Cvp: Kuru alanın lambası ne kadar yanmalı
bu lamba konusunda yaz veya kış durumuna bakılmaz. lambanın vazifesi kışın ısıtma ve kurutma; yazın hayvanın kabuğunu kuru tutmaktır. bu yosun, mantar oluşumlarını önler ve ayrıca üst plakaların değişimi esnasında kurutup gerdirerek kolay çıkmasını da sağlar. bunun yanında ek olarak kullanılan uva metabolizma gelişmesinde, uvb, D vitamini sentezini yapmasını sağlayarak kabuğun sağlıklı olmasına etki eder. ipeğin önerdiği saatler uygun olandır. hayvan güneşlendirme yapılıyorsa o saat uvb süresinden düşürülür veya saat tutuyorsa o gün hiç kullanılmayabilir. ısıtma lambası hayvanın kuru alanda durmasına bağlıdır. biz 10 saat yakarız ama hayvan hasta değil ise en fazla toplamda 4 saat kullanır. benimkileri takip ettim. 11:00- 18:00 saatleri arasında ara ara çıkıyorlar ben bu şekilde zamanlayıcıyı ayarladım. bunu kesin tesbit edersen süreyi bir kaç saat azaltabilirsin.
yetişkin hayvanlarda bu süre kısalabilir. yavru hayvan daha fazla ihtiyaç duyar. 3 veya daha fazla hayvan bakılıyorsa onların çıkma süresi de farklılık taşıyabilir. aynı anda çıkabilecekleri gibi farklı zamanlarda da çıkabilirler. ısıtma lambasında da aynı şekilde güneşlendirme sonrası o kadar saat düşülür. zaten alıp güneşe koyacağına göre lambayı kapayacaksın.
hayvanların gece kuru alanda uyuyup uyumadığına göre de lamba kullanımı olur. bazıları su içinde uyuduğu için prize takılan loş bir gece lambası ile aydınlatma yapılırken, kuru alanda uyuyan için night glo dediğimiz gene loş ışık veren gece ısıtıcısı sabaha kadar kullanılabilir. bu şekilde dönüşümlü kullanımlarda zamanlayıcı kullanmak sizin içinde kolaylık sağlar.