Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kuru alanın lambası ne kadar yanmalı

Croom

Gümüş 5 Üye
Herkeze iyi forumlar arkadaşlar, artık yaz geldi malum evler, sokaklar baya bir sıcak olmaya başladı benim asıl sorum kuru alanın lambasını yakmalımıyız yoksa süresini azaltmalımıyız yakarsak günde ne kadar bir sürede yakmalıyız ?
[/align]

Kuru alan icin isitma lambasi gunde 10-12 saat yanmali uvb lamba varsa o 4-6 saat yanmali yaz geldigi icin arada balkona cikarip guneslendirebilirsin

Cvp: Kuru alanın lambası ne kadar yanmalı

evet 10-12 saat yapıyordum ama faturayı da etkiliyor onun için en az ne kadar yakabilirim ?

Fatura için önerim: Ampülün gücünü düşürün ve ampülü kuru alana yaklaştırın. 20 watlık ampül işinizi görecektir.

Isıtma lambası süresi değişmez. Hava ısındığı için su ısısıda artacak. Yani kısa süre sonra oda ile su ısısı dengelemecek. Kuru alanın belirlediğimiz ısıda olmasının dışında bir önemide sudan yaklaşık 4-5 derece daha sıcak olması gerektiği. Yani su ısısı yazın 30 derece olduğunda kuru alanda 34-35 olmalı. Oda bu ısılara ulaşmayacağı için aynı mantıkla devam etmek gerekiyor.

bu lamba konusunda yaz veya kış durumuna bakılmaz. lambanın vazifesi kışın ısıtma ve kurutma; yazın hayvanın kabuğunu kuru tutmaktır. bu yosun, mantar oluşumlarını önler ve ayrıca üst plakaların değişimi esnasında kurutup gerdirerek kolay çıkmasını da sağlar. bunun yanında ek olarak kullanılan uva metabolizma gelişmesinde, uvb, D vitamini sentezini yapmasını sağlayarak kabuğun sağlıklı olmasına etki eder. ipeğin önerdiği saatler uygun olandır. hayvan güneşlendirme yapılıyorsa o saat uvb süresinden düşürülür veya saat tutuyorsa o gün hiç kullanılmayabilir. ısıtma lambası hayvanın kuru alanda durmasına bağlıdır. biz 10 saat yakarız ama hayvan hasta değil ise en fazla toplamda 4 saat kullanır. benimkileri takip ettim. 11:00- 18:00 saatleri arasında ara ara çıkıyorlar ben bu şekilde zamanlayıcıyı ayarladım. bunu kesin tesbit edersen süreyi bir kaç saat azaltabilirsin.

yetişkin hayvanlarda bu süre kısalabilir. yavru hayvan daha fazla ihtiyaç duyar. 3 veya daha fazla hayvan bakılıyorsa onların çıkma süresi de farklılık taşıyabilir. aynı anda çıkabilecekleri gibi farklı zamanlarda da çıkabilirler. ısıtma lambasında da aynı şekilde güneşlendirme sonrası o kadar saat düşülür. zaten alıp güneşe koyacağına göre lambayı kapayacaksın.

hayvanların gece kuru alanda uyuyup uyumadığına göre de lamba kullanımı olur. bazıları su içinde uyuduğu için prize takılan loş bir gece lambası ile aydınlatma yapılırken, kuru alanda uyuyan için night glo dediğimiz gene loş ışık veren gece ısıtıcısı sabaha kadar kullanılabilir. bu şekilde dönüşümlü kullanımlarda zamanlayıcı kullanmak sizin içinde kolaylık sağlar.

evet faturayi etkiliyor annem lambayi actigimda bana kiziyor fatura yuksek gelecek diye oneriniz nedir??

Bu konuda alternatif bir öneri yok malesef. Isıtma lambası gündüz 10-12 saat sabit yanmalı. Hatta yazın 12 saat yanmalı. Faturayı lamba çok etkilemez. Elektrik tüketiminde ağırlık ısıtıcılardır. Malesef buda zaten 24 saat çalışmalı. Yani bu hayvanı besliyorsak elektrik tüketiminden etkilenmeyi göze alıyoruz. Benim kışın 220 tl gibi gelen faturam yaz başında 140 bu ay 110 tl geldi. Isıtıcılar daha az devreye girince sarfiyat azalıyor. Hatta şu sıralar hiç devreye girmiyor. Faturadanda belli oluyor.

emrede her ekipman mevcut çoğusu akvaryumu büyük olduğu için yüksek wattlı ve bir kaç akvaryumu var. paraya bakıp korkma. yazın sıcaklığı sebebiyle su doğal olarak sıcak kaldığı için ısıtıcı nadiren belki de hiç devreye girmez. şu an için elektrik yakanlar lambalar ve filtredir. onlarda tahminimce akvaryumun büyük olmadığı için fazla tutmaz. yani 100 wattı aşmazsın.

Evet ben akvaryum hacmi ve sayısını vermedim. Korkutucu olmasın gerçekten. Amaç ısıtıcının tüketime etkisini belirlemekti. 8 ampulün her biri ortalama 10 saat yanıyor. 3 ısıtıcı ve 4 filtre her biri 24 saat çalışıyor. 3 hava motoru her biri 10 saat çalışıyor. Eveki diğer elektrikli aletlerle birlikte bu kadar ekipmanda çalışırken sadece ısıtıcıların devreden çıkması bu kadar etkiliyor.

Geri