Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kara kaplumbağa yardım

Berkant.iron

Yeni Üye
Katılım
19 Eki 2021
Mesajlar
6
Arkadaşlar selamlar.Marmariste yaşıyorum burda sıkça sokakta kaplumbağlara denk geliyorum,sokakta görürsem alıp büyük olan bahçemize koyuyorum ve uyum sağlıyorlar.Dün çok küçük olan birtanesini sokağın ortasında buldum ve kediler etrafını sarmışlardı ve arabalar ezmesin die hemen alıverdim ama bahçeye koymaya içim elvermedi ufak olduğu için eve getirip besleme kararı aldım.Salma büyük bir kafes aldım önceden uzun seneler iguana beslemiştim ondan kalma uv led ısığı ve dekorları yerleştirdim zeminede petshop tavsiyesiyle kokusuz naturel kedi kumu koydum ama dorumu yaptım bilmiyorum torf ve benzeri birşey koysam dahamı sağlıklı olur acaba yardımlarınıza göre hareket edeceğim.birde gayet sağlıklı duruyor şuanda yeşellik ve meyve veriyorum ilk gün birşey yemedi ama sonrasında açıldı baya yemeye başladı alana alışmaya başladı sanırım,fotolarını ekledim.Kış uykusu barınma ve beslenme konularında yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • 20211019_150448.jpg
    8.6 MB · Görüntüleme: 28
  • 20211019_153112.jpg
    20211019_153112.jpg
    1.7 MB · Görüntüleme: 33
Foruma hoş geldiniz.

Kedi kumu nem emme özelliğine sahiptir, hayvanın altbağası sürekli temas halinde olacağı için ters bir etki oluşabilir. Kuru toprak daha doğal ortam yaratır.
-Pembe strafor olabilir.(bu sıcakta tutar ama dışkı ve idrarı sürekli temizlemek icap eder. Üzerine gazete serilip kirlendikçe yenilenebilir)
-Gazete kağıtları ufak parçalara ayrılıp konabilir.

Kara kaplumbağaları birşeylerin arasına girip saklanarak kendini rahat hisseder. Bu dediğim gazete parçaları olur.
-Kurumuş çim yumağını bir köşeye koyabilirsiniz. Bunun altına girer.
-Yine yuva niyetine ayakkabı kutusundan, ahşaptan ufak bir yuva yapılabilir. Kış uykusunda da bu yumakların yada yuvanın içine girip saklanıyorlar. Ama ortamın serin olması gerekiyor. Sıcak ortamda uyumazlar.

Tabana mukavva karton yada gazete yığını da olur. Maksat ayakları sert yüzeye temas etmesin. Tırnakları rahat etsin.

Yem olarak sera vital, jbl agivert alabilirsiniz. Yeşillikte reyhan roka gibi kokulu bitkiler vermeyin. Maydonoz çok az verilebilir. Fazlası zararlı. Kara hindiba verebilirsiniz. Yalnız kimyasal değmemiş temiz bir yerden olsun. Çoğu bahçede bulunur. Çocukken üfleyip uçurduğumuz top gibi tüylü tohumları var. Yazında sarı çiçek açar. Bilmem anlatabildim mi. Kara kaplumbağaları ekseriyetle bunu yiyor.

Marul, kıvırcık ve türevleri, kabak salatalık dilimleri, meyvede elma, armut, muz gibi ürünler. Çekirdekli meyvelerin çekirdeklerini alın. Misal elmanın çekirdeği siyanür ihtiva eder.

Ortam sıcak olmadığı sürece su ihtiyaçlarını bitkilerden sağlarlar. Hava sıcaksa su koymak iyi olur.

Yiyeceklerini her gün tazeleyin. Yediklerini tesbit edin. Her hayvan farklı yiyecekleri seviyor. Ona göre verirsiniz. Yalnız meyveleri fazla vermeyin. Fruktoz içeriyor. Yeşillikte sınır yok.
 
Hoş bulduk çok teşekkürler,dediklerinizi uygulayacağım.Her 2 mamanında siparişini verdim seveceğinden eminim.Kara hindiba da arıyacağım bulabilirim umarım.Herhangi bir konu hakkında yardıma ihtiyaç duyarsam tekrardan yardımlarınızı isteyeceğim tekrardan teşekkürler.
 
Söylediğiniz gibi zemini kaliteli toprakla kapladım ve icerisine girebilmesi için ev ve yanına botanik bahçesinden temin ettiğim kurumuş yosun tercih ettim.Şimdilik bir sıkıntımız yok gibi keyfi yerinde yeni fotoğraflarını ekledim eksik gördügünüz birşey varsa tekrardan söylerseniz sevinirim teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • 20211020_153434.jpg
    5.7 MB · Görüntüleme: 34
  • 20211020_153414.jpg
    4.4 MB · Görüntüleme: 22
O yosunlar sert ise olmaz. Kurumuş çim yumağı daha iyi olur gibi. Ufak ufak koparılmış gazete parçaları da olur. Bunu yuva içine alın. Mağara, sığınak gibi bir atmosfer sağlar. Yalnız hayvan rahat girip çıkabilmeli.

