Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kuru alanda çok sık vakit geçirmesi

Tosbic

Yeni Üye
Katılım
22 Tem 2018
Mesajlar
15
Selamlar dostlar 3 yaşındaki kaplumbağam son 1 haftadır kuru alanına çıkıyor ve çok az yüzüyor. Ayrıca dipte çok vakit geçiriyor, suyun ısısı 28 derece idi şimdi 30 dereceye çıkardım. Kuru alanda ısı verecek ampül bulunmuyordu şimdilik standart ampül kullanıyorum en kısa zamanda uvb ampül sipari edeceğim. Bir diğer konu dışkısı eskiden suyun dibine çökerken şimdi su yüzeyine çıkmaya başladı. Son 1-2 aydır kutulu yemler yerine petshoplarda satılan karides ve küçük stick yemlerden kullanıyordum bir etkisi olur mu bilmiyorum. 
Resimleri:
https://drive.google.com/open?id=1GAju0e7UKaHDyw4aduH5qcU0a0s7Tb7A
Alt bağada sorun var mı diye fotoğrafını ekledim
https://drive.google.com/open?id=1C1Iu7uArbSuxnlP2pOgllOP6CXMhOU6v
Ayrıca suyu fazla yeşilimsi geldi bana
https://drive.google.com/open?id=1Z_ENZB3yhF8KH4RP7R4iHk7ColD-m_uj
Akvaryum: 100cm x 45cm derinlik 26cm
Dış filtre: tetra 800plus
 
Uvb, den evvel ısıtma lambası işini hallet. O ampul ısı vermiyor mu? Gerek metabolizma hareketliliği gerekse plaka atımı için ısıtma ampulü gerekli. Hayvan kendini ısıtıp enerji toplasın. Mevsim geçişine bağlı bir durum olabilir. Hayvan gördüğüm kadarıyla dişi boş yumurta atma ihtimali de var gerçi yaş olarak daha erken ama boyu 15 cm'yi geçmiş gibi duruyor.

Üstbağada plaka katmanlaşması yoğunlaşmış. Eczaneden devit alıp kabuğu kuruttuktan sonra birkaç damla damlatıp kuru yerde 10 dakika beklet. Kalanı silip akvaryuma koy. Üstteki plakaların bir kısmı açılmış. Onları ağzı düz cımbızla alttan kanırtıp çıkar. Özellikle baş arkası kenarlardaki katmanlaşma yapıyı bozmuş uç kısımlar yukarı kalkmış.

Tabandaki bütün taşları kaldır, eşelenip hem vakit geçirsin hemde kum yesin.

Kökü tabana yatır hayvan altına girip kaşınsın. Açılan plakaları atmasını sağlar.

Yem olarak sürekli protein yemesi iyi değil tetra reptominde alıp ver. Haftada bir veya iki defa marul yada kıvırcıktan kabuğunu aşmayacak büyüklükte bir yaprak verebilirsin. Ot türevli mutlaka yemeli. Gerekirse aç bırakıp zorlayacaksın. 1 hafta 10 gün yemese de birşey olmaz vücut yağ depolamış. Zorlayıp inadını kır. Genelde soğuk havalarda yağ depolama açısından protein yeme eğilim olur.

Dışkı, hayvan hava yutarsa zar içinde hava birikmesi olur. Ama bu su yüzeyine çıkma nadiren görülür. Lifli gıda alması şart. Bağırsaklar düzgün çalışmaz. Tek yönlü beslenmelerde hayvanlar gaz da çıkarır.

Altbağada fazla bir birikme yok kuma sürtünerek onları atar. Orta kısımda sarımsı iki desen var oda nadir hayvanda görülür. Kafa üstünde kırmızı nokta var mı?

Elindeki yemler neler?

Suda yeşil bir ton var ise bu yosun zerreleridir. Evvela akvaryuma ait bulaşık süngeri ile tüm camlar üstünden geç sonra kumu karıştırıp içindeki zerreleri, kirleri havalandırıp suyu ondan sonra al. Kök yosun tutmaz ama üstünde olabilecek kirleri fırça ile temizlersin.

Akvaryumda filtre yok mu?
 
Evet hocam dişi kabuk uzunluğu 21 cm. Kilo 1.24 kg. Dış filtre olarak tetra 800plus kullanıyorum.
Ampülün ısıttığı kuru alan şuanda 28 derece ısı veriyor.

Elimde şuanda açık yem var markasını bilmiyorum biri karides diğeride temel yem. Kafasının üzerinde kırmızı nokta yok.
 
Bu hayvanın evveliyatı var mı 3 yaş için çok aşırı büyümüş. 21cm boyu varsa yumurta atma durumu olabilir. İlk yumurta atımında vücudundaki değişiklik sebebiyle hayvan farklı bir psikolojik yapıya girer, hareketlilikte yavaşlama, tabanda ve kuru alanda hareket etmeden olduğu yerde durma suda tabana oturma gibi durumlar olur. İkinci yumurtlama ile tecrübe kazanır, dışarı kaçma isteği (yumurtlayacak yer arama) artar. Kuru alanda dikilme durumları olur.

28 derece yetersiz. 32-33 derecelik bir ısı değeri olmalı. Osram ve wiselite markaların halojen armut ampulleri var. 42 W ve 52 W olarak satılıyorlar. Ecolite üretimi durdurdu. Yada basit düzen 40-60 W armut ampul alabilirsin.

Hayvan kabuğa sürülen devitin emilimiyle D vitamini alacaktır onun için şimdilik uvb ampule gerek yok.

Yem olarak sera carnivor, tetra reptomin; kurutulmuş yemde sera royal yada jbl energil alabilir veya marketten dondurulmuş karides alıp yiyeceği oranda ayırıp kalanı çözülmeden buzluğa atarsın. Yiyeceğini önce yıkayıp cezvede 5 dakika kaynatır, soğutup verirsin. Açık yem bayat yada parazit yumurtası taşıyabilir. Yumurta akı haşlayıp verebilirsin. Artık yem fiyatları aşırı zamlandığı için fazla çeşit öneremiyorum.

Karides dediğin gammarus ise o hayvana ufak gelir. Su yüzeyine dağıldığı için hayvan yerken havada yutar. Bu dışkıda hava kabarcığı olmasını açıklar. Yada gaz çıkarmasını.

Suyu 28 dereceye indir. Bunu yazmayı unutmuşum. Su dış ortamdan sıcak olursa hayvan her çıktığında daha fazla üşüyecektir.

Filtrede carbon kullanmak bu yosun tortularını tutar, filtreler. Eheim yada hindistan cevizi (coconut) kömürü olan bir marka alırsın. Bu ileri zamanda yetersiz kalırsa jbl silicate ex yada seachem phosguard alırsın. Bu ikisi kahverengi alg oluşumunu da önler.
 
Teşekkürler. Yaklaşık 2,5 yaşındayken ablam aldım, önceleri o besliyordu yavruyken almış. Daha önce yumurta atmamış.
 
Geri
Üst