Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kuru alan yapımında yardım ve fikir

cerdeng

Yeni Üye
Katılım
16 Eyl 2017
Mesajlar
5
Merhabalar, bende 100x40(e)x50(y) boyutlarında, 6mm cam kalınlığında bir akvaryum var. Yaptırmadım, öncesinde içinde balık besleyen bir tanıdıktan aldım. 13 ve 14 cm boyutlarında iki tane kaplumbağama ev sahipliği yapıyor.

Şu anki kuru alanları biraz yetersiz kalmaya başladı, çok kuru alan da denmez ya, neyse. Bu sebeple de birkaç gündür forumda dolanıyorum ve fikir toplamaya çalışıyorum kuru alan için.

En başta akvaryum üstü, cem beyin yaptırmış olduğu gibi camdan bir alan yaptırmayı düşündüm ama hem evimin etrafında bulabildiğim yegane camcı bu dizaynı tam olarak anlayamadı, nasıl yapacağını çözemedi hem de anlamamış haliyle bile en az 200tl tutacağını belirtti. Şu an için biraz fazla geldi açıkcası. bir de camlar 6mm olunca taşır mı bilemedim.

Aklımda iki fikir var son olarak. İlki; akvaryumun genişliği ile orantılı büyükçe bir plastik kutu alıp bir kenarını ortadan rampa oluşturacak biçimde kesip şekillendireceğim. Plastik taban eğilir vs. diye de akvaryum ile arasına tahta bir platform yaptırmayı düşünüyorum. hem kutunun hem de platformun sabit durması için çevresine gerekli desteği de yaptırmayı düşünüyorum.

İkincisi ise; cem bey'in de attığı bu linkteki malzeme ile, plastik yer karosu diye geçiyor, bir kuru alan oluşturmak. Ama genelde 33x33 boyutlarında satıldığı için büyük boyda bulana kadar bu fikri erteleyebilirim. Bir de bu boyutlarda iki kaplumbağayı, kuru alana koyacağım taşı vs. ne kadar taşıyabilir bilemedim? Bunun için de tabanı 2 kat yapmak geldi aklıma. 

Sizlerin (özellikle cem bey sizin =) ) fikirleri nedir bu konuda, ne yapmamı önerirsiniz? Taban için cem bey'in kullandığı gibi lastik paspas kullanmayı düşünüyorum.

Ve kuru alandan sonra burayı ısıtacağım lambayı ve ampülü de sormak isterim. Ampül için;
http://www.hepsiburada.com/ecolite-halosoft-enerji-tasarruflu-akkor-halojen-ampul-52w-soft-p-HRDYA55SFT52WE27?magaza=%C3%96zden%20Elektrik

bu ampülün muadillerini ben nasıl arayabilirim dışardaki elektrikçilerde acaba? Lamba için de (Bunlardan birisi) olabilir mi? herhangi birini açınca 60w ampül takılabilir diyor.
http://www.hepsiburada.com/ara?q=mandall%C4%B1+masa+lambas%C4%B1

Şimdiden teşekkürler...
 
Foruma hoşgeldin. Öncelikle akvaryumun camı o ölçüler için dahi ince. Kaplumbağaların camını çatlatma riski var ilerde bu risk dahada artacak. Kabukları kalınlaşıp kendileri ağırlaşır. Kuru alandan özellikle panik halde hızlı indiklerinde karşı cama şiddetli vururlar. En az 8 mm olmalıydı. Akvaryum üstü cam kuru alanın ağırlığını taşıyamaz. Dolayısıyla yapacağın ya akvaryum içi yada akvaryum üstü yapacaksan hafif malzemeden olmalı.

Cam kuru alanda detay kenar köşe fazlalığı, işçilik ne kadar çok olursa fiyat o oranda artar. Bugün imalatçılar 300 tl'den aşağı yapmaz. Ben sonradan yaptırdığım rampa yanı camlarla 4 sene önce 200 tl'ye mal ettim.

Plastik leğenden yaparsan rampaya eğim verdikten sonra alt kısmından tabanına üçgen bir plastik takviyesi yaptırman rampanın eğilmesini önler. Koyacağın tahta yada profil her ne ise kabı pullu vida ile 4 kenardan vidalayıp sabitle. Pvc doğrama imalatçılarına da bir sor. Pvc kapılarda kullandıkları lambri ve çerçeveden de yapılabilir. Onlara yaptırabilirsin. Taban, rampa ve yan kenarlar lambri bunları profillerle sabitleyecekler. Yalnız rampa ucu iyi silikonlanmalı ki hayvan köşelere çarpıp yaralanmasın. Bu camdan ve pleksiden ucuza gelir. Sağlam ve hafif olur.

