Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağamın kabuğuna bir bakar mısınız?

HaydutunAnnesi

Yeni Üye
Arkadaşlar öncelikle herkese iyi akşamlar dilerim. Ben obsesifim konuyla ilgili sitede yaptığım araştırmalar bana bir çok sorumun yanıtını verse de ben tatmin olmuyorum. Konuyu bizzat açıp size birebir danışmak istedim.

Kaplumbağam için henüz yavru diyebilirim 1 aydır benimle ve sağlıklı bir gelişim ve büyüme gösterdi. İlk aldığımda kabuğu çok yumuşaktı hem üst hem alt kabuk. Üst kabuk şu anda sağlıklı ama alt kabukta hala bir yumuşaklık söz konusu. Dünden bu yana suyun içinde sanki bir şeyler yiyormuş ve esniyormuş gibi hareketlerini gözlemledim. Üstelik bugünden itibaren yem yemek için sarf ettiği çabadan eser yok aksine yemi görünce boş boş bakıp 10 dakika sonra eskiye nazaran daha az yiyor. Stick yem yemesi için çok uğraşıyorum ama bazen yiyor çoğunlukla karides yemeyi tercih ediyor. 10 günde 1 haşlanmış yumurta akını yediriyorum. Telaş yapmış durumdayım. Suyu 30 derece(makul olan 28 sanırım ama evimiz henüz soğuk, ortam ısısından akvaryumu çok çabuk etkileniyor) , lambası da var. Alt kabuğun fotoğrafını yükledim. Bu pembeleşmiş bir kabuk mudur? Şimdiden çok teşekkür ederim. Obsesyon çok kötü... :blink:

Ekli dosyalar

• IMG-20131022-00205.jpg
    IMG-20131022-00205.jpg
    208.9 KB · Görüntüleme: 203
Cvp: Kaplumbağamın kabuğuna bir bakar mısınız?

Abla bu kaplumbağa akciğer enfeksiyonu kapmış.Geçmiş olsun şu sayfaya bak:

mailto:/forum/Konu-akciger-ve-goz-enfeksiyonlari-tedavileri.html

Yaşadığı alan ne?
Kuru alanda zaman geçiriyor mu?
Ne kadar zaman geçiriyor?
Ne kadar yem veriyor?
Bir tane mi?

Emre ve Cem abiden zaten sana yanıtlar gelir onlar sormadan ben soruyum dedim. :D :w00t: :133:

Akvaryumda yaşıyor.
Kuru alanda vakit geçiriyor.
Üzerinde durduğu kaya sıcacık oluyor zaten 20-25 dakika duruyor sanırım.
Beşer beşer üç öğün yiyor.

Evet dediğim gibi Merve abla akciğer enfeksiyonu olmuş.Acil şifalar dilerim.Yemlerin markası ne?

Teşekkür ederim... çok üzüldüm...:'( Stick yemi yemiyor ama onun markası tetra. Çoğunlukla hatta her zaman kurutulmuş karides yiyor.

Karides ek yemdir.Tetra iyi bir markadır ana yemdir. Karidesi arada sırada ver.Suda nasıl yüzüyor.Benim kapluşumdan Hayri yeni atlattı.Veterinere götürebilirsen götür derim.Ben de üzüldüm.

Sera yıda tercih ederim.

Önceki iki kaplumbağamı da veterine götürdüm onların durumu çok ağırdı ve malesef yanlış tedaviden kaplumbağalarımı kaybettim... Haydut'u da kaybetmek istemiyorum. Gayet güzel yüzüyor. Yanında balık fanusum var onun içindeki balığımı izliyor.Çok titiz davranıyorum. Bu arada hareketleri şu an normale döndü. Deri değişimini yeni bitirdi. Kabuk değişiminde şu an bütün bunlar ona da bağlı olabilir mi?

Bu kaplumbağanın akciğer enfeksiyonu olduğuna dair herhangi bir belirti yok. Fotoğrafta arka plan netlendiği için kabuk yapısı belirsiz. Ancak 1 yaşına kadar bir çok kaplumbağanın alt kabuğu pembe ve kabukları yumuşak olabilir. Özellikle kuyruğun hemen üstündeki kabuk kenarları ve ona nazaran daha az olarak yan kabuk uçları genç ve bebek kaplumbağalarda esnek olabilir. Bu yumuşak olduğu anlamına gelmez.

Kaplumbağa dönemsel olarak özellikle çabuk etkilendiği bebeklik döneminde bazı günler yem yemeyebilir, daha çok uyuyabilir veya yüzebilir. Önemli olan bunları sürekli mi bellli dönemlerde mi yapıyor ayırt etmek.

