Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağamın durumu

zeyyy

Bronz 3 Üye
Merhaba
1 hafta önce kaplumbağam akciğer enfeksiyonu olmuştu,3 gün antibiyotik iğne vurulmuştu.Akciğer enfeksiyonu tekrarladı.Kabuğunun altındaki pembelik çoğaldı ve yamuk yüzmeye başladı.İyi olan ise yemeklerini yiyor ve karada uyuklamıyor.Veteriner ikinci tedaviyi kaldıramaz çok küçük dedi(4 cm).En az iki hafta beklemen lazım dedi.Sayfadaki arkadaşların ve veterinerin tavsiyesiyle 4 gündür gentamin damla kullanıyorum ama düzelme belirtisi yok.Ayrıca vitaminde veriyorum.Başka ilaç mı denesem? Durumu kötüye gidiyor galiba.

Cvp: Kaplumbağamın durumu

Kabuğun altındaki pembelik böbreklerle ilgili olabilir zira ilk şikayetinizde pembelik yok demiştiniz.
Veterinerin böbreklerini incelemesinde fayda var sanırım antibiyotiğin dozu fazla geldi.

Eğri/yamuk yüzmenin sebebi akciğer enfeksiyonundan kaynaklanan akciğerlerdeki şişkinliktir.Bu kaplumbağanın ağırlık merkezini etkileyerek asimetrik yüzmesine neden olur.
Sadece bu durumun varlığı enfeksiyonun durumu hakkında yorum yapmaya yetmez.

Yazmayı unutmuşum yeniden esniyormuş gibi nefes alıp cik diye ses çıkarmaya başladı.Önceden pembelik ve yamuk yüzme yoktu ama bu belirtiler ortaya çıktı.

su ve kuru alan ısısını derece ile ölçtün mü ? su 28 kuru 32 olacak. gentayı sabah ve akşam bir damlaya çıkar. dozaj az geliyor. ciğerlerinde iltihap var, bu sebeple yamuk yüzüyor. hayvanda nefes alırken başını ileri atıp esner gibi yapma var mı ? bu akciğer tıkanıklığında son noktadır.

böbrekle ilgili sıkıntıda arka ayak çukuru kızarır. ileri safhada arka bacağın üst kısmı şişer. bunlar yoksa böbrekle ilgili değildir. ön iki ayak arasındaki boyun bölgesindeki şişlik ise karaciğerle alakalıdır.

şu an hayvanın yem yemesi vitamin desteğinden bu iştahını açıp canlandırıyor. zeynep konuyu aynı konu üstünden devam ettir. bu şekilde parçalara ayrılınca öncesi ile ilgili bilgileri göremiyoruz. vitamini ne şekilde önermiştim.

Ah! Ben belki göremezsiniz diye yeni konu açmıştım.Artık her şeyi bu konuda yazacağım.

Cem bey siz bana sabah vitaminini bir damla yemine damlat,akşam gentayı bir damla yemine ve gözüne damlat demiştiniz.Yemini diğer kaplumbağaya verdiğin yemden fazla ver demiştiniz.Su ısısı 28C,ortam ısısı 30C sürekli ölçüp kontrol ediyorum.Nefes alırken başını ileri atıp esner gibi yapıyor.Bunu tedaviden öncede yapıyordu ama tedaviden sonra 3-4 gün düzelmişti.3 gündür yeniden başladı.Allah'tan yemekten hiç kesilmedi.İlk başta ilaçlı yemi yemedi biraz zorlandım ama şimdi yiyor.

Söylediğiniz belirtilerin hiçbiri yok.Böbrekte ve karaciğerde sıkıntı yok demek ki.

Şimdi nasıl bir yol izleyeyim? Vitamini ve gentayı nasıl vereyim?

gentayı sabah akşam bir damla yap. suya karışmaması için yemi biraz kurut ya da kurumasını bekle. ilaçlı yemi ilk vereceksin. yoksa yemek istemez. bu yemi hazırladıktan sonra diğerine ilk normal yemi ver kenara çekilsin sonra bu hayvana ilaçlıyı ver. arkasından her ikisine normal yemden verirsin. gözlere birer damla devam et. vitamini 2 günde bir olanağın varsa öğle vaktine denk getir. ayrı gayrı olmasın diğerine de bir tane verirsin. öğlen bulunamıyorsan önce gentalıyı; vitaminliyi sonra ver öğünün birinde.

