- Katılım
- 24 Eki 2012
- Mesajlar
- 30,910
kedi sahibi veya olmak isteyen arkadaşlara yardımcı olmak için bunu yazmayı uygun gördüm. madem sitemizde böyle bir başlık var. herkes faydalansın. bir dişi ve bir erkek olmak üzere beslediğimiz ve çevremizde (sokak kedileri) beslediğimiz kedilerle ilgili deneyimlerimi aktarayım. umarım naçizane yardımım dokunur.
yavru kediler annesinden sütten kesilme noktasına gelmeden önce ayrılırsa bir takım bilgileri almadan yetişirler. ve yetişkin hale gelse dahi o davranışları gösterirler.
emme: kediler emzirilme sürecini tamamlamadığı sırada annesinden ayrı kalırsa bu davranışı büyüdüğünde de gösterir.mesela kucağınıza aldığınızda ön patileri ile tetiliyerek üstünüzdeki giysiyi emmeleri gibi. öyle durumlarda hafifçe iteleyerek uzaklaştırın.
ısırma: kediler tabiatı gereği avcı yaratıklardır ve küçükten itibaren oyun şekliyle bunu ilerletirler. bunu ister kardeşleriyle, ister anneleriyle yaparlar. anneleriyle yaptıklarında bir süre sonra sıkıcı bir hal aldığı için anne kedi ya ısırır yada patisiyle burnuna vurarak uzaklaştırır. bu burna vurma meselesi kediler için hayır anlamına gelir. böyle bir durumda kalırsanız siz de aynı şekilde burnuna acıtmayacak şekilde fiske vurun. bu emme içinde geçerli.
kedi kumu: kediler dışarı salınmıyorsa veya salınmayacak kadar ufaksa ev içinde tuvalet ihtiyacı için kullanılır. içinde bulunan dezenfektan tarzı ürünler sayesinde hem mikrop hemde koku yapmazlar. bunu kedinin içine girebileceği genişlikte plastik bir kaba yaklaşık 10 cm derinliğinde koyarsanız yeterlidir. kakasını yaptığında o bölgeyi bir kürekle atarak takviye yapabilir ve kumu daha tasarruflu kullanabilirsiniz. kum alma durumunuz yoksa yerine yumuşak toprakta kullanılabilir. yalnız belli bir sürede bunu atıp tekrar yenisini doldurun. attığınız yer bitkilere yakın ve bahçenizde olmasa iyi olur. çünkü kokuyu alan sokak kedileri orayı umumi tuvalet olarak kullanabilirler.
yavru kedilere tuvaletin öğretilmesi: annesi tarafından yetiştirilen kediler bunu bilir; ama zamanından önce annesinden ayrılan kediler bu konuda bilgi sahibi olamaz. bu görev size düşüyor. kedi kumu veya toprağını hazırladığınız kabın önüne getirin. ön iki patisini tutarak toprağı/kumu kazıyın. kediniz bu şekilde öğrenecektir. aynı şekilde tuvaletini yaptıktan sonra kapatmıyorsa gene ön patilerinden tutarak kapatın. bu şekilde tuvalet meselesini öğrenecektir.
beslenme: kedilerin beslenmesi kolaydır. hoşuna giden şeyleri yerler. daha doğrusu alıştıkları şeyleri. burada ufak bir gözlemimi aktarayım. bir sene yazlığımızda bir kedi gelmişti. kediye güzel et verdiğimizde yemedi annem bahçede domates soyarken baktık domates kabuklarını yiyor. o senenin yavrusuydu. o zaman anladık ki kışın herkes çekilip gittiğinde hayvan yiyecek bulamadığı için ilerdeki bostanda domates yiyerek yaşamını idame ettirmiş. eti tanımıyordu. domates yiyen kedi.
