[attachment=258][attachment=259][/color][/size][size=large]Çok iyi bakmaya çalıştık ancak sanırım özeleştiri yapmak gerekirse kaplumbağa bakımı konusunda yeterince bilgili değildik.Fıstık kaplumbağamızı Haziran 2007 yılında,Mıstık kaplumbağamızı Aralık 2007 yılnda kaybettik.Fıstık kaplumbağamızı aldığımızda biraz rahatsızdı iyileştirebilirmiyiz dedik ancak başaramadık,Mıstık kaplumbağamızı teşkilatı biraz daha genişletip akvaryum yapmama rağmen (100)lt yine de enfeksiyon kapmasını önleyemedik veterinere götürmemize ve ilaç tedavisine başlamamıza rağmen kaybettik.Bunları özellikle anlatıyorum çünkü artık Mıstıklar,Fıstıklar ölmesin gerçekten kaplumbağa bakmaya başlamadan önce kaplumbağalar konusunda yeterli bilgi ve kaplumbağalar için tam teşkilatlı olabildiğince donanıma sahip olmanız gerekli (akvaryum,paludaryum ısıtıcı,filtre,vb.gibi.Bunların dışında düzenli bakım ve ilgi,sevgi,ve takip çok önemli).Eğer bunları yerine getiremeyip sırf merak ve benzeri duygularla alınan kaplumbağalar ölmekte,sizde üzülmektesiniz.Gerçekleri dilim döndüğünce sizlere (yeni kaplumbağa bakmaya başlayan şahıslara) anlatmaya çalıştım.Bende kapluşlarımı öldükten sonra geçen 1,5-2 sene içinde kendimi yetiştirip olabildiğince kaplumbağa bakımını öğrenmeye çalıştım kaldıki her geçen gün yeni şeylerde öğrenmeye çalışıyorum.Amaç o güzel sevdiğimiz kaplumbağalarımıza sağlıklı.güzel ve olabildiğince yaşanabilir bir ortam sağlamak.Şu anda toplam 325 lt.lik paludaryumda dört adet kaplumbağa bakıyorum TAM teşkilatlı gerekli olan herşey mevcut (dışfiltre,UVB ve ISITICI lamba vb.).Umarım sizlerinde her şey gönlünüzce olur.