Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağamın hasta olup olmadığını anlayamıyorum

tasut

Yeni Üye
Katılım
31 Ocak 2014
Mesajlar
2
Merhaba, yazın kardeşimle bir su kaplumbağası almıştık. Onu aldıktan çok kısa bir süre sonra yaptığım araştırmalar sonucu ölüm fanusundan kurtulmaya karar verdim ekim ayı gibi ona küçük de olsa ısıtıcılı(sabit 25 derece), kuru alanlı bir yaşam alanı oluşturdum. Kabuğu için de exo terra 60 watt ısı yayan uv lamba aldım.
Akvaryumunu kurmuş olsam da kaplumbağam Yoda giderek daha az yemeye başladı. Bu bir ay kadar sürdü öyle ki bir gün akvaryumunun içine attığım çok sevdiği tavuğu iştahla yiyene kadar. Bu iştahı bir hafta devam etti; sonrasında bütün yediklerini çıkardı ve iştahsız ve durgun haline bir ay kadar daha devam etti. Ocak ayının başlarında kaplumbağamın iştahı bir anda açıldı; her zaman reddettiği palet yemlerini ve marulu bile bir kaç saniye içierisinde tüketiyordu. Ayrıca aşırı hareketlendi. Lambasını günde sadece bir-bir buçuk saat açtığım kuru yerine çıkıp çıkıp inmeye başladı.
Ama işin ilginç yanı, Yoda bunlarla birlikte yavaş yavaş akciğer enfeksiyonun belirtilerini göstermeye başladı. Başlarda kabuğunun altında pembelik ve beyaz çizgiler gözlemlemesem de suya dalmada problemler yaşamaya ve daldığında ağzından kabarcıklar çoıkarıp beyaz salyalar akıtmaya başladı. Son iki haftadır da suyun içinde fazla kalmamaya, ısıtıcısının üstüne çıkıp geceleri (Tabi gündüzleri hala çok hareketli ve iştahlı) orada uyumaya çalışıyor(su yüksekliği kabuk yüksekliğinden biraz fazla, ısıtıcı da plastik). Bugün akşam da karnında kırmızıya çalan bir pembe ve tam ortasından da kalın beyaz bir çizgi görünce buraya yazmaya karar verdim.
Şimdi asıl sorum şu: eğer gerçekten hasta değilse ve ben küçük Yoda'ya antibiyotik tedavisi uygularsam bir şey olur mu?
Kaplumbağamı kaybetmek istemiyorum. Bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Saygılarımla
 
Ilk basta soyliyim antibiyotik tedavisini biz kendimiz kullan yada kullanma diyemeyiz veteriner hekim buna karar verir yanliz salya akitma varsa akciger enfeksyonunun ileri bir evresidir olma nedeni su ve kuru alan arasindaki isi farki diye dusunuyorum yapilmasi gerekenler:
1-isitici kademeli olarak 28 dereceye kadar cikartilmali antibiyotik tedavisi uygulanacaksa bu deger degisir veterine zaten size anlatir
2-Sanirim lambaniz UVa isigi yayan isitma lambasi kaplumbagalarin UVb isininada ihtiyaci vardir bunun icin UVb lambasi alinmali
3-Derece alinip kuru alan ve su degerleri olculmeli
4-Kaplumbaganiza verdiginiz yemler sanirim duzenli degil onlari duzenleyebiliriz birlikte kabuk boyu nedir? (Haslanmis tavuk verilmesini onermiyoruz)
5-Isi lambasi gunde 10-12 saat mutlaka yanmali UVb lamba ise 4-6 saat yanmalidir
6 tl ye bir zamanlayici alarak bunu ayarliyabilirsiniz benimkiler 7:00-18:00 ve 10:00-14:00 arasi yaniyor

Akvaryum fotografini atarsaniz eksikleri soyleyebiliriz akvaryumda filtre mevcut mu ?
 
Antibiyotik her ihtimalde hayvanı sarsan bir durum ama hasta olan hayvan için kaçınılmaz.