kedinizi, kuru yemle veya yediğiniz herhangi bir besinle besleyebilirsiniz. yalnız sürekli kuru yem vermeyin. bu kabızlık yapar. sindirim sistemini bozar. yavru kedilerde sütle başlayabilirsiniz. içine bir miktar ekmeğin yumuşak kısmından da koyabilirsiniz. suda tuzu alınmış peynirde olur.sert besinler vermekten kaçının. çünkü dişleri daha oluşumunu tamamlamadığından sert gıdalar dişlerini kırabilir. ve sindirim sistemini bozabilir. ve temiz olduğuna eminseniz yağsız kıyma verebilirsiniz. tabi bunu düzgün yürüyecek kadar büyüdüğünde verirseniz iyi olur.
karınları doyduğunda yemekleriyle oynarlar. geçmiş zaman kediye kanat vermiştik. bizde yemeğe oturmuşuz. bizimki tetiliyor yanımızda. tak diye sofranın ortasına salladı kanadı. salatayı sıyırdı.
yıkama: kediler her ne kadar temizlikleriyle ün yapsalar da illaki yıkanmaları lazım. yemiş oldukları besinler, özellikle çiğ et gibi gıdalar ağızlarında bakteri oluşmasına sebep olur. yalanarak temizlendikleri için bu üstlerine de eser miktarda bulaşır, koku yapar ve severken size de temas eder.
kediler sudan nefret ederler. van kedisi hariç. yıkarken sağa sola kaçmaya çalışırlar. biraz kızmanız lazım uslu durması için. oturak gibi ön ayaklarını üstüne koyarak dikleşecek şekilde bu konumda tutarsanız çok olmasa da bu şekilde duruyorlar. şampuan olarak göz yakmayan bebe şampuanlarını kullanın. önce tüm vücudunu sonra kafasını yıkamakta fayda var. çünkü boğulurum hissiyle rahat durmuyorlar. küçükleri lavaboda da yıkayabilirsiniz.işiniz bitince elinizle üstünden fazla bastırmadan suyu arıtın. sonra havlu ile kurutun. kışın kalorifer yanına altına gazete sererek koyun. yazında güneş alan bir yere. saç kurutma makinesinden ürkerler. kullanırsanız. en az 40cm mesafeden kademeyi 1'de tutarak yavaşça kurulayın. tabi diğer elinizle kafasından tutmalısınız. kalan kısmını yalanarak veya ısı kenarında durarak hallederler.
aşı: kediler belli bir erişkinliğe geldiklerinde aşı olmaları gerekir. bu hem kendine hem de size hastalık bulaştırmasını engelleyen bilumum iğnelerdir. bunu için ister özel, ister belediyenin veterinerlerine götürerek halledebilirsiniz.
pire ve kene:kedilerinizi dışarı çıkarıyorsanız. geldiğinde kontrol edin. evde en kaliteli yiyeceği versenizde dışarıda çöpe dalıp bir şeyler yemeyi severler. üstlerine pire veya kene bulaşma ihtimali olabilir. pire bulaştığında yapmanız gereken yanınıza bir tas su alın. ve cımbızla aldığınız pireleri sıkarak bu suya atın. elle alıp sıktığınızda ölmüyorlar suya değince ölüyorlar. kene temizlerken de gene cımbızı kenenin ağız önüne gelecek şekilde tutarak çekin. ağızları kanca gibidir. kalan parça olursa temizleyin. batticon sürün. kediler için pire tasması da satılıyor ama bunu her kedi takmayı sevmiyor.
oynatma: kedilerin büyük zamanı uyumakla geçse de diğer bir aktiviteleri de oynamaktır. önüne hareket edecek şekilde bir top atın. kovalasın. veya bir ipin ucunu topak şekle getirip önünden geçin. kovalayıp yakaladığı zaman sakın çekmeye çalışmayın dişi kırılabilir. hevesini alıp bıraktığında tekrar deneyebilirsiniz. malesef ben o şekilde kedimin bir dişini kırmıştım. piyasada satılan oyuncaklar da var ama her kedi onlarla oynamıyor. Ayrıca kovalanmayı da severler.
ayak kırılması: benim kedi bir gün kuş ayağına 3. kattan uçup arka ayağını kırmıştı. veterinere götürüp alçılattım. burda dikkat etmeniz gereken alçı ayağına göre biraz uzun olduğu için hareketleri kısıtlanıyor. bu yüzden kumunu biraz yakınına koyun. tuvaletini yaptıktan sonra üstünü düzeltmek isteyecek ve hem kumu sağa sola yayacak, hemde üstünü kirletecek. işi bittikten sonra hemen üstünden kaldırıp siz kapatın.