üzmek gibi olmasın ama kendini de hazırla. eğer iştahı kapanıp kuru alanda vaktini normalden fazla geçirirse yapacak birşey kalmaz. bu halsizlikle su içmek için suya indiğinde boğulacaktır. lamba 32 derece gibi olsun. su ile kuru alan ısı farkı 3-4 derece olmalı.

ben bütün yeni açılan konuları görüyorum. hepsine bakmak zorundayım. "bugünkü yorumlar" butonundan yeni mesajlar gözükür.

Tamam dediğiniz gibi yapacağım.Sitede kaplumbağası küçük olup sonra ilaçla iyileşenleri okudum inşallah benimki de iyileşir.Bir hafta daha dayanabilirse yeniden veterinere götürmeyi düşünüyorum.Belki yeni tedavi işe yarar.Acı çektiğini gördükçe üzülüyorum,ölmesini de istemiyorum.O yüzden tedavi için ne yapmam gerekiyorsa yapmak istiyorum :(

tabiki iyileşirse ne ala. ama iyileşme kadar kayıp verilmesi durumunun da kazancı tedavi sürecinin bilgisi hastalık belirtilerini ve sebeplerini gözlemleyerek öğrenme ve sonrakiler konusunda deneyimli olarak daha güzel bakma ile sonuçlanması. herşey okumakla akılda kalmıyor. tecrübede bakım konusunda unutmamamızı sağlıyor. acılarla büyüyoruz cümlesinin bir nevi uyarlaması.

benimde ilk başlarda seninki kadar bir hayvanım vardı akciğer enfeksiyonuna yakalanan; ömrünü ancak 6 ay kadar uzatabildim. diğer hayvanlar bu süreçte iki katı boya ulaşmışlardı. kurtardı derken bir anda ve daha ağır biçimde geri döndü. enfeksiyon antibiyotiğe bağışıklık mı kazandı bilmiyorum. uygulamaya cevap vermedi. bu akciğer enfeksiyonunun pis tarafı uzun sürmesi ve iyileştikten sonra bile küçücük birşey kalsa tekrar nüksedebilmesi. büyüklerde iyileşme olumlu sonuçlanıyor. yağ depolama ve metabolizma kontrolünü biliyorlar küçüklerde bu yok. gelen enerjiyi harcıyorlar bünyelerinin zayıf olmasının nedeni bu.

Siz ne önerirsiniz 1-2 hafta sonra yeniden veterinere götüreyim mi?

1-2 hafta değilde güneşi gördüğün gün götürebilirsin. iğne olduğu günden iki hafta geçsin ama.

Tamam.Yardımınız ve tavsiyeniz için teşekkür ederim :)

Dün kaplumbağam yemek yemeği kesti ve ishal olduğunu gördüm.Bugün durumunun kötü olduğunu gördüm.Bugün farklı bir veterinere götürdüm (petosphere veteriner kliniği) Veteriner ağızdan 5 günlük antibiyotik tedavisine başladı.Hergün 3cc ağızdan vereceğim.5 gün sonra tekrar gideceğim.Durumuna göre tedaviye devam edeceğiz.

Tekrar geçmiş olsun

Veteriner hangi antibiyotiğin uygulamasını önerdi ?
Su sıcaklığı ile ilgili bir öneri de bulundu mu ?

Teşekkür ederim.Veteriner kaplumbağaları ayırmamı söyledi.Başka bir kapta kaloriferin üstüne koy su sıcak olsun dedi.Isıcı derecesi çok önemli değil su çok sıcak olmasın yeter dedi.Antibiyotiği şırınganın içinde verdi ismini bilmiyorum.İnşallah bu sefer tedavi işe yarar.

Yinede isinin stabil olmasi iyi olut kucuk bir tas ve isitici konulacak kadar su ve isitici alsaniz iyi olur yada en kotu kaloriferin yanina koyun uzerinde cok cok isinabilir.

Kombi termostata bağlıysa kaloriferler oda sıcaklığına göre yanıp söneceği için kalorifer üzerindeki suyun sıcaklığı sabit olmayacaktır.
Şayet termostata bağlı değilse;yakıldığı kadar yanacağı için bu durumda da aşırı ısınma söz konusu olacaktır.
Her iki durum da tedavi sürecindeki kaplumbağa için sakıncalı.Riske etmemek için ısıtıcı alınması faydalı olacaktır.

Bugünlük kalorifer önüne koydum.Yarın bir ısıtıcı alırım.

Geri