Evet bu ekipmanlar zaruri. Isıtma lambası kabuğu kurutup üzerinde yosun, mantar vs. oluşumunu önler. Plakaların gerilip atılmasını sağlar ve hayvan ısınır. Isıtma lambası gündüz 12 saat yanacak. Mesafe ayarında kuru alana hayvanın sırt hizasında birşey koyup üzerine cam derece yatıracaksın tam yarım saat sonra bakıp 32 dereceyi bulduğun nokta doğru mesafeyi verir. Lambada akrobat yada mandallı lamba kullanacaksın. Ampulde eski tip filamanlı 40-60 W yada halojen 52-53 W ve tercihen soft ampul kullanacaksın.
Gereksiz taşları çıkarıp suyu yükseltmen lazım. Bu hayvanlar balık gibi yüzerler. En az 20-25 cm su lazım. Boyca uzunluk yüzüp sağlıklı gelişimini sağlar. Derinlik akciğer gelişimi ve nefes tutabilme kapasitesini artırır.
Kuru alanda alternatif birşey yapacak yada alacaksın taşın soğuğunu yemesin hayvan.
Tabanda vitasand marka sarı silis kullanıyoruz. 0.5-1 mm arası kalınlıkta, hayvan bunu yiyerek sindirim ve bağırsaklarındaki olası parazitleri atar, eşelenip vakit geçirir, bacaklarındaki eski deri ve alt bağasındaki plakaları sürtünüp atar.
Kabuğu gelirsek yoğun bir plaka katmanlaşması ve taşlaşmış kireç var. Ve de yosun.
Hayvana ait orta sertlikte diş fırçası alacaksın. Bunu ıslatıp üstüne sofra tuzu yada karbonat tozu döküp yavaşça fırçalayacaksın. Deri ve gözlerine temas etmesin. Kaptaki su ile emsal sıcaklıkta su ile durulayacaksın.
Eczaneden devit marka damla alacaksın bunu kabuğunu peçete ile kurutup 2 damla sürüp yayarak yedireceksin. Kuru ve esinti olmayan bir yerde 15-20 dakika bekletip kalanı silip suya alırsın. Bunu her gün bir kez uygula. Plakaları attıkça gerçek rengi ortaya çıkar.
Hayvanın gözlerinde enfeksiyon mu var? Rahat açabiliyor mu?