seyahat ve araba tutması: kedinizi bir yerden bir yere taşırken bir kenarları delikli bir kaba koyunuz. hayvanlar için olan ürünleri almaya gerek yok pahalıdır. pazarda plastik piknik sepeti gibi daha ucuza bu tip ürün bulmanız mümkün. altına mutlaka kağıt seriniz. kediler ayaklarının altı oynadığı zaman araba tutması semptomlarını gösterirler. ağızlarını bir garip açarak köpek gibi teleserler. ve bunu ekseriyetle strese bağlı ishal olarak gösterirler. kabın içinde normal bağırışlarının yanında ses tonları değişirse bu tuvalet yapma isteklerini bildirir. sakın arabaya çıkarmayın batırıyorlar her tarafı. sizden kaçmayacak kadar alışık ise bir yerde durup ihtiyacını giderin. ama elinize yem almayı unutmayın bazen kaçıp giderler arabaya bir daha binmek istemedikleri için. o şekilde kandırırsınız. şimdi bir takım uyutucu ilaçlar çıkmış. ondan verip götürüyorlar. ve bir tavsiye yola çıkacağınız zaman yiyecek vermeyin. yaklaşık 8-10 saat önce kesin.
kısırlaştırma: hayvanınız belli dönemlerde üreme dürtüsü ile kapıyı aşındıracaktır. sürekli evde bakıyorsanız sorun yok ama dışarı çıkarıyorsanız. bu işlem şart. veteriner hayvanı uyuşturup arka bacağı önünden tüylerini traş edip birkaç cm'lik kesi açarak üreme organlarını alır. bu safhadan sonrası sıkıntı çünkü eve getirip uyuşturucu etkisinden çıktıktan sonra acı çekmeye başlayacak ve yerinden kalkıp dolaşmak isteyecek. başında durup ilgilenin eğer yiyecek yedirebilirseniz. 50 mg altında bir ağrı kesiciyi toz edip yemeğine katın. zaten veteriner ilacı yazar verir. ilk günü atlattıktan sonra sorun kalmıyor fazla. acı verici ama gerekli bir durum. bu arada evde besliyorsanız ve yanında erkek kardeşi dahi varsa o bile hayvanların üreme dürtüsüne engel değil. bizim komşumuzun başına geldi.
avcılık: kediler doğuştan avcıdır. özellikle dişi olanlar. dişi kedimiz genelde evden çıkmazdı. kısırlaştığından mütevellit. fakat kuş yavrularının yuvadan uçma zamanı dışarı çıkıp yere düşenleri avlıyordu. öldürme amaçlı değil patileriyle kanatlarına basıp bakardı. yetişirsek alıyorduk elinden. erkek kedide bir gün yazlıkta tarla faresi yakalamış getirmiş ağzında canlı duruyor. ağzında kafayı bize çevirmiş bakıyordu fare. kediyi ürkütmeden alıp bahçeye bıraktım gitti. kedileriniz bu tip davranışlarıyla size sevgilerini belli ederler. hediye amaçlı getirir. kızmadan sevip ağzından alın. veya yemle kandırın. yaptığının yanlış olduğunu bilmez.
tüy dökülmesi: bazı kedilerde ırsi olsa da genelde vitaminsiz kaldığında dökülme fazlalaşır. bunu ilaçtan ziyade kaliteli kuru mamalarla karşılayın. ve kaşağı benzeri geniş elips şeklinde fırçalarla tüylerini tarayın. bu genelde kedilerin hoşuna gider.
kedi otu: (catnip) kediler tüylerini yalarken bir miktar tüyü yutarlar bu midelerinde topaklaşır. bir süre sonra öksürür gibi ses çıkararak bunu kusarlar. buna yardımcı olması için bu otun tohumlarından alıp bir saksıya ekin ve büyütün. bundan yiyerek daha kolay çıkarırlar. bu çimen gibi ama biraz daha etli bir ottur.
