Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaya tuzu mantar oluşmasını engelliyor mu?

vanilya

Gümüş 2 Üye
Katılım
3 Şub 2013
Mesajlar
190
Oransal olarak akvaryumdaki 100 litre suya bir çorba kaşığı kaya tuzu koymanın mantar hastalığının oluşmasını önleyeceği konusunda çok sayıda yorum okudum internette.. Tuzlu suyun Ph değerini etkileyerek mantarın yaşamasını ve oluşmasını engellediği söyleniyor.

Kendi akvaryumunda bu yöntemi uyguladıklarını söyleyen pek çok kişi var ama bu güvenilir bi yöntem mi emin olamıyorum bi türlü.. Kaplumbağaları sürekli o orandaki tuzlu suyun içinde tutmak başka sağlık sorunlarına neden olabilir mi yoksa bu miktarda ki tuzu tolare edebiliiyolar mı?

Kapluşlarımın mantar hastalığına yakalanmalarından çok korkuyorum o yüzden bu yöntemin güvenilir olduğuna iyice emin olursam bende uygulamaya başlıyacam.
 
Cvp: Kaya tuzu mantar oluşmasını engelliyor mu?

fazla bilgim yok ama kaplumbağanın hasta olduğu dönemlerde atılıyor genelde.eğer akvaryumun pisse veya gözüne öyle gözüktüyse miktarını bilmiyorum ama sonuçda biri söyler konuda yeterli miktarda kaya tuzunu akvaryuma atıp 1-2 gün bekletip su değiştirmen iyi olur bence.akvaryumda tuz atılan suyu sürekli bekletirsen kaplumbağanın sağlığı açısından fazla iyi olmaz diye biliyorum.(fazla bilgilendirici olmadı ama tavsiye işte)
 
Cvp: Kaya tuzu mantar oluşmasını engelliyor mu?

Akvaryumum pis falan değil tabikide:mad: Filtrem 24 saat çalışıyo. Hasta oldukları zaman tedavisi çok zor oluyo ve genellikle mantarlar bi süre sonra tekrardan oluşuyomuş. Benim amacım mantarın oluşmasını önlemek. O yüzden suda sürekli belli bi miktar kaya tuzu olması gerekiyomuş. 1-2 günlüğüne tuzlu su koymak sürekli koruma sağlamaz bence
 
Cvp: Kaya tuzu mantar oluşmasını engelliyor mu?

atmasan iyi olur kapluşların iyi iken kötü olabilir
 
Cvp: Kaya tuzu mantar oluşmasını engelliyor mu?

mantar olmadığı sürece hiç koyma üstelik bakterileride öldürürsün hayvanlar o suyu içtiği için böbreklerine de zarar verir. mantar durumu olursa hayvanı ayrı bir kaba alıp orada tuzu ekleyip antibiyotik usulü bekletebilirsin bir süre ve o arada akvaryumuda komple temizleyip kaya tuzuyla da dezenfektan edebilirsin.

zaten hayvanlar kuru alana çıkıp kabuklarını kuruttuğu sürece mantar oluşumu olmaz. sürekli suda dururlarsa mantar üremesi oluyor.
 
Vanilya, Cem doğru söylüyor. Hem böbreklere zararı olur. Hem bakteri düzenini etkiler. Dezenfekte ve tedavi amaçlı kullanım dışında bende önermem. Akvaryuma koyacağın her yeni malzemeyi dezenfekte edersen sorun olmaz. Yeni hayvan girme durumunda da bir süre ayrı yede bakılması mantardan korur bence.
 
Cvp: Kaya tuzu mantar oluşmasını engelliyor mu?

Anladım teşekkürler. Mantardan koruyup böbrek sorunlarına neden olacaksa tuz kullanmak saçma olur bencede. Mantar tedavisi için tuzlu suya konan bi kaplumbağanın suya gereğinden daha fazla tuz katıldığı için kör olduğunu da okudum az öncekaynak Bu olay iyice caymama neden oldu. Demekki gözleride olumsuz etkiliyor.

Ben akvaryumu ve içindeki malzemeleri 5-6 ayda bir sodyum hipoklorit kullanarak dezenfekte ediyorum. Bu madde çamaşır suyu olarak ta bilinir. Mantarlarda dahil tüm mikroorganizmaları temas ettiği anda moleküllerini parçalayarak yok ettiği için dezenfektan olarak sadece bu maddeyi kullandım şimdiye kadar. Yılda 1-2 kere böyle komple dezenfektasyon yapmaya gerek yok mu? sadece yeni alınacak malzemeleri mi dezenfete etmek gerekiyor?
 
Cvp: Kaya tuzu mantar oluşmasını engelliyor mu?

vanilya bence onu hiç kullanıp riske girme. mavi damla al daha iyi. çamaşır suyunu iyi durulamak gerekir. yoksa sindirim sistemini yakacağı gibi göz körlüğü tuzdan daha şiddetli olur. yani tehlikeli bir şey. şöyle düşün bir bardak su içeceğim ama dezenfekte etmek için çamaşır suyu damlatıyorum. gene ondansa sirke kullan o bile daha iyi ama kokusu var.

akvaryum içinde varolanları sıcak suyla yıkaman yeterli. dışardan aldıklarında kendimden söyleyim önce elimi yakmayacak sıcak suda yıkayıp tozunu pisliğini alıyorum. sonra sıcak su dolu temiz kovaya batırıp mavi damla damlatıyorum. ürünün durumuna göre 5 saat veya bir gün bekletiyorum o suda ve sonra duruluyorum.
 
Tabi tuz bu hayvanların gözleri içinde zararlı oluyor. Mantar tedavisinde dahi başını rahatça dışarıda tutacağı tuzlu suda tutmayı öneriyorlar. Kısa bir süre tabiki tuza maruz kalıyor. Ama hastalığı atlatmak için mecbur kalınıyor.
Bence alınacak malzemeleri tuzlu suda bekletmek kafi. En fazla genel temizlikte tekrar tuzlu su ile yıkayıp şüpheden arınılabilir.
 
Geri
Üst