Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağayla beraber yaşayabilen balık

morgeus

Bronz 2 Üye
Biz, bu yılbaşında kaplumbağama 300 litrelik ömürlük bir akvaryum alacağız. Ve ben o akvaryum içine kaplumbağam Çisiyle (7.5 cm) yaşayabilecek bir veya birden fazla balık türü arıyorum. Kaplumbağa için ideal su sıcaklığında yaşayabilen bir balık türü önerir misiniz?

Cvp: Kaplumbağayla beraber yaşayabilen balık

Bu konuda soyle soyleyeyim.Birlikte balik bakanlar ve bakmayanlar diye ikiye ayriliyor insanlar.Kaplumbaga buyuklugu,yasi ve su hacmiyle cok alakali.Benim tecrubeledigimi anlatayim.Kaplumbagam 1 yasina kadar 50 litrelik akvaryumdaydi.Icinde 6 balik vardi,hep gozlemliyordum.2 lepistes 3 plati bir tane vatoz.Baliklar hep akvaryumun icine koydugum lav kayalarinin aralarina altlarina saklaniyorlardi.ilk 6 ay birlikte yasadilar.Baliklar,ozellikle platiler cok iyi kacabiliyorlar.Kaplumbaganin kafasinin giremeyecegi ve baligin guvende hissedebilecegi yerlerinin olmasi lazim.1 yasina bastiginda akvaryumda hic balik kalmadi,hepsini avladi.Lav kayasini yerinden kaldirmis,baliklari yakalayip yemis.Ilk once lepistesleri avladi.Sonra vatozu.Platilerle uzun sure yasadi ama en son onlarin da tadina bakti.Arada kedi baligi attim 2 tane,attigim gunun sonrasi bulamadim.Baliklar ureyemediler cunku su hacmi az ve kaplumbaga suyu cok kirlettigi icin su degerleri baliklarin istedigi degerlere gelemiyordu amonyak nitrit nitrat bakimindan.Sonra 300 litrelik bir tanka aldim kaplumbagami ve balik koymadim.Bak eski sisteminin fotograflari burada.

http://www.petarkadas.com/deepurple/fotograf-1144381
http://www.petarkadas.com/deepurple/fotograf-1142884

Suan 2 yasinda 17 cm kabuk boyu var,butun baliklari avlar diye dusunuyorum.Suya giren herseyi yiyorlar neredeyse.Icine balik koyabilmem icin 1000 litre felan olmasi lazim,cok sayida saklanma alani ve plastik bitkiyle baliklara yasama imkani verebilirim ama suan icin boyle bir planim yok.
Fakat 7.5 cm lik bir kaplumbaga ve 300 litrelik su hacmi,4-5 tane kucuk baligin saklanmasina imkan verebilir.Saklanmasi icin kucuk magaralar delikler yapmak lazim.Bol plastik bitki olmasi lazim.Boyle olursa sanslari olur diye dusunuyorum.Ta ki kaplumbaga buyuyene kadar.Canli doguran baliklardan lepistes ve plati bakilabilir.Copcu baligi diye bilinen kedi baligi,cok cok zor cunku ozellikle bunlari avlayip yiyorlar.Tadlari cok hoslarina gidiyor.

Önce akvaryumdan başlayalım 300 lt olduğuna göre ölçü 100*50*60h uygun. Yani 60 yükselik olsun 10 mm cam kalınlığı olmalı. Cam kenaları rodajlı olsun. Alt ve üstten kenarlara aynı cam kalınlığında ve 3 cm eninde cam kayıtlar attır. Kuşağa gerek yok. Mümkünse sac yaptırırsan çelik ya da alümünyum yaptır normal sac çabuk oksitlenip paslanıyor. Tablo çerçevesinden de yaptırabilirsin ama sac köşeleri destekler. Kapak yaptırmana gerek yok. Gereksiz masraf.

Kaplumbağalara gelirsek Balıklarla bir arada olmazlar hepsini öldürürler. Karşılıklı hastalık bulaşma riskleri de var Birbirlerinin yemleri de uygun değil. Daha bunun gibi sebepler var.

Ben aslında şey düşünmüştüm, akvaryumumu bir ekosistem haline getirmek. Doğadan kopmuş küçük bir parça gibi. Kaplumbağamın ara sıra balıkları yediği ancak ben de aynı zamanda beslediğim için çok balık yemediği, balıkların sayısının da fazla olduğu, dolayısıyla kaplumbağamın yemesine rağmen tekrar üreyebilecekleri; zeminde 5 kadar midyenin olduğu, kaplumbağanın giremeyeceği ama balıkların girebileceği su bitkileri ve kayalardan oluşan bir balık yuvası düşünmüştüm. Kaplumbağam besin zincirinin tepesinde olacak ve diğer balıklarla midyeler akvaryumun diğer sakinleri olacak. Kaplumbağam balıkları yediği için balıklar fazla hızlı üreyemeyecekler. Üremeyi dengede tutmayı düşünüyorum. Onlar hızlı üreyecek, kaplumbağam bir kısmını yiyecek, balık nüfüsu böylece sabit kalacak. Mümkün müdür bu dediklerim?