sesler: kediler bir takım farklı seslerle istediklerini size bildirirler. normal miyavlama, ben burdayım yiyecek ver. kesik ve kısa miyavlama, sana ihtiyacım var veya üşüyorum. uzun ama sonunda azalmalı ses acım var. uzun ve vurgulu ses, karnım aç, dibim düştü hemen yiyeceğimi ver, bunu ekseriyetle yemeğini ona uzatırken veya götürürken çıkarır.
kuyruk: kediler kuyrukları ile de mesaj verirler. kuyruğunu: altına alırsa ben aciz ve ürkeğim; yana alırsa yatarken, rahatım dinleniyorum; ayakta yanda ise rahatım senden gelecek mesajı bekliyorum; geride, hayat güllük gülistan dolaşıyorum. yukarıda ve dikse, korktum, tedirginim; yukarıda ve eğri büğrü ise isteğim var; sürekli yere vuruyorsa asabiyim bana bulaşma.
patiler: bunun yanında kediler ön patileri ile yeri mıncıklarlar yani birini kaldırıp diğerini indirirler, bu beni kucağına alıp sev, okşanmak istiyorum demektir. ve patiler demişken kediler patilerini bileylemeyi severler. ve mobilya kumaşlarını haşat ederler bunun için ot süpürge edinin. ve patilerinden tutup üstünden götürün, anlayacaktır.
bir de farkettiğim bir şey kediler akasya ağacının odununu çok seviyorlar. yalayıp odunu üstlerine sürüyorlar. kokusu güzel olduğu için olabilir. tadı da şekerimsi ( bende yalayıp baktım hakikaten güzel ) ve akasyadan yapılan şurubun mide rahatlatıcı özelliğinden dolayıda yalıyor olabilirler.
kedi besleyen veya beslemeye niyetlenen arkadaşlar. yanlarında özellikle başka bir hayvan beslemeseler iyi olur. avcılık güdüsüyle hareket eden herşeyi öldürüyorlar ya da yetişemeyecekleri bir yerde besleyin. bizim dişi o ayağa balık akvaryumunun kapağını açıp balık avlamaya çalışırken içine düşmüştü.
şimdilik rahmetlilerle ilgili hatırladıklarım bunlar. eksik detaylar varsa arkadaşlar tamamlasın.
yavru kediler annesinden sütten kesilme noktasına gelmeden önce ayrılırsa bir takım bilgileri almadan yetişirler. ve yetişkin hale gelse dahi o davranışları gösterirler.
emme: kediler emzirilme sürecini tamamlamadığı sırada annesinden ayrı kalırsa bu davranışı büyüdüğünde de gösterir.mesela kucağınıza aldığınızda ön patileri ile tetiliyerek üstünüzdeki giysiyi emmeleri gibi. öyle durumlarda hafifçe iteleyerek uzaklaştırın.
ısırma: kediler tabiatı gereği avcı yaratıklardır ve küçükten itibaren oyun şekliyle bunu ilerletirler. bunu ister kardeşleriyle, ister anneleriyle yaparlar. anneleriyle yaptıklarında bir süre sonra sıkıcı bir hal aldığı için anne kedi ya ısırır yada patisiyle burnuna vurarak uzaklaştırır. bu burna vurma meselesi kediler için hayır anlamına gelir. böyle bir durumda kalırsanız siz de aynı şekilde burnuna acıtmayacak şekilde fiske vurun. bu emme içinde geçerli.
kedi kumu: kediler dışarı salınmıyorsa veya salınmayacak kadar ufaksa ev içinde tuvalet ihtiyacı için kullanılır. içinde bulunan dezenfektan tarzı ürünler sayesinde hem mikrop hemde koku yapmazlar. bunu kedinin içine girebileceği genişlikte plastik bir kaba yaklaşık 10 cm derinliğinde koyarsanız yeterlidir. kakasını yaptığında o bölgeyi bir kürekle atarak takviye yapabilir ve kumu daha tasarruflu kullanabilirsiniz. kum alma durumunuz yoksa yerine yumuşak toprakta kullanılabilir. yalnız belli bir sürede bunu atıp tekrar yenisini doldurun. attığınız yer bitkilere yakın ve bahçenizde olmasa iyi olur. çünkü kokuyu alan sokak kedileri orayı umumi tuvalet olarak kullanabilirler.
