Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kapluşum Cimşit

nrdn.gngr

Yeni Üye
Katılım
20 Haz 2017
Mesajlar
12
Cimşiti bir buçuk ay önce 2 aylıkken satın aldım. En sevdiğim hayvan olduğu için bakımı üstlendim. Kendim öğremciyim ve aldığım bursla bir koşu gidip Cimşiti ve yanında plastik kabı yemini filan aldım. Tabi ben bilmiyordum ölüm kabı olduğunu, akvaryum almak için tekrar gittiğimde yüksek fiyat söyleyince bütçem yetmedi :( ve onun yerine ısıtıcı ve yeme sorunu olduğu için kurumuş karides yemi aldım. Aldıktan 2 hafta sonra kabuğunda bir yumuşama hissedince korktum. Burada çözüm olarak Devit-3 ilacı yazıyordu. Okulum hemen yanında veteriner fakültesi olduğundan oraya götürdüm ve yumurtanın beyazı ve bir ilaç yazdı o ilacı çoğu yerde gezip bulamayımca Devit-3 kullandım ve Cimşitimin kabuğu düzeldi. Birkaç sorum var Cimşitimle alakalı
1.Akvaryum alana kadar geçici daha sağlıklı nereye koyabilirim ? 
2.Cimşit karanlık ortamları çok seviyor ve karanlık gördüğü yerde hep uyuyor, uyandırmasam kesintisiz 10 saat kadar da yatabilir, bu bir hastalık belirtisi mi ?
3.Devit-3 ilacını ben yeminle birlikte veriyorum ama yemini suya aldığı için ilaç su üzerine çıkıyor yine de yararı olur mu ? Haftada 1 kere kabuklarına sürüyorum. 
4.Cimşiti aldığım yerdeki adam bana kabuğunu haftada 1 kere sert bir diş fırçasıyla ve diş macunu kullanarak kabugunu fırçalamamı istedi, bu Cimşitime zarar vermez değil mi ? Yıkamak için sadece su yeterli olur mu ? 

Biliyorum yazım çok uzun oldu kusura bakmayın :(
 
1- şeffaf plastik kaplar satılıyor saklama kabı. Ondan alıp kullanabilirsin. Akvaryumda bir kaç yeri dolaş. Zaman zaman indirim yapıyorlar. Yer kapladığı için elden çabuk çıkarmak istiyorlar. Promosyon olarak yanında dandik ısıtıcı ve filtre verirler. Onları sakın alma. Boş kaça olur der alırsın.

2- hayvanın cinsi nedir ? Res mi kırmızı beneği mi var yoksa başka cins mi ?

Sürekli uyuma iyiye işaret değil. Hayvan üşüdüğünde metabolizmayı yavaşlatıp hareketi kısıtlayarak enerjisini korumaya çalışır. Yalnız buna dayanarak sakın sıcak su koyma hayvanın hastalanmaması için suyun mutlaka sabit ısıda olması lazım.

Isıtma lambası, kuru alan ve su ısıtıcı elzem malzemelerdir. Lakin ölüm kabında olmaz. Derinlik en az 15 cm olmalı ki ısıtıcıyı güvenle suya koyasın. Çalışırken hava teması camı çatlatır.
 
Cvp: Kapluşum Cimşit

Bulduğum şehir küçük oldugu için böyle satan tek bir yer var bildiğim kadarıyla intertten alacağım büyük ihtimalle akvaryumu. 
Cimşit kırmızı yanaklı su kaplumbagası. 
Isıtıcı 29 dereceye ayarlı. 
Aldığımdan beri sadece bir kere ölüm kabında uyudu. Ondan dolayı günde birkaç kere suyundan çıkarıp karanlık yere koyup uyumasını sağlıyorum. 
Isıtma lambası malesef yok :( ölüm kabını bir tarafını kaldırıyorum fazla olan yere ısıtıcıyı koyuyorum dediğiniz gibi diğer ısıtıcı havayla temas ettiği için bozuldu ve yerine yenisini aldım sıcaklıkta bir sıkıntı yok derecesi gayet iyi. Kuru alanı da çok az var.
 