Sorun şu; hayvan bence akciğer enfeksiyonu. Halen yamuk yada uygunsuz yüzüş ve diğer belirtiler varsa bu kesin ve ilerlemiş. Sebebi sorarsanız ısıtma lambası sabahtan akşama 10-12 saat sabit yanmalı ve hayvan istediği zaman çıkmalı. Muhtemelen yanmayan zamanlarda çıktı ve üşüttü. Su ısısı 26-28 olsa daha iyi ama 1 derece buna sebep olmaz. Sebep ısıtma lambasının uygunsuz kullanımı. Bilmediğimden söylüyorum eğer oda ısısı çok düşükse nefes alırken su-hava ısı farkının yüksek oluşuda hastalığa neden olur. Gene odada sigara içiliyorsa hastalığa sebep olur. Gene cam açılırsa akvaryum yönüne esinti olursa hastalığa sebep olur. Bunlardan biri yada birkaçıda varsa zaten tamamen fazla sayıda etken birleşmiş diyebilirim. Su seviyesi yüzemediği için düşükse ters dönme durumuna karşı iyi bir önlem. Şu an için böyle kalsın. Baştan beri böyle ise zaten hayvan yüzme hakkını kullanamamış.

Su ısısını şu an 27 sabah 29 derece yapın. Hayvan her haliyle üşüdüğünü belli ediyor. Biraz ısı alsın. Sera reptilin yada jbl aqua vitaminlerden birini alıp hayvana vitamin takviyesi yapmalı. Veteriner ziyareti ve tedaviye kadar direnç toplasın yada dahada bitkinleşip kendini bırakmasın. Kuru alanda gecede duruyorsa lambayı yakın.

Acilen veterinere götürülüp teşhis ve uygun tedavi için yardım alın. Vakit kaybedecek zaman kalmamış. İstanbul da iseniz veteriner öneririm. Başka şehirdeysenizde veterinere götürün.

Geçmiş olsun.


Ali Sarp benden önce ilavelerle yazmış bile.
 
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Gerçekten yardımcı oldunuz.
Ben de veterinere götürmeyi çok istiyorum ama Adanada kaplumbağaya bakan veteriner yok ve bu da işimi çok zorlaştıryor. Kendim araştırmak ve uygulamak zorunda kalıyorum. Ama tabi uygulamadan önce kaplumbağalar hakkında bilgisi olan sizlere danışmak istedim.
Sanırım haklısınız kuru alanı ısıtmak için de bir lambaya ihtiyacım var. Açıkçası oranın yakınına ben uv lambayı açmadan hiç uğramadığı için pek önemsemedim ama hata yapmışım.
Bu arada akvaryumda filtrem yok çünkü zaten su yüksekliği çok az ve suyunu da düzenli değiştiriyorum.
Akvaryumun üstünü de bir bezle kapatıp hava alması için az bir boşluk bırakıyorum, bulunduğu oda da her zaman sıcak.
Özellikle yemlemeye ilk aldığımdan beri çok önem veriyorum. Bir gün palet yem(tetra repto mini) ve marul, diğer gün karides ve bazen haşlanmış ıspanak; haftada bir de pişmiş yağsız dana kıyma veya haşlanmış tavuk veriyorum. Tavuk ve eti çok seviyor ama onlardan daha fazla da vermiyorum.
Eğer Adanadan bana önerebileceğiniz bir veteriner olursa hemen irtibata geçerim; ama bulamazsam da yeni aldığım büyük bir plastik küvet, tetra 25watt ısıtıcı ve dereceyi de kullanarak tedaviye başlayacağım. Daha fazla geciktirmek istemiyorum; zaten bir aydır böyle.
Tekrar çok teşekkür ederim.
Saygılarımla
 
Cvp: Kaplumbağamın hasta olup olmadığını anlayamıyorum

et ve et türevlerini verme bunlar hayvanı yemden uzaklaştırır. hayvan küçük sanırım yeşillikte verme. tetradaki yosunlu içerik yeter. bu yemin yanına sera raffy P ve raffy I al.

ısıtma lambası iyileşme konusunda olduğu kadar normal zamanda da en önemli araçtır. bunu en kısa sürede hallet. bir tane derece al. kaptaki su ve eklediğin su aynı ısı değerinde olmalı. sabit değere yakın olmayan sular hayvanın adapte olurken harcayacağı enerjiyi düşünürsek üşümesine neden olacaktır.

kaplardan ziyade hazır bir akvaryum alma yoluna gitmeli ve gerekli ekipmanları hazırlamalısın. hayvanın iyileşmesi için ilaçtan önce ortamının iyi olması gerekli. yoksa ilacın faydası olmayacaktır. en kötü 50 lt olan bir akvaryum yerinde olur.
 
Oncelikle cok gecmis olsun..
Adanada gazipasada pets only veteriner klinigi var bildigim; hatta ben de kaplusumu goturdum bir keresinde..
Bayan ilgili birisi, insallah kaplumbaga konusunda bilgisi vardir..
 
Geri
Üst