Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kış Uykusu Hakkında

elrohir

Bronz 4 Üye
Katılım
8 Haz 2009
Mesajlar
44
Uzun bir aradan sonra yine bir sorum var. (ne kadar şaşırtıcı?!?)
Kış uykusu için bir iki şey duymuştum. Forumda arattım bu konuyu ama daha önce yazılan bir yazı gerekçesi açıklanarak silinmiş. Bulduğum başka yazılarda sorularıma cevap olamadı.
Şöyle ki; kaplumbağa ne zaman ve ne kadar süreyle kış uykusuna yatıyor acaba?
Suyu sıcak olduğu sürece uyumayacağı söylenmiş. Su sıcaklığı şu an düşük, ışıklandırmasını daha az çalıştırıp gün döngüsünüde kısaltmaya çalıştım. Fakat hareketlerinde bir değişme gözlemedim.
Şu an kuru alanı üstüste koyduğum çok sayıda düz taştan oluşmakta ve üzerine çıktığı alanda kaplumbağanın iki katı kadar genişlikte. Acaba uykuya yatması için farklı bir kuru alan mı oluşturmam gerekiyor? Üstü kapalı ve kuytu, daha geniş vb. gibi.
Bir de kış uykusuyla alakasız olacak ama; kaplumbağam biraz şişmanladı sanırım. Sık sık deri değiştiriyor ve kabuğunun yan tarafları genişlemeden dolayı dışa doğru olan çıkıntısını kaybetti. Bir de hissedilir derecede bir ağırlaşması var. Bunlara rağmen boyu 3 ayda sadece yaklaşık 3 santim uzadı. Teşhisim doğruysa, bu doymak bilmez hayvanı nasıl rejime sokabilirim? "Sera raffy p" yemini vermeyi kessem?
Bakmakla-görmek arasındaki fark yüzünden kış uykusuyla ilgili açılan konuyu görememişim.
mailto:/forum/kis-uykusu-hibernasyon-t-135.html
en azından son paragrafta yazdıgım şişmanlama kaygısına bir cevap alabilirim diye ve okunmuştur diye de başlığı ve içeriğini değiştirmiyorum.
 
Kaplumbağanız ayaklarını ellerini ve başını tamamen kabuğuna sokabiliyor mu? Eğer hayırsa cevabınız obeziteden bahsetmek mümkün demektir. Tedavi olarak obez olup olmadığına net karar vermeden önce hiç bir şey yapmayın. Eğer obeziteden eminseniz de yem miktarını azaltmak yerine beslenme şeklini değiştirin. Ayrıca akvaryumunuz ne kadar büyüklükte? Eğer kaplumbağanıza ufak geliyorsa yeterli alanı olmadığı için yeterince hareket edip yüzemez, aldığı besinleri enerjiye çeviremez, bu da git gide şişmanlamasına neden olur. Bu nedenle ilk iş olarak akvaryumunuz ufaksa büyütmeli ya da su miktarınız azsa mutlaka artırmalısınız. 3 ayda 3 cm büyümeside bence normal, şu n kaç cm boyu? Büyüme döneminde olabilir bu yüzden size biraz garip gelmiş olabilir büyümesi. Ancak yine de obezite durumu var diyorsanız raffy-P vermeyi kesmeyin. Az da olsa ana yem verin ancak miktarını azaltın ve yeşilliklere yönelin. Ya da bitkisel içerikli yemlerden verin. Tabi bu büyümesine biraz olumsuz etki edeceği için kaplumbağanız henüz erişkinliğe girmemişse büyümesi yavaşlayacaktır. Bu nedenle obez olup olmadığına çok iyi karar vermeniz lazım yoksa boş yere kaplumbağanız daha ufak kalacaktır olması gereken boyutlara göre. Obezite konusunda yapılabilecek en iyi şey yeterince geniş bir akvaryum sağlamak ve beslenme düzenini mutlaka az da olsa bir temel yem ve yanında da büyük ölçüde bitkisel besinleri içerecek şekilde düzenlemek gerek. Yine soracağınız şeyler olursa yazabilirsiniz konu hakkında net bir karar varabilmek adına.

