Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kireç lekesinin sebebi nedir ?

Çitlembik0216

As 5 Üye
Katılım
15 Şub 2016
Mesajlar
631
Merhabalar, geçtiğimiz aylarda akvaryumu ve hayvanları bir işim dolayısıyla 2 ay kadar anneme bırakmıştım ve kendisi su değişimi yaparken akvaryuma çeşme suyu koymuş ve akvaryumu fazla temizlememiş, 2 hafta önce geldiğim gibi akvaryum suyunun 3/2 sini değiştirdim, ancak camda da inanılmaz katılaşmış kireç lekesi ile karşılaştım önümüzdeki hafta yeni akvaryum gelecek bu sebepten camları hiç temizlemedim, tamamen boşaltıp jiletle kazımam gerekiyor sanırım. (şuanki akvaryumun son bir haftası)

Bu kireç lekesinin bu kadar sertleşmesinin sebebi çeşme suyunun akvaryuma direkt konulmasından kaynaklı mı acaba yoksa temizlenmemesinden mi ? Ben su değişimlerini normalde içme suyu ile yapıyorum ve böyle bir şeyle karşılaşmamıştım. Yeni akvaryumda bir hata yapıpta bu hali almasını istemiyorum açıkçası.

Ayrıca kaplumbağalarımın da kabuklarında ufak ufak kireç lekeleri oluşmuş (suyun içinde kaybolmuyor mantar gibi değil) fakat kabuk attıkları için neredeyse hepsi temizlendi. Hayvanlara ekstra bir şey yapmama gerek var mı sizce ?
 
Su cama sıçradığında ve hayvan ıslak olarak kuru alana çıkıp ısıtma lambası altında durduğunda su buharlaşır ve kireç üstünde tortu olarak kalır. Bu döngü devam ettiğinde tortular üstüste binip taşlaşır ve katmanlaşmaya başlar. Az orandaki kireç suda kaybolur ama taşlanmış kalın kireç gözükür.

Özellikle deniz kenarı bölgelerde şebeke suyu daha kireçli oluyor.

Hayvan açısından sıkıntı şudur. Kireç ara çizgilere dolup kalınlaştığında plakaların kenarlarını örtüp açılmasını önler, açılamayan plakalar katmanlaşır. Plakalar kalınlaşıp sertleştiği için elastikiyetini yitirip büyümeye çalışan kabuğa baskı yapar bombeleşme yada çukurlaşma gibi deformasyonlar görülür. Onun için ara çizgiler açık olmalı yada maksimum noktada üst plakaların kenarlarını örtmeyecek biçimde az kireç tutması sıkıntı yaratmaz.
 
Cvp: Kireç lekesinin sebebi nedir ?

Teşekkür ederim Cem abi, Evet deniz kenarındayım ve gerçekten sular çok kireçli, Hayvanların plaka üstlerinde vardı ancak kabuk yeniledikleri için neredeyse hiç kalmadı. Yine tamamen içme suyu koymaya devam edeceğim hayvanları riske atamam, akvaryumun hali de cabası.
 
İçme suyu da masraflı olur. En azında basit birşeyde olsa bir arıtma cihazı kullan. Çünkü ilerleyen zamanda akvaryum büyüdükçe su ihtiyacı çoğalacak.
 
Geri
Üst