Ampul uygun ve fiyatı oldukça ucuz. Buna alternatif 40-60 W eski tip soft armut ampul alabilirsin. Wiselite, GE, Bizim marka gibi yerli üretimde var. Soft dediğim camı buzlu olan şeffaflar göz alır ama bulamazsan şeffaf alırsın. Yapı marketlerde bulman zor artık tasarruflu ampule geçiş yapıldığı için bunlar satılmıyor. Ecolite tasarruflu model. Bauhausta satılır ama 6 küsür tl. Tekzen varsa orayada bir bak. Wiselite marka satıyordu. Led tipler ve florasan tipler olmaz onlar ısı vermez.

Kıskaçlıların ucuz olanları max 40 W kaldırır. Bunların kablosu ince ve genelde 1 metredir.

Horoz elektrik marka kıskaçlı 60 W kaldırır. Alacağın lamba max ne kadar kaldırıyorsa o güçte ampul alacaksın.
 
Cvp: Kuru alan yapımında yardım ve fikir

Öncelikle teşekkürler bu detaylı ve hızlı cevap için, hoşbulduk =) Dediğim gibi akvaryumu bir tanıdıktan aldığımız için ölçüler konusunda yapabilecek bir şeyim yok malesef.

Kuru alan için lambiriyi önerirken "Taban, rampa ve yan kenarlar lambri bunları profillerle sabitleyecekler" demişsiniz. Burada yan kenar derken neyi kastediyordunuz? Tabanın kaymasını önlemek için yapılacak 3cm'lik ayakları mı acaba?

Bir de henüz çıkıp da bunları yapacak bir yer arayamadım. Şansıma bugün hepsiburada'da petshop ürünlerinde indirim varmış ve bu linkteki kaplumbağa adası 100 lira gibi fiyatta. (large, 40x24x7 boyutunda) Acaba bu cam inceliğinden ötürü şu aşamada akvaryum içi kuru alan tercih etmem daha mı doğru olur? Ve böyle yaparsam kaç cm yükseklikte tutmalıyım (kaçış payı vs. için), bu alanı magnetleri dışında sabitleyeceğim vantuzları nasıl edinebilirim? Bu konuda sizin önerileriniz nelerdir veya akvaryum içi alan hakkında başka bir fikir verebilir misiniz?

Bunlara ek olarak bir şey daha rica etsem. Acaba su içinde kullanacağım silis kumun boyutları hangi aralıkta olmalı, online alışveriş için mümkünse bir link verebilir misiniz? İstanbulda ikamet ediyorum ama petshopa gidip de silis kum diye olur olmadık şeyler almak istemiyorum açıkcası =D
 
Siliste 0.5-1 mm aralığı uygun. Vitasand markada 0.7 mm'dir. Juenpetmarkette satılıyor. Sayfasının altında adresi var. Yakınsan gidip alabilirsin orada mango kökün yoksa bakıp seçerek onu da alırsın.

Turtle bankın mıknatısları 6 mm cam kalınlığı üstü tutmaz. Tabi güçlü neodym mıknatıslar bu sorunu çözebilir. Vantuzda bernina marka olanı alacaksın. Çiftli ısıtıcı vantuzundan buna nette bakacaksın. Turtle bankı iç köşelerinden bu vantuzla destekleyerek sıkıştıracaksın.

Kaçış payı hayvan dik durduğundan çenesi cam üstüne gelmeyecek şekilde bir mesafe uygundur. Çene altını cam üstüne dayayıp barfiks çeker gibi elleriyle çekerek kendini dışarı atar. Yalnız kuru alan bölgesini mukavva ile çerçevelersen yükselti sağlayıp su kaybından kurtulursun.

Akvaryum içi cam sehpada olabilir.

Yan yükseltileri kastettim. Yan camlar gibi. Yani benim kuru alanın pvc olanı gibi düşün. Yan lambriler tabana kenarlardan dolandırılıp vidalanabilir yada silikonlanabilir. Ustalara gittiğinde cam kuru alanın resmini göster. Ona göre yaparlar.
 
Geri
Üst