Kış uykusu ile de ilgili sanırım aradığınız soruların cevabını buldunuz. Arayıpta bulamadığınız şeyler varsa o konu hakkında da kafanıza takılanları sorabilirsiniz. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.
 
tum uzuvlarını rahatca ve tamamen kabuguna cekebiliyor. epeyde hızlı hareket edebiliyor. forumda bahsedılen her zaman gecerlı olacak ıdeal boyutlarda bır akvaryum ıcınde olmasa da kesınlıkle ıcınde bulundugu ortamın genıslıgı su an yeterlı. kendısı 5 - 5,5 santım uzunlugunda, su an farkedıyorum kı ılk mesajda yanlıs yazmısım. 3 aydakı buyumesı sadece 1,5- 2 santım (kabuk uzunlugu) ve su derınlıgı boyunun yaklasık 4 katı, uzunlugu yaklasık 10 katı, genıslıgı de 3 katı kadar. sısmanladıgını dusunmemın sebebı agırlasmıs olması ve kabugunun yan taraflarının dısarıya dogru yaptıgı cıkıntıların genıslemeden dogru kaybolmus olması. su an bakıyorum da; kabugun dıs halkasında yenı halka olusumları var. (en ıyı boyle anlatabıldım)
belkı de kabugu yavas yavas buyumeye basladıgı ıcın yan taraflar genıslemıstır.
kıs uykusu ıcınde sorularıma cevap buldum ama kafam da karıstı. 1-2 sene kıs uykusu uyumazlarsa öleceklerını duymustum. neden sunı ortamdakı kaplumbagaların uyumaması gerektıgını anlamadım sadece.
 
Obezite olduğunu sanmıyorum yine de içiniz rahat değilse bir fotoğraf eklemeniz iyi olur. Sadece normal büyümesi o gözlemlediğiniz değişiklikler, yani o konuda endişe etmeyin.

Ev ortamında 1-2 sene kış uykusuna yatmayan kaplumbağa ölür diye bir şey kesinlikle yoktur. Doğada mevsime göre değişen sıcaklık şartlarına sahipler ve daha pek çok imkana sahipler. Bunları ev ortamında onlara sunabilmemiz imkansız. Akvaryumda zaten eğer ısıtıcınız varsa su sıcaklığı yaz kış 28 derece ve sabit olur bu da sürekli yaz mevsimini yaşamaları anlamına gelir. Dolayısıyla da bu şartlarda kış uykusuna yatma gereksinimi de duymazlar. Evlerimizdeki kaplumbağalar ile doğadakiler oldukça farklıdır. Ev ortamında büyüyenler ya da büyümekte olanlar doğadakilere göre çok daha kolay hasta olur, çünkü bağışıklıkları dışardaki etkenlerle karşılaşmamış, o etkenlere karşı savunma mekanizması oluşturmamıştır. Yani doğadakilere göre çok daha narinler bizlerdeki kaplumbağalar. Kaldı ki doğadaki imkanlarının binde birini bile onlara sunamazken doğalarında yaptıkları her şeyi bire bir ev ortamında da yapmaya kalkmak mantıksızlık olur. Yapmamız gereken doğaya en yakın şartları oluşturarak gereken yerlerde gerekli değişiklikleri ve uyarlamaları ev ortmaına göre sağlamaktır.

