Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Keny

fulyasaroz

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2009
Mesajlar
15
Dün bir tane kaplumbaga aldım ama bunu uzun uzun anlatmak istiyorum. Annemle bi işten dolayı dışarı çıkmam gerekiyodu. İşimizi hallettik, eve dönüyoruz. Pet shop ve veteriner bize cook yakin. 4 tane pet shop vardı. bi tanesine girdik. Adam biz kaplumbaga secerken plastik kap getirdi.. Kaplarda igrenc otesi!!! Direk cıktım ordan dayanamadım. Bilmiyomuş gibi de sordum ısıtıcıya gerek var mı diye. Hiçbişeye gerek yok dedii.. Çok sinirlendim yok olmaz öyle birine kazandıramam ben. Yandaki pet shop a girdim. Dayımda yıllaaardır ordan alısveris yapar. Kaplumbaga sectim yanıma genc bi adam geldi 28 yasında falandır :). Kapta beslemenin yanlıs oldugunu ısıtıcıya gerek oldugunu kuru alanı vb şeyleri teker teker anlattı. Annemde yanımda oldugu için ben ona gerekli oldugunu soylemiştim ama pek anlamamıştı. Adam da anlatınca artık ikna oldu. Ve oradaki hastalıklı kaplumbagalar digerlerinden ayrılmıştı. Ben hastalıklı olup olmadıgını anlayabildim ama başka bi adam gelip hastalıklıdan verme dedi cok begendim orayı :). Saglıklıların da akvaryumunda dalları var, ısıtıcıları var gayet güzel idare edebilirler yani. Kaplumbagayı ısıtıcıyı aldık cıktık. Evdeki akvaryumu çıkardık. Uzun suredir kullanılmıyodu tabi yıkadık, içindende dekor için agac tarzı bişey cıktı yapay. Akvaryumu gerekli suyla doldurdum minicik zaten. Isıtıcılarının ayarı 25 derecede :shy: . Kulak çöpünün kutusu vardı dikdortgen şeffaf bi kap. Onu akvaryuma yerleştirdim üstünede akvaryumun içinden cıkanı koydum birazcık üzerine su geliyo ama kabugunu kuratabilir orda. Vantuz alıp yukarıya yapıştırmam lazım ki su seviyesini yükseltiyim. Şimdilik böyle idare ediyoruz bugun tamamen düzeltirim galiba. Isıtıcı lambalarını da koyucam :shy: :shy: . Kabuk boyu 3,5 cm daha cok kucuk.. Bize bilgi veren adamın ablasınında kaplumbagası varmış 12 sene olmuş bakalı adı da cezmiymiş :) . Yalnız aldıgım kaplumbaga o akvaryumdaki ısıtıcının orda geziyodu süreklii şimdide ısıtıcıyla oynuyo altına giriyo çıkıyo falan üstünden atlıyo :) Bi sorun var mı bunda hasta olmasından korktum yinede sıcagı isteyince :S.. Shark marka ısıtıcıda iyi sanırım.. Aranıza tamamen katılmış oldum : )
Bu arada yem de yemiyor.
 
Ortama alışıncaya kadar yem yememesi normal endişe etmeyin. Sıcaklığı 28 dereceye ayarlayın, 25 derece özellikle yavrular için düşük biraz, bir kaç gün içinde alışıp yemeye başlayacaktır muhtemelen. Alışıp yem yemeye başlaması 1 haftadan daha uzun sürerse hasta olabilir. Yem olarak karides ya da sera raffy-I vermeniz iyi olcaktır karidesi biraz daha çok severler. Uzun yıllar birlikte olmanız dileğiyle kaplumbağanızla.
 
Ilk olarak hayirli ugurlu olsun miniginiz resimleride bekleriz. Bende cuma gunu yeni kaplumbaga aldim oda surekli isiticinin etrafinda dolaniyordu dun yem vermeye calistim ama yemedi daha. Bence sorun degil isiticinin etrafinda dolanmasi, bebekler genelde seviyorlar isiticiyi 5 cmlik var o bile surekli isiticinin uzerinde :D. Yalniz yem konusunda cihan beye katilmiyorum cunku kurutulmus karidesin icinde kalsiyum fosfor falan yok. Taze kabuklu olanlardan alip verebilirsiniz. Birde sadece serra raffy vermeyin. Ben tetra reptomin kullandigim icin onu tavsiye edebiliyorum. Veeee kan kurdu, solucan, tubifex kedi mamasi. Kedi mamasi hakkinda sitede makale var eger almak istiyorsaniz mutlaka makaleyi okuyun. Hangi markayi veya icinde nelerin olmasina dikkat etmeniz gerektigini yaziyor. 5 cme gelincede hafta sonlari yesillik vermenizi tavsiye ediyorum. Simdiden alistirmaniz gerekirki buyudugunde problemsiz yesin. Cogu seyide biliyormussunuz zaten.
 