Hayvanı sudan dışarı çıkarma. Su içinde burun dışarıda uyurken vücut su içinde soğuktan korunur. Genel temizlik ve hastalık kontrolü hariç doşarı çıkarmıyoruz.

Suyu 28 dereceye indir. Su dış ortamdan sıcak olduğunda hayvan üşür. Isıtma lambası olarak deveboynu lamba kullanabilirsin. Ampul olarak lamba max ne kaldırıyorsa 40-60 W armut ampul olacak. Kuru alan ısısı 32 derece olacak günde 12 saat yanacak.

Su az ise derece ile ısıyı kontrol et ısıtıcı ile su aynı ısıyı vermeyebilir gerekirse ayarı ısıtıcının fişini çekip soğumasını bekledikten sonra ayarlayacaksın. Aynı şekilde genel temizlikte de.

Kuru alana hayvan çıktığında tam vücut su dışında olacak şekilde kuruluk yeterli. Lambayı mutlaka al. Su ve dış ortam ısı farkı sebebiyle akciğer enfeksiyonuna yakalanma riski ve buna bağlı ölüm yüksektir.

3- hayvan 6 cm kabuk boyuna gelene kadar devit vermiyoruz. Bu dönem kabuğu esnek olur bu hayvan düşme vs. durumlarında darbeyi absorbe edip yaralanmazken büyüyen organların baskısını azaltmış olur. Arka kısım öne göre daha yumuşaktır. Çok ciddi bir durum olmadıkça kullanılması sakıncalıdır. Gammarustan aldığı kitin ve mineral yemden aldığı kalsiyum yeterli olur.

Yem olarak 6 cm kabuk boyuna kadar sera raffy I gammarus ve sera raffy P yeterlidir. Raffy P içindeki kırmızılar mineral yemdir. 8 cm kabuk boyuna kadar günde iki defa ve günlük toplamda kafa hacmi kadar yemleriz. Tam ayarlayamaz isen bir iki fazla yem verebilirsin aşırı enerji harcama ile birlikte büyüme bunu tolere eder. Mineral yemi haftada iki öğün veririz. İster birgünün tamamında yada uzak günlerin birer öğününde verirsin bu kırgınlığı alıp iştahı açar.

4- bu kesinlikle yanlış kabuk daha yumuşaktır. Hayvana zarar verir. Çok yosun veya mantar yoksa katiyen uygulama yapılmaz. Böyle bir durumda da resmini görmem lazım ki nasıl uygulama olacağını yazayım.

Petshopların söyledikleri şeyler yanlış yönlendirmedir. Her dedikleri yapılmaz.

Kabuk sertleştirici sakın kullanma aldıysan çöpe at o zararlıdır. Kabuğu havasız bırakıp deforme eder.

Gereksiz yere ele alma ve bu tip uygulamaları hayvan sevmez ve strese girer. Mümkün olduğunca kendi haline bırakıp sudan çıkarmamalısın.

Bu konuda detaylı bilgi mevcuttur. Bunu mutlaka inclemelisin.
mailto:/forum/konu-slider-turu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu.html
 
Derin bir kaba bir an önce geçmelisin. Isıtıcının camı sıcakken hava teması olursa patlar ve suya akım verip hayvanı öldürür. Her türlü işlemde önce ısıtıcının fişini çek. İşlem sonrası mutlaka ellerini yıka. Kaplumbağalar salmonella taşır bulaşmasın. Öncesi el yıkamada hayvanın sağlığı içindir. İzole baktığımız için doğal ortamındakilere göre bünyeleri zayıftır. Çabuk hastalanırlar.

