Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Karamel'e bir de minik katıldı.

karamel

Bronz 1 Üye
Merhaba, uzun zamandır forumda yoktum. Karamel sağlıklı olunca, bir problemi olmayınca buraya uğramadım açıkcası :) Bugün Karamel'e bir misafir geldi, minik bir kapluş. Onunla ilgili sorularım olacak.

Bugün bir akraba ziyareti yapıyorduk ailemle. Evlerinin önünde serçeler vardı onlara bakarken biraz ileride bir su kaplumbağası gördüm. Doğal olarak çok şaşırdım. Perişan haldeydi, her yeri çamur içindeydi ve kafasının da derisi sıyrılmıştı. Hemen aldık, suyla yıkadık. Ağzını açıyordu, su içirdik. Susuzluktan ağzının içi kurumuş, kabuk kabuk olmuştu. Arabada kutu vardı, ona koyduk. Kutunun kapağına da delikler açtık ki havasız kalmasın. Arabada bu sıcakta bırakamayacağımız için yanımıza aldık. Neyse, ordan çıktık. Eve gitmeden önce köpeğimizi de götürdüğümüz güvendiğimiz veterinerimize göstermeye gittik. Bir enfeksiyon olup olmadığını sormak için. Şaşırdılar tabi, su kaplumbağasının sokakta ne işi olabilirdi ki? Neyse, uzun zamandır sokakta olduğunu ve sürekli yürümekten ayaklarının düzleştiğini ve derisinin aşındığını söyledi. Enfeksiyon varsa gözlerinden anlaşılırmış, pırıl pırıl gözleri olduğundan sağlıklı olduğunu ama çok bitkin olduğunu söyledi. Erkekmiş, yaşı da varmış. Eve getirdik, büyükçe bir kutu vardı onu hazırladık. Taşlarla şimdilik geçici bir kuru alan yapıp, su koyduk. Miniği de yıkayıp içine koyduk. Yıkaması çok zor oldu. Korktuğundan kollarını, kafasını içeri çekiyordu. Biraz kaldı çamurları, zamanla kendiliğinden geçer veya bana da alışınca tekrar denerim çıkarmayı. Çünkü korkutmak da istemiyorum. Yemek yedirdik, çok açmış çiğnemeden yuttu verdiklerimi. Sakin sakin yüzüyor kabında.

Biraz detaylı yazdım sanırım, asıl sormak istediğim soruya geleyim. Şimdi ben bu miniği vermek istemiyorum, aslında ilk önce düşündüm bakamam dedim ama karşıma bu şekilde çıkınca ve sabah da enteresan bir rüya görmüştüm Karamel ile ilgili, böyle olunca vermek istemiyorum. Ailem de vermek istemedi, ilk halini görünce çok üzüldük hepimiz. Karamel ile birlikte aynı akvaryumda mı bakmalıyım yoksa ayrı mı kalmalılar? Veteriner bir şey olmayabilir 1-2 gün sakinleşsin alışsın sonra denersin dedi. Ama Karamel'in ilk arkadaşı öldüğünden beri tek başına. Yaklaşık 4 senedir yalnız. Belki anlaşırlar problem olmaz ama bir yerde okumuştum, belli bir süre yalnız kalan kaplumbağalar, yeni gelenlere saldırabiliyor yazıyordu. Bu nedenle sizin de fikrinizi almak istedim. Ne yapmalıyım?

Cvp: Karamel'e bir de minik katıldı.

Ne yapmanız gerektiğini moderatörlerimiz daha iyi cevaplar ben sadece bu davranışınızdan ötürü sizi gerçekten tebrik ederim.

Teşekkürler onu o halde bırakamazdım, vicdanım rahat etmezdi.

Yazinin tamamini okudum ama kaplumbaganin turu hakkinda bir sey yazmamissin eger onun da kirmizi yanak oldugunu varsayarsak evet okudugun sey dogru ama eger yeterli alan varsa kavga olma olsaligi daha az yanina koyup bir kac gun
gozlemlemektw fayda var
bu davranisinizdan dolayi sizi tebrik ederim orada ezilebilirdi veya susuzluktan olebilirdi

Onu atlamışım, evet kırmızı yanaklı su kaplumbağası. Yeterli alan yok, olması için yeni akvaryum alacağım. O zaman bir süre sonra ikisini bir şekile yan yana koyup, durumlarını gözlemleyeyim. Birkaç sefer ara ara böyle buluştarayım, sorun yoksa büyük akvaryum alırım. Yok anlaşamıyorlarsa minik için yeni akvaryum alırım. Teşekkürler cevabınız için.