Taş ve odunları da ilgilenmiyorsa çıkarın. Alan açılsın. Sonuçta yürüyeceği alan lazım.

Uvb ampuller pahalı onun için D vitamin takviyesi gerekecek. Eczaneden devit marka damla alın. Bu diğerlerine göre ucuz 12 tl civarında, oran olarakta az 50.000 IU. 2 günde bir marul kıvırcık ne yiyorsa üzerine 2-3 damla damlatın. O şekilde yesin. Stick yeme de damlatılabilir.

Yemleri kuru kuruya yemek istemezse üzerlerine 1 damla su damlatın biraz yumuşar. Havuç salatalık gibi sert sebzeleri rahat ısırabileceği şekilde biraz ince dilimlerseniz rahat yer. Yalnız havucu da çok aşırı vermeyin. A vitamini açısından fazla yükleme olmasın. Özellikle marulu eksik etmeyin o kalsiyum içerir.

Yazmayı unutmuşum. Hayvan olur da kış uykusuna yatarsa belli bir süre yuvadan çıkmaz. Ta ki karnı acıkana kadar acıkırsa uykuyu bozup çıkar yiyeceğini yiyip yine yuvasına geçer. Yetişkin kaplumbağalar yeterince yağ depolamayı bildiği için bu süre biraz daha uzun olur. Hayvan yuvadan çıkmazsa sebep budur.

Doğal ortamlarında kaya, ağaç oyuğu gibi yerlere saklanıyorlar yada toprağı eşeleyip içine giriyorlar.
 
Cevabınız ve yardımlarınız çin tesekkür ederim.Yosunları sevdi gibi aslında sürekli üzerinde yatıyor altınada giriyor,şimdilik deneme amaçlı birazcık koydum zaten bakalım sevicekmi die çokta yüksek fiyattan aldım o yosunları dediğiniz gibi biraz sertler olmadı içindeki kalsın daha ilave etmiyim ufak gazete kağıtlarıyla takviye yapayım yuvasının içine.Fotoğraftan belli olmuyor sanırım veya farketmediniz.uvb ve aynı zamanda full spektrum güneş ışığı ledi var zaten(1000w gücünde)ampul olanlara göre daha tasarruflu ve çok daha etkili iquanam için yurt dışından temin etmiştim,çok yakın olmayacak sekilde tavana sabitledim ve zaman ayarı kurulu havanın kararma durumuna göre kendi açılıp kapanıyor ama dediğiniz vitamini ben yine alayım ne olur ne olmaz.agaç ve taşı kaldıriym doru söylüyorsunuz yer açılsa daha iyi olacak.Yanlız yuvası bayada büyük ama henüz içine hiç girmedi,inşallah zamanla alışır ve girer.Söylediğiniz yemlerin siparişini verdim şimdilik marul,salatalık,hıyar ve çok az roka veriyorum ama en çok sevdiği karahindiba bulamadım hiçbiryerde nerden temin edip bulacağım konusunda bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.
 
Uvb varsa kendi sentez yapar ama bir su kaplumbağasına göre kalın kabuğu var. Uvb oranı kaç? 5.0 mı, 10.0 mı?

Isıtma infrared ampul mü? Hayvanın sırtı hizasına denk birşeyin üstüne cam dereceyi yatırın, yarım saat sonra bakın. Su kaplumbağasında 32'yi baz alıyoruz bu hayvan kuru yerde 33 dereceyi aşmasın. Uzun vadeli yandığında daha yüksek ısıya çıkıyor biz ilk yarım saatlik ısıyı baz alıyoruz. O bölgenin yaz ayları ısı değeri bu civarlarda.

Roka vermeyin roka böbrekleri etkiliyor. Kara hindiba yeşil alanlarda yetişiyor. Satılmıyor. Arama motoruna ismini yazın resmi çıkar. Çimlik alanlarda da oluyor bazen.
 
Uvb spektrumlu led olanlardan ampul şeklinde değil,kutusunu uzun süre önce attım uvb oranı üzerinde göremedim o yüzden değerini bilmiyorum wat şeklinde 1000w yazıyor üzerinde.Yarın ilk iş bir cam derece ve sıcaklık ölçer alıp dediğiniz gibi ölçeyim.Rokayı bir önceki yazınızda yazmışsınız halbuki gözden kaçırmışım hemen alıverdim önünden.Karahindiba internetten baktım fotosuna bitki gözümde canlandı ama bizim buralarda hiç gördügümü ve olduğunu zannetmiyorum olmazsa olmaz mıdır bu bitki kaplumbağ için,fotosunu yüklediğim arifoğlunun sattığı bir ürüne denk geldim ama kurutulmuşu tabi alsam işe yararmı yermi?Boş yere almıyayım yer derseniz aliym hemen,teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • 20211021_005505.jpg
    20211021_005505.jpg
    133.9 KB · Görüntüleme: 4
Karahindiba önemli değil. Alternatif yeşillikler var zaten bulursanız verirsiniz diye dedim; öyle aman aman olsun diye bir mecburiyet yok. Menülerinde yediklerinden biri sadece. Almayın.
 
Uvb'nin ledi olduğunu bilmiyordum bir resmini atabilir misiniz inceleyim.
 
Geri
Üst