yavru kedilere tuvaletin öğretilmesi: annesi tarafından yetiştirilen kediler bunu bilir; ama zamanından önce annesinden ayrılan kediler bu konuda bilgi sahibi olamaz. bu görev size düşüyor. kedi kumu veya toprağını hazırladığınız kabın önüne getirin. ön iki patisini tutarak toprağı/kumu kazıyın. kediniz bu şekilde öğrenecektir. aynı şekilde tuvaletini yaptıktan sonra kapatmıyorsa gene ön patilerinden tutarak kapatın. bu şekilde tuvalet meselesini öğrenecektir.
beslenme: kedilerin beslenmesi kolaydır. hoşuna giden şeyleri yerler. daha doğrusu alıştıkları şeyleri. burada ufak bir gözlemimi aktarayım. bir sene yazlığımızda bir kedi gelmişti. kediye güzel et verdiğimizde yemedi annem bahçede domates soyarken baktık domates kabuklarını yiyor. o senenin yavrusuydu. o zaman anladık ki kışın herkes çekilip gittiğinde hayvan yiyecek bulamadığı için ilerdeki bostanda domates yiyerek yaşamını idame ettirmiş. eti tanımıyordu. domates yiyen kedi.
kedinizi, kuru yemle veya yediğiniz herhangi bir besinle besleyebilirsiniz. yalnız sürekli kuru yem vermeyin. bu kabızlık yapar. sindirim sistemini bozar. yavru kedilerde sütle başlayabilirsiniz. içine bir miktar ekmeğin yumuşak kısmından da koyabilirsiniz. suda tuzu alınmış peynirde olur.sert besinler vermekten kaçının. çünkü dişleri daha oluşumunu tamamlamadığından sert gıdalar dişlerini kırabilir. ve sindirim sistemini bozabilir. ve temiz olduğuna eminseniz yağsız kıyma verebilirsiniz. tabi bunu düzgün yürüyecek kadar büyüdüğünde verirseniz iyi olur.
karınları doyduğunda yemekleriyle oynarlar. geçmiş zaman kediye kanat vermiştik. bizde yemeğe oturmuşuz. bizimki tetiliyor yanımızda. tak diye sofranın ortasına salladı kanadı. salatayı sıyırdı.
yıkama: kediler her ne kadar temizlikleriyle ün yapsalar da illaki yıkanmaları lazım. yemiş oldukları besinler, özellikle çiğ et gibi gıdalar ağızlarında bakteri oluşmasına sebep olur. yalanarak temizlendikleri için bu üstlerine de eser miktarda bulaşır, koku yapar ve severken size de temas eder.
kediler sudan nefret ederler. van kedisi hariç. yıkarken sağa sola kaçmaya çalışırlar. biraz kızmanız lazım uslu durması için. oturak gibi ön ayaklarını üstüne koyarak dikleşecek şekilde bu konumda tutarsanız çok olmasa da bu şekilde duruyorlar. şampuan olarak göz yakmayan bebe şampuanlarını kullanın. önce tüm vücudunu sonra kafasını yıkamakta fayda var. çünkü boğulurum hissiyle rahat durmuyorlar. küçükleri lavaboda da yıkayabilirsiniz.işiniz bitince elinizle üstünden fazla bastırmadan suyu arıtın. sonra havlu ile kurutun. kışın kalorifer yanına altına gazete sererek koyun. yazında güneş alan bir yere. saç kurutma makinesinden ürkerler. kullanırsanız. en az 40cm mesafeden kademeyi 1'de tutarak yavaşça kurulayın. tabi diğer elinizle kafasından tutmalısınız. kalan kısmını yalanarak veya ısı kenarında durarak hallederler.
aşı: kediler belli bir erişkinliğe geldiklerinde aşı olmaları gerekir. bu hem kendine hem de size hastalık bulaştırmasını engelleyen bilumum iğnelerdir. bunu için ister özel, ister belediyenin veterinerlerine götürerek halledebilirsiniz.