Aslında çok da tebrik edilecek bir durum yok, olması gereken bu bence. En azından sahiplendirmeye çalışmalı insanlar ama günüzümde pek böyle davranan yok sanırım. Köpeğimden dolayı, sokağımızdaki tüm köpeklere kedilere hatta bazen kargalara bile baktığım için bana bu durum normal geliyor. Herkes böyle olmalı, çevresindeki yadıma muhtaç hayvanlara karşı duyarlı olmalı.

Gerçekten her adımı tebrik edilecek bir davranışta bulunmuşsunuz. Veteriner bir parazit vs süphesi yok dediğine göre yanına bu anlamda koymakta sizinle yaşayan için tehlike yok. Yaralarınında tedavi gerektirmeyecek derecede olduğunu düşünmüş anlaşılan. Yem yemesi gerçekten harika. Bu kadar sıkıntıda sayenizde hayata tutunma çabası çok iyi. Tek konu ahnı yerde anlaşıp anlaşamayacakları. Umarım şu anki hayvanın yaşadığı sistem çok küçük değildir. Bu konu kabullenememenin ilk sebebidir. Şu an alınan kapta filtrasyonu geçersek su ısıtıcısı ve kuru alan lambası yoksa siz diğerinin yanına alıp gözlemleyin. Sabah yem verirken ayrı köşelere sürükleyin. Gün içerisinde suda yada kuru alanda sorun olmazsa gece problem olmaz bence. Bir arada yaşarmı sorusunun tek cevabı deneyip görmek. Her iki hayvanın boyu nedir? Bu arada bulduğunuz hayvana vitamin takviyeside yapın derim. Hayvan daha çabuk toparlasın.

Hayvanlarla beraber şu anki akvaryum ve ufaklığın bulunduğu kabın ölçülerini belirtmeniz mümkün mü?

Bu da fotoğrafı...

mailto:/1revlj.jpg

AEK' Alıntı:
Gerçekten her adımı tebrik edilecek bir davranışta bulunmuşsunuz. Veteriner bir parazit vs süphesi yok dediğine göre yanına bu anlamda koymakta sizinle yaşayan için tehlike yok. Yaralarınında tedavi gerektirmeyecek derecede olduğunu düşünmüş anlaşılan. Yem yemesi gerçekten harika. Bu kadar sıkıntıda sayenizde hayata tutunma çabası çok iyi. Tek konu ahnı yerde anlaşıp anlaşamayacakları. Umarım şu anki hayvanın yaşadığı sistem çok küçük değildir. Bu konu kabullenememenin ilk sebebidir. Şu an alınan kapta filtrasyonu geçersek su ısıtıcısı ve kuru alan lambası yoksa siz diğerinin yanına alıp gözlemleyin. Sabah yem verirken ayrı köşelere sürükleyin. Gün içerisinde suda yada kuru alanda sorun olmazsa gece problem olmaz bence. Bir arada yaşarmı sorusunun tek cevabı deneyip görmek. Her iki hayvanın boyu nedir? Bu arada bulduğunuz hayvana vitamin takviyeside yapın derim. Hayvan daha çabuk toparlasın.

Hayvanlarla beraber şu anki akvaryum ve ufaklığın bulunduğu kabın ölçülerini belirtmeniz mümkün mü?