Kaplumbağanız yüzüyor, kuru alanda gerinerek duruyor düzenli yem yiyorsa sağlıklıdır. Ana konu başlıklarındaki temel kurallara, standar beslenme şekillerine ve ekipmanlara uyduğunuz takdirde sağlıklı olmaması için herhangi bir neden yoktur.

Özetlemek gerekirse bebek ve genç kaplumbağalarda bir miktar kabuk esnekliği ve alt kabukta pembeli normaldir. Bunlar genelde düzenli bir parmak izi şeklinde pembelik olur. Akciğer enfeksiyonuna bağlı pembelik ise dağınık ve artarak çoğalır.

Öncelikle yanlışları düzeltmeli. Su ısısı 27 derece olmalı. Siz ev soğuk diyip 30 derece yaparak hayvanı bu ısıya adapte ediyorsunuz ancak hayvan su yüzeyindeki soğuk havayı soluyor. Bu şekilde su/-hava ısı darkı arttıkça akciğer enfeksiyonu riski artar. Hayvan üşüyor. Su ısısı 27 derece olsun. Odayıda biraz ısıtın. En azından 24-25 normal oda sıcaklığı olmalı. Kuru alanda zemin 32 derece olmalı. Buradakiısıyı elle değil derece ile kontrol edin. Soğuk oda içerisinde lamba size olduğundan fazla ısı veriyor gibi gelebilir. Bunların acil düzeltilmesi gerekiyor. Su içinde ağzını açması akciğer enfeksiyon belirtisi değil. Yüzeyde yapıyorsa bu bir işaret. İştahsızlıkta kuru alan ısısına yada üşütmeye bağlıdır.

Kabuk yumuşamasında en büyük etken D vitamini eksikliğidir. Ancak yavrularda kısmen kabuk esnek olur. Esneklik üst arkada daha belirgindir. Ancak nırmal dışı yani fazla yumuşama d vitamini sentezi yapamadığında, kalsiyum eksikliğinde meydana gelir. Bu sebeple uvb lamba şart. Bu yoksa bir süre devit 3 vitamin verilmeli. Bunun dozajı haftada bir kez bir yeme bir damla. Doğrudan vitaminli yem hayvanın ağzına verilmeli, suya atılmamalı. Suya dağılan vitamin etkisini kaybeder ve suyu kirletir.

Bunun dışında beslenme hatalı. Yumurta falan vermeyin. Beslenme konularına bakın. Özellikle sabit konulara. Hayvana en az üç yem almalısınız. Sera raffy p, sera raffy I ve sera mineral. Raffy p protein içerikli ana yem, raffy I kurutulmuş gammarus ek yem, mineralde kalsiyum ve çeşitli vitaminler içerir. Günde iki kez kafa hacmi kadar yem verin. Haftanın dört günü sera raffy p, iki günü raffy I ve bir günü mineral verin.

HaydutunAnnesi' Alıntı:
Önceki iki kaplumbağamı da veterine götürdüm onların durumu çok ağırdı ve malesef yanlış tedaviden kaplumbağalarımı kaybettim... Haydut'u da kaybetmek istemiyorum. Gayet güzel yüzüyor. Yanında balık fanusum var onun içindeki balığımı izliyor.Çok titiz davranıyorum. Bu arada hareketleri şu an normale döndü. Deri değişimini yeni bitirdi. Kabuk değişiminde şu an bütün bunlar ona da bağlı olabilir mi?

Yavrularda kabuk değişiminde yumuşama yaşama durumu olabilir. Ama ekipmanlar ve şartlar tamsa bu ihtimal yok denecek kadar azalır.

denizkemerciler' Alıntı:
Bu kaplumbağanın akciğer enfeksiyonu olduğuna dair herhangi bir belirti yok. Fotoğrafta arka plan netlendiği için kabuk yapısı belirsiz. Ancak 1 yaşına kadar bir çok kaplumbağanın alt kabuğu pembe ve kabukları yumuşak olabilir. Özellikle kuyruğun hemen üstündeki kabuk kenarları ve ona nazaran daha az olarak yan kabuk uçları genç ve bebek kaplumbağalarda esnek olabilir. Bu yumuşak olduğu anlamına gelmez.

Kaplumbağa dönemsel olarak özellikle çabuk etkilendiği bebeklik döneminde bazı günler yem yemeyebilir, daha çok uyuyabilir veya yüzebilir. Önemli olan bunları sürekli mi bellli dönemlerde mi yapıyor ayırt etmek.

