Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kış Uykusundan Uyanamama Problemi

sylvesterrr3

Yeni Üye
Katılım
19 May 2009
Mesajlar
5
Herkese Merhaba,

Hediye olarak bana gelmesiyle sahip olduğum 1 yaşındaki Acar'ım kış uykusundan uyanamadı. Gözlerini neredeyse açamıyor, yemek yemiyor. Doğal ortamında olamadığı için belkide uyanmakta zorlanıyor ancak, ilk kez bu sorunla karşılaştım. Normalde su sıcaklığına, kabının temizliğine,kabuğuna,vitaminine çok dikkat ediyordum ancak iş yoğunluğum nedeniyle son 1 aydır yeteri kadar ilgilenemedim.

Danıştığım bir petshop sahibi ticari mantıkla bana uyandırmak için bir vitamin önerdi ancak ben tüm aşamaların doğal bir şekilde gerçekleşmesini istediğim için bu tuzağa düşmedim. Sizlerden destek istediğim konu, Acar'ın kış uykusundan uyanmasını ve eski acarlığına kavuşmasını sağlamak. Bu konudaki sağlıklı bilgilerinize ihtiyacım var. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Teşekkürler.
Selen
 
Foruma hoşgeldiniz öncelikle. Umarım güzel zaman geçirirsiniz sitede.

Kapta mı kaplumbağa acaba? Yoksa geniş bir kabın içinde ısıtıcısıyla falan mı bakıyorsunuz kabın temizliğine su sıcaklığına çok dikkat ederim demenizden böyle bir sonuca vardım yanılıyorsam düzeltin lütfen. Yavrularda kış uykusu ev şartlarında pek önerilmiyor nedeni de zayıf bağışıklıklarından dolayı daha sonra uyanamama, ya da hastalıklara yakalanabilmeleri. Şu an su sıcaklığı kaç derece? Her gün birer derece artırarak su sıcaklığını 30-31 derecelere kadar getirin. Uyanmalarını etkileyen temel faktör su sıcaklığıdır. Eğer herhangi bi sağlık sorunu yoksa, sıcaklık 29-30 derecelere ulaştığında uyanacaktır.
 
Merhaba ,

öncelikle mesajıma kısa sürede yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Kaplumbağamı geniş ve yüksek bir plastik kapta barındırıyorum, su sıcaklığıda 25 derecede.

Gün ışığından faydalanmasını da sağlıyorum mümkün olduğunca ama son 1 haftadır hareketlerinin ağırlaştığını gözlemliyorum. Tavsiyeniz üzerine su sıcaklığını yükselteceğim. Ancak sağlık durumu konusunda emin değilim.
 
Ben teşekkür ederim. Sıcaklığı her gün 1er derece artırın 29-30 derecelerde hareketlenip kendine gelmesi lazım umarım sağlığı iyidir yoksa uyanamama durumu devam edebilir. 3-4 gün sonra duruma göre daha net bir şey diyebiliriz yani inşallah uyanır sağlıklı bir şekilde.
 
Bilgilendirme için çok teşekkürler. Umarım sağlıklı bir şekilde eski haline döner.

Hoşçakalın!
 
RE: Kış Uykusundan Uyanamama Problemi

Sizin kaplumbaganiz kis uykusunda degilki. Sadece cok hasta ve vitaminsiz kalmis. Kaplumbagalar 20 derecede bile yatmazlar kis uykusuna. Size tavsiyem durumunuz musaitse bir veterinere gitmeniz.
 
Hasta olsa ayrıca bahsederdi durumundan, ilk mesajda kış uykusundan uyanamadı diye de belirtmiş zaten. Su sıcaklığı düşük geldiği için kendine gelememiş olabilir bu yüzden hasta olup olmadığı hakkında bir şey söylemek için erken. Kış uykusundan uyanabilmeleri için en az 28-29 dereceye ulaşması gerekli sıcaklığın. O zaman daha net yorum yapabiliriz yine uyanamama halsizlik yem yememe gözünü açamama görülürse o zaman bir hastalıktan bahsetmek gerekir dediğiniz gibi ama şu an için erken.
Durumu yine paylaşırsınız bizle bir gelişme olursa.
 
RE: Kış Uykusundan Uyanamama Problemi

O zaman bu normal bir uyku degil. Benimkide kis dinlenmesine girsin diye suyu 19 - 20 derece yaptim halen ordan oraya dolaniyordu sakinlesmisti ama surekli uyumuyordu oglenleri uyanik dolaniyor sonra yorulup tekrar uyuyordu. Bence yinede veterinere goturun birsey kaybetmis olmazsiniz cunku bana hic normal gelmedi 25 derecede hic uyumamasi gerekir.
 
