Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kış Uykusu

lmntrix

Yeni Üye
Katılım
1 Eki 2015
Mesajlar
6
[font='Open Sans', sans-serif]Elimde şuan 3 tane kırmızı yanaklı su kaplumbağası var boylarını ve cinsiyetlerini bilmiyorum .Sormak istediğim kış uykusu dışarıda atlatabilirler mi kış uykusu vakti tellerin üstü ve yanları örteceğim sadece ışık geçebilecek yerlerinin yeni resmi yok ama etrafı semiz otlarıyla kaplı.[/font]

[font='Open Sans', sans-serif][attachment=2235][/font]

[font='Open Sans', sans-serif][attachment=2234][/font]

[font='Open Sans', sans-serif][[/font][font='Open Sans', sans-serif]attachment=2236][/font]

[font='Open Sans', sans-serif][attach[/font][font='Open Sans', sans-serif]ment=2237][/font]
 
Cvp: Kış Uykusu

kış uykusuna yatacak kadar büyük değiller tahminimce 12-13 cmler tabi cem abi daha iyi bilir ama su kaplumbagaları 7-8 yaşından önce uykuya yatırılması pek tavsiye edilmez hayvanlar açısından çünkü uyandıklarında ya hasta bi şekilde uyanırlar yada uykularında vefat ederler...
 
Biz hayvanları akvaryumda ısıtıcı ile sabit sıcaklıkta tuttuğumuz için hayvanlar doğal ortamda yaşayanlara göre adapte olma zorluğu çekerler. Küçük kaplumbağalar fazla enerji harcayıp yağ depolamadıklarından onlar için ölümcül risk taşır.

Hibernasyon yani kış uykusu için hava ısısındaki düşüş ile hayvan kendini hazırlamak için gıda tüketimini artırıp yağ depolamaya başlar. Isı 22 derecelere indiğinde metabolizmasını yavaşlatmaya başlar. Kendine uygun bir yer bulup orada saklanır. Bu kademeli ısı düşüşleri 15 derecelere düştüğünde metabolizmasını durdurup kış uykusuna yatarlar. Doğal ortamlarında bunu yaprak altına girerek yaparlar daha soğuk bölgelerde bu yaprakların üstüne kar yağar. kar altında durarak soğuk etkisinden izole belli bir ısıda yatarlar. Bu donmalarını önler. Havaların ısınmasıyla birlikte metabolizmaları da yavaşça canlanır. İlk zamanlar sindirim ve boşaltıp sistemi uzun süre çalışmadığı için biraz sıkıntılı bir süreç yaşarlar.

Biz sabit ısıda baktığımız için kış uykusuna yatırmayız. Yine belli oranda yem verdiğimiz için yağ depolamazlar. Bu sabit ısı ve verdiğimiz yemden dolayı metabolizmada sabit seyreder. Hayvanların kendini kışa hazırlama ihtiyacı olmaz.

Tüm bu bileşenleri uygun şekle sokmuş olsaydın dahi hayvanlar ön hazırlık yapmadığı için kış uykusuna yatamazdı. Kış uykusuna adapte olmaları için çok geçkalmışsın. Bunu yapman hastalanmalarına ve ölmelerine neden olur. Kısaca olmaz.
 
Cem abinin dedigi gibi isi degerleri sikinti yaratmiyacak desek bile onceden fazlaca yag depolamalilar, evde bunu yapmak oldukca zordur ama sizin gibi disarida havuzda yapanlar var. Havuz dibindi bir camur yada tortu tabakasi ve ustunde yapraklar oldugunda bunlarin icine girerek kis uykusuna yatarlar, gercekten yapmak isteniyorsa bu durumunda icabina bakilmali diye dusunuyorum. Cem abi sanirim painted turtlelarla karistirdin bunlar su icinde yatiyordu.
 
Geri
Üst