Kaplumbağanız yüzüyor, kuru alanda gerinerek duruyor düzenli yem yiyorsa sağlıklıdır. Ana konu başlıklarındaki temel kurallara, standar beslenme şekillerine ve ekipmanlara uyduğunuz takdirde sağlıklı olmaması için herhangi bir neden yoktur.

Özetlemek gerekirse bebek ve genç kaplumbağalarda bir miktar kabuk esnekliği ve alt kabukta pembeli normaldir. Bunlar genelde düzenli bir parmak izi şeklinde pembelik olur. Akciğer enfeksiyonuna bağlı pembelik ise dağınık ve artarak çoğalır.

Çok teşekkürler dikkate alacağım, içim bir nebze rahatladı.

AEK' Alıntı:
Öncelikle yanlışları düzeltmeli. Su ısısı 27 derece olmalı. Siz ev soğuk diyip 30 derece yaparak hayvanı bu ısıya adapte ediyorsunuz ancak hayvan su yüzeyindeki soğuk havayı soluyor. Bu şekilde su/-hava ısı darkı arttıkça akciğer enfeksiyonu riski artar. Hayvan üşüyor. Su ısısı 27 derece olsun. Odayıda biraz ısıtın. En azından 24-25 normal oda sıcaklığı olmalı. Kuru alanda zemin 32 derece olmalı. Buradakiısıyı elle değil derece ile kontrol edin. Soğuk oda içerisinde lamba size olduğundan fazla ısı veriyor gibi gelebilir. Bunların acil düzeltilmesi gerekiyor. Su içinde ağzını açması akciğer enfeksiyon belirtisi değil. Yüzeyde yapıyorsa bu bir işaret. İştahsızlıkta kuru alan ısısına yada üşütmeye bağlıdır.

Kabuk yumuşamasında en büyük etken D vitamini eksikliğidir. Ancak yavrularda kısmen kabuk esnek olur. Esneklik üst arkada daha belirgindir. Ancak nırmal dışı yani fazla yumuşama d vitamini sentezi yapamadığında, kalsiyum eksikliğinde meydana gelir. Bu sebeple uvb lamba şart. Bu yoksa bir süre devit 3 vitamin verilmeli. Bunun dozajı haftada bir kez bir yeme bir damla. Doğrudan vitaminli yem hayvanın ağzına verilmeli, suya atılmamalı. Suya dağılan vitamin etkisini kaybeder ve suyu kirletir.

Bunun dışında beslenme hatalı. Yumurta falan vermeyin. Beslenme konularına bakın. Özellikle sabit konulara. Hayvana en az üç yem almalısınız. Sera raffy p, sera raffy I ve sera mineral. Raffy p protein içerikli ana yem, raffy I kurutulmuş gammarus ek yem, mineralde kalsiyum ve çeşitli vitaminler içerir. Günde iki kez kafa hacmi kadar yem verin. Haftanın dört günü sera raffy p, iki günü raffy I ve bir günü mineral verin.

HaydutunAnnesi' Alıntı:

Yavrularda kabuk değişiminde yumuşama yaşama durumu olabilir. Ama ekipmanlar ve şartlar tamsa bu ihtimal yok denecek kadar azalır.

Tamamdır, çok teşekkür ederim. İnanın içim rahatladı. Dikkate alacağım.

arkadaşlar her konuyu detaylıca açıklamışlar. ben kısaca şuna değineyim. dış ortam ve akvaryum suyu arasındaki ısı farkları arttıkça buharlaşma fazla olur. akvaryum yüzeyinden su buharlaştıkça su yüzeyini soğutur. bu da hayvanın her kafayı çıkarmasında üşümesine neden olur. bu aynı bir insanın sıcak banyodan çıkıp soğuk odaya girmesi gibidir. senin kaplumbağanın başına gelen bu. bir diğer mesele hayvana 15 yem veriyormuşsun bu fazla hayvanın ilgisizliği bu sebeptendir. tetra dediğin reptomin sanırım yeşil yem. bu yem gammarus/karides ile anlaşamaz. karidese düşkün hayvan reptomini sevmez. emrenin belirttiği yemler bu durumu çözecektir.

foruma hoş geldin.

Değinilmeyen bilgi kalmamış ama sadece bilgi amaçlı şunuda ben ekleyeyim. Fotoğrafta hafif parlama nedeniyle tam belli olmuyor pembelik durumu ancak her pembelik enfeksiyona yormamalı Deniz'in dediği gibi. Gelişim büyümeye bağlı pembelikler de görülebilir.

Foruma hoş geldin.

Geri