300-500 litre gibi az su hacimleriyle ekosistem cok zor cunku red eared slider cok etkili bir predatör.Belki map veya musk olsa olur.Etkili saklanma yerleri yaparsan baliklarin yasayabilir.Etkili filtre sistemin olursa su degerlerini iyi tutabilirsin.Belki baliklarin ureyebilirler de.Ama pratikte olani soyleyeyim kaplumbagan buyudukce daha cok kayip alacaksin.Kaplumbaga inanilmaz derecede suyu pisletir suyun nitriti nitrati bu baliklarin yavrularina iyi gelmez patir patir yavru kaybedersin.Bu arada anne baba baliklari da kaybedersin zaten kaplumbagan avlar.Yani cok zor.Zaten kaplumbaganin yanina koyacagin baligi karantinaya almadan koymaman lazim.Parazit tasimadigindan veya tasiyorsa tedavi edildiginden emin olman lazim.Bu is ancak en az 2000-3000 litrelik su hacimleriyle,cok iyi filtrasyon ve soyledigin saklanma alanlari magaralar plastik bitkilerle olabilir.Kucuk hacimlerde bunu basarmak icin cok profesyonel olmak lazim.Suyunun amonyagi hep 0.05 ppm de,nitrit nitrat 0 da olmali.Baliklarini karantinaya alabilmeyi bilmelisin,karantina akvaryumun olmali.Istedigin sey imkansiz degil ama cok cok zor yani.

Forum olarak balıkların av malzemesi olmasına karşıyız. Sadece snapping turtle canlı besinle besleniyor.

İş bu kaplumbağalara gelirse güzel bir eko sistem hayal olur. Bu hayvanlar her şeyi parçalıyorlar yapay bitkiler de dahil. İlk heves akvaryuma bir sürü şey koyuyorsun ama bu hayvanlar geniş ve boş alanı seviyorlar. Onun için taş kaya veya mercan olmaz bunlar hayvanları yaralayabilir de. Şu an benim akvaryum sulu çöl gibi bir tane yıpranmış ipek bitki ilemango kökü var. Sonuçta herşey heveste kalıyor. Dediğin eko sistem balık ve karidesler olsa olacak iş. Bunlar insanı hobiden soğutuyor.

Ataberk bak sana bir video linki koyuyorum cok hosuna gidecek bir video.Kaplumbaga goletini anlatiyor.Koi baliklariyla beraber bakiyor bu adam.Ama baliklari kaplumbagalara av olsun diye degil,beraber besliyor.Belki ileride evine boyle birsey yapmayi denersin imkanin olursa.

https://www.youtube.com/watch?v=Bu2vateqlSE

ben midyeleri aldığım yerde görmüştüm. neon ve onun gibi bir kaç çeşit küçük balıkla karidesler bir arada güzel bir ekosistem vardı. tabanda kayalar üstü arap saçı gibi küçük yosunlar. balıklar yemleri yiyor kırıntıları yosunların içine düşüyor karideslerde onları yiyordu. baktığında yosunlara bakım yapan bahçıvan gibiler. kaplumbağa beslemesem öyle bir sistemi bende yapardım. izlemesi güzel derdi az.

bir de bizimkileri düşündüm bu akvaryuma bir tane koysan üç gün sonra akvaryum tertemiz olurdu. ne balık karides ne de yosun kalırdı. aynı insanlar gibiler biz dünyaya zarar onlar akvaryuma.

arkadaşlar bende bir zamanlar heves edip kapluşumun yanına 3-4 tane balık aldım. akşam canlı bıraktığım balıklardan sabaha hiçbir şey kalmamıştı. üzüntüden 1 hafta kendime gelemedim. o yüzden tavsiye etmiyorum.

Tamam, anlıyorum. Teşekkürler yazdıklarınız için. Demek ki alacağımız akvaryumda olmayacak. Ama kafama koydum. İlerde 5000 litre bir akvaryum alıp çok güzel şeyler yapmak istiyorum :)

Ben gercekten buyuk sistemlerde yapilabilecegini hatta mukemmel bir goruntuye ulasilacagani dusunuyorum kendimden bir ornek verirsem 1000 litreye yakin bir akvaryumum var ve bu akvaryumun icinde hayvanlarin oynatamadigi mango ve kayalar var ancak hasat ettikleri bitkilerde bir hayli fazla.

Geri