Karbonat tozu ile fırçalarsanız daha iyi olur. Özellikle altbağayı iyice fırçalayın. Sadece bir kez yeterli. Deri ve gözlerine temas etmesin. İşlem bitince havlu peçete ile kurutup birer resimlerini ve devit sürdükten sonra bir resimlerini daha çekip atın. Bir daha bakayım.
Bu katmanlaşmış plakalar atıldığında temiz kabuk ortaya çıkacaktır. Düz uçlu cımbız ile açılmış olanları yoklayın. Alt plakalar üste nispeten biraz daha ince oldukları için parça halinde çıkabilir. Arka bacak hizasındaki kenarlarlar (marginal denir) o kadar katmanlaşmışlar ki kanat gibi uzamışlar. Böylesine genişleme görmemiştim. Bu marginallardaki plakalar üstten alta doğru bükülür şekilde tek parçadır, bunları üst taraftan cımbızla tutup dışa doğru ittirerek aşağı eğeriz ve çıkar.
Evde baticon yoksa bir tane alın. Bazen plaka zorlaması ile hafif kanama oluşabilir. O bölgeye kulak pamuğu ile yedirip 10 dakika kadar kuru yerde bekletmek yeterli olur kalan peçete ile silinip akvaryuma alınır. Hayvanın arka sırt bölgesi gensel kusurlu bu bölgedeki plakaları çıkarmak zor olur. Kanama riski var. Bu kusura ve katmanlaşmaya rağmen kabuk yapısında (şeklinde) deformasyon olmaması güzel.
Altbağadaki plakalar küçüklüğünden beri hiç atılmamış. Bu da enteresan bir durum. Silis kumun bir faydası da hayvanın sürtünerek alt plakalarını atabilmesidir.
Akvaryum yükseltisi çok azmış. Kuru alanın bulunduğu tarafa mukavva karton ve paket bandı kullanarak yükselti yapabilir böylece kuru alanı ve suyu yükseltebilirsiniz.
Isıtıcı lamba ısısını 32 olacak şekilde ölçerek mesafeyi ayarlıyoruz. Bunun için hayvanın sırt yüksekliği kadar birşey koyup üstüne cam derece yatırıyoruz. Evde kullanılan da olur. Yarım saatlik süre sonra bakıp ona göre mesafeyi ayarlarız.