Daha önceden uyumuş zaten suyu 25dereceye getirmişler ama yine de uyanamamış olabilir. Normalde kırmızı yanakların zaten 24 derecenin altında metabolizmaları yavaşlar ve uyku durumuna geçer yani 25derecede uyuması çok da anormal bir durum değil. Hatta su 30 dereceye çıkana kadar uyanmayan sonra uyanan kaplumbağalar da olabiliyor. Tabi veterinere götürme imkanınız varsa gösterin yine de ancak ekstra bir şey yapacağını sanmıyorum.
 
ya ama buradakiler 25 derecede tamamen uyanip yemek bile yemeye basliyorlar. Arkadasinki niye uyanmadi valla burada ben panik oldum :D benimki 7 cmdi henuz bir yasinda bile degildi ben bunu hazirladim dereceyi her iki gunde bir indirdim isigida azalttim. Bu basladi yavas yavas uyumaya 2 ay sonra baktim aktif aktif dolaniyor. Işiyi yükselttim lamba tekrar devreye girdi ve eskisi gibi oldu. Acaba kucuk oldugundanmi agir geldi uyanamadi birde onu kis uykusuna hazirlamamislardir bagirsaklarindaki yem zehirleme yapabilir. Valla size normal geliyorda bana hic gelmiyor kucuk oldugu icin ve uykuya hazirlanmadigi icin.
 
Olabilir. Kış uykusuna yatmadan önceki durumu hakkında falan da bilgimiz olmadığı için o konularda yorum yapamayız tabi ki. Alışma ile ilgili olabilir sizin bahsettiğiniz 25 derecede bile uyanabilme durumu ya da kaplumbağanın yapısına da bağlı olabilir. Çok değişik sebepler var yani yer farkı da bir sebep. Bu yüzden zaten ben en kötü ihtimali düşünerek 29-30 dereceye kadar çıkarıp bakın o zaman da uyanmazsa sorun var demektir dedim. Burada kış uykusundan dolayı kaplumbağasını kaybeden çok kişi biliyorum herkes gerektiği gibi dikkat etmeyince kış uykusu büyük problem haline gelebiliyor. Kaplumbağa da yavruysa hele iş daha da kötü. Bu nedenle zaten özellikle ufaklarda ev şartlarında kış uykusunu tavsiye etmiyor çoğu veteriner. Yavruların normal yaşadıkları su sıcaklığı zaten 27-28 derece e 25 derecede kış uykusundan uyanamamış bir kaplumbağa olması bana garip ya da anormal gelmiyor. Daha öncede hayvan o sıcaklığa alışmışsa yine su sıcaklığı o değerlere yaklaşıncaya kadar vücudu uyku metabolizmasından çıkmayacaktır. Tabi uyananlar da olabilir dediğim gibi pek çok etkene bağlı sonuçta. Bu nedenle kesin bir yorum yapmak için şimdilik erken diye düşünüyorum bir kaç gün sonra durumu sıcaklık arttığında da düzelmezse o zaman net bir şeyler söylenebilir.
 
Herkese Merhaba,
konuyla ilgili paylaşımlarda bulunanlara çok teşekkür ederim. Son durumu sizinle paylaşmak istedim. Acar'ı veterinere götürdüm bundan 3 hafta önce. Veteriner , hafif derecede göz hastalığı geçirdiğini ve kabuğunda da incelmenin başladığını söyledi. Dolaysısıyla, sorununun kış uykusundan uyanmak olmadığı ortaya çıktı.

Muayeneden sonra ilk elden doğru bakım hakkında detaylı bilgi aldım. Hijyenik ortam için dezenfektan ürünleri ve gözü için de damla ve pomad verdi. Plastik kapta barındırdığım için öncelikle tedavi için ayrı bir kaba aldım ve iyileşene kadar da bu kabında barındırıyorum. Göz damlasını pomadsız kullanmaya başladım ilk hafta. 4. gün sağ gözünü açtı ve hareketlendi ama yine de yemek yemiyordu. İlk hafta sonunda veterinere kontrol için götürdüm ve tedaviye pomadla devam etmem gerektiğini belirtti. Ayrıca kabuk değiştirdiğinden hafifçe kabuklarını soydu.

Veteriner her zaman cam kabın daha iyi bir ortam olduğunu belirtti ancak hijyenik koşulları ve diğer işlemleri düzenli olarak uygularsam plastik kabında da sağlıklı yaşayabileceğini söyledi. Şuanda 3. hafta ve geçtiğimiz haftadan bu yana uyguladığımız pomad ve göz damlası kombinasyonu sayesinde bir fark göremedim. Sadece gözü kapalı ama göz hareketleri belirgin. Şu an tek istediğim Acar'ın iyileşmesi...İyileşir iyileşmez ona en doğru ortamı sağlamak adına gereken kabı almak istiyorum. Bu noktada da sizlerden tavsiyelerinizi rica ediyorum.
 
Damla fayda etmemişse gözlere, sorun gözlerden kaynaklı olmayabilir. Baktığınız kap hakkında bilgi verir misiniz? Isıtıcı falan olmadan bakmanız pek iyi olmaz bence hele tedavi sürecinde uygun şartlar olmayan bir ortamda tedaviden olumlu sonuç beklemek de zor diye düşünüyorum şahsen. Plastik kapta yaşayabileceğini söyleyen daha önce hiç bir veterinere de rastlamadım ve kapta gerekli şartları sağlayabilmek de imkansız bu nedenle bir daha düşünün bence akvaryum konusunu. Tedavinin o şartlar altında olumlu sonuç vermemesi normal.
 
Geri
Üst