pire ve kene:kedilerinizi dışarı çıkarıyorsanız. geldiğinde kontrol edin. evde en kaliteli yiyeceği versenizde dışarıda çöpe dalıp bir şeyler yemeyi severler. üstlerine pire veya kene bulaşma ihtimali olabilir. pire bulaştığında yapmanız gereken yanınıza bir tas su alın. ve cımbızla aldığınız pireleri sıkarak bu suya atın. elle alıp sıktığınızda ölmüyorlar suya değince ölüyorlar. kene temizlerken de gene cımbızı kenenin ağız önüne gelecek şekilde tutarak çekin. ağızları kanca gibidir. kalan parça olursa temizleyin. batticon sürün. kediler için pire tasması da satılıyor ama bunu her kedi takmayı sevmiyor.
oynatma: kedilerin büyük zamanı uyumakla geçse de diğer bir aktiviteleri de oynamaktır. önüne hareket edecek şekilde bir top atın. kovalasın. veya bir ipin ucunu topak şekle getirip önünden geçin. kovalayıp yakaladığı zaman sakın çekmeye çalışmayın dişi kırılabilir. hevesini alıp bıraktığında tekrar deneyebilirsiniz. malesef ben o şekilde kedimin bir dişini kırmıştım. piyasada satılan oyuncaklar da var ama her kedi onlarla oynamıyor. Ayrıca kovalanmayı da severler.
ayak kırılması: benim kedi bir gün kuş ayağına 3. kattan uçup arka ayağını kırmıştı. veterinere götürüp alçılattım. burda dikkat etmeniz gereken alçı ayağına göre biraz uzun olduğu için hareketleri kısıtlanıyor. bu yüzden kumunu biraz yakınına koyun. tuvaletini yaptıktan sonra üstünü düzeltmek isteyecek ve hem kumu sağa sola yayacak, hemde üstünü kirletecek. işi bittikten sonra hemen üstünden kaldırıp siz kapatın.
seyahat ve araba tutması: kedinizi bir yerden bir yere taşırken bir kenarları delikli bir kaba koyunuz. hayvanlar için olan ürünleri almaya gerek yok pahalıdır. pazarda plastik piknik sepeti gibi daha ucuza bu tip ürün bulmanız mümkün. altına mutlaka kağıt seriniz. kediler ayaklarının altı oynadığı zaman araba tutması semptomlarını gösterirler. ağızlarını bir garip açarak köpek gibi teleserler. ve bunu ekseriyetle strese bağlı ishal olarak gösterirler. kabın içinde normal bağırışlarının yanında ses tonları değişirse bu tuvalet yapma isteklerini bildirir. sakın arabaya çıkarmayın batırıyorlar her tarafı. sizden kaçmayacak kadar alışık ise bir yerde durup ihtiyacını giderin. ama elinize yem almayı unutmayın bazen kaçıp giderler arabaya bir daha binmek istemedikleri için. o şekilde kandırırsınız. şimdi bir takım uyutucu ilaçlar çıkmış. ondan verip götürüyorlar. ve bir tavsiye yola çıkacağınız zaman yiyecek vermeyin. yaklaşık 8-10 saat önce kesin.
kısırlaştırma: hayvanınız belli dönemlerde üreme dürtüsü ile kapıyı aşındıracaktır. sürekli evde bakıyorsanız sorun yok ama dışarı çıkarıyorsanız. bu işlem şart. veteriner hayvanı uyuşturup arka bacağı önünden tüylerini traş edip birkaç cm'lik kesi açarak üreme organlarını alır. bu safhadan sonrası sıkıntı çünkü eve getirip uyuşturucu etkisinden çıktıktan sonra acı çekmeye başlayacak ve yerinden kalkıp dolaşmak isteyecek. başında durup ilgilenin eğer yiyecek yedirebilirseniz. 50 mg altında bir ağrı kesiciyi toz edip yemeğine katın. zaten veteriner ilacı yazar verir. ilk günü atlattıktan sonra sorun kalmıyor fazla. acı verici ama gerekli bir durum. bu arada evde besliyorsanız ve yanında erkek kardeşi dahi varsa o bile hayvanların üreme dürtüsüne engel değil. bizim komşumuzun başına geldi.