Karamel'in boyu 15-16 cm. Akvaryum da 100 litrelik. 50*50*40. Minik de 7-8 cm. Onun bulunduğu kap da 40*30*20 ölçülerinde. İçinde iç filtre ve kuru alan için taş var. Isıtıcım fazla olmadığı için sadece Karamel'de var. Miniğin üstünde hâlâ çamur birikintileri var kurumuş olduğu için çıkaramıyorum. Kendisinde enfeksiyon olmasa bile çamurda vardır diye düşünüyorum. Zaten bir kısmı yumuşayıp suya karışıyor. Sabaha kadar da tamamı çıkmış olur diye umuyorum. Bu yüzden bu gece hem o biraz kendine gelsin hem de çamurları aksın. Dediğinizi sabah uygulasam daha sağlıklı olur sanki.

bu davranışın için kutlarım. biri bıraktı mı kaçtı mı bilinmez ama hayatı sayende kurtuldu diyebilirim. sağolasın. bio ichthyo veya mavi metilen alıp o kaba hergün aynı ısıdaki su ile değiştikten sonra iki damla damlat ilk üç gün iki damla sonraki 4 gün bir damla. 1 hafta içinde kalsın. ne olur ne olmaz. ötekini tehlikeye atma. hayvan dışardaki ortamın soğuğunu yediğine göre havaya alışmış olmalı şu an için elinde ısıtıcı yoksa 1 hafta öyle durabilir. sadece iyi bir yerde dursun. yalnız bir lamba olmalı sonuçta dışarda durduğuna göre güneşin etkisinden faydalanmıştır. bunada rengi koyu olduğuna göre çikolata diyebilirsin. hayvanın kabuk yapısına baktım da, boy 7-8 cm gözükse de hayvanın yaşı diğeri kadar var gibi.

cem' Alıntı:
bu davranışın için kutlarım. biri bıraktı mı kaçtı mı bilinmez ama hayatı sayende kurtuldu diyebilirim. sağolasın. bio ichthyo veya mavi metilen alıp o kaba hergün aynı ısıdaki su ile değiştikten sonra iki damla damlat ilk üç gün iki damla sonraki 4 gün bir damla. 1 hafta içinde kalsın. ne olur ne olmaz. ötekini tehlikeye atma. hayvan dışardaki ortamın soğuğunu yediğine göre havaya alışmış olmalı şu an için elinde ısıtıcı yoksa 1 hafta öyle durabilir. sadece iyi bir yerde dursun. yalnız bir lamba olmalı sonuçta dışarda durduğuna göre güneşin etkisinden faydalanmıştır. bunada rengi koyu olduğuna göre çikolata diyebilirsin. hayvanın kabuk yapısına baktım da, boy 7-8 cm gözükse de hayvanın yaşı diğeri kadar var gibi.

Bırakıldığını düşünüyorum, sokakta bulduğum için ama belli de olmaz tabi. Şimdilik bir arada tutmayı düşünmüyorum ama denediğim zaman o damlayı kullanırım mutlaka. Birini kurtarırken diğerine zarar gelsin istemem asla. Fazla lambam vardı zaten, onu sabah kullanacağım hemen. Şu 1 haftada da anlaşıp anlaşamayacakları belli olur zaten, ona göre ya yeni ısıtıcı alırım ya da diğer akvaryumu değiştiririm. Veteriner de yaşının olduğunu söyledi, hatta "Ooo bayağı yaşı da var" dedi. Çikolata olabilir, kakao olabilir. Evde de isim araşıyışı içindeyiz :) Teşekkürler...

diğerinin cinsiyeti nedir. bu çiko dişi gibi geldi bana. her ikiside erkek çıkmazsa anlaşmaları olası.

İkisi de erkek. Veterinerimiz de onayladı. O yüzden anlaşamazlar diye düşünüyorum ama bakalım.

Yaş konusunda bende aynı boydakilerden daha büyük olduğunu düşünüyorum. Bir hafta aynı ortamda denemeler yaptıktan sonra son durum belli olur. İki erkek bencede gerilim yapabilir. Bu arada minik diye diye adı oluşuyor gibi :)

Eğer veteriner kaplumbağada bir hastalık sezememişse Karamelin yanına koyabilirsiniz.Kavga edeceklerini pek sanmıyorum ama edede bilirler.Karemelin yanına koyduktan sonra davranışlarını incelemekte fayda var.Benim kaplumbağamda 3 yaşındaydı ve yanına yeni bir su kaplumbağası daha katılmıştı o zaman hiç kavga bile etmemişlerdi.Bu arada davranışınız örnek bir davranış sizi tebrik ediyorum..

