Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kireç problemi.

banyoterligi

Bordo Bereli
Katılım
12 Ağu 2012
Mesajlar
1,004
Arkadaşlar izmirde oldugumdan tatil dolayısıyla sularını şaşal suyla değiştirdim fakat akvaryum camında ve kabuklarda kireçlenmeler olmuş. Kabuğa devit 3 uyguladıktan sonra temiz su ile kabukları fırçaladım ama kireçlerin anca çeyreği veya yarısı gitmiştir. Camdaki kireçler için ne yapmam lazım?

Sera aquatan alıp kullanmayı düşünüyorum en sonunda. Kireçli ve klorlu suları minimum seviyeye getiriyormuş. Ayryetten cam sileçleri var. Benim camlar devamlı kirleniyor içeriden ve dışarıdan. Su sıçramalarından dolayı. Temizler mi?

Ama en önemli sorun kireç ve klor kabuktaki ve camdaki. Teşekkürler şimdiden
 
Cvp: Kireç problemi.

benımkınınde olmustu ben orta setlıktekı fırcayla cıkarabıldım camdakı kıreçler ıcın diş fırcası yada sert bir sünger olabılır ama çok sert ise kireç (ben bılmıyorum camdakı kireçi ) . jiletle kazıyabılırsın camı çizmez .
 
Cvp: Kireç problemi.

Mert mümkün olduğunca kimyasal kullanmamaya çalış. Tamam Sera çok iyi bir marka ama ne olursa olsun bu kimyasal olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Daha önceden Sera Aquatan kullanmış biri olarak çokta ağam şaham bir etkisi olduğunu söyleyemem :)

Dış filtre mi kullanıyorsun bilmiyorum ama karbon ve zeolit kullan derim ben. İkisinide filtrede barındırdığımdan beri en ufak kireç sorunu yaşamıyorum. Hem doğal hem kökten çözüm.
 
Cvp: Kireç problemi.

Mıknatıslı cam temizleyiciler var.Onlardan bir tane edinip haftalık temizlersen eğer camları kireç yerleşmeden kolayca hallediliyor.Diğer türlü jiletle camı çizmeden temizlemekten başka yol yok.
 
Cvp: Kireç problemi.

Bu arada ikinize de teşekkür ederim :) O gün hakkı ve pekmezi kabuklarına devit 3 sürüp parlattım bir güzel, birde fırça ile bol bol temizledim. Sularınıda doğal su ile deiştirdim. Şimdi çok hafif kaldı. Kabukları maşallah parlıyor :)

Cam için o dediğinden edineceğim. Zeolit ve karbonun ömürleri kısa değil mi? Nedense karbondan çekiniyorum o yüzden kullanmıyorum kimyasal sonucta günü geçtiğinde bir zararı olur diye falan
 
Cvp: Kireç problemi.

Karbonu max 1 ay sonra değiştirmelisiniz.
Zeolit ise 6 aya kadar kullanılabilir.Sonrasında ise kaya tuzu ile temizlenip yeniden kullanılabilir.
 
Cvp: Kireç problemi.

Karbonu o zaman ayda bir yenisini ilave ederek değiştiricem. Zeolitide yıkayıp. Peki substrat vs de var öneriyormusunuz?

Ayrıca bu tür şeylerde marka önemlimi?
 
Cvp: Kireç problemi.

Substrat eheim pro tek geçerim :D
1 kere alın ve ömür boyunca yıkamadan, değiştirmeden kullanın :)

Zeoliti ben zamanında açıktan almıştım.Yaklaşık 1 sene kullandım.Sonrasında çıkardım ancak su değerlerimde bir kötü gidiş olmadığından şu anda filtremde yok.
Size tavsiyem bunların yanında bir test kiti edinip değerlere göre davranmanız :)

Karbon benim tercih ettiğim bir ürün değil.
Ancak şöyle bir durum var benim akvaryum yüküm az.Bir tek Pakize olunca kimyasal filtrasyona gerek kalmadan su berraklığını sağlayabiliyorum.

Biolojik için ise substrat şart.

Benim filtre tercihlerim sık gözenekli seramik, karbonlu sünger, substrat, elyaf :)
4-5 aydır benim dizilim bu şekilde maşallah gayet güzel gidiyor sistem.
 
Cvp: Kireç problemi.

Subsratı değiştirmiyor muyuz? Yani en kötü filtreyi açtığımda suyun altında yıkayacağım sanırım?

Bende seramik bioball var. Karbonlu sünger de gelicek filtreden ama sanırım bir ömürleri var onların. Sık gözenekli sünger dediğimiz bulaşık süngeri de oluyor herhalde?

Benim işte hakkı ve pekmez biri 4,5 biri 5 cm :) Mekanik ve biyolojik yapsın filtrem yeter. Tek sorun kireç onu da aşıcam :)

Benim de su berraklıgını sağlayan bildiğim karbondur. Ama karbon kullanıpta canlısı ölen bir çok kişi biliyorum. Ecemin de yorumlarını merak ediyorum :)
 
Cvp: Kireç problemi.

Zamanı geçmiş gibi ama konu faydalı tartışmalar bölümünde olduğu için eklemek istedim; sudaki kireci elimine etmenin tek ama tek bir yolu var, o da RO cihazı (reverse osmos). İzmir'in suları da oldukça kireçli gerçekten. Aquatan yada filtre malzemeleri kirece çözüm değil; klor ve diğer ağır metaller gibi birşey değil kireç. Camlardaki kireç kalıntıları içinse mıknatıslı sileceklerden ziyade akvaryumlar için olan keçeli silecekleri önerebilirim. Su değişimlerinden önce az ve dikkatle kullanılan sirkeyle harikalar yaratıyor..
 