avcılık: kediler doğuştan avcıdır. özellikle dişi olanlar. dişi kedimiz genelde evden çıkmazdı. kısırlaştığından mütevellit. fakat kuş yavrularının yuvadan uçma zamanı dışarı çıkıp yere düşenleri avlıyordu. öldürme amaçlı değil patileriyle kanatlarına basıp bakardı. yetişirsek alıyorduk elinden. erkek kedide bir gün yazlıkta tarla faresi yakalamış getirmiş ağzında canlı duruyor. ağzında kafayı bize çevirmiş bakıyordu fare. kediyi ürkütmeden alıp bahçeye bıraktım gitti. kedileriniz bu tip davranışlarıyla size sevgilerini belli ederler. hediye amaçlı getirir. kızmadan sevip ağzından alın. veya yemle kandırın. yaptığının yanlış olduğunu bilmez.
tüy dökülmesi: bazı kedilerde ırsi olsa da genelde vitaminsiz kaldığında dökülme fazlalaşır. bunu ilaçtan ziyade kaliteli kuru mamalarla karşılayın. ve kaşağı benzeri geniş elips şeklinde fırçalarla tüylerini tarayın. bu genelde kedilerin hoşuna gider.
kedi otu: (catnip) kediler tüylerini yalarken bir miktar tüyü yutarlar bu midelerinde topaklaşır. bir süre sonra öksürür gibi ses çıkararak bunu kusarlar. buna yardımcı olması için bu otun tohumlarından alıp bir saksıya ekin ve büyütün. bundan yiyerek daha kolay çıkarırlar. bu çimen gibi ama biraz daha etli bir ottur.
sesler: kediler bir takım farklı seslerle istediklerini size bildirirler. normal miyavlama, ben burdayım yiyecek ver. kesik ve kısa miyavlama, sana ihtiyacım var veya üşüyorum. uzun ama sonunda azalmalı ses acım var. uzun ve vurgulu ses, karnım aç, dibim düştü hemen yiyeceğimi ver, bunu ekseriyetle yemeğini ona uzatırken veya götürürken çıkarır.
kuyruk: kediler kuyrukları ile de mesaj verirler. kuyruğunu: altına alırsa ben aciz ve ürkeğim; yana alırsa yatarken, rahatım dinleniyorum; ayakta yanda ise rahatım senden gelecek mesajı bekliyorum; geride, hayat güllük gülistan dolaşıyorum. yukarıda ve dikse, korktum, tedirginim; yukarıda ve eğri büğrü ise isteğim var; sürekli yere vuruyorsa asabiyim bana bulaşma.
patiler: bunun yanında kediler ön patileri ile yeri mıncıklarlar yani birini kaldırıp diğerini indirirler, bu beni kucağına alıp sev, okşanmak istiyorum demektir. ve patiler demişken kediler patilerini bileylemeyi severler. ve mobilya kumaşlarını haşat ederler bunun için ot süpürge edinin. ve patilerinden tutup üstünden götürün, anlayacaktır.
bir de farkettiğim bir şey kediler akasya ağacının odununu çok seviyorlar. yalayıp odunu üstlerine sürüyorlar. kokusu güzel olduğu için olabilir. tadı da şekerimsi ( bende yalayıp baktım hakikaten güzel ) ve akasyadan yapılan şurubun mide rahatlatıcı özelliğinden dolayıda yalıyor olabilirler.
kedi besleyen veya beslemeye niyetlenen arkadaşlar. yanlarında özellikle başka bir hayvan beslemeseler iyi olur. avcılık güdüsüyle hareket eden herşeyi öldürüyorlar ya da yetişemeyecekleri bir yerde besleyin. bizim dişi o ayağa balık akvaryumunun kapağını açıp balık avlamaya çalışırken içine düşmüştü.
şimdilik rahmetlilerle ilgili hatırladıklarım bunlar. eksik detaylar varsa arkadaşlar tamamlasın.