Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kusma problemi

toprak2817

Bronz 3 Üye
Katılım
2 Eyl 2019
Mesajlar
66
Merhaba yetişkin kaplumbağamı iki senedir sera ve jbl markalarının çeşitli yemlerinden oluşan programla besliyorum.Yem dışında asla bir şey vermiyorum.sadece bazen yumurta beyazı.Ancak geçtiğimiz hafta yem vermediğim bir gün arka arkaya dışkıladı.Yani bu normal sağlıklı bir dışkılama gibi değildi açıkçası akvaryumdaki silis kuma yapışmış şekildeydi.Rengi açıktı.Bu dışkılamayı on dakika arayla bir kaç kez yaptı.hepsini temizledikten sonra bir daha görmedim.
Yemlerini de sabah erken saatlerde veriyorum en geç ona kadar yemini yemiş olur ancak bir saat kadar önce akvaryum dibinde ağzı açık bir şekilde beklediğini ve ardından kustuğunu fark ettim.sonra yem attığımı sandı ve klasik çırpınma hareketlerini yaptı.Akvaryumunda eksik bir şey yok hareketleri de normal ama endişelenmeye başladım.Bu durum neden kaynaklanmış olabilir?
 
Hayvan yemleri hızlı yediği için midesinde ıslanıp şişer, olayında farkına vardığında iş işten geçer ve hazımsızlık yapar. Hayvan mecburen kusmaya çalışır. Yem fazla geliyorsa biraz azaltabilirsin. Büyük karides ve/veya balık veriyorsan karidesin ağzındaki dikensi doku ile balıkların yüzgeçlerini kopar bunlar batarsa çıkarmak için hayvana kusma hissiyatı verebilir.

Katı yemi fazla kaçırdığında çıkması zaman alır kabızlığa döner. Bağırsaklarında birikir. Bir defada daha büyük parçalar atar.

Aç gün yapıyorsan o gün marul yada kıvırcık gibi sebze ver bunlar lifli olduğu için bağırsaklarını rahatlatıp detoks görevi görür.

Yemleri öğleye doğru çekebilirsin. Yem sonrası kuru alana çıkıp şekerleme yapmayı severler.

Hazımsızlık çektiğinde kum yiyerek midelerinde parçalarlar. Dışkı kuma bulanınca daha rahat ve parça halinde çıkar. Kumu çok yerse dışkılarken püskürtür.

Dışkı bağırsakta fazla durduğunda üstüne kaplanan zar biraz kalınlaşır. Bu kuma düştüğünde kum yapışır bunu mu demek istedin?

Hayvan dişi mi erkek mi?
 
O gün kuma yayılmış şekilde bir şey fark ettim bir süre ne olduğunu çözemedim .dışkı katı bir halde değildi tam tarif edemiyorum ama dediğiniz gibi bir zar olabilir.kuma yayılmış şekildeydi rengi normal dışkısına göre daha açıktı.On dakika arayla ıkınma şeklide bir kaç kez daha dışkıladı o gün.
Kum yediğine bir süredir şahit oluyorum yemleri sabah çok hızlı bitiriyor yani iki dakika sürüyor bile diyemem Ardından biraz yüzüp güneşlenmeye çıkıyor.Hayvan dişi.
Bir de bir şey daha sormak istiyorum.Son günlerde su kalitesinin biraz düştüğünü hissediyorum.Dış filtreden şelale şeklinde su akıyor ama tek başına yeterli olmuyor sanırım.Bu yüzden hava motoru almak istiyorum.Tavsiye eder misiniz?
 
Son düzenleme:
Hayvan daha önce yumurta attı mı hiç? Kabuk boyu kaçtı?

Dış filtrede o şelale sistem etki sağlamıyor. O borunun ucundaki tapayı çıkarıp önden su çıkmasını sağla. Su üstünden aktığında hem kabarcık yapar hemde suya şiddetli gireceği için sirkülasyon yapar.
 
Dört sene kadar önce suyun altında beyaz bir kaç küçük parçacık görmüştüm o zaman attığını düşünüyorum. o dönem çok durgunlaşmıştı kabızlık yaşadığını düşünüp veterinere götürdüğümde arka bacak boşluğunu kontrol edip içinde yumurta olduğunu söyledi bir tane de vitamin verdi ama daha sonraları hareketleri normale döndü ,yumurta bırakma gibi bir durum olmadı. Bir daha öyle bir şey yaşamadık.Ama o dönem tam olarak yumurta mı bıraktı ne oldu bilmiyorum.Kabuk boyu 19 cm kadar.
 
Senede bir veya iki kere boş yumurta atarlar. Hayvanda dışarı çıkma, kaçma eğilimleri var ise yada tabanda uzun süreli oturup hareket etmiyorsa bu olabilir. Yumurta kırılmış ise yumurta akı bu tip şeffaf bir görüntü gösterir. Ama su geneline de yayılıp kirletir.

Kabızlıkta anüsünü kuma sürter.

Eğer bu sorun devam ederse röntgen çekilip bakılmasında fayda var. Veterinerlik fakülteleri bu konuda daha donanımlıdır.

Boyuna bakarsak 19 cm'lik bir hayvanın rahat yumurtlaması lazım.
 
Geri
Üst