yazanı buna uyar.
 
6. Su kaplumbağalar için güvenli alandır. Dış ortam tehdite açıktır. Hareket kabiliyetleri karaya göre hızlıdır. Sudaki ses titreşimlerini daha iyi algılarlar. Oysa kuru alanda sürekli tetiktedirler. Ufak bir hareket yada ses suya kaçması için yeterlidir. Birden fazla hayvan olduğunda daha rahat hareket ederler. Fazla göz çevreyi daha iyi kontrol eder. Bu rahatlamalarını sağlar.

Ağır derece hastalığa bağlı halsiz olanlar ve bazı özgüveni yüksek yetişkinler yaz aylarında gece kuru alana çıkıp uyuyabilir. Normalde ise su içinde uyurlar. Yavrular bir yere tutunup burun dışarıda gövde su içinde uyur. Bu aynı zamanda kışın üşümelerini de engeller. Orta boydakiler suyun orta yerlerinde yada arada nefes almak üzere tabanda uyurlar. Yetişkinlerin ise nefes tutabilme kabiliyeti gelişmiştir. Bunlar tabanda akşamdan sabaha kadar nefes almadan uyuyabilirler. Yine de bu hayvanların tercihidir. Nerede rahat ederlerse orada istedikleri şekilde uyurlar. Sadece yavru olanların ciğerleri henüz gelişmediği için yüzeyde dururlar.

7. Kaplumbağalar balıklara nazaran yoğun dışkı ve idrar yapar bu sebeple balıklarda kullandığımız filtreye göre bir tık daha güçlü olanı almak zorunda kalırız. Yine de iç filtre idrarı yani amonyağı süzmez.

Jbl clearol diye bir ürün var bir dış filtre malzemesi kadar olmasa da kısmen çözüm olur. Ama fiyatı yüksek. Ben dış filtre temizliğini ötelediğim zamanlarda kullanıyordum. Yine de dediğim gibi bunlarda balıklara nazaran tam faydalı olmuyor. Diğer taraftan tek hayvan, bende 4 tane yetişkin vardı.

mailto:/jbl-clearol-akvaryum-su-berraklastirici-100-ml-u-13172

Bunu damlattığında hayvan yakınında olmasın ya hayvanı sudan çıkar yada birşeyle hemen suyu karıştır dağılsın.
 
Geri
Üst