Akvaryum yada kaba koyacağın herşeyi iyi steril etmelisin. Mantar bu şekilde bulaşır. Aldığında nasıl sterilize etmen gerektiğini anlatırım.

Renkli boyalı ve petrol artığı ürünleri kullanma su az olduğu için düzenli temiz su koy. Hayvan idrarını yapıyor. Ve suyu içiyor. Amonyak zehirlenmesi olmasın. Yenileyeceğin suyu petşişede odanın bir kenarında en az bir iki gün beklet hem dinlensin hem oda sıcaklığına gelsin. Toz girmeyecek biçimde ağzını açık bırakırsan klor uçar. Yada ucuz içme suyu kullan. Arıtma cihazı var ise öncelik o tabiki.

Ana sayfadaki konu başlıklarındaki öne çıkan konulara da bakmalısın. Aklına takılan herşeyi sorabilirsin. Sıkıntı yok. Amacımız hayvanların uygun ortamda bakılıp mutlu ve sağlıklı olmaları.
 
Cvp: Kapluşum Cimşit

Söyledikleriniz için çok teşekkür ederim cok yardımcı oldunuz. Birkaç resim yüklemeye çalıştım lakin sanırım telefondan girdigimden dolayı beceremedim. 
Cimşiti sürekli sudan çıkartıyordum ellerimde gezdiyordum ve arada bir evin içinde de gezdiriyordum bir daha kesinlikle yapmayacagım.
Isısını düşürdüm. Simdi de kabını değiştireceğim. Lambayı da yarın alıcam ve kuru alan için bir kaç aksesuar da alacağım. 
Cimşite artık devit uygulaması da yapmayacağım. 
Kurutulmuş karitesin yanında Ahm Turtle Stıcks Food yeminide veriyorum. Ama dediğiniz yemleri de en kısa sürede temin edeceğim. 
Kabını koymadan iyice yıkayacagım zaten normalde her gün yada 2 günde bir suyunu değiştiriyorum. Söylediklerinize uyacağım.
Zaman ayırıp yazdığınız için teşekkür ederim :)
 
www.hizliresim.com sitesinden yükleyip forum yazan linki buraya yapıştıracaksın.

Dışarıda gezdirme hayvanda göz kulak enfeksiyonuna sebep verebilir. Üşütmesi de cabası. 7-8 cm kabuk boyuna kadar titiz bakılmalı sonrasında yağ depolamaya başlar. Hayvanın idrar yapma ihtimali salmonella kapmaya neden olabilir.

Yemde kaliteli olanlar sera, jbl, tetra, eheim, prodac ve tropicaldir. Bunların harici yaramaz.
 
Cvp: Kapluşum Cimşit

https://i.hizliresim.com/29NZ3A.jpg
https://i.hizliresim.com/vp84v4.jpg
Buda Cimşit. Bugün sadece fotoğrafını çekmek için sudan çıkardım. 
Sanırım Cimşit sudayken uyumuyor gece boyu taşlarını tırlamadı ve kaçmak istedi kabını değiştirecektim yalnız kap biraz kötü olunca yeni bir plastik kap alıcam. Elime alıp hafif karanlık yapınca direk uyudu. Böyle uykusuz olması ve uyumaması beni de üzüyor ve geri vermek istiyorum :(
 
Bir iki yapar sonra alışır. Işıkta uyumazlar. Bulunduğun odada ise karanlık başka odaya al. En geç 21:00 gibi yatmalı.

Kaplumbağa ömrü uzun bakımı maliyetlidir. Bu sebepten iade edebilirsin. Ama uykusuzluk sorunu çözülür önemli bir durum değil.
 
Cvp: Kapluşum Cimşit

Birkaç ay sonra eksik malzemeleri alacağım. Uykusuzluk sorunuda çözülecek bir durumsa Cimşite bakmaya devam :) Mesajlarıma cevap verip beni bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim :)
 
Geri
Üst