Cvp: kaplumbağamın kabuğundaki beyazlıklar
geçmiş olsun. kabuk boyu 6 cm'ye geldiğinde haftada bir, bir yemine tercihen sera raffy P krem rengi stick yeme bir damla damlatıp suya değdirmeden ağzına ver. bunu sabah öğününde ilk yem olarak ver tadı değişik olacağı için sonra verirsen yemez. ama ilk verirsen açlıkla yiyecektir sonra kalan miktarı verirsin. kırmızı olanları da mineral yemdir onları da ayırıp bir günde iki öğünde veya haftada birbirinden uzak günlerde günün tek öğününde verirsin. bu yem mineraller, vitaminler ve kalsiyum içerir. bu yeterli gelir.
kabuk üstünden devit işe yaramaz. sadece plakayı yumuşatır ve ısıtıcı lamba takviyesiyle ısı gerdirerek çıkmasını sağlar. bu açıdan açılmaya yüz tutmuş kabuklar içinde uygulanır plakaların atılmasında hızlandırıcı etkisi vardır. ayrıca matlaşmış kabukların rengini canlandırır. kabuk jeli gibi tehlikesi yoktur. son kullanma tarihi bittikten sonra oral yolla verilmez ama kabuk için kullanılmaya devam edilebilir.
devit, ya ağız yoluyla verilmeli yada uvb ampul altında durarak ki bu kemik içine işlediği için hayvan kendi sentezleyerek D3 vitamini alır. doğal olan budur. devitin aşırısı zararlıdır. max 3 ay kullanılmalıdır. D vitaminini vücut atmaz. yağ doku ve karaciğerde birikir. D vitamini kalsiyuma bağlanarak vücuttan atılmasını engeller. aşırısı kemik ve damarları sertleştirir. elastikiyet azalır. damarları tıkar ve kanamalara yol açabilir. kemiklerde deformasyon yapabilir. onun için dengeli verilmelidir. devit, 6 cm boyundan küçüklere çok aşırı kemik erimesi yani çok yumuşaklık yoksa ve herhangi bir boydaki hayvanlarda akciğer enfeksiyonu varsa vermiyoruz.
yavru kaplumbağalardaki normal yumuşaklık gereklidir bununla karıştırılmamalıdır. bu hayvanın düşme veya darbe alması durumundan darbeyi absorbe etmesi için ve gelişimi hızlı olduğundan iç organların baskı altında kalmamasını sağlamak içindir. bu sebeple devit vermeyiz.