cem bence riske girmesin sonuçta hayvan sokaktan alındı. dış görüntü de bir değişiklik görünmese de içerde parazit oluşumu olabilir. dışkı kontrolü de iyi olur. şu an için o hayvanın bağışıklığı diğerine göre fazladır. diğeri steril ortamda olduğu için ufak bir aksilikten hastalanabilir endişem var. bir hafta ayrı tutulması iyi olur hemde üstünde kalan kalıntılarda temizlenmiş olur.

cem' Alıntı:
cem bence riske girmesin sonuçta hayvan sokaktan alındı. dış görüntü de bir değişiklik görünmese de içerde parazit oluşumu olabilir. dışkı kontrolü de iyi olur. şu an için o hayvanın bağışıklığı diğerine göre fazladır. diğeri steril ortamda olduğu için ufak bir aksilikten hastalanabilir endişem var. bir hafta ayrı tutulması iyi olur hemde üstünde kalan kalıntılarda temizlenmiş olur.

Ben de aynen böyle düşünüyorum. Bugün yemek verirken bile korkusu devam ediyor. Üstündeki çamurlar da yavaş yavaş akıyor zaten. Suyunu gün gün değiştireceğim, filtre olmasına rağmen. Duruma göre, bana da iyice alışınca Karamel ile buluştururum.

@AEK İsim konusunda kararsızız, ama ilerde büyüdüğünde de minik ismi tuhaf mı kaçar acaba? :)

@beyoğlu Yukarıda da yazdığım gibi beklemeyi düşünüyorum. Stresi devam ediyor olabilir, kendine gelsin iyice. Nasılsa artık bizimle elbet buluşurlar bir ara :) Tebrik için teşekkür ederim ama ben olması gerekeni yaptığımı düşünüyorum. Burda her mesajda bir tebrik alıyorum, bu bana tuhaf geliyor. Teşekkür ederim herkese ama dediğim gibi olması gerekeni yaptım.

İnsanlar büyüyünce hayvanlardan kurtulmaya çalışırken, onları fanusta yada ekipmansız sistemde besleyip işkenceye mahkum ederken bu kadar tebrik çok normal. :)

Peki ben bu minik için ne tür yem kullanmalıyım. Yetişkin olduğunu düşünürsek Karamel için uyguladığım sistemi buna da uygulasam doğru olur mu?

Daha önce şu konu başlığında AEK cevap vermişti. mailto:/forum/Konu-hangi-yemi-secmeliyim.html

AEK' Alıntı:
Birimden kastım şu. 2 birim biri 1 birim biriya kafa hacmini üçe bölüp her birini 1 birim olarak görmeniz. Mesela 6 reptomin (ana yem) kafasının 2/3 ü ediyor yani 2 birim, 5 vital (bitkisel yem) kafasının 1/3 ü ediyorsa yani 1 birim. 6 reptomin 5 vital vermeniz gerekiyor. Özellikle yem sayılarını farklı söyledimki sayı yem hacmine göre oran için değişecektir.

8 ay sonra beslenme şeklini değiştirerek haftada arka arkaya olmayan ve değişken 2 gün belirleyip aç bırakın. Yem oranını 4 gün yarısı ana yem yarısı bitkisel yem olacak şekilde ayarlayın, 1 gün yarısı bitkisel yarısı gammarus şeklinde verin. Tabi gene günde tek öğün ve toplamda kafa hacmi kadar olmalı. Tabi bitkisel yemlerde taze sebze de iyi olacaktır. Bunu 2-3 sene devam ettirebilirsiniz.

Ayrı bir konu açmadan burdan sordum ama sorun olmaz umarım.

Hayvanı günde tek öğün besleyin. Kafa hacmi kadar yem verin. Tam aynısı olmasada yemler aynı ama oranlar farklı olabilir. Bir gün aç, bir gün mineral, bir gün vital, iki gün ana yem, bir gün ek yem, bir gün ana yem ve ek yem karışımı.

Tamam çok teşekkür ederim. Ben Karamel'in öğününü ikiye bölüp yapıyordum, bunu da öyle yapsam olmaz mı? Tek öğün olarak mı vermiliyim?

Büyük olan zaten tek öğün beslenmeli.

Geri