Cvp: Kireç problemi.

Aquatan vs şeyler kirece cozum degil mi? çeşme suyunu dinlendirdiğinizde mesela klor ucucu oldugundan ucuyor ve akvaryuma dinlenmis su koyabiliyoruz. Yalnız kirecte bu olay olmuyor. Ayrıca su degisimi sırasındaki sirke olayını acıklarmısınız? Ve mıknatıslı cam silecek olayını? Daha önce hic mıknatıslı veya diger silecek kullanmadım. Bilgi veirseniz sevinirim :)
 
Cvp: Kireç problemi.

Hayır, tekrar belirtiyim ki kireç, klor gibi bir madde değil, sudan uçmaz yada kimyasallarla uzaklaştırılmaz, aquatanın hiçbir yerinde kirece çözüm diye yazmaz. Sudan kireci uzaklaştırmanın tek yolu reverse osmosis işlemidir. Mıknatıslı, keçeli akvaryum sileceklerini internetten araştırıp ne olduklarını görebilirsiniz, akvaryum camlarını temizlemek için kullanılıyor. Ben silmeden önce azıcık, çok dikkatli sirke döküyorum bu sileceğe ve öyle siliyorum dikkatle. Su değişiminden önce yapıyorum ki eğer 1-2 damla sirke suya karıştıysa da su değişiminde iyice seyerlsin. Tabi ki böyle bir yöntem az su miktarında denenmemeli.
 
Cvp: Kireç problemi.

Ben geçen gün su arıtma cihazlarını inceledim. Bir tanesi musluk suyunu direk içme suyu haline getirebiliyor. Gerçi su içinde yararlı yararsız hiç bir bakteride bırakmıyor ama bir sistem sayesinde kirecide ortadan kaldırıyormuş. Sanırım bu çözümü uygulayıp konuyu kökünden çözeceğim. Musluk suyu dinlendirmekle yetişmiyor.
 
Cvp: Kireç problemi.

ben aldım emre en iyisi 6 filtreli olanlar, 5'li yaramaz, daha üst filtrelerde kuyu suyu için. son filtre mineral filtre sudaki madenleri aldıktan sonra yararlı olanı bu filtre geri suya katıyor. bunda en hesaplı ro-arıtmanın sitesi. 12 lt'lik tankı var. bu 10 lt su alıyor. tek sıkıntısı tanktaki su bitince dolana kadar bekliyorsun. onun için ben elimde iki tane geri dönüşümsüz 19lt'lik petşişede doldurup bekletiyorum. hemde oda ısısında ısınıyorlar ve akvaryuma daha kolay adapte oluyorlar böylece.

böyle pahalı deyip almak istemeyenler için duş bataryası ile duş hortumu arasına takılan kireç önleyici filtrelerde var. 100tl idi.
 
Cvp: Kireç problemi.

Konuya yabancı olduğum için biraz araştırdım Cem. Nano su arıtma sistemleri falan geliştirilmiş. Ben Bauhaus ta Aqua arıtma diyebir marka görmüştüm. Tamamen içme suyunu üretebiliyorlarmış. Şu akvaryum sularını düzene sokmam gerekiyor. Evde 240 lt su dinlendirecek su bidonlarım var ama genede kireç için arıtma kaçınılmaz olacak.

Senin verdiğin firmada bir model var. UV ışını dahi kullanıp suyu tamamen steril yapıyor.


Araştırmalarımı tamamlayıp bir arıtma sistemi kuracağım. Bu iş su dinlendirmek yada damacana su istemekle olmuyor. Bende hacim büyük olduğu için arıtma gerekecek.
 
Cvp: Kireç problemi.

emre o uv ışınına gerek yok. o kuyu suyu gibi kontrol edilmeyen su için. şebekeye klor yüklemesi yaptıkları için olan virus ve biyolojik herşey zaten ölüyor. o meret pahalı olduğu kadar ömür açısından ( 1 yıl ) da kısa bir de zaman geçtikçe verimi azaldığı için bir süre sonra verdiği ışık işe yaramıyor. ama dediğim gibi şebeke suyu için gereksiz bir ürün.

bir de markaya takılma hepsi aynı fabrikadan çıkma sadece üstlerine kendi markalarını basıyorlar. ben 700 tl'ye almıştım. naturadan oda indirimli güya aynısını bu ro-arıtma'nın sitesinde gördüm 450 tl + 50 tl işçilik var. üstelik motorlusu, ben motorsuz aldım. eğer çevrende almayı düşünen varsa kampanyası var 5'li veya 10'lu alımlarda bayağı bir indirimde var. sen o siteyi bir incele ve fikir edin. özellikle filtrelerin herbirinin detaylı açıklamasıda var. bir kaç gün geçince filtre kıvama geliyor zaten ilk tank dolumunu boşaltıyorsun. tank 2 saati geçkin doluyor. ama istanbul suyunu bilmem.
 
İstanbul suyu kireç bakımından daha iyi durumda. Aslında dediğin gibi uv falan uğraşmamalı hiç. Şebeke suyu o kadar kötü olamaz.
Kampanya yaptıracak kişi bulamam ama giyat bakımından uygunmuş.
Teşekkürler Cem
 
Geri
Üst