Ev ortamında kış uykusuna yatan bir kaplumbağa belli bir süre sonra zayıflayacak, metabolizması yavaşlayıp sadece yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilecek bir seviyeye gelecek (bazal metabolizma) ve tüm bunlara akvaryum ortamı da eklenince oldukça zor bir süreç geçirecek demektir. Doğada kış uykusu için çok uygun yerler bulabilir ancak akvaryumda böyle bir şansı yok. Zamanı geldiğinde uyandırmaya çalıştığınızda ya çok zor uyancak ve uyandığında hastalanmış olcak, ya da hiç uyanamayacak, ya da öldü sanılıp uykudayken çöpe atılacak, ve az bir ihtimalle de sağlıklı olarak uynacak. Erişkinler için bu ihtimal tabi ki daha fazla ancak yine de risk söz konusu. Bu yüzden bence ev ortamının suni bir ortam olduğu unutulmamalı ve doğadaki her şeyi bire bir olduğu gibi akvaryumda uygulamaya kalkışılmamalıdır. Tıpkı doğada balıklarla yaşıyor akvaryumda da yaşar, doğada canlı yem yiyor akvaryumda da yer, doğada sürüler halinde yaşıyorlar akvaryumda da birden fazla daha mutlu olurlar vb gibi. Kış uykusu özellikle yavrular için bağışıklıkları zayıf olduğundan, henüz tam erişkinliğe ulaşamadıklarından dolayı oldukça riskli bir durumdur bu nedenle bence denemeyin derim. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
bu forumdaki bilgilerde, bu sorularıma verdiğin cevaplar gıbı kesınlıkle fazlasıyla yardımcı oluyor. tesekkurler.
kaplumbagayı uyutmayacagım kesın artık :)
 
Ben teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. Kaplumbağanız erişkin olduktan sonra gereken şartları sağlayıp, uygun ortamda uyutabilirsiniz ama şahsen erişkinlikte de uyutma taraftarı değilim ev ortamında. Rica ederiz.
 
merhaba, benim 2 tane kaplumbağam var, akvaryumda besliyorum. 5 aydır gayet güzel yaşıyorlardı fakat geçen ay su ısıtıcım kırıldı ve 10 gün kadar yenisini alamadım, ve biri kış uykusuna yattı. ya da ben öyle tahmin ediyorum yani hiç yemiyor, sürekli taşın üstünde uyuyor, bazen gözleri kapalı suya iniyor ve yine gözleri kapalı taşı bulup çıkıyor. altında kızarıklık yok. su ısıtıcısını alalı 1 hafta oldu, uyanır sanıyordum fakat uyanmadı. onu yedirmeye çalışıyorum ama ağzını açmıyor. ne zaman uyanır? ne yapmalıyım?
 
Muhtemeln üşütme ya da akciğer enfeksiyonu. Su sıcaklığını 28-30 dereceye getirip en az 2-3 gün beklemenize rağmen durumunda bir düzelme olmuyorsa hasta olma ihtimali yüksek demektir. İmkanınız varsa mutlaka bir veterinere gösterin, yoksa kendiniz antibiyotik tedavisine başlayın derim geç kalmadan. Pembelik zaten hemen oluşmuyor genelde hastalık iyice ilerleyip etki ettikten sonra meydana geliyor. Tedavi hakkında forumda gerekli bilgileri bulabilirsiniz, yine sormak istediğiniz bir şey olursa yardımcı oluruz her zaman, geçmiş olsun.
 
az önce elime aldığımda farkettim, gözünden bembeyaz bir sıvı çıktı :s foruma baktım, eczaneden damla alıp tedaviye başlasam faydası olur mu acaba?
 
Olabilir ama üşütme durumu varsa damla da fayda etmez, antibiyotik de kullanmanız gerek. Bence başlayın antibiyotik tedavisine. Forumda tedavi ile ilgili gerekli bilgiler mevcut yine sormak istediğiniz bir şey olursa yardımcı oluruz. Geçmiş olsun.
 
akvaryum su sıcaklığını 33derecede sabit olcak şekilde ayarlayın ve su miktarını kaplumbağanızın kabuğunun üstünü 1-2 parmak daha örtecek kadar azaltın. Monodoks, doksin, tetradoks ya da bunların türevi bir antibiyotiği alabilirsiniz. En az 5 gün tedaviye devam edin. Sabah ve akşam bir tablet suyuna katın ve suyun rengi çok bozulmadıkça su değişimi yapmayın. Durumu düzelmeye başlasa bile tedaviyi 5 günden erken bitirmeyin. Hava akımına maruz kalmamasına dikkat edin.

forumda bunu buldum, teşekkürler.

edit: elimde pen-os adlı bir antibiyotik mevcut fakat sanırım bu uygun değil :) adı geçen diğer antibiyotiklerden almayı düşünüyorum.
 
Geri
Üst