Foruma hoşgeldin.
Hayvan kış uykusuna yatma sürecine girmişse metabolizmasını yavaşlatır. Bunun yanında yeni bir ortama giren kaplumbağalar tedirginlik yaşar.
Bu iki ihtimali değerlendirecek olursak hayvanı mukavva kutuya koy. İçinde bir köşede yuva gibi içine yada altına girebileceği birşey de olsun. Bu yumak halinde kuru çim yığını da olabilir; eski bez paçavra tarzı birşeylerde olabilir. Bunları belli ölçülerde kesip üstüste yığarsın. Yalnız çok sıkı olmasın. Hayvanı altına koyarsın. Hatta ufak bir kutuyu, kabı ne olursa yuva niyetine büyük kutunun içine koyarsın in gibi olur. Bezi paçavrayı içine tıkarsın. Yalnız hayvanın içinde rahat hareket edebileceği ebatta olsun, kapısı da girip çıkabileceği gibi.
Kutuyu kullanılmayan bir oda varsa evde, serin yada kaloriferi kapalı bir yer oraya koy. 10 derecenin altına düşmesin. Yeme ihtimaline karşı her gün bir kez, kutunun bir köşesine bir yaprak marul kıvırcık, karahindiba, meyve (elma, muz dilimi gibi) vs. koyarsın. Taze olsun, her gün yenilersin. Hayvan kışa hazırlık için yeteri kadar yağ bağlamamışsa yer. Yerine döner. Hayvanı fazla rahatsız etmemeye çalış, tedirginlik hissetmesin. 1 hafta 10 gün boyunca bak bakalım yiyecek mi. İninden çıkmazsa, çıkarmaya çalışma öyle dursun. Hayvan kış uykusuna yatmıştır. Haber verirsin.
İlerde hayvanı doğaya salmak istersen mayıs ayı gibi fazla ayak altı, hayvanların fazla rahatsız etmeyeceği yeşilliği bol bir yere bırakırsın. Koru köy civarı gibi bir yere mesela.
Kara kaplumbağaları çok sıcak bir ortamda değilse suyu yediği bitkilerden alır.