1 yaşını doldurana kadar ya da en az 9-10 cm e ulaşıncaya kadar ana yemle beraber protein içerikli ek yem verin derim, yeşilliğe erken başlamanız ilerde kaplumbağanızın yetersiz büyümesine neden oluyor. Beslenme başlığında yeterince bilgi var zaten göz atmanız iyi olur. Sera raffy-I ya da karides zaten mutlaka bir ana yemle verilmeli. Kedi maması konusu biraz tartışmalı, şahsen tavsiye etmiyorum sonuçta kaplumbağalar için özel olarak üretilmiş yemler varken kedilere göre hazırlanan mamaları kaplumbağalara vermek ne derece doğru ya da gerekli tartışılır. Karidesi zaten içinde fosfor ya da kalsiyum olduğu için değil yüksek oranda protein olduğu için tavsiye ediyorum. Bahsettiğiniz mineralleri ana yeminden ve kullanılan vitaminlerden temin edebilirler fazlasıyla, bu yüzden karidesde fosfor ya da kalsiyumun az olması sorun değil. Önemli olan zaten tek yönlü beslememek sürekli kalsiyum ya da fosfora ya da proteine göre beslememek gerek yani. Karides, tubifex, sera raffy-ı ya da gammarus yüksek oranda protein içerir ve yavruların gelişimi için oldukça önemlidir bunlar. Bu yemler mutlaka bir ana yemle birlikte ek yem olarak kullanılmalı. Ana yem olarak da sera raffy-P ya da tetra reptomin alabilirsiniz. Kedi mamaların çoğunda fazlaca yağ bulunuyor ve fosfor/kalsiyum oranları da yüksek oluyor. İdeal olarak kaplumbağalar için kullandığınız bir yemde kalsiyumun fosfordan en az 2-3 kat daha fazla olması gerek yoksa fosforun fazlalığı kalsiyumun emilimini engelliyor bu da zamanla kabuk yumuşaması gibi problemlere neden oluyor. Kedi mamalarının çoğunda bu oran fosfordan yana yüksek. Kaplumbağanız 1 yaşına gelene kadar ana yemle beraber yüksek protein içerikli bir ek yem kullanın, daha sonraysa yavaş yavaş bitkisel içerikli yemlere ve yeşilliğe başlarsınız. Beslenme başlığında yeterince bilgiye ulaşabilirsiniz bu konuda ve yemler hakkında.
 
Hepinize teşekkür ederim beslenmesi için gerekli malzemeleride vantuzu lambayıda mumkun oldugunca cabuk almaya calısıcam. en buyuk sorunum kuru alan onu da malzeme olmadıgından yapamıyorum :(. İlk vakit buldugunda hepsini yerine oturtucam inş. Resmini çekmek isterdim ama dokunmama çalışıyorum bide telefondan bulanık cıkıyor biraz :). Unutmadan, hep uyurken buluyorum genellikle. Ama arada hareketeniyor yuzuyor kuru alana cıkıyo uyuyo falan.. Günümüz uykuyla geciyo diyebilirim :( kış uykusu desem arada hareketlenmez, daha nadir uyanır. Anlamadım :S
 
fulyasaroz' Alıntı:
Hepinize teşekkür ederim beslenmesi için gerekli malzemeleride vantuzu lambayıda mumkun oldugunca cabuk almaya calısıcam. en buyuk sorunum kuru alan onu da malzeme olmadıgından yapamıyorum :(. İlk vakit buldugunda hepsini yerine oturtucam inş. Resmini çekmek isterdim ama dokunmama çalışıyorum bide telefondan bulanık cıkıyor biraz :). Unutmadan, hep uyurken buluyorum genellikle. Ama arada hareketeniyor yuzuyor kuru alana cıkıyo uyuyo falan.. Günümüz uykuyla geciyo diyebilirim :( kış uykusu desem arada hareketlenmez, daha nadir uyanır. Anlamadım :S

Suyun derecesi normal 28 ise kis uykusu olmasi mümkün degil birde minikler daha çok uyuyor. Çabuk yorulduklari için.
aragorn' Alıntı:
. Kedi mamalarının çoğunda bu oran fosfordan yana yüksek.

Evet ama dedigim gibi makaleyi okudugunda nelere dikkat etmesi gerektigine dair bilgi var. Fosfor orani düsük kalsiyum yüksek olacak. Mesela benim aldigim kedi mamasindaki kalsiyum orani 3 iken fosfor 1,2
 
Su sıcaklığı önemli bir etken dikkat etmek gerek suyun yeterince sıcak olmasına. Akvaryuma alıştıkça daha da hareketlenecektir zamanla. Tabi herhangi bir hastalığı yoksa. Sürekli uyuyorsa ve hep taşın üzerinde ya da kuru alanda duruyorsa, yem de yemiyorsa üşütme durumu olabilir. Alt kabukta pembeleşme olup olmadığını kontrol edin her ihtimale karşı. Umarım alışma sürecinde olduğu için o şekilde davranıyordur ama yine de temkinli olmak gerek. Biz teşekkür ederiz.
 
Suyun derecesini soylediginiz gibi 27 derece yaptım. pembelesme yok bugun eve geldigimde kontrol etmistim. Dediginiz gibi umarım alısma surecindedir
 
evet hasta değilmiş alışma süreciymiş gerçekten..sevindim yemini yemesine:)
 
Gözünüz aydın, yemeye devam eder umarım artık ve daha da hareketlenmeye başlar.
 
Geri
Üst